Gerçek midir, böyle bir şey var mıdır?... Ben hiç duymadım

Evet böyle saçma bir adet var...
Bende hamileyken buna benzer bir lafa maruz kaldım, hatırladığım kadarı ile ilk çocuğun yatağını kız annesi yapar/alır gibi bir şeydi. Bunu insanların yanında bir kaç kez söylemişti.
Bende kendisine anneme asla böyle bir diretmede bulunamayacağımı zaten ilk çocuğumuz olduğu için her şeyin en güzelini halimize vaktimize göre içimizden geldiği gibi yapmak istediğimizi söyledim.
Böyle bir adet olduğunu sonradan annem de duymuş komşularından, beşiğini almayı teklif etmişti...

K.valideniz erkek tarafı bir şeye dokunmaz demekle tam onu kastetmemiştir, bu adetten bahsetmek istemiş, muhakkak torunu olduğu için illa bir şeyler alacak yardımda bulunacaktır, ama bu tür şeylerin lafının edilmesi hiç hoş olmuyor tabi, ama siz hiç kafanıza takıp hamileliğinizin keyfini bozmayın derim

Canim belki geleneklerinde gercekten öyledir diyecegim ama diger torunlari icin birseyler yapiyordu diyorsun, onlar ilkmiydi?
Yangina körükle gitmis gibi olmasin ama Asmin arkadasimin dedigi gibi gelenekte olsa insan bi kazak örer. Göndermesinede gerek yok, Türkiyeye gittiginizde verir.
Sen bosver takilma bunlara. Bence yine durmaz mutlaka alir birseyler. Almasada almasin, bebeginiz onun aldiklariyla büyümeyecekya degil mi.
Bosver tatlim. Allah anali babali büyütsün;)

bu çok ayıp birşey hayatım. böyle şeylerin lafı bile edilmez. tamam alma bişey ama konuşma da. ayrıca ben de hiç duymadım. memleketimizin neresinden olursa olsun böyle bir adet olamaz. bu sadece görgü ve cömertlik meselesidir. kayınvaliden cimriliğini geleneklerin ardına saklamaya çalışıyor.

Aynısını bende yaşadım, ilk çocuğum doğacağı zaman kayınvalidem "ilk çocuğun masraflarını kız annesi yapar" demişti. Bende eşime "annen hangi adete uyduda şimdi önümüze bunu sürüyor, evlendiğimizde kendine düşen görevleri yapmadı şimdi durup dururken bu adetleri neden önümüze sürüyor" demiştim. Gerçi ben tınlamadım bile. 6 sene sonra hamile kaldığım için doğana kadar hiç bir şey yapmamaya karar vermiştik. Ama annem sağolsun benden habersiz her şeyini yapmış.
Bence takma kafana, elinden geldiğince yaparsın olur biter. Bebişinin kimsenin bir şeyine muhtaç olduğunu sanmıyorum. Sen moralini bozma. Allah inşallah sağlıklı bir şekilde bebişini kucağına almanı nasip eder.

canım boşver takma kafana ben bebeğimin herşeyini kendim aldım ne zaman eşimle dışarıya çıksak bişey aldım bana kaynanam demedi ama etraftan anneme diyenler oldu ben hemen ilk bebeğim herşeyini kendi zevkime göre alacam dedim sustular zaten annemlerin durumu o aralar iyi deildi bide onu bunumu al deseydim ama annem teklif etti alayım diye yok dedim saolsun annemde kaynanamda hırka şapka atkı patik takım halinde ördüler başkada bişey almadılar doğumumdada babamda kayınpederimde bebekli çiçek getirdiler kaynanam oğluma künye taktı annemde künye almış ama baktık kaynanam taktı değiştirip altın verdi annem yani benim kaynanam pek öyle şeyler demez bana ama bazende hiç lafını düşünmeden söyler napalım bunlar böyle işte:emir_bebek:

keske kayinvalidene,korkmayin ne size ne anneme yük olmayiz herseyimizi kendimiz yapariz deseydin :umursamaz:

zilanur durumun iyi degilse bebek icin AWO yardim ediyor ,neden buralara basvurmuyorsun ?

esin calissada calismasada en azindan 800 euro veriyorlar ...

