Kızlar üzüntülü haberlerim var.
Taşındığımız için yeni evimize uzmanımız ziyarete geleceki, bununla ilgili kendisini belki 5 kez aramışımdır. Sizi unutmadım merak etmeyin gelicem dedi her seferinde. Ben de içimden acele ediyorum, benden 1 ay önce başvuru yapan arkadaşımız çocuğuna kavuşmuş, bana da az kaldı diye düşünüyordum. Nerden bilebilirdim ki bana söylenmeyen gerçeği?
Evlilik ve yaş şartlarımız tam anlamıyla evlat edinebilmek için tutmuyor. İlk başvurumuzu yaparken bana siz yaşınızı doldurmadan evlat edinemezsiniz demişlerdi, kabullenmiştim. Ama bir yandan da bari kurumdan değil başka şekillerde evlat edineyim diye araştırmalara başlamıştım ki, uzmanımız bana eski evime ziyarete geldiğinde tüzük ve yönetmelik arasında farklılık var, onlar düzeltiliyor sadece eşlerden birinin 30 yaşında olması yeterli, sıranız gelince bebeğinizi alabileceksiniz demişti. Bana bunu 5 ay önce söylemişti. Ben uzmanımdan bu sözleri duyunca hiç bir hazırlık yapmamışken araştırmalara başladım, daha geniş eve geçelim taşınalım dedim, bebeğime eşyalar kıyafetler hazırlıklar yapmaya başladım. Maddi ve manevi olarak kızımın yuvamıza gelişine hazırlandım. Bu arada da uzmanımızla yüzyüze görüşmemiz ve telefon konuşmalarımız oldu ama bana durumdan hiç bahsetmedi.
Yeni ev ziyaretine gelince bana ne söyledi dersiniz? 5 ay üzerine hiç bir şey olmamış ve bu çok normal ve kabullenmesi basit bir olaymış gibi "size bebeğinizi veremiyoruz sıranız gelse de alamayacaksınız, 1 yıl bekleyeceğiz yaşınızın dolmasını" demez mi? ;(((((
İçimde kor alevler yanmaya başladı, bu yapılacak iş mi, bu kadar basit mi bizim duygularımız beklentilerimiz.. Bir de ben emzirebilmek için vücudumu hazırlıyorum, ona göre beslenip ona göre uygulamalar yapıyorum. Madem yaşım tutmuyordu niye umut verdin? Niye daha önce söylemedin? Bir telefon açamadın mı, yüzyüzeyken söyleyemedin mi.. Hadi unuttun, ben aradığımda söyleseydin.. Evimdeki mobilyanın değiştiğini hatırlayan farkeden insan böyle bir şeyi nasıl unutur? Bu kadar mı değersizim, bu kadar mı önemsizim?
"Bakın 1 yıl ne çabuk geçti anlamadık 10 ay da öyle çabuk geçer" demesin mi.. Allahımmm.. Onu bir de bana sorun dedim, bir de bana sorun.. İçim kan ağlıyor, yavrumun mobilyası bugün eve gelicekti, mobilyacı aradı boğazımda bişiler düğümlendi. Hayatımda ilk defa birine eğer hakkım varsa, hakkımı helal etmiyorum. Burayı da okuduğunu düşünüyorum, okusun, görsün, her şeyin o kadar basit olmadığını, içimin nasıl yandığını görsün..
Ankaradan yazı geldiğini, çelişkili durumlarda tüzüğün uygulanması gerektiğinin yazdığını söyledi. Yani her iki eşin de 30 yaşında olması gerekiyormuş net olarak. Ee dedim bu yazı ne zaman geldi? Hatırlamıyorum ama temmuz ayında olabilir dedi.. Ama siz bana ekim ayında gelip çocuğunuzu alabilceksiniz dediniz dedim, temmuzda geldiyse bunu bana nasıl söyleyebiliyorsunuz? Biz müdürümle farazi konuşmuştuk dedi. FARAZİ! Bu farazi konuşulabilecek bir mevzu mu? Madem farazi konuştunuz o zaman neden bana bunu aktarıyorsun, umut veriyorsun demezler mi? Neden yüreğimi dağlıyorsun, ben ne yaptım sana da bana bu muameleyi layık gördün demezler mi..
Anlayacağınız o ki arkadaşlar benim sıramın gelmesi uzun sürecek ya da farklı çözümler bulmaya çalışacağız, kuruma olan tüm güvenim ve saygım uzmanımız sayesinde yerle bir oldu.
Her şerde bir hayır vardır, bunda da bir hayır olduğunu umut ediyorum. Sonuç almak için devlet kurumlarına başvurdum ama yasal olarak bir şey yapılamayacağını söylediler. Arkadaşın hatası olmuş, size öyle söylememeliydi dediler. Belki koruyucu aile edinip ardından o çocuğu evlat edinebileceğimi söylediler. O konuda da çekincelerim var yavrum benden alınabilir diye.. 28 yaşındayım diye annelik bana layık görülmüyor, küçükmüşüm. ve devlet bunu değiştirmeyecekmiş, 30 yaş sınırını kaldırmayı düşünmüyorlar, evlat edinmek için çok genç görülüyorum. Seçeneği olmayan biri için geç bile.. Bunu siz yaşamadığınız için anlayamazsınız tabi, anlamanızı da beklemiyorum.
babiesrus, gerçekten çok kötü bir durum yaşadığın.. yönetmelikte diyor ki, "Eşlerin en az beş yıldan beri evli olmaları veya her ikisinin de otuz yaşını doldurmuş bulunmaları"
kaç yıllık evlisiniz? 5 yılı aşkın süredir evliyseniz 30 yaş hükmü aranmıyor..
moralini bozmamaya çalış.. nasıl içi içini kemiriyor insanın biliyorum.. ben başvuru aşamasında önüme her engel çıkışında, ki kendi öznel engellerimdi, hep daha zamanı gelmedi herhalde, belki doğmadı bile çocuğum dedim.. ki doğruymuş, zamanı değilmiş, yaşayınca anladım.. umutlandırılıp sonra umudunun kırılması gerçekten kötü; ama sen sağlam ol arkadaşım..