Neredeyse 12 yıllık evliyim. En başta yazdım düğün dahil ailelerden bir yardım almadık, hatta düğün yapmayacakken benim annem çok üzüldü diye yemekli düğün yaptık. Ama ben o kadar rahat bir insanım ki her şey kolaylaştı zorlaşmadı. Arkadaşımın bir sene önce limonatalı pastalı düğün yaptığı fiyata biz yemekli düğün yaptık. Eşimin hobisi müzik, orkestrası olan bir arkadaşı vardı onlar çaldılar çok cüzi bir miktar neredeyse yol parası aldılar. Üstünden 12 sene geçti hala bizim düğünün müzikleri konuşulur. Gelinliği damatlığı yurt dışında gelinlik mağazası olan bir arkadaşımızdan aldık, ben modeli katalogtan seçtim o getirdi. Ödemeyi eliniz bollaşınca alırım dedi yaklaşık bir sene sonra ödedik. Kredi kartlarını patlattığımız için eşyalarımızı senetle aldık. Yine de kimseden beş kuruş istemedik. Evlendikten sonra 4 sene borç ödedik, çok keyifle ödedik hem de ulan kalktık altından diye. Bekarken aldığımız iki arabamız vardı 2 sene sonra onları satıp sıfır araba aldık. Ben hala o arabayı kullanıyorum, 10 yaşında oldu bebeğim. Bu sene değiştiririz.Yani o zaman nasıl bu kadar üstüme gelebiliyorsunuz bir anlam veremedim. 2 secenek var ya siz daha kötü durumdasınız ve ben sımarık gibi algılandım. Ya da siz de aile desteğiyle bir seyler yapan o gruptansınızdırikisi de değilse gerçekten çok daha nadir hem bu durumda olup hep beni elestirip anlamamaya çalısan insancıl sosyal bilinci cok yuksek bir insansiniz. Eger oyleyseniz de siz de cok uzulur cok mucadele edersiniz
Ben Türkiyede yaşıyorum. Yargılayabilir miyim?
Herşeyi kıskanmaya programlanmışlar çünküYurtdışını neden ultra güzel birşey sanıyorlar teyzem 35 yıldır orda ev alamadı daha.Burda yiyip içiyorlar sadece. Parası burda değerli.
Canım böyle düşünürsen çok kısıtlı bir bakış açısına sahip olursun. Ben malımı mülkümü türkiyede kazanmış biriyim yaşım 31. Yani türkiyenin zor zamanlarında yaptım ne yaptıysam. Evet haklısın hepimiz enflasyonun dengesizliğiyle berbat bir yaşam kalitesine geçtik. Hatta bu sebeple 30 yaşında avrupaya göçtüm sandım ki buralarda bir şeyler daha kolay olur. Yok maalesef buralarda da olmuyor, bırak tatili osunu busunu kenara beş kuruş koyamaz olduk. Evet et ucuz ama sebze de türkiyenin 5 katı fiyatlara alınıyor. Ben bu sebeple eşime 2 ay daha sıkalım dişimizi türkiyeye dönelim manası yok gurbeti yaşamanın dedim, şu an uzatmaları oynuyoruz. Çok yüksek ihtimalle de yaza türkiyeye dönmüş olacağım. Bunları anlatma sebebim mevcut durumunda kendini sıkışmış hissetme bizler de her tuşa basıyoruz. Bazı hamlelerimiz tutuyor bazı hamlelerimiz maalesef tutmuyor.Zaten bu konuda bizi yargılayanlar hep yurt dışında cıkıyor bu ulkenin durumunun farkinda değiller. Ben o sesleri cok umursamiyorum siz de umursamayin. Disaridan konusmak yargilamak kolay. Birakin asgariyi duzgun bir maas alsa bile ciftler su ekonomi de hicbir sey yapamiyorlar yapamazlar. Cok guvenen gelsin bu ulkede calisip sifirdan her seyi tek baslarina yapmaya calissin. Bir dugun yapmislar onu bile elestirdiler siz yapacaktiniz diye
İş batırdığınız için bence bunları yaşadınız. Son ekonomik durumlar mı başrolü oynadı, siz mi işi bilmiyordunuz o kadarını tahmin edemiyorum şu an ikisi de olabilir. maaşlı olarak çalışsaydınız ve zamanında on yıllık krediyle ev almış olsaydınız, yılda bir kez oda pansiyon tatile gitmiş olsaydınjz bunlar yine olur muydu?