Kızlar biz de de böyle bir det var... ılk çocuğun beşiğini anneanne yapar...
Ben yeni hamile kaldım, eylül annesiyim ve annem şimdiden ne alıcaz ne yapıcaz demeye başladı....

Ama beşik düzme eskidenmiş.. Eskiden bebek doğunca bi tahta beşik bi yün yorgan döşek bir nevresim, 10-15 alt bezi 3-5 de zıbın....

Ama artık öyle değil ki, odalar oto koltukları bebek arabaları buhar makinaları süt pompaları osu şusu busu... Tek tarafa üklenilmez ki...
Zaten alah şükür kimsenin iğnesine muhtaç değiliz ama heveslerini lmalarına da engel olmıycaz.... ılk 4-5 ay yanımda durması için bambu sepet düşünüyorum onu annem yapıcak.. zaten dikiş nakış işleri yapar.. Bambu sepeti alıp saten kumaşla kaplanması işini o halledecek...
Görümcem şimdiden battaniye örmeye başlamış bile....
Bizde öyle kız tarafı erkek tarafı olmayacak anlayacağınız gibi...

Ama böyle bir adet var doğrudur, ama böyle adet var diye de kenara çekilmek olmaz... Kız tarafı beşiğini yapacaksa erkek tarafı da taısını yapar deseydin keşke...

Gıcık oluyorum böyle maddiyatçı tplere... Sen babane oluyosun sevinip mutlu olacağınsa masrafı kim yapacak diye düşünüyorsun yuhh yani...

ya arkadasım nıye kayınvalıde ne aldınız dıye sorunca sunlar sunlar annem tarafından alındı bızde sunları alacız yavas yavas deseydın. sen alacan babaanne dıye saka yapsaydın. ıstedıgın bır sey varsa gır soyle alsın heeee almazsa o zaman kızarsın. ne ıstıyorsak bı kaynanalara acık acık soyleyebılsek belkı boyle kuruntularla hıc zaman kaybetmeyecegız.
valla ben ılk zamanlar hıcbırsey soyleyemedıgım ıcın suan herseyı soyleyıp desarj oluyorum ve esımlede hıc kavga etmıyorum.
bugun gelme anne, yarın gel, "bız senden cok memnunuz artık deyınce , bende sızden menunum artık dıyorum guluyorum. kaynanana gıt ne eksıgın varsa soyle alsın almazsa sen al o zaman bısey ıstedım yapmadı dersın kızarsın okeyyyyy.. bence takacak bısey yok aslında

torunun kız tarafı erkek tarafımı olur ya...Allah allah işine gelmemiştir canım bence....

Böyle bir adet olsa bile doğacak olan çocuk onunda torunu...herşeyini anneanne alır gibi bi yaklaşım nekadar yanlış.:umursamaz:.

Kız tarafı ne alırsa alsın insanın hiçmi içnden gelmez torununa bişyler yapmak.birde böyle şeyleri dile getirmekte çok yanlış,insanın içinden gelmesi lazım böyle şeylerde adet şöyle adet böyle diyerk ailelerin birbirine yaklaşması doğru değil bence...a.s

yani kaynana yada anne bişey almak zorunda deilki. çocuk sizin çocugunuz annesi ve babası bakımını sorumluluğunu alarak dünyaya getirmeyi göze almalı. sizin cevabınız biz kimseye güvenerek yapmıyoruz bu bebeği demek uygun olurdu bana göre. böyle bir adetide ilk kez duydum böyle bişey için kendinizi üzmeyin

çok saçma aslına hereyini oğlan tarafı alır kız tarafı bohça yapar yorganıydı battaniyesiydi herşey alır gelir ama möblesi arabası hepsini oğlan tarafı alır. kaynanan almamak içn öyle demiştir boşver takılma bunlara. madem almayacak ne soruyor dimi sinir ederler öyle insanı. aman ne şamın şekeri ne arabın yüzü derler ya boşver sorarsa bir daha ne o alacakmısın yoksa almadığımızı deyiverin. alacaksan listeyi hazırlayalım de veya hazırda bir liste bulundur tutuştur eline.
benim kaynanamda düğünümüzde öyle bişey almadı da sonradanda kendi aldıkalrımıza laf söyledi. bizde bütçemize göre aldık iyisini sen alsaydın dedik.

kayınvalidende hiç mi hiç heves yok.. zaten sormadan alması lazım
sende bu kadar üzülme almazsa almasın...

