genetik hastalık taşıyıcısı olduğu için tüp bebek yapmak zorunda olanlar

tuliprosa

Guru
Kayıtlı Üye
5 Nisan 2012
616
4
318
Bursa
benim 10 aylık sma hastası bir oğlum var. ve tekrar hamile kalırsam % 25 tekrar hasta olma ihtimali var. biz de bu yüzden pgt yaptırmak istiyoruz. benimle aynı durumda olan var mı? sıkıntılarımızı paylaşırsak belki birazcık hafifler.

Ben varım 2 hafta önce negatifimi aldım. Allah yardımcımız olsun...

Son düzenleme:
senin problemin neydi. bizim spinal muskuler atrofi isimli bir kas hastalığı ve oğlum 6 aydır yoğun bakımda yatıyor.

Çok geçmiş olsun Rabbim acil şifalar versin. Oğlun ne kadarlık? Ailede bu hastalıkta olan biri var mı?
Ben de becker muskuler distrofi taşıyıcısıyım.

senin problemin neydi. bizim spinal muskuler atrofi isimli bir kas hastalığı ve oğlum 6 aydır yoğun bakımda yatıyor.

Tuliprosa PGT topiğinde yazdım burada da yazayım. Çok geçmiş olsun canım. Allah oğluna acil şifalar versin. İnşallah 2. bebeğin sağlıkla, sıhhatle gelir...

ailemde yok daha doğrusu bilindiği kadar yok. geçmişimizi ulaşabildiğimiz yere kadar sorguladık ama çıkmadı. ama genetik hastalıklar böyle sesssiz sedasız ilerliyebiliyormuş taşıyıcı olarak. oğlum 10 aylık. solunum makinesiyle eve çıkarmak için uğraşıyoruz. sen nasıl öğrendin taşıyıcı olduğunu, eşinde senin gibi taşıyıcı mı?

Bizimde aynı şekilde sülalede kimsede yok bu hastalıktan. Benim babam hasta, ben de dolayısıyla taşıyıcıyım. Eşimde sorun yok. Eşinle ikinizde aynı hastalığın olması çok ilginç. Akrabalık var mı aranızda? Tekrar çok geçmiş olsun. Doktorlar ne diyor çocuğunuz için?

Son düzenleme:

o zaman senin erkek çocuğun olursa % 50 hasta, %50 sağlıklı olma ihtimali var. Kız çocuğun olursada % 50 taşıyıcı % 50 tamamen sağlıklı olma ihtimali var.

bizim hastalık cinsiyet ayırd etmiyor. kız erkek hasta olma olasılığı % 25, taşıyıcı olma olasılığı % 50. 3. kuşaktan akrabayız. hamile kalmadan önce doktora da gitmiştik ama bir faydası olmadı. aile de bir hastalık olmadığı için birşey yapamadılar. şu anda sma dışında başka bir hastalık açısından taşıyıcı olablirmiyiz diye soruyorum ama onuda bilemeyiz yüzlerce genetik hastalık var tek tek hepsine bakmak mümkün değil diyorlar. ama ben gene de özel bir merkezde 300 kadar genetik hastalım açısından taşıyıcı olup olmadığımı öğrenmek için bir test yaptırdım. bir şey çıkmadı. başkada yapacak bir şeyim kalmadı. sma hastalığı içinde pgt yaptıracağız. ama genede stres had safhada.

oğlum için en fazla 2 yıl yaşar diyorlar. kendimden geçtim böyle bir şeyi başka bir bebeğe asla yaşatamam. tekrar hasta bir bebek doğurmaktansa bebek sahibi olmamayı tercih ederim. bunu kendim için değil doğacak bebeğe bu eziyetleri çektirmeye hakkım olmdığını düşündüğüm için söylüyorum. elimden gelen her şeyi yapmaya çalışıyorum.

Ben kendim cam kemik hastasıyım canım. Bebeğimin de benim gibi cam kemik doğma ihtimali var. Risk %50. O yüzden ben de normal deneyemiyorum. PGT ve tüp bebek yapmak zorundayım.

eşinde hastalık veya taşıyıcılık yoksa çocuğun genede hasta olabilir miymişki? tek gen hastalıkları her iki tarafta hastalık veya taşıyıcılık olması halinde ortaya çıkıyor diye biliyorum ben.

