• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

evlenecek çocuğunuza ev almak?

kerken

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
10 Nisan 2013
621
202
48
Ankara
biraz önce annemle konuştum. teyzemden bahsettik bir oğlu bir kızı var ikiside öğretmen ve bu yaz ikiside evleniyor eşlerde öğretmen. teyzemde öğretmen eniştem memur. teyzem çok tutumlu bir bayandır. yıllardır eşiyle mütevazi br evde yaşadı darlıkta çekmiş köylerde öğretmenlik yapmış şimdi merkezde yaptı ve emekli oldu.teyzemin tutumluluğu dillere destandır 4-5 günü var dolar günü (bir aralar mark günüydü) altın günü. maşallahı var eniştem teyzeme ve maaşına karışmaz mutfak masrafı teyzemin diğer masraflar eniştemin diye biliyorum. neyse teyzemin birikimi çok diye bilirdik ama çoğu da geçmiş gayetten iyi birikim olmuş yeni öğrendik. daha doğrusu teyzem kimseye birşey söylemezde annemler dayımlar olayrı yorumlarak bu kanıya vardılar. teyzem şuan evlenecek 2 çocuğuna da ev alacak kadar para biriktirmiş (hey maşallah) çocukları düğün hazırlığı yaparken bizimkisi 2 sine de ev alalım diyormuş ama eniştem biraz çekinmiş. dünyanın binbir türlü hali var yarın Allah korusun boşanma olursa birikiminin yarısı gider demiş. oda evleri biz kendi üstümüze alalım çocuklar kira vermeden otursun ilerleyen yıllarda devrederiz demiş. ve bunu karşı tarafların ailelerine şu şekilde aktarmışlar. biz zaten ev alaağız çocuklarımız darlık çekmesin evde kirazsız oturabilirler. ama sizde ev eşyalarını alın. düğünü ise ya ortak yapalım ya da çocuklar ödesin denmiş. karşı taraflardan gelinin ailesi karşı çıkmış evi çocukların üzerine yapın demiş kv. o zaman eşya alırız ama sizde az da olsa eşya alabilirsiniz düğün masrafı çocuklarla bizim üzerimizde olabilir demiş. kızının kv+kp ne demiş bilmiyoruz. teyzemgilin kafası çok karışmış bugün annemi arayıp konuşmuş ama moralide bozukmuş. annem de bacısına hak veriyor yıllardır emek emekpara birktirdi köylerde öğenmenlik yaparken 1 etekle 1 yıl geçirdi saçına bit düştü kimse kıymet vermiyor işte verdikçe daha fazlası isteniyor diyor. ben hiçbir yorum yapamadım. o çocuklarını rahat ettirmek için ev alıyor e karşı tarafta normal durumda eşyayıda onlar alsa ne olacak ki. evi bugün oğluna kızına devretmese bile birkaç yıl sonra devreder ölseler zaten onların olacak. gerçekten değişik bir durum.siz olsanız ne düşünürdünüz. çünkü biz bu konuyu sürekli konuşuruz belki buradan alacağım yorumları anneme söylerim o teyzeme kendi fikriymiş gibi aktarır.

Ben teyzenin yerinde olsam alipta vermem o ayri. Birakin cabalasinlat emek etsinler biseyler icin birlikte ugrassinlar. O parayla alsin kocasini dunya turuna ciksin. Ama su var eger simdi alir evleride cocuklariyla kendi ustune tapularsa evlenen gelin ve damat herhangi birsey talep edemez yarin obirgun sanirim. Çünkü evkendijten sonra alınan mallar bölüşül7r diye biliorum. Evlenmeden onceki mal varlığı bölüşülmez diye biliorum ama dogruda olmayabikir

teyzenizin eşi boşanma ihtimali üzerinde durmuş ki kısmen haklılar onca yılın emeği var... evi kendilerine alsınlar devretme işi dursun. bu durumda düğün ve eşyalara yardım etmeleri gerekir karşı taraf haklı bence.

