• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Garson bizi kovmaktan beter etti.

Benim eşim de yeme içme sektöründe işveren. Tek bir garsonumuz bile müşteriye sesini yükseltemez inanamıyorum şu an . Oranın patronu şube müdürü vs yok mu ? Bizim her şube müdürüne tek tek söylediğimiz şey müşteri yemeği beğenmediği zaman veya bir eleştiri getirdiği zaman hesabı bile almayacaksınız ikramımız olsun efendim diyeceksiniz. Franchise verirken de sözleşmede bu madde var hiç bir şubemiz müşteriye bu şekilde davranamaz. Müşter memnuniyeti öyle önemli piyasada. Çok şaşırdım uzun süre tutunamaz bu işletme
Bu da patronun bakış açısı tabi. 😂

vejeteryan olan ya da özel diyeti olanların işi zor gerçekten. Yani niye tavır yapalım yoksa yok. Daha önce pide yaptıkları için bu sefer de istedik. Yok deyince peki dedik. Ama eşim ne yiyeceğini bilemedi gerçekten o yüzden düşünelim dedi. tavır falan yok.
Gitmeyin bir daha oraya. İnsanlar parasıyla rezil olmaya gelmiyor bu ekonomik ortamda belki insanların tek aktivitesi ayda bir çoluğu çocuğuyla çıktığı yemek ondan da benim markama güvenip parasını bana veriyor ben niye burnundan getireyim o müşterinin sonuna kadar memnuniyetini sağlamak zorundayım. Kimse benim garsonumun yanlış anlamasını tolere etmek zorunda değil. Birkaç kere bizde de oldu garsona saygısızlık yapan birisi bir kadındı hatta çok iyi hatırlıyorum ağlattı garson kızı. Eşim denk geldi o şubedeydi ben de oradaydım. Eşim gitti biz size hizmet vermek istemiyoruz hanımefendi dedi kovdu kadını. Bu ayrı bir şey çalışanını da ezdirmeyeceksin çünkü eleman yetiştirmek de kolay değil. Sirkülasyonu kaldırmıyor işletmeler o yüzden onu da elinde tutmak zorundasın. Biz örneğin satılan menü başına prim veriyoruz 3 tl. Ama müşterini de ezdirmeyeceksin. Bir sefer pide yapıp başka sefer yapmamak da işletme zafiyetidir. Ya hiç yapmayacaksın yahut bağladığın müşterinin gönlünü hoş edeceksin. Çünkü senin amacın müşteri kitlesini yakalamak ve korumak.

Iyi dediniz. Evet iş yeri. Birilerinin vicik sakalarini cekmek zorunda kalma yeri degil. Konu sahibi ve esi kendilerine baska bir eglence bulurlar bundan sonra.
Hanımefendi o kadar bilgisiz ve küçük Emrah gibi konuşuyorsunuz ki ne muhakeme yeteneğiniz var ne ticaretten anlıyorsunuz üstüne bir de ne denileni anlıyorsunuz. O yüzden sizinle yazışmak benim için zaman kaybı. Güle güle

Bu aralar çok yoğun ve stresli günler geçiroyoruz, tüm işlerimiz aksi gidiyor. Bu durumla başetmek için bazen espiri yapıyor, gülüyoruz (ağlanacak halimize).

