Gelinimiz oğlumu azarlıyor

Mükemmel bir cevap...
Hiç fevri bir insan değilsiniz, aksine çok olgunsunuz..
Tanımadığınız ve bu hassas konu hakkında ilginç bir yorumda bulunmuş birine bile mükemmel bir soğukkanlılıkla ve espri ile cevap verebiliyorsunuz..

Oğlunuzun kimseyi örnek almadığından eminim.. Hiperaktif bir çocuk olabilir belki..
Hiperaktif çocuklarda bazı durumlar küçük şiddetçiklere dönüşebiliyor ve konduramadığımız durumlar oluyor..

Bir arkadaş çok güzel bir yorum yapmış.. Bir süre daha az gitmeye gayret edin.. Gelininiz sizi çok samimi bulduğu için bu çıkışı sizin yanınızda yapmış olabilir ancak elbette bu bir anne için katlanılabilmesi güç bir durum.. Gelininiz az gitmenizin nedenini sorduğunda bu durumu uygun dille söylersiniz.. Belki hatta "Benim çocuktan rahatsız olduğunu düşünüyorum, bu yüzden biraz daha az gelmeye gayret ediyorum" da diyebilirsiniz..
Umarım hatasını anlar...

Kimse' nin kimseye vurmaya hakkı yok!
Cocuktur onlar ya büyütmeyin meseleyi. Ben olsam, tabiki kızardım ufacık bir cocugun canı yanıyor sonucta ama ona bagırmak yerine, cocugun annesine söylerdim bir tavrım varsa bile ona söylerdim netice de o da bir cocuk! Bagırması gereken kisi annesidir.

ay sinir oldum daha kucucuk cocuk onlar biri 2.5 biri 3.5 yasinda ne kadar kizarsan kiz anlamazki daha akli ermiyorki kavgada ederler oynarlarda...gelininizin cocukla cocuk olup bagirmasi cok sacma evet cocugunun cani yanabilir insan uzulur ama sizin cocugunuzada oyle siddetle bagirmaya hakki yok ayni seyi siz yapsaniz ne yapardi acaba ??? hem nasil kiyiyor ya guzellikle uyarsa neyse bagirmak hemde kucucuk cocuga ayrica siz zaten kendi cocugunuzu uyariyormussunuz uyarmasaniz yine diyelim o uyarsin resmen cocukla cocuk olmus...

çocuğun akranlarına vurması, ısırması, eşyaları fırlatması,tekmelemesi, tükürmesi ve zarar vermeyi amaçlayan tehditler Şeklinde sözel saldırılarda bulunmasıdır.

Sürekli ve aşırı biçimde saldırgan olan çocuk sinirli, anlaşılmaz, eyleme hazır ve aşırı geçimsizdir. İlişkileri gergin ve sürtüşmelidir. Hemen parlar ve kavgaya hazırdır. Durmadan kuralları çiğner ve ceza görür. Bu çocuklar cezadan etkilenmez ya da kısa süreli etkilenmiş gibi görünürler. Olağan anlaşmazlıkları bile bilek gücüyle çözmeye çalışırlar.Tepkileri ölçüsüz ve durumla orantısızdır. Öfkesini yenemez ve hep kendini haklı çıkarmaya çalışır. Bu çocuklar evde okulda sürekli sorun yaratırlar ve yetişkinlerle sürekli çatışma içindedirler. Genellikle erkek çocuklar daha saldırgandırlar.

SALDIRGANLIĞIN NEDENLERI
1-Saldırgan davranışların ebeveynler tarafından ödüllendirilmesi. Geleneksel kültürün erkek çocuğun saldırganlığını onaylaması(Ör: parkta iki çocuk birbirini döver. Biri daha çok dayak yerse, annesinin çocuğunun kendisini savunamadığı düşüncesiyle üzülmesi)

2-Çocuğun yetişkinlerden katı ceza, anlayışsızlık ve yetersiz sevgi görmesi

3-Babanın uzun süreli yokluğunda, annenin sürekli çocuğun etrafında olmasıyla ortaya çıkan feministik ortam

4-TV. Ve kitle iletişimim araçlarının olumsuz etkisi(Kurtlar Vadisi örneği ver.)

