Evlilik hazırlığı hiçbirşey bilmiyorum 🤷🏼‍♀️

Her yörenin adeti farklıdır büyüklerin emin ol seni yönlendirir zaten
Takı olayında da siz kendinize neyi yakıstırıyorsanız durumunuz neye yetiyorsa onu alın gibi bişeyler denmesi yeterli
Yazılı bi kural yok cunku su kadar altın bu kadar para olmalı diye
Çeyizden kastın hangisi anlamadım ama herşeyden bir tane al gereksiz kalabalık olmasın evlendikten sonrada zaten eksigini kendin farkedip alısverişlere devam edebilirsin
Ailenin mutfagına gir mesela dolap ve cekmeceleri ac tek tek neler var liste yap kendine evlenirken alışverişte kullanırsın
Bizde mutfak, yatakodası, banyo kız tarafı yapar
Buzdolabıyla camasır makinesini ve tv yi erkek alır geri kalan kücük büyük beyaz esyalar kadına aittir
nişan kıyafetini erkek alır ama sözüde nişanıda kız yapar herşeyi
Kına kıyafetini erkek alır kına mekanını kız ayarlar ödemesini yapar cerez ve icecekleri erkek getirir
Düğünde erkeğe damatlığını kız alır gelinliği erkek alır
Vs diye gider

Kimseyle hiç bir şey konuşmayacaksın. Onlarda şu kadar altın takacağız demeyecek. Ay ne ayıp şey ayol! Nişanlınla beraber oturup hangi koltuk takımını alalım perdelerle uyumlu olsun mu dan öteye geçemsin bir zahmet şu konuşmalar ya. Sonra kim neyi ödemek istiyorsa öder. Altında düğünde ne takacaklarsa orada görürsün. Önceden pazarlık mı yapılır. Başlık parası mı bu Onun dışında evlilik teklifi alın, söz yapsın. Düğüne kadar ufak tefek beğendiğini alırsın ütüydü, tencereydi tavaydı.. Çeyiz dediğinde bu. Abartmaya gerek yok. Biz evlenirken eşimle oturduk ne kadar paramız var nasıl yapalım diye. İkimizinde maaşları birikmiş parası belliydi. Senin benim demedik. Bn gelinliğimi kendi paramla aldım o damatlığını. Genelde tersi olur bana çok saçma geliyor. Ütüydü elektrik süpürgesiydi o tarz yine genelde kızların çeyiz olarak aldıklarını eşim aldı.. bütün mobilya takımını eşim ödedi. Aynı yerden aldık hepsini. Yok yatakodasını sen al demedi. Düğüne bende para kattım. Damadındır demedik. Sonuçta ikimizin düğünü. Kimse kimseye bişey kaktırmaya ödetmeye çalışmadı. Paramız kadar harcadık. Benim senin demedik.

Siz de cevap vermek için vermissiniz. Ben sen şunu al ben bunu al mi diyorum ? Nasıl oluyor bu işler internette şunu şu alır bunu bu alır . Ay ne kasvetlisiniz.

Bu isler genelde kisilere ailelere ailelerin kulturlerine gore degisir ha biz erkek tarafindan altin istemedik kayinvalidem ile esimin yengesi annemle beni cekti kenara sordular ne kadar altin istersiniz diye bizde herkes butcesine uyan sekilde yapabilecegini yapar iki tarafta zorlanmasin dedik kayinvalidem sozden sonra kuyumcuya goturdu beni ben hem ucuz yollu hem zarif seyler begendim halde onlari kocan alsin diyip yapabileceginin en iyisini yapti hepside yatirimlik oldu nisan alisverisine cikartti onu aldim ben buna gerek yok dedim 2 3 parca birsey sirf gonlu olsun heves ediyor diye aldirdik eve geldik kayinpederime sikayet etti gelinin hic birsey aldormiyr diye benim tepkin ocagina incir aci dikmenin luzumu yok oldu yemek takimini kocam aldi mesela kucuk ev aletlerinin 2 taksidini ben odedim eline toplu para gectigi icin taksitle ugrasma diye kalanini kocam odedi mobilyayi benim ailem aldi beyaz esyayi onlar aldi bunlar hep aileler arasindaki anlasmayla oluyor ve evlenecek ciftin tutumlariyla daha bir suru sey soylene bilir ustune yeterince uzun oldu simdilik sususyorum :))

Biz birşey istemedik ama onlar yapıcaklarını yaptılar takı konusunda kararında ne fazla ne eksik. Nişanlığımı ,kınalığımı kendim aldım kendim öyle istedim çünkü.Gelinliğimi pahalı beğendim pahalı istediğim oldu.Mobilyaları biz aldık,evi de.Karşı taraf bazı eksikleri yaptı.

Amaaan adet dedigimiz seyler hep sacmasapan para tuzagi. Abuksubuk cula caputa para vermeyin. Altin tabi ki istenmez,gorgusuzluktur. Adetlere vslere uymadan evlendim ben. Esim dugun cok istedi de yaptik bana kalsa yurt disinda konsoloslukta falan evlenirdim valla

İşte sırf bunlar yüzünden evlenmek istemiyorum. O aşamaları pas geçemiyor muyuz ya direk kendimi evlenmiş bitmiş evde bulamaz mıyım. Okurken bile gerildim allahım ya. Nasıl açıyorsunuz tüm bunları. Herkes diyor ya gğzlr heyecanlar bunlar diye. Arkadaş güzelliği nerde bunun. Bana yük gibi geliyor

Bence uygun değildir. Kendini yetiştirmiş hiçbir kadının 5 kilo burma bilezik, 10 tane çeyrek altın, 2 cumhuriyet altını diye liste yapıp oluşturacağını düşünmüyorum.