Devamlı gittiğimiz müdavimi olduğumuz bir restoran var. Balık, ızgara ve meze ağırlıklı bir menüleri var; gündüzleri de pide servisleri var. Eşimin yemekle ilgili sorunu olduğu için (et ve balık yemiyor) buranın da pidelerini sevdiği için hep pide söyler. Akşamları pide servisleri olmadığı halde eşim için bazen pide yapıyorlar. Dün akşam da 19,30 da gittik pide istedik ama garson fırını kapattık, size verirsem başka masalardan da görüp istiyorlar sonra sorun oluyor dedi.
Eşim bu duruma biraz bozuldu ama eyvallah dedik düşünmek için süre istedik sonra eşimin yiyebileceği bir iki tane meze söyledik. Eşim kendisine bira söylemişti sonra vazgeçti zero kola istedi. Garson getirdi. O sırada işlerimizden dolayı o kadar kafamız yoğun ki eşim eline kola kutusunu almış, kapağını siliyordu ama farkında değil, kola gelmedi zannedip garsona "Ben bir zero kola alabilir miyim?" dedi Garson "işte zero kola" deyip eşimin elindeki kutu kolayı gösterdi. Eşimin bu dalgınlığına çok güldük.
Sonra masaya meze geldi eşim de önceki duruma gönderme yapmak için sadece espri olsun diye garson şakşuka mezesini masaya koyduğunda "ben bir şakşula alabilir miyim?" dedi. Amacı espriydi. Garson birden bire çok sinirlendi. "Abi yapma bunu" diye bağırdı. Siz benimle dalga geçiyorsunuz dedi. Bunun espri olduğunu önceki kola olayının da dalgınlık olduğunu anlatmaya çalıştık. Garson yok masuz yaptınız, önce bira siparişini değiştirdiniz sonra bunları yapıyorsunuz size pide vermedim diye yapıyorsunuz" dedi. Kendimizi ifade etmeye çalışıyoruz eşim özür diliyor, yanlış anlaşıldı diyor ama garson "yok yanlış anlamadım siz böyle böyle... Başka garson geldi yanımıza boşverin iş stresi dedi. Garson bunu duydu ve "iş stresi falan değil", "siz bilerek bana tavır yapıyorsunuz" diyo dinlemiyor bile bizi. Birden böyle buz gibi olduk hesabı ödedik, yemeden kalktık gittik. Başka bir masada da bir tanıdıklarımız oturuyordu, rezil olduk. Yani biz farkına varmadan yanlış bir şey mi yapıyoruz? Daha önce de başımıza benzer şeyler geldi (şaka yaptık, karşıdaki küstü).
Siz dalgın olunca hijijihihi diye gülecek kadar komik ama adamcağız için espriyi (?!?!?!) anlamayınca olaylar olaylar. Şaka samimi olunan insana ve dozunda yapılır.

Benim bir arkadaşım var garsonla laubali olup öyle şakalar yapıyor ki ben bile rahatsız oluyorum. Çoğunlukla kaldırıyorlar. Bu eşimin yaptığı ise masum kalır bazılarının yaptığı yanında. Yine de tanımadığımız insan dediğiniz gibi.
Espiri şaka dediğinde karsidakininde gülmesi gerekir sizin yaptığınıza siz guluyorsunuz sadece. Bu sektörde çalışan abilerim var kuzenlerim. Onlara birinin böyle yaptığını görsem kafasını tabağa geçirmemek için zor tutarım kendimi. Dönde mabadina bak dalga geç derim ama o kesin. Oraya çok sık gidiyorsunuz diye kimse sizin yersiz sakalarinizi kaldırmak zorunda değil.

eşim et balık yemediği için bir anda "ne yiyeceğim" diye bozuldu ne yiyeceğini bilemedi. eşimin et balık yemediğini bildikleri için daha önce eşime pide yapıyorlardı gönüllü. Dün gece cumartesi idi ben garson bu akşam veremem deyince ben hak verdim. eşim de bir şey demedi düşünelim dedi. (başka şey seçmek için) hatta eşime başka yere gidelim dedim sonra meze yiyelim dedi. Yani olay bir tavır yapma değildi kola olayı şaka da değildi gerçekten dalgınlıktı. şaksuka olayı espiriydi ama garson da yanlış anladı. yani garson bizi tanımıyor da değil ama biz tanımıyormuşuz harbiden güler zannettik; gerçekten tanımadığımız insanlara şaka yapmamak gerek.
Şakşuka olayı espriydi demişsiniz ama tam tersi eşiniz pide yiyemedigi için garsonu terslemis. Eşinizin adına konuşuyorsunuz hep biz biz biz diye ama şakayı yapıp garsonu tersleyen kişi eşiniz ve daha önce pide yediği halde yiyememis kendine haksızlık yapıldığını düşünerek şaka adı altında adamla dalga geçmiş. Şaka bu değil espri güldürür. şaka adı altında insanları küçük düşürmeye laf sokmaya calismak bu. Ki bu olaydaki gibi guldurmemis adam tepki göstermiş