5-Ana-baba tutumlarının olumsuzluğu, çocukla aralarındaki iletişimin iyi olmaması

6-Çocuğun ana-babasından dayak yemesi

7-Beyin zarı iltihabı, beyin zedelenmesi gibi fizyolojik sorunlar

SALDIRGAN DAVRANIŞLARI NASIL ÖNLEYEBILIRIZ
1-Her şeyden önce ana-baba çocuğa saldırganlık modeli olmamalıdır.(Evde dayak yiyen bir çocuk varsa kardeşini dövüyor. Kardeşi yoksa okulda en ufak bir sorunda arkadaşına vuruyor. Ya da hayvanlara eziyet ediyor.)Çünkü dayak herkes için olumsuz duygular yaratır.

2-Çok fazla saldırgan davranışlara tolerans gösterilmemelidir.Çocuğun istekleri bu tip davranışlar yapınca yerine getiriliyorsa, çocuk isteklerini yaptırmada araç olarak görmeye başlar. Bu yolla istekleri yerine getirilmemelidir.Saldırgan davranışlar ödüllendirilmemeli ve onun bu davranışının istenmeyen bir davranış olduğu hemen gösterilmelidir.

3-Saldırgan davranışlar kesinlikle dayakla cezalandırılmamalıdır.Ana-babanın ilgisi sevgisi azaldığında ve fiziksel cezalar uzun süre devam ettiğinde, çocukta saldırgan, asi, sorumsuz davranışlar gelişir. Saldırgan davranışlar ortaya çıktığında, yetişkinler sakin davranmalı, anormal duygusal tepkiler yerine ben dilini kullanmalıdır.(Böyle davrandığın için üzüldüm) Dayak saldırgan davranışın hemen bitiminde uygulandığı zaman, onun hemen kesilmesini sağlayabilir ancak,çocukta düşmanca duygular geliştirir.

4-Çocuk gergin ve sinirliyken onunla tartışmamalı, sakinleşmesini beklemeli ve daha sonra davranışı ile ilgili konuşulmalıdır.

5-Çocuğa sosyal olgunluğuna uygun çeşitli sorumluluklar verilmeli, başarabileceği kadarıyla bir çok Şeyleri başlatıp, bitirmesi sağlanmalıdır. Çocuk başarma duygusunu yaşamalıdır.

6-Çocuğa bu davranışın dezavantajları gösterilmelidir.Saldırgan davranışları ile isteklerini elde edemeyeceğini, istediği Şeyleri kaybettiğini görmeli ve yaşamalıdır.

7-Olumlu davranışı pekiştirme: Ana-baba ve diğer yetişkinler çocuğun olumlu davranışını görüp, olumsuz davranışı görmemezlikten gelmelidir.Çocuk bu davranışı yapmadığında sözel olarak ödüllendirilmelidir. Ör:10dk. Kavga etmeden ve bağırmadan oynadığında bu sözel olarak ödüllendirme.

8-Çocuğun dışarıda oynamasına izin verme, bu çocuğun gerilimini azaltır ve enerjisini boşaltma imkanı sağlar.

9-Saldırgan davranış diğer çocukların güvenliğini ciddi bir Şekilde tehdit etmedikçe bu davranışın üstünde durmamak gerekir.

10-Kendi kendine konuşma:Çocuk oldukça dürtüsel davranıyorsa ve onun bu yönünü kontrol etmede güçlük yaşanıyorsa;çocuğa başkalarına vuracağı zaman, kendi kendini engelleyici cümleler söylemesi öğretilebilir.Ör:10'na kadar say ve ona vurma gibi.

11-Çocuk saldırgan modellerle karşı karşıya getirilmemelidir.TV.deki Şiddet içeren programları seyretmesi engellenmelidir.Eğer kesinlikle engel olunamıyorsa, ana-baba çocukla birlikte seyrederek Şiddetin sonuçlarını tartışabilirler.Ayrıca bu Şiddet filmlerinin gerçek yaşamın modeli değil, kurmaca olduğu çocuğa anlatılabilir.