Ben teyzenin yerinde olsam alipta vermem o ayri. Birakin cabalasinlat emek etsinler biseyler icin birlikte ugrassinlar. O parayla alsin kocasini dunya turuna ciksin. Ama su var eger simdi alir evleride cocuklariyla kendi ustune tapularsa evlenen gelin ve damat herhangi birsey talep edemez yarin obirgun sanirim. Çünkü evkendijten sonra alınan mallar bölüşül7r diye biliorum. Evlenmeden onceki mal varlığı bölüşülmez diye biliorum ama dogruda olmayabikir

dünya turu mu??? ay teyzem şurdan şuray gitmeye korkar.daha birgün deniz kenarına tatile gitmedi. ev kuşu evlat delisi. emekli olduda diğer teyzem onu birkaç kültür turuna yazdırdı yanında gitti şükür memleket dışında yer gördü.

Tamamen katılıyorum. Hayır işsiz güçsüz değiller öyle ya da böyle geçinecekler. Ne gerek var ev almaya. Tak kocanı koluna o ülke senin, bu ülke benim gez.
Ha illa ki onlara kalacak anne babalarından bir şeyler miras olarak ama böyle çocukmuş gibi alın bunu siz oturun demek de saçma geliyor açıkçası. 5-10 tane ev olur verirsin de ee yok kıt kanaat, ne zorluklarla biriktirilmiş bir para var. Bunu da işi gücü olan yetişkinlere vermek ne derece doğru, bilemiyorum.:20:

teyzenin yaptığı çok gereksiz. kendisi çekmiş çekmiş ve bir şeylerin değerini biliyor. bıraksın çocuklarıda çeksin hayat başka nasıl öğrenilir ki. ev almak istiyorsa alsın ama kendi üstüne ne diye gidip onların ailesine durum bildiyorki zaten karşı tarafta yüzsüzlüğün dibine vurmuş Allah rzı olsun deniceğine tapu yap diyorlar

Teyzen evi evlendikten sonra oglu yada kizi uzerine verirse evin yarisi gelin ve damadin olur.riskli tapuyu kesinlikle ustlerine alsinlar benim kv kp boyle yaptilar.ben ve eltim kirasiz onlarin evlerinde oturuyoruz onun disinda dugun ceyiz islerindede kimin ustune ne dustuyse onu yaptik.he yine sorun cikiyorsa gitsinler kiraya ...teyzene binkrere masallah hakki odenmez

Tamamen katılıyorum. Hayır işsiz güçsüz değiller öyle ya da böyle geçinecekler. Ne gerek var ev almaya. Tak kocanı koluna o ülke senin, bu ülke benim gez.
Ha illa ki onlara kalacak anne babalarından bir şeyler miras olarak ama böyle çocukmuş gibi alın bunu siz oturun demek de saçma geliyor açıkçası. 5-10 tane ev olur verirsin de ee yok kıt kanaat, ne zorluklarla biriktirilmiş bir para var. Bunu da işi gücü olan yetişkinlere vermek ne derece doğru, bilemiyorum.:20:

Sevindin birinin benim gibi düşünmesine. Keza oldum olasi kendini evlatlari icin parcalayanlari anlamam. Annem ve babamada once kendinizi düşünün der dururum. Hem yeni evli insanlarin Düğününu yap, ecini al, esyasini al pardonda sonra o insanlar ne icin emek vercekler. Beraber biseyleri almaya cabalamak ne guzeldir bilirmisinjz. Sonra bosaniorlar tabi öle olur hersey tamm hayali kurulan birsey yok ole hayatmi olur yahu. Ayrica teyzeniz dunya turuna cikamiyirsa ne bimim hacca gitsin, turkiyede gezsib, yardım etsn falan.
Babam yakin zamanda emekli olucak aldigim parayı 4e bolucem dior 3pau evlatlarimin (26, 19, 11yaslarimiz) 1 payda bizim dior. Bende bizde yicezmi sanion o parayi diom. Hepsi senn emegin diom. Annnem turkiyeyi geznek babamda annemle hacca giymek istior. O parayla o hayallerinizi gerceklestirin ne olcak sanki diorum. Bana verceniz yarin damat mi minnettar olcak sank. Buyuk oglana verin evlendifinde gelinmi mutlu olcak, küçük zaten saymiom bile. Yani hayat bitiyor azicik kıymetini bilip tadını çıkarmak lazım:-D