Espiri şaka dediğinde karsidakininde gülmesi gerekir sizin yaptığınıza siz guluyorsunuz sadece. Bu sektörde çalışan abilerim var kuzenlerim. Onlara birinin böyle yaptığını görsem kafasını tabağa geçirmemek için zor tutarım kendimi. Dönde mabadina bak dalga geç derim ama o kesin. Oraya çok sık gidiyorsunuz diye kimse sizin yersiz sakalarinizi kaldırmak zorunda değil.
ne yaptık hakaret mi ettik yani? kötü niyetli olmayan bir şaka yaptık yanlış anladı özür diledik.

Oldu ama bir de bacağından vurmanız lazım ki bir daha gelemesin.

Garsin suçlu degil ,cikarken isletme sahibinden ozur beklemeniz komik.bir daha gitmeyin de adamin huzuru kacmasin .kusura bakma dalginiz diyememissiniz de gulmussunu bide ustune tuy dikmissiniz.
dalgınız dedik kafamız çok karışık dedik yani sadece gülmedik.

Bu da patronun bakış açısı tabi. 😂
Aslında bizim önceliğimizin müşteriye saygı olduğunu anlasa okuyanlar çok daha kolay olacak :) bence her insan bu saygıyı hakediyor ben o insanların parasını alıyorsam en iyi hizmeti vermek zorundayım. Tekrar tekrar söylüyorum sektörün adı hizmet sektörü ve burada garsona yapılmış bir saygısızlık yok. Garson muhtemelen bu çift kibar buldu ondan böyle tepelerine bindi. Yoksa o garson gün içinde kaç kişiyle muhatap oluyor ama işte efendi olanın üstüne binerler ya malum ülkemizde :) baktı naif insanlar hadi coşayım dedi. Size garsonun bu derece pervasız davranmasının nedenini de söyleyim mi ? Sektörün içinden bildiriyorum eleman kovmak çok zor. Çünkü eleman yetiştirmek zor. Bahsettiğim apartman altı dönerciler değil. Şayet profesyonel bir işletmeysen o garsonun menüyü öğrenmesi, mutfağı öğrenmesi işleyişi öğrenmesi en az 2 ay. O nedenle patronlar direkt kovamıyor tolere ediyor. Biz çalışanlara özel sağlık sigortası yaptırdık mesela geçen ay. Müşteriyi işletmeye bağlamak kadar çalışanı bağlamak da zor. Biz mekana gideriz mesela bir çalışan hoşumuza gider hemen iş teklifi yaparız ne alıyorsan 2 bin tl fazla diye. Aynı şey bizim çalışanlarımız için de geçerli başkaları da bizimkilere aynı teklifi getiriyor. Benim sizlere tavsiyem ne olduğunu bildiğiniz yere gidin. Orası emin olun size böyle rezillikler yaşatmaz. Aynı zamanda çalışanını da memnun ediyordur ki o nedenle nezihtir zaten. Bizim ızgara ustamızın maaşı 48 bin. Şube müdürlerinin maaşı 27 bin. Salon ekibinin yani garsonların maaşı 11bin + satılan menü başına 3 tl prim. Ki ay sonunda bu takribi + 2,3 bin ekliyor.Ben şimdi bu kadar gönüllerini yaparken bir zahmet müşterime de trip atmasınlar. Atıyorlarsa da güle güle başka iş bulmaya.

