Gençken Gezip Tozmalı Mı Yoksa Birikim Mi Yapmalı

Yaaaa ben asla devlete güvenemiyorum. sanki benim paramı benden iyi kimse degerlendiremez gibi geliyor. İmkanım olsa kimse bana SSK yapmasın, ben o parayı kendim degerlendireyim,emekli falan da olmayayim isterim 🙈🙈
Otomatik bes'ten de girdiğim ay çıkmıştım. Sizin dediğiniz bes'in nasıl bir kârı var? On sene de az değilmiş . On senede 6bin dolar olacak, peki BES üstüne ne koyacak? Az bilgi verebilir misin? Hiç bilmediğim bir alem çünkü:) belki yeni işe baslayinca daha küçük bir rakam için ben de denerim
Yani şöyleki sizin gibi para yönetimi yapan insanlar için külfet bi durum olabilir😂 benim gibi birikim yapamayan(son 2 yıldır yapmaya karar verdim) insanlar için uygun. Para bana batıyor çünkü😂 o nedenle bozdurursam cezalı olan bi işlem olsun istedim. O paraya tenezzül edemeyim diye :) mantıkta şöyle ; ben ilk başlarken 300 civarı falandı sanırım ödemelerim tl bazında. Ama şimdiki 50
Doların karşılığı 600 oldu nerdeyse. Mesela 6000 dolar ödiceksiniz ama her an doların fiyatı değişiyor. 10 yıl sonra 50 doların fiyatı atıyorum olcak 2000 tl. O 2000 tl üzerinden bozdurmuş olcaksınız hepsini. Bu mantıkta bişey. Birde şu avantajı var; ev alırken şu tırı vırı kesintiler var ya, ev kredisi çekersen o kesintilerden muafsın. Yüksek bi mebla çektiğinde 10 bin mesela kesinti oluosa onuda almıyolar. Ama dediğim gibi siz zaten bireysel 50 dolar biriktiriyosunuz zorlamaya ihtiyaç duymadan :) ilgi alanınıza girmiceğini düşünüyorum :)) 10 yıl sonra bişeye yatırım yapmak istersem elime nakit geçsin diye yaptığım bi işlemdi. Asıl yatırımları borsada yapıyorum

Son düzenleme:
Yani şöyleki sizin gibi para yönetimi yapan insanlar için külfet bi durum olabilir😂 benim gibi birikim yapamayan(son 2 yıldır yapmaya karar verdim) insanlar için uygun. Para bana batıyor çünkü😂 o nedenle bozdurursam cezalı olan bi işlem olsun istedim. O paraya tenezzül edemeyim diye :) mantıkta şöyle ; ben ilk başlarken 300 civarı falandı sanırım ödemelerim tl bazında. Ama şimdiki 50
Doların karşılığı 600 oldu nerdeyse. Mesela 6000 dolar ödiceksiniz ama her an doların fiyatı değişiyor. 10 yıl sonra 50 doların fiyatı atıyorum olcak 2000 tl. O 2000 tl üzerinden bozdurmuş olcaksınız. Bu mantıkta bişey. Birde şu avantajı var; ev alırken şu tırı vırı kesintiler var ya, ev kredisi çekersen o kesintilerden muafsın. Yüksek bi mebla çektiğinde 10 bin mesela kesinti oluosa onuda almıyolar. Ama dediğim gibi siz zaten bireysel 50 dolar biriktiriyosunuz zorlamaya ihtiyaç duymadan :) ilgi alanınıza girmiceğini düşünüyorum :))
Benim birikimimden harcamam için çok darda olmam lazım ya, hiç gözüme görünmez oradaki param (ama dara düşünce harcayacağım bir şey olması mutluluk verir. Napiim bankadaki birikimi,zor anda cekemeyeceksem)
Benlik değilmiş o zaman:) iyi ki de çıkmışım otomatik bes'ten😅
Teşekkürler cevabın için 🥰

öyle ileride gençliğimi yaşayamadım diyecek kadar sıkmayın ama gezicem tozucam diye de abartmayın. mesela gidip saçma sapan restoranlarda deli gibi gibi hesap ödemek hayatı keyifle yaşamak değil. gezme ve eğlenme denilen şeylerin en kalitelisi ve en derinliklisi az para harcananlardır. sinemaya tiyatroya müzeye bilet almaktan, ucuz uçak bileti kovalayıp ucuz yerlerde kalıp sandviç yiyerek yurtdışı gezmekten geri durmayın. otellere para vermeyin, tertemiz pansiyonlar, bungalowlar var, çıralı gibi sahilleri halka açık harika tatil yerleri var oralara gidin. maaşınızı 4500 değil de mesela 2500 diye düşünün kalanını altına dövize paylaştırın dursun kenarda. birikim deyince sırf ileride ev araba alma meselesi değil; diyelim ki bir dönem işsiz kaldınız ya da bir dönem çalışmak istemediniz. ben birikime ileriden satın alınan zaman diye bakıyorum. kazanırken mutlaka kenara atın.