Maşallah diyorum ama öğretmen maaşıyla 2 ev parası nasıl birikmiş ki? Yememiş biriktirmişler resmen...
Benim ailem hayatta böyle şeyler yapmaz, bir şeyleri dişinle tırnağınla kazanınca kıymetli olduğunu savunurlar... teyzeniz alsın yine evleri kiraya versin hatta... o kirayı da ister biriktirsin, ister sıkıştıkları yerde çocuklarına destek olsun, ister hediyeler alsın... ne bileyim aile yaşarken çocukları mal mülk sahibi etmek biraz garip geliyor bana... zaten onlar gidince bütün mallar çocuklara... bıraksın biraz hayatı tanısınlar, hesap kitap yapmayı öğrensinler. Bu arada da aile durumlarına baksınlar... ayrıca niahtan önce alınan mal mülk paylaşılmıyor. Biz de ev aldık eşimle nişanlıyken, benim üzerime yapıldı ev ileride kötü bir durum olursa kimse bir hak iddia edemez... he ben böyle bir şeyi yapmam ama hukuken böyle...

Babamın üç kızı var çalışıp 3 daire aldılar Allah geçinden versin de ilerde bize kalsın diye...
Büyükle aramızda bir yaş küçükle 13 yaş var biz iki büyük evlenirsek evleri hemen veririm ama direk sizin üzerinize evlenmeden yaparım diyo, Allah göstermesin boşanma olursa diye. Çünkü bildiğimiz kadarıyla evlenmeden önce verilen evler zaten yarı yarıya bölünmüyo eşle? Bilen düzeltsin lütfen
:44:

Kız ailelerinde moda şimdi "ev alın kızım rahat etsin" herkes bunu ister ama bu şart olarak konulmaz kimse evladı da olsa ev almak zorunda değil. Sanki çerez alıyolar:53:

Bence onların üstüne yapmasınlar çocuklar ya otursun içinde ya da kiracıya verip destek olmak istiyolarsa kira paralarını evlatlarına versinler. Zaten onlara miras kalacak ilerde yine rahat edecekler.

Kız tarafı ev kayınpederin üstüne olursa çok söz hakkı bulurlar, evlerinin içine karışırlar diye korkuyodur.

Sevindin birinin benim gibi düşünmesine. Keza oldum olasi kendini evlatlari icin parcalayanlari anlamam. Annem ve babamada once kendinizi düşünün der dururum. Hem yeni evli insanlarin Düğününu yap, ecini al, esyasini al pardonda sonra o insanlar ne icin emek vercekler. Beraber biseyleri almaya cabalamak ne guzeldir bilirmisinjz. Sonra bosaniorlar tabi öle olur hersey tamm hayali kurulan birsey yok ole hayatmi olur yahu. Ayrica teyzeniz dunya turuna cikamiyirsa ne bimim hacca gitsin, turkiyede gezsib, yardım etsn falan.
Babam yakin zamanda emekli olucak aldigim parayı 4e bolucem dior 3pau evlatlarimin (26, 19, 11yaslarimiz) 1 payda bizim dior. Bende bizde yicezmi sanion o parayi diom. Hepsi senn emegin diom. Annnem turkiyeyi geznek babamda annemle hacca giymek istior. O parayla o hayallerinizi gerceklestirin ne olcak sanki diorum. Bana verceniz yarin damat mi minnettar olcak sank. Buyuk oglana verin evlendifinde gelinmi mutlu olcak, küçük zaten saymiom bile. Yani hayat bitiyor azicik kıymetini bilip tadını çıkarmak lazım:-D

haklısınız ama bazı insanlar değişiktir. teyzemde değişik biri eniştem alkolü çok kullanır yani hac falan biraz zor inanç olarakta hacca umreye gidecek düşünceleri yok. türkiyeyi gezmek harika ama zannetmiyorum. teyzeme çocuklarının kapısında paspas ol hergün seni ezsinler deseniz seve seve der. aslında kızından oğlundan pek gün görmemiştir ama bize bunları anlatmaz olayları hep iyiymiş gibi aktarır. hayır biz gözümüzle görmesek inanacağızda ama görüyoruz neye inanalım. hatta bizim diğer kuzenlerle bir muhabbette şunu söylemiştik teyzem kızına o kadar kıymet verir ki imkanı olsa onun canı acımasın diye kendi doğum yapar. yani o kadar evlatçı.benim ailemin o kadar durumuyok ama annemi zaman zaman gezmeye özellikle götürürüz. oda can. ev hanımı babamdan gün görmedi gezsin diye atandığımız memleketlere gezmeye götürürdük gezdirirdik.