Çok demode ve geri kalmış bir düşünce olarak görüyorum takı isteme mevzusunu. Kadını resmen metalaştıran ve sanki evlenecek kadın için biçilen değermişçesine görüyorum.

Eşiniz olacak kişiyle aranızda bu mevzuları halledersiniz. Aileler de istediklerini takarlar. Gözünü yiyim şu avrupalıların sade, altınsız evlenme şeklini. Ortadoğu adeti gibi geliyor bana bu altın mevzuları.

bende bu dusunceyle evlendim kaynvalide olacak zaat hala soyler çeyizinde cok azdi birsey yoktu diye psikolojik baski diyelim elalem ne der

Bence siz çalışıyorsanız yemek takımı nevresim takımı gibi şeyleri şimdiden yavaş yavaş almaya başlayın. Çünkü sonra çok masraf oluyor önceden almak en iyisi. Altın için de size ne uygunsa demek daha iyi. Altın konusu açılınca burada gereksiz bir tepki oluyor çok takmayın.

aileleri karıştırmayın ,nişan söz istem ehepsini bir arada evde aile arası yapın , bohça vs istemeyin. altın işini hiç karıştırmayın yapacak olan yapar zaten.
çeyiz dediğinde abuk subuk gereksiz eşya ile uğraşacağına güzel bir yemek takımı, çatal kaşık takımı ve tencere takımı al. evde kullanmalık nevresim yorgan yastık al. ufak elektrikli mutfak aletlerini al büyük eşyayı aileler destek olacaksa eşit oranda maddi destek alarak kaliteli ama uygun olacak şekilde hallet..
örf adet vs gereksiz şeyler önemli olan az masrafla iş görecek eşyayı almak ve aileleri mümkün olduğunca olayın dışında tutmak yoksa çok başın ağrır.

Bence hersey baştan konuşulmalı, eger aileler katkı sunmayacak sadece siz ikiniz karşılayacaksanız masrafları o zaman ikiniz kafa kafaya verin bütçenizi değerlendirin. Ama yok aileler katkı sunacaksa iki taraf arasındaki dengeyi cok iyi gözetmek lazim. Mesela, bi taraf üstüne düşeni en iyi şekilde yaparken diğer taraf savsaklamali, yada Amaan baştan konuşulmadı nasi olsa diye güvenip özensiz ve kurnazca davranmamali

takı istemek çok saçma bana göre size değer biçiliyormuş gibi
bizde kayinbabam taki ne istersiniz dedigimde annem gücünüz neye yetiyorsa onu takin demisti
erkek arkadasinizda çalisiyorsa esyalarinizi kendiniz alin
aileler almak isterse herkes elini taşın altına koyar zaten
usulen kizin kiyafetleri damat tqrfina
damadin kiyafetleride kiz tarafina düşer
yüzükde aynı şekilde

aileleri karistirirsaniz basiniz cok agrir mumkunse esyalari kendiniz alin

En önemli konu para biriktirmek olsun
Paran cebinde olunca bir hafta içinde bile alıyorsun tüm çeyiz eşyanı
Ama uygun buldukça masa örtüsü ütü masası gibi şeyler alabilirsin

En önce ailelerin tanışmasına bak
Hemen adını söz nişan koyma annenle onun annesini haftasonu bir yerde buluşturabilirsin mesela

karsi taraftan bir sey istemek bana her zaman garip ve de ayip geliyor.

ben sahsen bir sey isteyeceksem de es adayimdan isterim, o da benden ister. Ancak bu sekilde olabilir.

Onun disinda vaktinize bagli olarak, en guzeli; ikiniz yasayacaksiniz, her seyi ikinizin secip begenip almasi, ama maalesef buna vakit kalamiyor bazen.
Ayni sehirde yasiyorsaniz en azindan, bunu zorlayin derim.
Farkli sehirlerde yasiyorsaniz da bence cok gerekli seyleri dugun oncesi alin, birakabileceginiz seyleri de dugun sonrasina birakin, hem kendinizi cok zorlamamis olursunuz, hem de dugun sonrasi da alisveris heyecani devam eder :)) Atiyorum beyaz esyalari dugun oncesi alin ama kucuk ev aletlerini sonra birlikte secin gibi...

Siz de cevap vermek için vermissiniz. Ben sen şunu al ben bunu al mi diyorum ? Nasıl oluyor bu işler internette şunu şu alır bunu bu alır . Ay ne kasvetlisiniz.
Şunu şu alır bunu bu alır bakış açısı çağ dışı diyorum . Al ya da alma gibi parasal sohbetler yapma diyorum. Yapılmasına da izin verme. Nişanlıln ile ikiniz onu o alır edebiyatı yapmafan ortak seçin ortak ödeyin. Bunu da buraya sormanın alemi ne? Biz herşeyi damat alır dersek nişanlını arayıp hepsini sen al mı diyeceksin

Adet falan saçma geliyor. Ben evlenirken hicbisey istemedim sırf kayınvalidem kendi heves etti diye gelin alışverişine çıktım ıvır zıvır aldık bohça için
Gelinliğimi de kendim aldım kimseye sormadım da göstermedim de
Yatak odasını kendim aldım eşim ztn kazandığı tüm birikimini bana vermişti sen tamamla diye kimsede salon fln istemedim alabildiklerimizi aldık kalanı evlendikten sonra tamamladık

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…