borsaya girmesin bu aralar.olan parası da elinden gider.temettü verenler bile batıyor uzun vadeye kalmıyor para eriyorr
Ben birikimimi hep borsa da yapıyorum artık . Evet batma ihtimalleri çok ama eğer borsayla ilgileniyorsan 2-3 şirket var uzun da hep kazandıran ve batması zor olan ben onlara yatıyorum. Ne olur bilinmez tabi ama borsa bilen için bile zor bir yer orası doğru.

Yaaaa ben asla devlete güvenemiyorum. sanki benim paramı benden iyi kimse degerlendiremez gibi geliyor. İmkanım olsa kimse bana SSK yapmasın, ben o parayı kendim degerlendireyim,emekli falan da olmayayim isterim 🙈🙈
Otomatik bes'ten de girdiğim ay çıkmıştım. Sizin dediğiniz bes'in nasıl bir kârı var? On sene de az değilmiş . On senede 6bin dolar olacak, peki BES üstüne ne koyacak? Az bilgi verebilir misin? Hiç bilmediğim bir alem çünkü:) belki yeni işe baslayinca daha küçük bir rakam için ben de denerim
Eğer arkadaşın bahsettiği şey dövize endeksli birikimli hayat sigortası ise (tam adı bu muydu emin değilim) çok mantıklı bir sistem. Yatırdığın dövizin %30’u kadar devlet katkı yapıyor, ek olarak da maaşa %30 gelir vergisi indirimi geliyor. Eşim yaptı bize tam rakamları bilmiyorum ama 100 dolar birikim için bizim cebimizden 50-60 dolar arası birşey çıkıyor şu an. 10 sene sonunda da 20 bin dolara yakın bir birikim olacak. Sistemden 8 sene çıkamıyorsun, çıkarsan kesinti çok yüksek. En fazla da 12 sene kalabiliyorsun. Bu süreçte başına bir şey gelirse allah korusun, mirasçıların vade sonunda hesaplanan miktarı alıyor sigorta gibi.

Eğer arkadaşın bahsettiği şey dövize endeksli birikimli hayat sigortası ise (tam adı bu muydu emin değilim) çok mantıklı bir sistem. Yatırdığın dövizin %30’u kadar devlet katkı yapıyor, ek olarak da maaşa %30 gelir vergisi indirimi geliyor. Eşim yaptı bize tam rakamları bilmiyorum ama 100 dolar birikim için bizim cebimizden 50-60 dolar arası birşey çıkıyor şu an. 10 sene sonunda da 20 bin dolara yakın bir birikim olacak. Sistemden 8 sene çıkamıyorsun, çıkarsan kesinti çok yüksek. En fazla da 12 sene kalabiliyorsun. Bu süreçte başına bir şey gelirse allah korusun, mirasçıların vade sonunda hesaplanan miktarı alıyor sigorta gibi.
Sizinki daha iyiymiş. Aynı değil sanırım. İyi ihtimaller sigortası benimki. %15 ayrıca. Birde iş muhasebe yokuş yaptı. Her ay düzenli dilekçe verilmesi lazımmışta , her ay bizi uğraştırcakmısınızda, sizin için her ay muhasebete mi gidicezde de de de bla bla.. (3 kişi yaptırmıştık iş yerinde). Bide bize neden yaptırdınız diye akıl veriyor, atar yapıyor. Yaptığımız kişisel yatırımları size sormamız gerektiğini bilmiyordum ; birdahakine olurunuzu alırız dedim😂 sizinkinin tam adına bakarmısınız. Bi inceleyim güzel duruyor

merhabalar,

birikim konusunda fikir almak istediğimde karşıma iki tipte insan çıktı: gençken birikimini yap, yaşlılığında rahat edersin; amaaann bir daha mı geleceğiz dünyaya. zaten her şey çok pahalı. ev almak için birikim yapacağına gençken gez dolaş. bir daha bu zamanlarını bulamazsın.

