- 30 Aralık 2009
- 23.902
- 96.247
- 1.123
Oğlunuz o duruma sizin yüzünüzden düştü, zamanında gelinin müdahale etmesine mahal vermeden siz müdahale etseydiniz böyle olmazdı.Kadının sabrı taşmış belli ki, ben de onun yerinde olsam ben de aynısını yapardım sanırım.Sizin çocuğunuz milletin çocuğuna zarar veriyorsa ya adam gibi eğitin öğretin ya da böyle ortamlara sokmayın ki millet de sıkıntıya girmesin.Siz üzerinize düşeni yapmazsanız söz söyleme hakkınız da olmaz bence, yok benim çocuğum utandı yok mahçup oldu da bilmem ne.Başkasının çocuğu için kendinizinki kadar üzülemezsiniz emin olun, bırakın da millet de kendi çocuğunu düşünsün.
Ya tabiki her anne önce kendi evladını düşünür.Kızmakta haklı olabilir ama bas bas bağırıp korkutmak,elini kolunu kesicem vs.demek çözüm oluyormu peki?
Ondan önce sizin oğlunuzu eğitmeniz gerekiyor.Çocuklar model alır,kimi örnek alıyorlarsa artık evde birbirine vuran bilemeyeceğim.Gelin haklı...
katılıyorum.
benim çocuğuma kimse kızamaz diye düşünmenize gerek yok. siz engelleyemiyosanız o engelliycek. ben olsam bende kızardım. çocuğunu dövdürmez kimse. sizin çocuğunuza onun kızmasına bile tahamüllünüz yok ama dövülen onun oğlu...
Konuyu açan arkadaşın bu durumdan ötürü kayıtsız davrandığını düşünmüyorum. Demiş zaten yeğenime vuruyor üzülüyorum müdahale ediyorum diye. Aksi olsa o kısım üzerinde durmayıp gelin olur olmaz çocuğuma bağırıyor diye çarpıtırdı. Genellemelere öyle alışmışız ki vuran çocuk sorunludur muhakkak evinde sorun vardır, annesi serbest bırakıyordur aldırmıyordur ama bu konuda öyle bir anne göremedim ben. Gelin de bu bayan da annelik güdüleri ile hareket ediyor aslında, ikisi de yavrusunu korumaya çalışıyor.
Ama bir çocuk bu şekilde rencide edilmez. Dr lar bize çocuğa sesinizi yükseltmeden bağırmadan terbiye etmemizi söylemiyorlar mı? zaten böyle davranışta bulunan çocuğa sürekli bağırırsanız onun davranışını pekiştirirsiniz ve daha öfkeli olur. Yapılacak tek şey bir müddet uzaklaştırıp durumu tahlil etmek. Hem yeğeniniz zarar görmez hem çocuğunuz rencide olmaz. Çocuğunuza da onun anlayabileceği bir dille bu durumu anlatın. Anlasın ki vurursam oyuncağımı paylaşmassam diğer çocuklarla bir araya gelemem oynayamam. Yarın öbür gün o bebek büyüyünce aynı davranışlar içine girmeyeceği ne malum belki roller değişecek. Ayrıca şiddet gösteren bir çocuğa senin elini keserim diyerek tehditle mi vazgeçireceksiniz. Şiddete şiddetle mi karşılık verilecek. Bu zaten bir bizim millette var.
Çocuk sürekli şiddet eğilimi gösteriyorsa psikolojik yardım alınır. Köreltemeye çalışırsınız olmazsa uzmandan yardım istersiniz.
Çocuk oyuncağını vermek istemediği için ara ara tepki gösteriyor diye anormal olarak değerlendirilmemeli. Her çocuk bir döneminde bu tür eğilimler içine girebilir. Bilhassa paylaşma konusunda hırçın davranışlar içine girebilir. 2 yaş 4 yaş da hırçınlıkları çok artıyor. Çocuk kendini tehdit altında hissettiğinde de tepki verir kimisi savunma olarak şiddet eğilimi içine girer kimisi sürekli ağlayabilir. Burada da çocuk kendini savunuyor aslında oyuncağına zarar vereceğini ya da kendine zarar geleceğini hissettiği an vuruyor. Onun dışında yeğenini çok seviyor sürekli bir araya gelmek istiyor. Bir zıtlık yok anladığım kadarı ile. Davranış sorunu var. Büyüklerin tutumu çok önemli bu devrelerde. Ona göre davranışı ya körelir ya katlanarak devam eder.
Ya tabiki her anne önce kendi evladını düşünür.Kızmakta haklı olabilir ama bas bas bağırıp korkutmak,elini kolunu kesicem vs.demek çözüm oluyormu peki?
Peki,gelininiz oğlunuza bağırmakla kabahatli,sizin çözüme yönelik davranışınız nedir ?
Gelin hanıma hangi çözümü sundunuz,oğlunuzla neyi çözdünüz ve gelin hala yerli yersiz bağırıyor oğlunuza ?
Yani gelin bağırmadan 1 dk önce devreye girerseniz o da oğlunuza bağıramaz.
Siz neredesiniz ki oğlunuza müdahale edebiliyor.
Bir defa olan bir olay olsaydı bu kadar dert etmezdiniz,siz yoksunuz ki o da bağırabiliyor.
Haklı veya haksız olun kendi çocuğunuzdan siz sorumlusunuz.
Ve gelin bağırırken konuya müdahale etmediğiniz için mevzuya gelin giriyor.
ve ısrarla diyorsunuz ki benim evladım sakin bir çocuk sadece kuzenine bu tepkiyi veriyor.
o zaman görüştürmeyin,demek ki ortada sizin anlaymadığınız bir sorun var.
