Farklı kültür evliliği...

Okurken adam Etiyopyalı falan sandım

Yahu adamla aynı topraktanız, aynı yerde yaşıyoruz, aynı şeyleri yiyip içiyoruz aynı kandanız candanız. Siz de ben de bu adam da aynı toprağın aynı kültürün insanıyız. 7 kat yabancı gibi yazmışsınız.

Kültür farkı dediğiniz şey sen çocukken izlediğin çizgi filmi, annenin yemeğini, kuzeninin sünnet düğününü anlattığında karşındaki insanın anlamamasına deniyor. Aynı gazeteyi okuyan, aynı popüler kültürü yaşayan, aynı dili okuyan yazan insanlar arasında kültür farkı olamaz. Siz hayatınızda kültür farkı görmemişsiniz.

amcasinin siyasi görüsü yüzünden böyle yapmissan bi zahmet adama geri dönme ve icin icini de yemesin, herkesin düsüncesi kendine, beni sirf ailemden birinin siyasi görüsü icin birakacak adamin bana geregi yok.

Son birlikteliğimdeki erkek arkadasim doğulu değildi ama doğu kültürüne sahipti ailesi yasantisi vs..
Kendisi belli bir zaman yurtdışında yaşamış olduğu icin belli bir miktarda asimile olma durumu vardı ama bütün bir aile bir aradayken o toplulugun hükümdarı,ağası gibi davranıyordu.. :)
Erkek egemen insanlar kesinlikle.Hic bir kadın bireyi de çıkıp demez mi ne oluyoruz diye? Aralarinda yurtdışında master yapmış avukatı,doktoru,mühendisi de var..
Diyecegim o ki belli bir aile kültürleri,oturmuş bir bakış açıları var ki bu anlayışın değismesini beklemek saçmalık olur..Kendilerine farkli,aykiri olan seylere sadece saygı duyuyorlar ama benimsemiyorlar kesinlikle..
Uzaktan bir fikir sahibi olamazsın konu sahibi.Konustugunuz her sey havada kalir..
Ufaktan bir memleketine ziyaret,ufaktan bir aile üyeleriyle tanisma cabasına girin.Aradığınız sorularin çoğuna cevap bulacaksınız..
Uzaktan uzağa acabalarla kendinizi yiyip bitirmekten iyidir..

Son düzenleme:
Size cevap yazıyorum farklılıkları yazmak için şahsınız adına değil yanlış anlamayın.

Mesela onlar içi içe olmayı, birbirlerine çat kapı gitmeyi,
Aileden aileye değişir. Koloni gibi yaşayanda var (aynı apartman) telefon etmeden gidilmeyende. Bizde önceden planlanmadan gidilmez.
birbirlerinin evinde günlerce yatılı kalmayı,
Aynı yerde yaşanıyorsa mümkün değil. Memleketten gelen kardeşse gelme kalması normal sayılıyor doğru.
Çünkü eskiden doğudan batıya gelmek 1 günden fazla sürüyordu. Şuan bile tam bir gün süren şehirler var. (Uçak kullanılmıyorsa) Kalk git deme gibi bir durum olanaksız.
Yapılacak şey önceden haber vermek bir yerde rıza almak emrivaki yapmamak.

Bazı yerlerde duyuyorum evinize misafir gelir çay ikram edilir ve sonrasında misafir kalkar 1 saat 1,5 saati geçmez ziyaret.

aile büyüklerine koşulsuz şartsız ses etmemeyi bir şey sanıyorlar.
Zaten bu madde diğer olumsuzlukların hepsine bedel.

Biri vefat ediyor bütün sülale 15 gün yatmalı kalkmalı orada kalıyor.
Denk gelmedim.

Boşanmak çok mümkün değil
Önceki nesillerde öyleydi çünkü çok fazla akraba evliliği vardı. Benim neslim boşanabiliyor.

bana kalırsa kadının pek değeri yok.

Çekirdek aileden aileye değişiyor. Bizim aile içinde farklılık gösteriyor fakat genellikle doğru sayabiliriz.

Para yönetimi tamamen erkeklerin elinde ama kadınların hiç bir eksiği yok ve geneli çalışmıyor.
Eve erkek bakar kadının çalışması ayıp sayılırdı önceki nesillerde. Karısını çalıştıran adama kötü bakılırdı. Benim neslimle değişti.

Erkekler evden işe işten eve dışarıda farklı bir hayatları yok.
Hayır vardır.

her yere eşlerle gidiliyor.
Akraba ziyaretine kolay kolay eşsiz gidilmez.(kadın kadına hariç) Absürt değil bence.

hepsi malum partiyi destekliyor
Hepsi diyemezsiniz. Öyle bir dünya yok.