12-Kızgınlıktan kurtulmak için alternatifler bulunabilir. Yumruklanabilen kil, çakılabilen çiviler,resim çizme, boyama çocuğun kızgınlık duygularını kontrol altına almayı sağlayabilir. Ayrıca futbol,basketbol gibi sporlar kabul gören çıkış yollarıdır.

13-Her yaş ve dönemde çocuğun temel ihtiyaçları zamanında yerine getirilmelidir.

14-Bu çocukların özellikle baba ile daha çok birlikte olması sağlanmalıdır.

15-Anne-babalar bu çocuklarla iletişim kurarken ben dilini kullanmalıdır.Ör:Böyle kavga ettiğin zaman rahatsız oluyorum, üzülüyorum gibi.kişiler duygu, düşünce ve ihtiyaçlarını davranış anında dile getirmelidir.

A

Canım, ikiside daha çok küçük tam da hırçınlık dönemleri. Eğer senin ufaklığın vurma huyu varsa yengen dolmuştur haliyle ve basit bir mevzuda fazla parlamıştır. Geçenlerde misafirliğe gittik başka bir misafir daha vardı kızları benim kızımdan 2 yaş büyük. Ablalık yapıp çaktırmadan oyuncağını falan çekiyor bizimki de son ses bağırıp izin vermiyor bir kavga kıyamet. Kızın annesi ise sürekli balkona çıkıp sigara içti. Benim sürekli onları uyardığımı da gördü " ay çok yaramazlar di mi? Olsun boşver çocuk bunlar yapar dedi. Üstelik kendi de misafir bunu ev sahibi söylese anlarım. Ben de o yüzden sürekli peşlerindeyim dedim. Neyse sonra daha fazla dayanamadım biraz hava aldırayım çocuğa böyle ev sahibine de rahatsızlık vermek olmaz dedim. Ben de o kızı uyarmak zorunda kaldım çünkü annesinin umrunda değil. Her neyse sözüm meclisten dışarı ama bazı anneler aşırı rahat kaygısız. Sonra onlara başka bir yerde de denk geldik aynı şekilde davranmaya devam ediyor. Bence sen de ilgilerini başka yöne çek, olmadı birbirlerinden ayırın sakinleşinceye kadar sadece uyarmak veya bağırmakla çözüm olmaz. Çünkü ben ne kadar uyarsam ne misafir kız ne benimki laftan anlamadılar canım.

arkadaşım bu yazdıkların hangisini çocuğa yakıştırdın çok merak ediyorum doğrusu 2,5 yaşında bebeklikten henüz çıkmış bir çocuktan bahsediyoruz...çocuğun gösterdiği davranışlar gayet normal ve sağlıklı ve bu gecici bir durum.sizin yazdıklarınız gibi bir durum yok ortada kusura bakmayın ama çocuğu sorunlu hasta yaptınız bu yazdıklarınız ileriki yaşlarda 6-7-8.yaşlarda yaşanmış olsa amenna ama karşımızdaki bebeklikten henüz çıkmış bir çoçuk.
benimde 2,5 yaşında bir kızım var ve çocuk pskolojine çok meraklı ve çocuk beynine hayranım.

Benim kızım 20 aylık ve ilk doğduğu günden beri abimin 4 yaşındaki kızı nerde görse , her yanından geçtiğinde kızımı dövüyor vuruyor
Bir keresinde dudağını patlattı bir keresinde bilerek kafasını tüm gücüyle duvara vurdu bir keresinde karnına oturmuş zıplıyordu daha unuttuğum bir sürü örnek

Ve ben kızına sahip çıkmayan bir kez bile dur demeyen bir kez olsun niye yaptın diye sorgulamayan yengem yüzünden abimin kızına karşı artık yavaş yavaş tahammülümün azaldığını farkettim en son geçen bayram yanaklarını tırnaklamıştı bayram bitti yinede 1 hafta yüzünde tırnak izleriyle dolaştı kızım ve ben artık yiğenime 20 aydır ilk kez ne yaptığını sanıyosun sen diye kızdığımda kızına hiç bir şekilde terbiye vermeyen yengem birden bakışlarıyla dövdü beni.