Hem son ekonomik durum hem de ortagimizin dakavereleriyle ugrastik elimizdeki para giderlere gitti o surecte dukkan kirasi vergiler ivir zivir ve ortİş batırdığınız için bence bunları yaşadınız. Son ekonomik durumlar mı başrolü oynadı, siz mi işi bilmiyordunuz o kadarını tahmin edemiyorum şu an ikisi de olabilir. maaşlı olarak çalışsaydınız ve zamanında on yıllık krediyle ev almış olsaydınız, yılda bir kez oda pansiyon tatile gitmiş olsaydınjz bunlar yine olur muydu?
Kusura bakmayın ama hiç durumunuz olmadan bunları yaptığinıza inanamıyorum. Yani onca borcla hem ev 2 araba o arabalari kendiniz mi yaptiniz dugun yapacak paramiz yoktu annem uzuluyor diye yemekli dugun yaptik dediniz. Yani ya cok iyi maaslariniz var ve bjraz da sansliymissiniz ya da yine aile destegi aldiniz. Yok biz yaptik derseniz de siz de soylemissiniz sansliydik diye. Ben sanssizligimi anlattim yazimda siz gidip dugunu de kensiniz yapmaliydiniz diyorsunuz. Sizin evinize hirsiz girmedi arabanizi caldirmadiniz. Is kurma surecinde ortaginiz sizden calmadi biz dukkan kirasi onun vergisj derken kenarda olan 3 kurusumuzu da havaya ucurduk benim ortagim bizden gizli is alip ekstradan bize fatura kesti. Siz arabanizi caldirdiginiz dusunun 3 aylik hamileyim. Benim babam 2 arabasidan birini verip esime destek oldu bu surecte benim esimin ailesi arabamizi caldirdiktan 4 gun sonra benim koye dugune gitmem gerekiyor gel beni al diye aradi. Esimin psikolojisini dusunun size nelerle gelindigini dusunun bir ihtiyaciniz var mi oglum nasilsiniz diye sormadilar bile benim ailem kahroldu. Yani siz cok guzel atlatmissiniz surecinizi Allah yardimci oldu belki bilmiyorum nasil yaptiniz biz de ayni mucadeleyi verip dibe coktuk burada onu anlatmaya calisiyorum siz beni farkli yerlerden vurmaya calisiyirsunuz. Bu sansla benimle empati yapmanizi bekleyemem zaten yasadiklarimi yasamamissiniz kiNeredeyse 12 yıllık evliyim. En başta yazdım düğün dahil ailelerden bir yardım almadık, hatta düğün yapmayacakken benim annem çok üzüldü diye yemekli düğün yaptık. Ama ben o kadar rahat bir insanım ki her şey kolaylaştı zorlaşmadı. Arkadaşımın bir sene önce limonatalı pastalı düğün yaptığı fiyata biz yemekli düğün yaptık. Eşimin hobisi müzik, orkestrası olan bir arkadaşı vardı onlar çaldılar çok cüzi bir miktar neredeyse yol parası aldılar. Üstünden 12 sene geçti hala bizim düğünün müzikleri konuşulur. Gelinliği damatlığı yurt dışında gelinlik mağazası olan bir arkadaşımızdan aldık, ben modeli katalogtan seçtim o getirdi. Ödemeyi eliniz bollaşınca alırım dedi yaklaşık bir sene sonra ödedik. Kredi kartlarını patlattığımız için eşyalarımızı senetle aldık. Yine de kimseden beş kuruş istemedik. Evlendikten sonra 4 sene borç ödedik, çok keyifle ödedik hem de ulan kalktık altından diye. Bekarken aldığımız iki arabamız vardı 2 sene sonra onları satıp sıfır araba aldık. Ben hala o arabayı kullanıyorum, 10 yaşında oldu bebeğim. Bu sene değiştiririz.
Evi 2.5 sene önce aldık. Yıllar boyunca ev al diyenlere amaaan ev dediğin nedir yahu alınır bi ara dedim geçtim. İşte 2.5 sene önce bir fırsat yakaladık, içimize sinen bir ev aldık. O zamanki gelirimizin %75’i kadar borca girdik gözümüzü karartıp. 6 ay kadar zorlandık sonra maaşlar arttıkça kuş kadar kaldı kredi taksidi. Şimdi tekrar borca girip benim arabayı sıfırlamayı düşünüyoruz.
Bu 12 senede işsiz de kaldık, hastalıklarla ölümlerle de sınandık. Birikimimizin tamamını hastanelerde harcadığımız oldu. O yüzden onun parası varmış, bunun evi benimkinden güzelmiş, şuna ailesi yardım etmiş umurumda değil. Sağlığımız huzurumuz yerinde olsun çalışır yaparız.