Valla bizde ilk yada ikinci farketmeksiniz karyolasını anneanne alır. Babaanne de mutlaka kıza bilezik takar. Erkek bebeğe de künye alır. Ama benim kayınvalideler bunu yapmadıkları için bende karyolasını anneme aldırmadım. Kendisi zaten yeterince aldı kızıma. Almasa da bakıyor zaten o bile yeter.

Garip insanlar bu kaynanalar valla ya. Nasıl da işlerine geldiği gibi yaşıyorlar hayatı.

Boşverrrrrrrrrrrr siz keyfinize bakın. Tadını çıkarın bu günlerin.

bun biz de yaşadık...ablamın gelin gittiği aile de ilk çocuğa her şeyi anneanne alır diye bişeye elini sürmedi...ki eniştem de babasının yanında çalışıyordu...yani ona da ekstra bir ödeme yoktu bebek için...annem herşeyini düzdü kendi çalışarak...çok saçma bir adet...iki tarafta üzerine düşeni yapmalı, yeni anne babaya yardımcı olmalı diye düşünüyorum...

hiççç kafana takma canım almazsa almasın daha iyi ..bebeğine büyüyünce bunu anneannen aldı dersin..
benimde 5 aylık bir bebeğim var hamileyken ,kendim aldım herşeyini dediğin gibi benim annemde saolsun bir sürü şeyler yolladı..
kayınvalidem eve gelirdi doğumdan önce hani ne aldınız eksik birşey varmı derdi bende gösterirdim
ve şöyle derdi aa şunuda ben alayım o zaman sen alma derdi..
doğum oldu bebeğim 5 aylık oldu kayınvalidem bir don almadı bebeğime..
benimki almıyor almayacaksan bari sorma neye ihtiyacınız var diye dimi.. sorar bana şu varmı bu varmı diye bende hep denerim kendisini yok derim alacak diye ama nerdeee .

ama benim hiç umrumda değil almasın..
kendisi küçük düşüyor gözümde basitleşiyor..

sende hiç umursama kayınvaliden kendince uydurmuş ilk çocuğa kız ailesi alır diye ben hayatımda ilk defa böyle şey duydum.

bizdede ilk torunlara anane çeyiz gibi hazırlık yapar ama erkek tarafıda yine bişeyler alır.durumu olan altıın da takar
en azından torununa bişeyler almak insanın içinden gelir diye düşünüyorum ama senin kaynanan biraz masraftan kaçmaya çalışmış gibi geldi banaCADIARZU

Kusura bakma ama bana göre hiçbirinizin de yaptığı mantıklı değil... :sm_confused:
Durumunuz buna müsait değilse neden çocuk yaptınız? bilmiyorumkismile
Annelerinize babalarınıza mı güvendiniz? CADIARZU
Onlar eğer yapmak içlerinden gelirse zaten yardım yaparlar size.
Kaynananız doğru mu yapmış öyle demekle hayır, tabii ki savunmuyorum. :1closedeyes:
ılle de yardım yapacaklar diye birşey yok bu yüzden kimseyi suçlayamazsınız, zan altında bırakamazsınız. Bu sebepten dolayı sitem yapamazsınız. :umursamaz:
Benim bu güne kadar gördüğüm tüm insanlarda ve çevremde herkes bütçesini ayarlar ona göre çocuk yaparlar. Kimsenin ailesine de yardım yapın da çocuğun odasını eşyalarını dizelim demezler, diyeni de duymadım, işitmedim de... boshayallersmile

bizdede karyolasını ananne yapar başkada birşey bilmiyorum. Zaten insanın içinden gelmesi lazım zorla birşey yaptıramazsınız. sinirlenmeyin zaten onlara güvenerek bebek yapmadınız

Back
X