Yengeme dönüp dedim ki bunu senin yapman gerekir di 20 aydır bir kez bile kızına dur demedin yapma demedin aksine bir ortamda konusu açıldığında hep yiğenimi savundun o yapmaz o etmez çok zeki kızın var maşallah daha şimdiden tüm harfleri renkleri sayıları herşeyi biliyor da vurulmayacağınımı bilmiyor ben senin kızına terbiye veremem lütfen bir daha olmaması için özen göster sahip çık yiğenim yüzünden ben kızımı kucağımdan indirmiyorum kızım en ufak bir karşılık vermedi ona bugüne kadar çünkü zaten savunmayı bilmiyor ki daha ayrıca bunları hiç bir sebep yokken yapıyor oyuncak kavgası falan değil yanından geçerken vuruyor itiyor ve eşimde kızımda şimdi yiğenimden nefret ediyorlar. Artık tahammül edemiyorlar bence sizin gelininizde artık tahammül edemiyordur belki oda farkında olmadan kızıp bağırıyordur tamam siz çocuğunuza kızıyormuşsunuz ama ne kadar olsa da onunda evladının canı yanıyor hiç konuşup neden bağırıyorsun falan demeyin çocuklar büyür unutur siz ve gelininiz unutmazsınız ben bir kere söyledim ama bizim gelin kılını kıpırdatmadığı için artık ben uyarmak zorunda kaldım...

4 yaşında yeğenin davranışları kesinlikle normal değil annesinin acilen bir pskologdan yardım alması lazım.arkadaşın örneğiyle çok farklı sizinki çünkü yeğeniniz 4 yaşında ve sürekli şiddette eğilimi var yengenize söyleyemiyorsanız abinizle konuşun

Yakıştırmakla ilgisi yok!..Ortada bir sorun varsa görmezden gelinemez...

karşımdaki kim olursa olsun çocuğumun canını yakanın canını yakarım...

gelininiz haklı çocuğunuz demekki tahammül sınırlarını aşmış...

Gelininiz haklı...
Madem böyle bir sıkıntı var görüşmeyin bir müddet çocuklarınız büyüyene kadar idare edin..
Abımın çocugu bıle olsa asla çocugumun hırpalanmasına ızın veremem ben...

tavrınızı güzelce ortaya koymadıkça bu durumun üstesinden gelemezsiniz. yengenizi uyarın sonuçta onlar çocuk, 2dk sonra barışırlar ama siz yengenizle kötü olup kalırsınız.

Katılıyorum...
Bu duruma çok sinir oluyorum...
Ben 2 senedir kimseye gidip gelmiyorum ve çocuguma zarar veren hıc kımseyı evımde ıstemıyorum.
Bunu bütün çevreme açıkca söyledım... Üzülüp kırılmaları umrumda bıle değıl..
Ayrıca çocuklarıyla ılgılenmıyorlar öylesıne yapma etme oğlum dıyorlar.çunku dayak yıyen onların cocukları degıl.
Ne düğün ne bayram ne seyran çocukların oldugu yere asla oğlumu götürmüyorum hem kötü örnek oluyorlar hemde bilerek zarar vermelerınden nefret edıyorum.
Ayrıca resmen gelininiz sizi evinde istemiyor bunu size söyleyemedıgı ıcın hıncını çocuğunuzdan çıkarıyor kızım sana söyluyorum gelınım sen anla misali...
Ben olsam asla gitmem açıkça kovulmayı beklemeyin bence daha çok kırılırsınız...