günümüzde ev almak bir mucize. ev için birikim yapsam garanti bir işim de yok. kredi işlerine iki sene kadar giremem. ben hem gezip tozmak ama bunu da uyguna yapmak hem de birikim yapmak istiyorum.

uygun fiyata nereden aktivite vs. kovalayabilirim? bildiğiniz siteler var mı internette ya da başka bir şey?

ailemle yaşıyorum. şu an için elimde aylık 4500 tl para geçiyor. işim garanti bir iş değil. özel sektörde çalışıyorum. bu parayı nasıl değerlendirebilirim? her ay elime bu meblağ geçtikçe birazını borsaya mı yatırayım yoksa eski usul altın, döviz vs. mi yapayım ya da başka nasıl değerlendirebilirim?
Borçlar batağı geldiiiii :) (Şaka bir yana azalıyor.)
Gezmekte mühim birikim de çünkü ikisininde gençken yapılması lazım. Ev araba diye kendinizi şartlandırmayın çünkü hayatta yarın ne olacağının garantisi yok. Bir de başıma kötü bir şey gelir, hastalık parası vs diye kendinizi şartlandırarak ayırmayın o parayı kenara çünkü o niyetle onu sakladığınız için enerji olarak çekersiniz. Alakasız ama anlatayım yazın köpeğim için sağlık sorunu olur diye kumbara yaptım dedim ki ilk sağlık sorununda burada biriken para ile tedavi ettireceğim açmayacağım o zamana kadar 2 ay sonrasında çocukcağızım mantar oldu mecbur kumbarasını açtım. Güzel şeyler dileyerek birikim yapın korku enerjisi ile değil.
Gezmek kısmını biraz açabilmeniz mümkün mü? Çünkü bulunduğumuz şehri gezmek mi? Farklı şehirlerimizi mi? Yoksa yurt dışı mı? Gezerken neler yapmayı seviyorsunuz? Kamp mı otel mi? Bunlar hep maddiyatı etkileyen unsurlar.
Son olarak Türkiye'nin toparlanması 2025 i bulur gibi. Tabi buna yapılacak seçim ve gelecek isim de bağlı. Doların veya euronun uzun süre sonra şuan bulunanın üzerinden muhteşem kazanacağını düşünmüyorum.
Borsayı araştırın bir çok isim var okuyup dinleyebilirsiniz burada ekonomi sayfasında bir çok bu konu ile ilgilenen hatrı sayılır kişiler var yardımcı olabilirler belki sana.
Bir de yatırım tavsiyesi olmamakla birlikte aylık 30/50 tllik bol sıfırlı coinlere bak bence. Al at unut bozdurma 10/15 yıl sonra kimse ne olacağını bilemez dünya başka bir yöne doğru gitmeye başladı çünkü.

Bende yengecin söylediği gibi 50 dolar yapıyorum(BES ten) ama senin dediğin gibi bozdurmamak için 10 yıllık sözleşme yaptım. Bozdurursam parayı alamıcam gibi bişi😂( daha önce 2 kez bireysel yapmıştım. Dediğin gibi bozdurdum. Deneyimim var yani😂) kredi kartından çekiolar. Sanki kıyafet parası ödüyorum gibi. Farkında olmadan 2 yılda nerdeyse 20 bin oldu. 10 yıl sonrasının dolarını alcağım için karlı bi yatırım oldu benim için. Onun dışında birikimlerimi borsaya atıp işletiyorum dolar bazlı. Hem işletmekten hemde dolar bazlı olmasından 2 türlüde kazanıyorum tl ye çevirince. Konu sahibine fikir olsun diye ayrıntıya girdim. Ev almaktan bahseden arkadaşlarım olmuş. İşi garanti değil , artı ön birikim yok sanırım. Hepsini kredi çekse yiceği faize girmiyorum bile :) araba diyen arkadaşım olmuş. Okadar masraflı bişeyki; aylık sadece 1000 tl yakıta gidiyor benim. Bu ay mesela 4 bin lastikler değişcek, 2 bin kasko.10 bin bakımı geldi yine. Ağır bakıma gircek 2 bin tutar sanırım. Durduğu yerde bile direk 8 bin masraf mesela Sakın araba olaylarına girme kardeşim😂 küçümsemeden yapabildiğin tüm paranı dolar altın vs at gitsin :)
👍

birikimle ille de ev ya da araba alınacak diye bir kural yok. ben 4 senedir aktif iş hayatındayım, biriktirdiğim para ev veya araba almaya yetmez belki ama bugün evlenecek olsam ciddi anlamda işime yarar. ayrı eve çıkacak olsam çok rahat çıkarım. evime eşya alabilirim mesela, kalitesinden bağımsız konuşuyorum (zira 50 bin liraya koltuk satan da var :D ) ne bileyim işsiz kalsam bir süre kimseye muhtaç olmadan idare etmeme yarar. araba almak işe yeni başladığımda hayalimdi, artık hayal olarak kalacağına karar verdim :D bu tarz evdir arabadır bunlar için krediye girip senelerce her şeyimden kısarak borç ödemeyi de doğru bulmuyorum. ölçüyü kaçırmadan harcama yaparken kenara bişeyler atabilmek önemli. birikimi asla tl'de tutmam, altın ve dolardadır.