evlenmeden önce evlerin tapusunu çocukların üzerine verilirse eşler hak iddia ediemiyor yazıldı. Allah allah teyzemle kocası bunu bilmiyor mu aceba? uyanıklardır muhkkak bildikleri birşey vardır ama neden önce alıp tapuyu üstlerine devretmeyi düşünmüyorlar bilmiyorum.

canım bence insanlar biraz kendi ayakarı üzerinde durmaları gerekir diye düşünüyorum teyzen ve enişten yıllarca çalışmışlar birşeylerden fedakarlık etmişler şuanda çocuklarda öğretmen gelirleri gayet iyi herkes birazda olsa kendi ayakları üzerinde duymayı öğrenmeli diye düşünürüm hep teyzenler çocuklarını güzelce evlendirsinler düğün masrafını iki aile aralarında bölüşsünler ama ev almayı çocuklara bıraksınlar sonuçta birisi teyzenlere ev mi aldı kendi tırnaklarıyla çalışarak evlerini almışlar çocuklarda bu durumu yaşasınlarki kıymet bilinsin diye düşündüm:6:

evlenmeden önce evlerin tapusunu çocukların üzerine verilirse eşler hak iddia ediemiyor yazıldı. Allah allah teyzemle kocası bunu bilmiyor mu aceba? uyanıklardır muhkkak bildikleri birşey vardır ama neden önce alıp tapuyu üstlerine devretmeyi düşünmüyorlar bilmiyorum.

Ben öyle biliyorum nikahtan sonra alınanlar ortak sayılıyo sadece, hatta evliyken bile aileden kalan miras ortak sayılmıyo diye biliyorum:44:

Evlenecek çocuğa ev almak çok güzel bir düşünce, zaten aileler de hep evlatları için birikim yapmıyor mu?
Benim babam da hep bizi düşünür ilerisini düşünür ama ben kuruş beklemiyorum ailemden sağlıklı olsunlar, keyiflerine baksınlar, Allahım başımdan eksik etmesin parası malı mülkü kalsın beklentim yok. Ama ileride illa ki miras yoluyla geçiş olacak (Allah gecinden versin)
Ben teyzenizin yerinde olsam, evleri önceden alır çocukların adına, tapularını ellerine verirdim ama kimseye söylemezdim. Evlenmeden önce alınan mallar, boşanma olsa bile paylaşılamıyor ama eğer ki o evden kira geliri varsa "edinilmiş mal" sayılarak ailenin ortak gelirine dahil ediliyor. Yani evden gelen kira benim diyemez ailenin ortak geliri olur ama ev konusunda eş hak iddia edemez. Şimdi bu konuyu dünürlerle paylaşması doğru olmamış, teyzen ve eşi dürüst davranmışlar ama herkes onlar gibi iyi niyetli düşünemiyor hemen menfaat arıyorlar. Madem ki öğretmen bir aile, gençler kendileri yapsınlar uğraşsınlar, ailelerin destek olması güzel ama ne bileyim biraz rahatçılığa alıştırıyorlar gibime geliyor.
Ben de gencim ama şu an yaşıtım bir çok kişinin aileden ev gelecek diye beklentiye girmesini anlamıyorum - maaşından arttırıp kira öder gibi kredi ödemek zor geliyor babam nasılsa ev alacak diyorlar. Hatta bir arkadaşım 2+1e kiraya çıktı eğer 3+1e çıksak kayınpeder ev almaz dedi. :53:
Sonuç olarak - işi gücü olan insanlar kendileri birşeyler yapsınlar, dünürleri işlerine karıştırmasınlar eşyalara destek olsunlar, ev alabilirler kendi üstlerine (zaten ileride miras yoluyla geçeceğinden eşleri hak iddia edemez) rahata alıştırmasınlar bence.
Saygılar...