Ve inanın hiç üzülmüyorum. Bana gelecek olan şey zamanı gelince gelir zaten. Mücadele de hayatın bir parçası, mücadele etmeden ot gibi yaşamış oluruz.
Ailenizin verdiği evde oturan siz değil miydiniz yanlış mı hatırlıyorum?Neredeyse 12 yıllık evliyim. En başta yazdım düğün dahil ailelerden bir yardım almadık, hatta düğün yapmayacakken benim annem çok üzüldü diye yemekli düğün yaptık. Ama ben o kadar rahat bir insanım ki her şey kolaylaştı zorlaşmadı. Arkadaşımın bir sene önce limonatalı pastalı düğün yaptığı fiyata biz yemekli düğün yaptık. Eşimin hobisi müzik, orkestrası olan bir arkadaşı vardı onlar çaldılar çok cüzi bir miktar neredeyse yol parası aldılar. Üstünden 12 sene geçti hala bizim düğünün müzikleri konuşulur. Gelinliği damatlığı yurt dışında gelinlik mağazası olan bir arkadaşımızdan aldık, ben modeli katalogtan seçtim o getirdi. Ödemeyi eliniz bollaşınca alırım dedi yaklaşık bir sene sonra ödedik. Kredi kartlarını patlattığımız için eşyalarımızı senetle aldık. Yine de kimseden beş kuruş istemedik. Evlendikten sonra 4 sene borç ödedik, çok keyifle ödedik hem de ulan kalktık altından diye. Bekarken aldığımız iki arabamız vardı 2 sene sonra onları satıp sıfır araba aldık. Ben hala o arabayı kullanıyorum, 10 yaşında oldu bebeğim. Bu sene değiştiririz.
Evi 2.5 sene önce aldık. Yıllar boyunca ev al diyenlere amaaan ev dediğin nedir yahu alınır bi ara dedim geçtim. İşte 2.5 sene önce bir fırsat yakaladık, içimize sinen bir ev aldık. O zamanki gelirimizin %75’i kadar borca girdik gözümüzü karartıp. 6 ay kadar zorlandık sonra maaşlar arttıkça kuş kadar kaldı kredi taksidi. Şimdi tekrar borca girip benim arabayı sıfırlamayı düşünüyoruz.
Bu 12 senede işsiz de kaldık, hastalıklarla ölümlerle de sınandık. Birikimimizin tamamını hastanelerde harcadığımız oldu. O yüzden onun parası varmış, bunun evi benimkinden güzelmiş, şuna ailesi yardım etmiş umurumda değil. Sağlığımız huzurumuz yerinde olsun çalışır yaparız.
Ve inanın hiç üzülmüyorum. Bana gelecek olan şey zamanı gelince gelir zaten. Mücadele de hayatın bir parçası, mücadele etmeden ot gibi yaşamış oluruz.
Onlara ayrı kahroluyorum zaten. Ama soyle bir sey var benim esimin babasi da emekli zamanin da calisirken guc bela bir ev almis emekli oldugunda da toplu parasiyla 1 ev daha almis. Bizim donemimizin durumuna bakin bir emekli oldugunda suan toplu tazminatiyla bir ev almasi mumkun degil. Yani eski zamanda olmayi tercih ederdim suan yine bir sans vardi simdi o da yok. Emekli olup evi barki olmayana Allah kolaylık versin cok zor.Peki çoğu emekli maaşı ile geçinen aileler nasıl yapsın bunu?
Bak destek olmuş araba vermişlerHem son ekonomik durum hem de ortagimizin dakavereleriyle ugrastik elimizdeki para giderlere gitti o surecte dukkan kirasi vergiler ivir zivir ve ort
Kusura bakmayın ama hiç durumunuz olmadan bunları yaptığinıza inanamıyorum. Yani onca borcla hem ev 2 araba o arabalari kendiniz mi yaptiniz dugun yapacak paramiz yoktu annem uzuluyor diye yemekli dugun yaptik dediniz. Yani ya cok iyi maaslariniz var ve bjraz da sansliymissiniz ya da yine aile destegi aldiniz. Yok biz yaptik derseniz de siz de soylemissiniz sansliydik diye. Ben sanssizligimi anlattim yazimda siz gidip dugunu de kensiniz yapmaliydiniz diyorsunuz. Sizin evinize hirsiz girmedi arabanizi caldirmadiniz. Is kurma surecinde ortaginiz sizden calmadi biz dukkan kirasi onun vergisj derken kenarda olan 3 kurusumuzu da havaya ucurduk benim ortagim bizden gizli is alip ekstradan bize fatura kesti. Siz arabanizi caldirdiginiz dusunun 3 aylik hamileyim. Benim babam 2 arabasidan birini verip esime destek oldu bu surecte benim esimin ailesi arabamizi caldirdiktan 4 gun sonra benim koye dugune gitmem gerekiyor gel beni al diye aradi. Esimin psikolojisini dusunun size nelerle gelindigini dusunun bir ihtiyaciniz var mi oglum nasilsiniz diye sormadilar bile benim ailem kahroldu. Yani siz cok guzel atlatmissiniz surecinizi Allah yardimci oldu belki bilmiyorum nasil yaptiniz biz de ayni mucadeleyi verip dibe coktuk burada onu anlatmaya calisiyorum siz beni farkli yerlerden vurmaya calisiyirsunuz. Bu sansla benimle empati yapmanizi bekleyemem zaten yasadiklarimi yasamamissiniz ki
Yanlış ve eksik hatırlıyorsunuz. Daha doğrusu burada yapılan manipülasyonları hatırlıyorsunuz. Doğrusunu defalarca anlatmama rağmen yalan daha çok yer ediyor zihinde.Ailenizin verdiği evde oturan siz değil miydiniz yanlış mı hatırlıyorum?