Bir aradayken hep kürtçe konuşuyorlar

Yapan var yabancıyı dışlamak için yapar. Bu da o aile hakkında fikir vermiştir zaten. Baba tarafım böyle ama anne tarafım asla öyle bir şey yapmaz. Terbiyesizlik sayılır Türkçe bilip özellikle Kürtçe konuşmak.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben Kürt kökenliyim, eski eşim Türk kökenli idi ama ikimizin de memleketi İç Anadolu'da olduğundan bi çok gelenek göreneğimiz ve kültürümüz benzerdi.. Bizde sorun insanlık farkı idi, ailesinin ve kendisinin kompleksli ve psikolojik sorunlu olmasından kaynakli sorunlar yasadik.. Türk-Kürt mevzusu hiç olmadi..
Bence de kültür denkligi onemli.. Mesela kürt kökenli olmama rağmen Doğu ve Güneydoğu bolgelerindeki insanlarimiz ile hayat tarzlarimiz cok farkli.. Sofradan dugunlere, aile iliskilerine kadar..
Ege'li bir aile ile Karadeniz'li bi ailenin yapisi da cok farkli olabilir, iki taraf da Türk olduğu halde..

Sen amcasinin siyasi görüşüne bakarak iliskini bitirmissin, bu bana hic saglikli gelmedi.. Empati yap bu hususta..

Sizin yerinize koyuyorum kendimi, adamla bir ilişkim olmayacak bile olsa anneme bu konuda söz hakkı tanımazdım. Makul önerilere, sebeplere açığım ama ırl sebebi ile ötekileştirmeye asla.

Sizin evliliğiniz tek şartla olur; gerçek bir insan sevgisiyle. Bu kültür farkı sizin yada sevgilinizin tarafından değil, aileler tarafından yaşanacak. Her şeyr saygı duyar, orta yolu bulur ve söylenen hiçbir şeyden etkilenmezseniz olur. Ama yok bu irade diyorsanız hiç başlamayın.

Kürt bir kültür değildir, etnik kimliktir. Nasıl ki; memleketi, eğitim durumu, inacı ve aile yapısı farklı türkler tıpatıp aynı ortak kültüre sahip değilse, aynısı kürtler için de geçerli.

Nişanlım egeli. Onu vasıtası ile egenin yerlilerinin arasına girdim. “ kız 27 yasından önce evlenmeli, en fazla üçüncü isteyene vermek zorundasınız” diyen mi dersiniz, bütün o modern saç kuyafet görüntünün aksine elini alnınıza yapıştıran mı. Bu ülkenin insanı hep birbirine benziyor ama bir kara koyun gerekli herkese, o da “ doğulu ve kürt” oluyor. Kentleşme ile beraber artık kürtler ile aranızda pek de fark olmadıgınız anlayacaksınız. Bu arafa hayatımda gördüğüm tek iki karısı olan adam ve beraber yaşayan aile samsunlu idi:)

Türk-kürt diye ayrıştırmaktan ziyade aile yapısı önemli bence. Ne türkler vardır yaka silkersin, zira buradaki konularda çokça şahit oluyoruz.

Mesele erkek arkadaşının aile yapısı. Ne kadar içiçe yaşıyorlar, kadının ailedeki yeri vs konuları önemli. 8 kardeşlermiş mesela. Diğer kardeşlerin eşlerinin durumundan anlayabilirsin az çok. (kv ile yaşayan var mı? Kaç kişi aynı evde yaşıyorlar?)

Eğer doğuda dahi olsalar hepsinin ayrı, bağımsız, saygı çerçevesinde yaşantıları varsa siz de yaşamınızı batıda kurar özel günlerde gidersiniz doğuya. Ama doğuda tüm aile dipdibe, gelinler kv falan 10 kişi aynı evde yaşadıkları bir kültürleri varsa arkana bile bakma, kaç.

eşim doğulu ben karadenizliyim.
babam beni de vermek istememişti eşimi zorla aldım :)
evet yemek ve örf adet çok farklı kültürler sıkıntılar ayrılıklar çıkıyor.
gerçekten zor iş bunlar.
ama ailesini boş verirsek eşim benden daha karadenizli gibi şimdi :)
kendime benzettim

Aynı şehirden olup çok farklı aile yapısı olan insanlarda var.Ömenli olan yaşam tarzlarının size uyup uymaması.

Ben böyle bir ilişki yaşadım başta çok uyumlu görünsek bile sonradan onun ataerkil düşüncelerinin ağır basması sebebiyle ayrıldık.

Kültür farkı aynı şehirde,aynı koşullarda yetişmiş aileler arasında bile olabiliyor . Önemli olan kişinin kendini geliştirmesi. Bunu da ancak siz anlayabilirsiniz. Oturup konuşan tanıyan sizsiniz. Uzaktan fikir vermek zor. Ama yaşam tarzında farklılıklar görüyorsanız sürdürmemekte fayda var. Çünkü insan katlanırım ne olacak, dediği çoğu şeye evlendikten sonra tahammül edemiyor

Kürtlük kısmı haricinde meslekleriniz eğitimleriniz kardeş sayilariniz ekonomik durumlariniz ve ailelerinizin ekonomik durumlari eşitmi? Büyüdüğünüz sehirler aynımı?

Aile yapisi ve ailedeki anneye ve kizlara davranislar nasılsa sizede öyle davranacaklar .
Hangi kulturden oldugu onemli degil ki.
Kadina verilen kiymet onemli burda

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…