Son düzenleme:
Ayyy benm kaynanam. Bütün hayatı çocukları. Allahim işallah evlatlarinada merhamet verirde annelerinin bu sevgisinin kıymetini bilirlwr yoksa bole annelerin basina hep kötü seyler gelior sonradan. O evlatlarina ev alior yerlestiriyor sonra evlatlar onu bi yere koyamazlar. Umarim teyzen boyle olmaz. Madem o kadar evlatci madem nw derseniz deyin yapcak bosverin o zaman:-D o evde alir, düğünü de yapar,sonra faturalarida öder. .. ah bnm cilekes teyzemmmm

inanırmısınız annemle konuştuktan sonra bende kendi kendime birikim düşüncesine dalmıştım. yeni evliyim borçlar var bitince teyzem gibi güne gireyim yada maaşımdan otomatik olarak her ay 2 gr altın alayım benimde çocuğum olacak bir birikim yapayım dedim. sonra yine teyzem gibi çocuğuma ya iyi bir ev alırım yada o zamanki ihtiyaç neyse onu karşılaım diye şöyle 20-25 senelik hayal bile kurmuştum.:36::36::36: bakıyorumda kk hatunları benimle aynı fikirde değil.

Ayyy benm kaynanam. Bütün hayatı çocukları. Allahim işallah evlatlarinada merhamet verirde annelerinin bu sevgisinin kıymetini bilirlwr yoksa bole annelerin basina hep kötü seyler gelior sonradan. O evlatlarina ev alior yerlestiriyor sonra evlatlar onu bi yere koyamazlar. Umarim teyzen boyle olmaz. Madem o kadar evlatci madem nw derseniz deyin yapcak bosverin o zaman:-D o evde alir, düğünü de yapar,sonra faturalarida öder. .. ah bnm cilekes teyzemmmm

Bizim komşu oğluna aşıktı resmen binbir zorlukla ev aldı sonra oğlu dedi anne biz oturalım eşim hamile zor geçiniriz tek maaşla kirada falan halledemem.
Ayy tamam oğlum bilmem ne kendileri de lojmanda kalıyo çalıştıkları yerde, hani çıkın deseler o eve gideceklerdi.
Gelin işe geri döndü, bu komşumuz gitti bebeğine baktı evine sadece haftasonları geldi.
Geçen işyerinin lojmanından çıkmaları söz konusu oldu oğullarına demişler çıkartırlarsa mecbur oraya geçicez diye onlardan kötüsü olmadı.
____
Şimdi de amcamlar oturmak için ev aldı zaten adamların bi'tek evi var kiradalar borç bitince geçecekler. Askerdeki kuzenim geçen abimden önce evlenip o eve yerleşicem ben, askerden gelir gelmez evlenicem demiş. Ki ortada aday bile yok sırf evi almak ki amcam hiç evi çocuklara vericem demedi:37:

biraz önce annemle konuştum. teyzemden bahsettik bir oğlu bir kızı var ikiside öğretmen ve bu yaz ikiside evleniyor eşlerde öğretmen. teyzemde öğretmen eniştem memur. teyzem çok tutumlu bir bayandır. yıllardır eşiyle mütevazi br evde yaşadı darlıkta çekmiş köylerde öğretmenlik yapmış şimdi merkezde yaptı ve emekli oldu.teyzemin tutumluluğu dillere destandır 4-5 günü var dolar günü (bir aralar mark günüydü) altın günü. maşallahı var eniştem teyzeme ve maaşına karışmaz mutfak masrafı teyzemin diğer masraflar eniştemin diye biliyorum. neyse teyzemin birikimi çok diye bilirdik ama çoğu da geçmiş gayetten iyi birikim olmuş yeni öğrendik. daha doğrusu teyzem kimseye birşey söylemezde annemler dayımlar olayrı yorumlarak bu kanıya vardılar. teyzem şuan evlenecek 2 çocuğuna da ev alacak kadar para biriktirmiş (hey maşallah) çocukları düğün hazırlığı yaparken bizimkisi 2 sine de ev alalım diyormuş ama eniştem biraz çekinmiş. dünyanın binbir türlü hali var yarın Allah korusun boşanma olursa birikiminin yarısı gider demiş. oda evleri biz kendi üstümüze alalım çocuklar kira vermeden otursun ilerleyen yıllarda devrederiz demiş. ve bunu karşı tarafların ailelerine şu şekilde aktarmışlar. biz zaten ev alaağız çocuklarımız darlık çekmesin evde kirazsız oturabilirler. ama sizde ev eşyalarını alın. düğünü ise ya ortak yapalım ya da çocuklar ödesin denmiş. karşı taraflardan gelinin ailesi karşı çıkmış evi çocukların üzerine yapın demiş kv. o zaman eşya alırız ama sizde az da olsa eşya alabilirsiniz düğün masrafı çocuklarla bizim üzerimizde olabilir demiş. kızının kv+kp ne demiş bilmiyoruz. teyzemgilin kafası çok karışmış bugün annemi arayıp konuşmuş ama moralide bozukmuş. annem de bacısına hak veriyor yıllardır emek emekpara birktirdi köylerde öğenmenlik yaparken 1 etekle 1 yıl geçirdi saçına bit düştü kimse kıymet vermiyor işte verdikçe daha fazlası isteniyor diyor. ben hiçbir yorum yapamadım. o çocuklarını rahat ettirmek için ev alıyor e karşı tarafta normal durumda eşyayıda onlar alsa ne olacak ki. evi bugün oğluna kızına devretmese bile birkaç yıl sonra devreder ölseler zaten onların olacak. gerçekten değişik bir durum.siz olsanız ne düşünürdünüz. çünkü biz bu konuyu sürekli konuşuruz belki buradan alacağım yorumları anneme söylerim o teyzeme kendi fikriymiş gibi aktarır.