Hem son ekonomki durumlar enflasyonun yukselmeye baslamasindan bir tik onceydi bizim girisimimiz kenardaki parayla arkadasla ortak olduk. O da gizli is cevirdi kendine yandan is kurup ortaklasa yapacagimiz isleri o aldi biz sadece kurdugumuz sirketin giderleriyle ugrastik o diger isine odaklandi bizim is icin emek vermedi biz de zor dondurduk en son ayrildik o surecte kenardaki paramiz cop oldu. O paraya eve girmis olabilirdik tabi o zaman durumumuz cok farkli olurdu iste insan ongeremiyor bazi seyleri.İş batırdığınız için bence bunları yaşadınız. Son ekonomik durumlar mı başrolü oynadı, siz mi işi bilmiyordunuz o kadarını tahmin edemiyorum şu an ikisi de olabilir. maaşlı olarak çalışsaydınız ve zamanında on yıllık krediyle ev almış olsaydınız, yılda bir kez oda pansiyon tatile gitmiş olsaydınjz bunlar yine olur muydu?
Arabayi veren benim ailemdi gecici sureligine verdi. yani tamemen almadik arabayi. Benim ailem daha cok destek olmustur zaten evliligimiz boyunca. Bir zaman sonra soyle bir psikolojiye burunduk su durumda artik yapamayiz madem yiyelim gezelim giyelim bence son yillarda cogu aile insan bu durumda. Umut kalmadi cunku insanlar inanmiyir bi araba ev almaya ev esyasi telefon saat bunlari yatirim gormeye basladilar o durumdayiz ben de ayni malesefBak destek olmuş araba vermişler
Mesela ben hamileyken otobüsle doktora gidiyordum
Ayakta bile gittiğim oluyordu İstanbul sartlarinda
Ticaret yapmışsınız bu bir risktir zaten batmış çok normal ticaret yapan herkes dibi bir kaç kez görür
Yani bakış açınız çok değişik hayatın sillesini yemiş gibi konuşuyorsunuz
Ama Türkiye'de yaşayanların yüzde 60 inden iyi durumdasınızdir gezdik ettik demenize istinaden söylüyorum
Çalışıp yaptık yahu. Bu ülkede çalışarak bir şeyler yapılabiliyor siz inanmasanız daHem son ekonomik durum hem de ortagimizin dakavereleriyle ugrastik elimizdeki para giderlere gitti o surecte dukkan kirasi vergiler ivir zivir ve ort
Kusura bakmayın ama hiç durumunuz olmadan bunları yaptığinıza inanamıyorum. Yani onca borcla hem ev 2 araba o arabalari kendiniz mi yaptiniz dugun yapacak paramiz yoktu annem uzuluyor diye yemekli dugun yaptik dediniz. Yani ya cok iyi maaslariniz var ve bjraz da sansliymissiniz ya da yine aile destegi aldiniz. Yok biz yaptik derseniz de siz de soylemissiniz sansliydik diye. Ben sanssizligimi anlattim yazimda siz gidip dugunu de kensiniz yapmaliydiniz diyorsunuz. Sizin evinize hirsiz girmedi arabanizi caldirmadiniz. Is kurma surecinde ortaginiz sizden calmadi biz dukkan kirasi onun vergisj derken kenarda olan 3 kurusumuzu da havaya ucurduk benim ortagim bizden gizli is alip ekstradan bize fatura kesti. Siz arabanizi caldirdiginiz dusunun 3 aylik hamileyim. Benim babam 2 arabasidan birini verip esime destek oldu bu surecte benim esimin ailesi arabamizi caldirdiktan 4 gun sonra benim koye dugune gitmem gerekiyor gel beni al diye aradi. Esimin psikolojisini dusunun size nelerle gelindigini dusunun bir ihtiyaciniz var mi oglum nasilsiniz diye sormadilar bile benim ailem kahroldu. Yani siz cok guzel atlatmissiniz surecinizi Allah yardimci oldu belki bilmiyorum nasil yaptiniz biz de ayni mucadeleyi verip dibe coktuk burada onu anlatmaya calisiyorum siz beni farkli yerlerden vurmaya calisiyirsunuz. Bu sansla benimle empati yapmanizi bekleyemem zaten yasadiklarimi yasamamissiniz ki