Evet canım bizim durumumuz öyle. x'e bağlı bir hastalık bmd. Sizde hem x hem y sorunlu oluyor. O kadar hastalığa nasıl baktırdın, nerede yaptırdın testleri? Stresini tahmin edebiliyorum. Bu hastalıkların tedavisi olmaması çok kötü. Benim babam 28 senedir hasta. Bizim hastalıkta belirtiler ilerleyen yaşlarda ortaya çıkıyor. 20'de de çıkan var, 30'da da 40'ta da. Sülale geniş ama kimsede yok amcam ve babam dışında. Nerede yaşıyorsun? Tedavini nerede yaptıracaksın?

Akasyacım hatırlıyor musun bizim topikte bunu bir kişi daha söylemişti, hatırlamıyorum ismini.

Akasyacım hatırlıyor musun bizim topikte bunu bir kişi daha söylemişti, hatırlamıyorum ismini.

Evet canım. Biri daha söylemişti. Ama ne yazık ki böyle bir ihtimal yok Benimkisi tek gen hastalığı. Anneden ve babadan gelen iki genden sadece birinin bozuk olması hasta olmak için yeterli. Ayrıca dominant baskın bir gen. O yüzden eşimden gelen gen sağlıklı da olsa benden hasta gen gelirse bebek hasta doğuyor. Bizim arkadaşlardan eşi cam kemik olmayan kişilerde de çocuk hasta doğdu. O yüzden eminim.. Maalesef..

mrb canım. bizimkisi 5. kromozom üzerinde bulunan bir genden kaynaklanıyormuş. ankara genart ta baktırdım. kanımı gönderdim. onlarda amerikaya göndermişler. ama dediğim gibi bu genetik hastalıkların çok küçük bir kısmı, hepsine bakılma imkanı yokmuş. genartın sitesinde var hastalıkların isimleri. bursa' da yaşıyorum. koza tüp bebek merkezinde yaptıracağım. pgt yi ist genetik grubu Dr.Rıdvan seçkin özen yapacak. size de çok geçmiş olsun allah baban ve amcana kolaylık versin.

evet canım senin dediğin gibiymiş. ben çekinik gen olarak düşünmüştüm. tabiki herkes kendi hastalığını herkesten iyi araştırır ve bilir. o zaman sanada anne veya babadan geçmiştir. ailede varmı başka hasta olanlar.

Hayır canım. Ailemde herkes sağlıklı. Ayrıca ailemin gen testi de yapıldı. Onlarda herhangi bir bozukluk yok. Benimki de novo dedikleri yeni mutasyonmuş. Sperm ile yumurta döllenirken oluyormuş. Sebebi bilinen birşey değil. :44:

Sağol canım.
Çok şükür mutasyonunuz bulunmuş. Bizim o konuda sıkıntımız var ne yazık ki.
Bebeğin ne durumda şu an? Hastaneden çıkartma ihtimaliniz var mı?

Sağol canım.
Çok şükür mutasyonunuz bulunmuş. Bizim o konuda sıkıntımız var ne yazık ki.
Bebeğin ne durumda şu an? Hastaneden çıkartma ihtimaliniz var mı?

evet çok şükür bulundu. burda hastanede yatan bi tane daha sma lı çocuk vardı. ailenin ikinci bebekleri. ilk bebeklerini iki yaşındayken kaybetmişler ama hala mutasyon bulunamıyor. oğlum solunum makinesine bağlı olarak yaşıyor. beslenmesi mideye takılan bir hortumdan. bu makinelerle birlikte çıkacak eve ve ben işten ayrılıp çocuğuma bakacağım. 7 ay oldu yoğunbakımda yattığı. şu an enfeksiyonu var geçince inşallah çıkacağız.
sizin mutasyon bulunamıyor mu? pgt de sıkıntı oluyor mu bu?

Çok zor Allah yardımcıları olsun. Kıyamam küçücük bedeniyle neler yaşıyor yavrum Rabbim Şafi ismiyle tecelli etsin inşaallah...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…