30 yasinda 8 yillik evliyim.evim arabam ve bi miktar altin borcum var.evlendikten sonra 2 defa buyuk tatiller yapabildim.borclarimizdan dolayi sehir disina olmasada her hafta mutlaka sehir icinde ya yemege ya kafeye bi yerlere mutlaka cikariz.beni o bile mutlu eder.şuan yeni evli olsam birikimle ev yada araba alamazdim.gelecegi de dusunmek lazim,birikiminiz varsa biraz zorlayip bi iki yil ev yada araba alabilirsiniz. birikiminiz yoksa sifirdan bu zamanda cok zor biseylere sahip olmak.

merhabalar,

birikim konusunda fikir almak istediğimde karşıma iki tipte insan çıktı: gençken birikimini yap, yaşlılığında rahat edersin; amaaann bir daha mı geleceğiz dünyaya. zaten her şey çok pahalı. ev almak için birikim yapacağına gençken gez dolaş. bir daha bu zamanlarını bulamazsın.

günümüzde ev almak bir mucize. ev için birikim yapsam garanti bir işim de yok. kredi işlerine iki sene kadar giremem. ben hem gezip tozmak ama bunu da uyguna yapmak hem de birikim yapmak istiyorum.

uygun fiyata nereden aktivite vs. kovalayabilirim? bildiğiniz siteler var mı internette ya da başka bir şey?

ailemle yaşıyorum. şu an için elimde aylık 4500 tl para geçiyor. işim garanti bir iş değil. özel sektörde çalışıyorum. bu parayı nasıl değerlendirebilirim? her ay elime bu meblağ geçtikçe birazını borsaya mı yatırayım yoksa eski usul altın, döviz vs. mi yapayım ya da başka nasıl değerlendirebilirim?
Yakala co var Grupanya var sehirfirsati var firsatbufirsat var

Hem gez hem biriktir. Her ay maasinla mutlaka bi altın al bence. Borsayı pek anlamam o yüzden bana altın ve döviz daha mantıklı geliyor. Kaybedeceğin birsey olmaz. Kalan parayla da gezersin. Gunu birlik turlar oluyor onlara katil en iyisi. Universite okurken aldığım 350 tl ile yurt parami ödeyip, telefonuma kontür koyup bir de üzerine annemlerle güne girmiştim. Türkiye nin de gezmedigim yeri kalmamıştı neredeyse. Yapmak istedikten sonra her türlü yapılıyor.

Gençken biriktirilen para yaşlılığa kalmıyor ki 1 2 yıl sonra da insana lazım oluyor. Mesela benim çevremin maddi durumu iyi ama benim borç paraya ihtiyacım falan olsa kimseden istemek istemem.
Ben yaklasik 1.5 yıldır şu şekilde birikim yaptım. Tabii bunda aile yanında yasamamin da katkısı büyük.
Krediler yüksek değilken ihtiyaç kredisi cektim bunun bi kısmıyla altın aldım bi kısmıyla da hisse aldim. Alırken 2 ay ileri ödemeli yaptım. Şu an ödediğim miktar o kadar düşük ki zaten enflasyonda eridi. Borsa düştü de epey ama buna rağmen hala kardayim. Aylık ödediğim kredi de neredeyse markette 2 poşet ürüne verdiğim miktar.
Bir de maaşımı alınca bir kaç gram altin ve bazı hisselere 300 -400 ekliyorum.