vallahi gelininiz haklı kusura bakmayın da
ben kızlarımı hep kimseye vurmamaları öğütleriyle büyüttüm gerçekten kimseye asla vurmazlar gelin görünki çoğu zaman dayak yerler ne kadar üzülürüm anlatamam. kızkardeşimin kızı henüz 2 yaşını 2 ay geçti benim küçük kızım 6 yaşında inanmazsınız bir akşamda 3 defa vurarak ağlattı kızımı. kızkardeşim bana "abla sen kız " diyor ama ben kızamam yeğenim sonuçta bunun yerine onun kızması veya öğretmesi lazım değilmi? inanın çok akıllı 2 yaşında ama herşeyi maşallah konuşuyor anlıyor ve yapıyor o akşamın sonunda baktım kızımın gözyaşları durmuyor dedim ki "sana vurursa sen de ona vuracaksın" afedersiniz ama dayak yiyen sizin çocuğunuz olsaydı görürdüm sizi o zaman. ki gelin bağırıyor diye üzülüyorsunuz ama gelinin çocuğu da dayak yiyor canı acıyor bunu neden düşünmüyorsunuz.

benimde 2 yaşında oğlum var ve çok hırçın her gittiğim yerde birisini dövüyo o yüzden ben pek biyere gidemiyorum gittiğim yerlerde ya annem oluyo yada en yakın arkadasım oluyo onunda 2,5 yaşında kızı var birbirine vuruyolar sonrada öpüyolar bu 2 yaş sendromudur ve 3 yaşına kadarda devam eder .mesela ben oğlumu bu kadar çok hırçın olduğu için dra götüreceğim..ayrıca onlar daha çocuk böyle böyle büyüyecekler ama sen çok rahatsız oluyosan pek gitme derim ama gelininizin o şeklide çocuğuna bağırmasına asla izin verme o öyle bağırdıkça oğlun dahada hırçınlaşacaktır canım ..peki oğlun her gittiğin yerdemi böyle yapıyo yoksa sadece gelininizle bir araya geldiğindemi yapıyo?eğer her yerde yapıyosa hemen bi dra götür derim ben

Yakıştırmakla ilgisi yok!..Ortada bir sorun varsa görmezden gelinemez...

İki yasındaki cocukta ne sorun olabilir Allah askına dünyadaki bu tarz davranan cocukların hepsinde bir anormallik mi var yani?
Benim kücük erkek cocuk bir kuzenim var sessiz, sakin, duygusal bir cocuktur iki de abisi var onlarıda aynı anne ve baba büyüttü ama onun gibi degildirler. Hırcın ve yaramazdır ben digerinin bugüne kadar bırakın dövüsmeyi, birine sesini yükselttigini görmemisken digerlerinin bir cok yaramazlıgına, taskınlıgına sahit oldum hepsi aynı evde, ortamda yetisti halbuki.

ya gelininiz haklı diyenleri anlamıyorum. benim çocuğum olsa bende gelininizin yaptığını yaparım ne demek . siz 2,5 yaşındaki bir çocuğa yırtına yırtına bağıramazsınız. bu yaşlardaki çocuklar yaptıklarının doğru- yanlış olduğunun farkında değil ki. konusahibi arkadaşım siz aklıbaşında yorumları dikkate alın lütfen. bırakın bazıları 2,5 -3 yaş seviyesine insinler. bu arada benimde 2 yaşını doldurmak üzere olan bir kızım ve ondan 2 ay küçük bir arkadaşı var kızımın. dün oynasınlar diye bize getirmiştim arkadaşını ,oyuncak yüzünden arkadaşı kızımın elini ısırdı kızımın eli kıpkırmızı oldu. şimdi ben çocuğa bağırsam elime ne geçecek? sadece annesine yaptığını anlattım belki bir önlem alabilir diye o kadar. bunlar çocuk ; yaptığının yanlış olduğunu anlayacak yaşta değil. yangına körükle gitmeyin arkadaşlar.

Bunuda konu diye aciyosunuz ya helal olsun..onlar cocuk tabii kavga edicekler,burda soyleyene kadar gidin gelininizle tatli dille konusmayi deneyin...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…