çocuk dayak yemesin,çocuğunuzunda psiklojisi bozulmasın.
bir de anlamadığım şu,bir çocuğu azarlamanın psikojide etkilerini tartışırken,dayak yemenin etkisi nasıl oluyor.
amann çocuk bunlar dersek dayağı da,azarı da yok saymamız gerek..
konu sahibi,
bağırmakla olmaz diyorsun ya peki senin eğittiğin çocuğun bu..sen bağırmadan kızmadan ikazz ederek eğitiyormuşsun sonuç ne?
azcık kendini sorgula yanlış davranıyorsun ki çocuğun bu şekilde davranıyor bunu kabul et önce..ben gelinin yerinde olsam sen görmeden bi güzel sıkıştırırdım bak bi daha dövüyor mu.
Derinscim çocuklar inan birbirlerine bizim kadar tepkili olmuyorlar. Benim oğlum kendisinden 1 yaş küçük bir akraba çocuğu tarafından kaşı yarıldı. Ben olaydan sonra bir araya gelmemeleri için elimden geleni yaptım zarar görmemesi için. Ama benim oğlum 1 gün sonra gözünde bandajı o çocukla oynamak istedi ve hala o çocuğu çok seviyor. 2 yıl geçti izini görenlere nasıl olduğunu anlatıyor hala. Çocuklar kavga edip 5 dk. sonra barışabiliyorlar hiç kin gütmeden. He dersen ki davranışları etkileniyor evet aynen birbirlerinin davranışlarını etkilemiş oluyorlar. Ama çocuk zamanla büyüdükçe iyiyi yanlışı ayırt etme yetisi geliştikçe bu davranışlar körelir zaten. Çocuğa kızılır azarlanır da ama üslup çok önemli. Çocuğa elini kolunu keserim diye bağıramazsın. Sen yetişkinsin davranışlarını kontrol edersin ama çocuklar davranışlarını kontrol etmeyi sen öğretiyorsun zaten. Mesela ben çocukluk anılarımı düşününce yetişkinlerin bana olan tavırları daha iz bırakmıştır bende bir yaşıtımın saçımı çekmesi beni düşürmesini düşününce çocuktuk işte diyebiliyorum. Ama felan teyze felan amcanın bağırması ondan korkmam daha çok iz bırakmıştır. Çocuğun vurmak gibi bir davranış sorunu var. Ona müdahale eden yetişkinin davranışı da yanlış. Şiddet eğilimi olan bir çocuğa elini kolunu keserim diye tehdit savurmak çelişkinin dik alası değil mi? çocuk zarar verdiği arkadaşının annelik iç güdüsüyle böyle davrandığını pek tahlil edemez. Gelin diye bahsedilen annenin yapması gereken şey çocuğu zarar görüyorsa görüştürmeyecek bir müddet. Aslında iki anneninde bu konuda harekete geçmesi lazım.
çok merak ediyorum 2.5 yaşında daha bebeklik sıfatından yeni çıkmış bi çocugu sıkıştırınca ne yapıcaksınız? Bu nasıl bi yaklasimdır anlamadım, siz şimdi konu sahibine yardımcımı oldunuz yoksa gelinin aklına fitmi soktunuz. Keşke gelinde kkya yazsa bu süper fikir hiç aklına gelmemıstir belkide. 2.5 yaşındaki bi çocugun dövmesını gözünüzde kafa göz patlatmak agız burun dagıtmak olarakmı canlandırıyosunuz pes diyorum başka bişey diyemiyorumkonu sahibi,
bağırmakla olmaz diyorsun ya peki senin eğittiğin çocuğun bu..sen bağırmadan kızmadan ikazz ederek eğitiyormuşsun sonuç ne?
azcık kendini sorgula yanlış davranıyorsun ki çocuğun bu şekilde davranıyor bunu kabul et önce..ben gelinin yerinde olsam sen görmeden bi güzel sıkıştırırdım bak bi daha dövüyor mu.
Genel anlamda düşüncelerine katılıyorum.Ki konunun çocuk psikolojisi kımı var ki açıkcası pek de hakim değilim.
Ama benim düşüncem büyükler bazında yani iki anne var.Birinin çocuğu diğerini dövüyor hadi geline de cahil diyelim zaten şiddet uygulayan çocuğa kolunu keserim diyerek daha da şiddete yöneltiyor.yahu hırsızın hiç mi suçu yok :)
şu anda konu sahibinin oğlunun psikolojik durumu üzerine konuşuyoruz ve diyoruz ki.. aman onlar çocuk dövüşür sonra barışırlar. ki senin evladında da aynısı olmuş,kin tutmaz,hesap sormaz,sorgulamaz..
ama ister döven,ister dayak yiyen olsun her iki anne de konuyu dertlenmek gerekmez mi?
şöyle diyeyim..ben konu sahibi olsaydım,yani yapımda böyledir herkes benim gibi olacak değil.
konumu "gelin oğluma bağırıyor" değilde "oğlum yeğenime vuruyor,ne yapmam gerek,hangi yolu izlemem gerek" diyerek açardım.
benciliz yani,benim oğlum azar işitiyor diye üzülmekten bir önceki aşama oğlum niye vuruyor ki yahu ? sorgusudur..
ama bunu sorgulayan yok.biri çocuğumu azarlarsa daha çocuk sahibi dahi değilim eminim çok gerilirim.
neticeye odaklanılmış durumda,çocuğum azarlanıyor ,ayıp ediliyor.
öteki anneye sorulsa oğlum dayak yiyor kadının umrunda değil diyecek.
hiçkimse ortada boşluk yoksa başkasının çocuğunu azarlayamaz.
boşluk buluyor kendi devreye giriyor.boşluğa imkan bırakmak da zaten ihmal anlamına gelmiyor mu ?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?