Uzun vadede yapılan yatırım kazandırır, borçlanarak yapılan yatırım bizim gibi enflasyonun yüksek olduğu ülkelerde kat ve kat kazandirir

Şu şartlarda birikim yapabilmek için ayda 20 bin üzeri kazanmak gerekiyor.Eskidendi o birikim yapmak…
Aslinda çok doğru bir önerme değil
Belki mal mülk edinecek kadar para biriktiremez ama en azindan mal almaya niyet edindigi zaman peşinat yapacak kadar , işsiz kalsa bir dönem kendisini idare edecek kadar, hastalıkta /kazada kimseye el açmayacak kadar bir birikim yapabilir her insan.
Çok değil, sigara parasını bile madende biriktirse bir insan yine bir süre sonra az çok kenarda birkaç bin lirası olur.
İş Bankası müzesinde bir afiş görmüştüm çok hoşuma gitmişti; felaket geldiğinde tüm dostlarin uzaklaşır,yalnız tasarruf yardimina kosar.
O yüzden üçe beşe bakmadan kenara bir şeyler atmak lazım (tabii tlde değil)

Ben 2011 yılının sonunda çalışmaya başladım
Öncesinde çok zor şartlarda okuyordum, annem ve kardeşimle nelerin mücadelesini verdik o şartlarda bile annem son zamanlarda bizi mutlaka tatile götürdü hemde çok iyi otellerde kaldık düşünsenize yılda 1 hafta iyi bir dus ve yatağınız oluyor. Ne benim ne kardeşimin tatmadigi yiyecek yada giymek istediği birsey eksik kalmadı az oldu geç oldu ama mutlaka oldu Çalışmaya başlayınca önce dolabimizi tamamladık sonra biraz para biriktirdik 1 yıl sonra ev aldık. 1 çatal dahi yoktu ev döşendi annem bana kredi çektirmedi
Dönüp baktığımda hep iyi kiler var
2016 yılında evlendim borcsuz evlendim diyebilirim
Altınlar bize kaldı
Sonra eşim 2 yıl çok iyi kazandı o zamanda hem yaşadım hem biriktirdim eşim olacaksa en iyisi olmalı mantığında ve güzel yaşadık bir yere gidip en meşhur yiyeceğini yemeden donmedik görülmesi gereken yerlere gittik
pandemide altınlarla eve kapanınca aklım başıma geldi altınlar bana ben onlara baktım durdum
Pasif gelir oluşturabilmek gerçekten bir yetenek
Kullandığın bankanın tüm imkanları da buna dahil- hisse senedi yatırımları da - doğru yerde kiralık mülk te
Neye karar verirsen ver oku oku oku özellikle zengin baba yoksul baba kitabini tavsiye ederim
Ben cok kısıtlı gelir 10 yıl kredi ödemeye karşıydim geçen gün burada ev sahibi kiracı konularından birinde biz aç yaşayıp ev aldık sizde alsaydınız yorumu bile okudum çok yazık ya valla bu halkın tek gayesi bu olmamali
Evet bazı planlarım var ama zamani gelmedi
Bu yıl zaten elimizdeki ile yetinme sabır yılı biraz biraz biriktirin okuyun araştırın zamanla şekillenir

Sizinki daha iyiymiş. Aynı değil sanırım. İyi ihtimaller sigortası benimki. %15 ayrıca. Birde iş muhasebe yokuş yaptı. Her ay düzenli dilekçe verilmesi lazımmışta , her ay bizi uğraştırcakmısınızda, sizin için her ay muhasebete mi gidicezde de de de bla bla.. (3 kişi yaptırmıştık iş yerinde). Bide bize neden yaptırdınız diye akıl veriyor, atar yapıyor. Yaptığımız kişisel yatırımları size sormamız gerektiğini bilmiyordum ; birdahakine olurunuzu alırız dedim😂 sizinkinin tam adına bakarmısınız. Bi inceleyim güzel duruyor
Biz ev satın alırken yapıldı belki o yüzden farklıdır bilmiyorum. Bir sorayım eşime.

Dilekçe değil de bankadan gelen dekontu muhasebeye ya da insan kaynaklarına gönderiyor sanırım eşim. Onlar da vergi iadesi yapıyorlar bir sonraki maaşta. Yapmak zorundalar yahu, üsteleyin.

Biz ev satın alırken yapıldı belki o yüzden farklıdır bilmiyorum. Bir sorayım eşime.

Dilekçe değil de bankadan gelen dekontu muhasebeye ya da insan kaynaklarına gönderiyor sanırım eşim. Onlar da vergi iadesi yapıyorlar bir sonraki maaşta. Yapmak zorundalar yahu, üsteleyin.
Her aymı tekrarlıyor eşiniz bu işlemi? Ayrıntı alıp benide bilgilendirirseniz çok memnun olurum ☺️ Teşekkürler şimdiden 🙏

Gören de herkes yüzbinlerce takipçiye sahip paraya para demiyor zannedecek. Ne komik öneri bu ya

Back
X