Ebşimdi sizin durum yok dolayısıyla siz de çocuğunuza yapamayacaksınız. O zaman siz suçlu mu oluyorsunuzBu biraz dertlesme yazısı. 8 senedir evliyim. Bir çocuğum var. Eşimle birlikte çalışıyorduk bir şuan işsizim. Biz sürekli bir seyler yapma mücadelesi içindeyiz evlendiğimiz günden beri. Evimiz olsun diye uğraştık. Calışıp kazandığımız para yetmiyordu. Eşim iş kurdu battık para kaybettik. Evime hırsız girdi para kaybettik. Tam iş buldum her sey harika 1 buçuk sene çalıştım pazarım kapandı işsiz kaldım. Suan iş de bulamıyorum. Yaş 35 geriye bakıyorum ilk gündem bugüne daha da geri gitmişiz. Beni üzen sey hiçbir mücadele uğraş vermeden ev sahibi mal sahibi olan insanlar coğu ailesinin yardımıyla inanılmaz seyler yaptılar. Bize çöp yapılmadı bir evlendirildik. Tabiki kimse yapmak zorunda değil çocuğuna bir seyler. Ama etrafım inanılmaz bu tarz insanlarla dolu ve ben kendimi artık ezik hissetmeye başladım. Bir tek ben mi böyleyim herkes ailesinin yardımıyla bir seyler yapıyor? Biz bu gidisle sittin sene bir sey yapamayacağız sanırım. Son zamanlarda boyle seyler duşünmekten hiçbir seye hevesim kalmadı ne calışmaj geliyor içimden ne başka bir sey. Kendi başlarina bir sey yapan arkadaslar bana akıl umut verin lütfen.
Yurtdışını neden ultra güzel birşey sanıyorlar teyzem 35 yıldır orda ev alamadı daha.Burda yiyip içiyorlar sadece. Parası burda değerli.
Yahu adamlar daha ne yapsın? Eşimin ailesi çöp dahi almadı. Düğün de yapmadı. Altınları bile eşim aldı verdi ellerine. Evi vardı onun bile ondan başka herkes faydasını gördü. Benim ailem çok destek oldu evlenirken. Olmamalarını söylediğim halde. Ailem bizi rahat bıraktı. Eşimin ailesi modernlikten gelenekselliğe düğün gecesi bir anda geçiş yaptı. Valla en bahtsız benim aslında ama herkese her şeye rağmen benim rıskım beni bir şekilde buldu. Olumsuzluklara odaklansak nefes alamayız.Evlenirken esimin birikimi ancak araba almaya yetti bizde. Bu da yetmezmis gibi biz arabamizi caldirdik eve giren hirsiza.. bunlari da atlattik cok sukur ama o kadar cok geriye goturen sey oldu ki yani insan kendisinin anormal oldugunu dusunmeye basliyor biz de destek gormedik evlenirken. Dugun haric sagolsunlar onu yaptilar. Esyalar falan iki aile ortak biraz da esim ben tamamladik.
Manipülasyon falan bilmem, kim kimi manipüle ediyor nerden bilelim sanal alem burasıYanlış ve eksik hatırlıyorsunuz. Daha doğrusu burada yapılan manipülasyonları hatırlıyorsunuz. Doğrusunu defalarca anlatmama rağmen yalan daha çok yer ediyor zihinde.
Arabayi veren benim ailemdi gecici sureligine verdi. yani tamemen almadik arabayi. Benim ailem daha cok destek olmustur zaten evliligimiz boyunca. Bir zaman sonra soyle bir psikolojiye burunduk su durumda artik yapamayiz madem yiyelim gezelim giyelim bence son yillarda cogu aile insan bu durumda. Umut kalmadi cunku insanlar inanmiyir bi araba ev almaya ev esyasi telefon saat bunlari yatirim gormeye basladilar o durumdayiz ben de ayni malesef
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?