Aslında bizim önceliğimizin müşteriye saygı olduğunu anlasa okuyanlar çok daha kolay olacak :) bence her insan bu saygıyı hakediyor ben o insanların parasını alıyorsam en iyi hizmeti vermek zorundayım. Tekrar tekrar söylüyorum sektörün adı hizmet sektörü ve burada garsona yapılmış bir saygısızlık yok. Garson muhtemelen bu çift kibar buldu ondan böyle tepelerine bindi. Yoksa o garson gün içinde kaç kişiyle muhatap oluyor ama işte efendi olanın üstüne binerler ya malum ülkemizde :) baktı naif insanlar hadi coşayım dedi. Size garsonun bu derece pervasız davranmasının nedenini de söyleyim mi ? Sektörün içinden bildiriyorum eleman kovmak çok zor. Çünkü eleman yetiştirmek zor. Bahsettiğim apartman altı dönerciler değil. Şayet profesyonel bir işletmeysen o garsonun menüyü öğrenmesi, mutfağı öğrenmesi işleyişi öğrenmesi en az 2 ay. O nedenle patronlar direkt kovamıyor tolere ediyor. Biz çalışanlara özel sağlık sigortası yaptırdık mesela geçen ay. Müşteriyi işletmeye bağlamak kadar çalışanı bağlamak da zor. Biz mekana gideriz mesela bir çalışan hoşumuza gider hemen iş teklifi yaparız ne alıyorsan 2 bin tl fazla diye. Aynı şey bizim çalışanlarımız için de geçerli başkaları da bizimkilere aynı teklifi getiriyor. Benim sizlere tavsiyem ne olduğunu bildiğiniz yere gidin. Orası emin olun size böyle rezillikler yaşatmaz. Aynı zamanda çalışanını da memnun ediyordur ki o nedenle nezihtir zaten. Bizim ızgara ustamızın maaşı 48 bin. Şube müdürlerinin maaşı 27 bin. Salon ekibinin yani garsonların maaşı 11bin + satılan menü başına 3 tl prim. Ki ay sonunda bu takribi + 2,3 bin ekliyor.Ben şimdi bu kadar gönüllerini yaparken bir zahmet müşterime de trip atmasınlar. Atıyorlarsa da güle güle başka iş bulmaya.
Konuyu doğru okudugunuza emin misiniz? Trip atmak için karşılamıyor zaten gerekli hizmetini vermeye çalışıyor ama karşıda iki tane koca insan var akıllarınca şaka yapıp eğleniyorlar kendi kendilerine.

Bir sefer pide yapıp başka sefer yapmamak da işletme zafiyetidir. Ya hiç yapmayacaksın yahut bağladığın müşterinin gönlünü hoş edeceksin.
"Fırını kapattık, size yaparsak başka müşteriler de ister" demişler orayı kaçırmışsınız sanırım. Yersiz şakalar yapılmış işte, garson da çocuk değil ya babam ben çocukken yapardı bu tür şakaları hiç hoş olmamış.

Böyle yerlerin de fiyatları çok güzel oluyor ama. :KK53: Menü dışı ekstra bir şey de isteyemiyorsun.
Bu insanlar o anda menü dışı olan bir ürün isteyebilecekleri bir yere gidiyorlarmış. Sizin o muhteşem restoranınızda da alakasız saatlerde alakasız ürünler isteniyor mu? Restoranda balık yok diyelim, bir müşteri balık istedi diye memnuniyet olsun diye servis ediyor musunuz?

Geçen yaz eşim çalışanlarının hepsine sırayla tatil harçlığı gönderdi 5000 tl ki o dönem 80 civarı çalışanı vardı. Onunla ilgili bir yazışmamız. Yani insanların kafasında çalışan gariban algısı var o yıkılalı çok oldu haberiniz yok. Ama yorumların geneline baktığımda halkımızın böyle şeylerle çok derdi yok sanırım biz niye ketçap heinz olacak, cheaddar peynir ithal olacak diye uğraşıyormuşuz ki 😃 garson dayak atsa vardır bi bildiği denirmiş neredeyse.

Eklentiler

• B8409826-644E-4483-A07B-1069B6C259D4.webp
    B8409826-644E-4483-A07B-1069B6C259D4.webp
    31,3 KB · Görüntüleme: 129
Back
X