Kadının elini ayağını öpmeleri lazım,yememiş içmemiş birikim yapmış kadın, evı cocukların uzerıne yapmaya hıc gerek yok, kıra vermeyecek olmaları bıle onlar ıcın cok buyuk nımet, gunumuze cogu yenı evlenecek cıft tum masrafları kendılerı karsılıyor, karsı taraf cok ayıp etmıs, kadın oturacak ev verıypo esyalara da karısmasın bı zahmet, esyaşları artık karı koca bırlıktemı alırlar yoksa kızın aılesı bır kısmını mı alır orasına karısmasın teyzenız bence, dugunde altınını taksın yeter, bu kadar cok dusunmeye gerek yok evlatları, koca ınsanlar artık bırseylerı de kendılerı yapsınlarkı emeklerı olsun, ben evımı de kendım altın dugunumu de kendım yaptım valla

Bilmiyor olabilirler bu yasa 2002den sonra evlenen kişiler için geçerli - ben de çalışmadan önce tvde çıkan sosyal güvenlik uzmanlarını izlerken duymuştum sonra internette hukukçuların makalelerini okumuştum oradan biliyorum - evlenmeden önce alınan herşey kişinin kendi mülkiyetindedir. Ya teyzenize bunu hatırlatın nikah öncesi alsınlar ya da kendi üstlerine alıp kiraya versinler kendilerince evlatlarına hediye alır ya da kiralarına destek olurlar
inanırmısınız annemle konuştuktan sonra bende kendi kendime birikim düşüncesine dalmıştım. yeni evliyim borçlar var bitince teyzem gibi güne gireyim yada maaşımdan otomatik olarak her ay 2 gr altın alayım benimde çocuğum olacak bir birikim yapayım dedim. sonra yine teyzem gibi çocuğuma ya iyi bir ev alırım yada o zamanki ihtiyaç neyse onu karşılaım diye şöyle 20-25 senelik hayal bile kurmuştum.:36::36::36: bakıyorumda kk hatunları benimle aynı fikirde değil.
Tabii ki kenarda paranız olsun dünyanın bin türlü hali var, hamileymişsiniz de doğum masrafıydı sonrasındaki masraflardı derken belki sıkıştığınız gün olur, gençken yapmak lazım bazı şeyleri ama anlattığınız gibi evladını tapma derecesinde sevmeyi anlamıyorum, dünya kimsenin etrafında dönmüyor ailem beni seviyor ama bana tapmak zorunda ya da ev yapmak, araba almak zorunda değil ki... Düğünüm olsa elbet ellerini taşın altına koyarlar ama hayatının merkezine beni koysunlar istemem - ikisi arasında çok fark var.
Siz para arttırabiliyorsanız birikim yapın mutlaka - hayatta herşey başımıza gelebilir Allah korusun

Back
X