Gerçek midir, böyle bir şey var mıdır?... Ben hiç duymadım

umarım bebeğin her şeyini anneannesi alır babaanneye isim koymak kalır demeye utanırlar..siz yinede tedbirli olunda..

bizde kız tarafı bebeğin karyolalsını alır. annem karyolasnı aldı. kayınvaldemde bebek arabasını aldı. ve bilezik taktı bana. kafanı takma. bebek kısmetiyle geliyo herşey hallolur zamanı gelince.

farzedelim ki öyle bir adet var; hatta adetten fazlası bu bir yasa,kanun..

ona mı düşmüş insanlara vazifelerini hatırlatması.. ne ayıp ya koskaca kadın.

aynı bu muhabbeti benim kaynanamda yapmıştı hamileyken. Birde bebek esyalarından hariç banada annem bilezik takmalıymış doğumdan sonra. geçmiş zaman valla ne cevap verdim hatırlamıyorum ama seviye falan bakmam bir cevap vermiştim. Bu tip insanlar bak benimseviyeme inmedi mükemmel gelin diye düşünmüyorlar herkese kendi seviyesinden seslenmek lazım ki sonradan tepene ckmasın..
Bizde yok bende ilk kaynanamdan duymuştum. Ne anneme birşey söyledim ne kaynanamdan birşey istedim.

Durumum kadar yaptım herşeyi herşeyinin tam olmaısna gerek yok...

böyle bir adetmi varki? insanın içinden ne geliosa onu alır... senin annen mecburmu sanki?

ya nasıl bir şey bu...sonucta o da torunu kendi kanından canından yani.nsan kendi torununa böyle söylermi..içinden geliyorsa yaparsın ufakta olsa birşeyler..gelmiyorsada maddi destekte bulunabilir yani..sonucta o bebegin yada siizn ona bir muhtaclıgınız sözkonusu degıl degılmı...aman tatlım boşver..bazen kaynanalar böyle patavatsız olabiliyor..benimki zamanında neler söyledi..hiç takmıyorum artık..düşünsene yeni dogum yapmısım bebgım braz minik doğmustu..kayınvalşıdem kapıdan girergirmez daha merhaba bile demeden bebege baktı" aaa 9 ay bunun için mi şiştin ben bunu cocuktan sayıp kucagıma bıle almam ne o öyle minnacık" dedişmdi söyledıkelrınden utanıyor..çünkü allah a şükür kızıma öyle güzel baktım ki..öyle güzel besledimki simdi 1 yasına basıyor kaynanamda yılda 1 kez ancak görebılıyor cok özlüyormus torununu..yani düşünsenize nerden nereye...cahille ugrasmak zor..onun için hiiiç takma..

ayyy çok saçma bi laf kaynana aklı sıra bişeyler akmaktan kaytarmanın yolunu bulmuş evet öyle bi söz var ama bu bebekte senin torunun değilmi ne düşüncesizlik ne cehalet..
kız tarafı alırken iyi erkek tarafı alırken adetler akla geliyor benim kaynanam daha bebeğim olmadan böyle laflar çakıyor bana ama inan üzülme bence daha iyi almamaları ilerde ben şunu aldım sen bunu aldın gibi laf sözde eder bunlar..
kendimden örnek verecem ben evlenirken kaynanam o kadar laflar söylediki şunu kız tarafı alır bunu kız tarafı alır aklı sıra bize yıkacak babamda bu işe çok kızdı ama ben çocuğuma alıyorum diye elinden gelenin en iyisini aldı onların bile ağzı açık kaldı belki maddi anlamda çok daraldı babam ama beni kaynanamın başa kalkan laflarından korudu..
ne oldu oda kız evlendirdi ilk torunuda oldu ama iki parça solmuş dantel ve havlulardan başka kızına ne aldı torununa ne aldı hiç birşey..
bazı kendini akıllı sananlar var böyle ama gözdede o kadar değerleri olur..
hiç dert etme almazsa almasın ne sen ne bebeğin onun alacaklarına muhtaç değilsin ina bana ilerde kafan rahat edecek allah sana ve eşine uzun ömürler versin bebeğinize sağlık versin gerisi boş..

tıpkı bnm kayınvalidem gibi,ben hamileyken kızıma hiç bişey yapmadı,kızım 3 yaşına geldi hala bir tane çorap bile almamıştır,ben hamileyken nişanlı kızının çeyizine bebek yeleği örüp koyuyordu,sorada bana şunu al lazım oluyor,bunu al lazım oluyor diye direktif veriyordu,banada ahh kızım elimde olsada bende alsam diyordu,sanki dalga geçer gibi,ardımdan kızı doğurdu,kayınvalidem doğuma 2 valiz eşyayla gitti,sanki biz evlat değiliz,allah annelerimizi başımızdan eksik etmesin,annenin düşündüğünü hiç kimse düşünemiyor,

böle bişey duydum ama eskide kalmış
bence eşler kendi almalı
ha hangi ailenin durumu musaitse oda alabilir
eski şeylere takılan eski insanlarla yaşamak çok zor

benim kaynanam onlarda kalkdi oglumuzun ismini onlar verecekdiler, ben esime actim agzimi yumdum gözümü ve KESINLIKLE onlar ismini vermeyecek ben verecegim dedim!!!!
ve öyle de oldu, esimle karar verdik herkesede öyle söyledik, benim istedigim ismi verecegiz MUHAMMED-EMIN olacak allahin izniyle, hele bir dünyaya gelsin....

herkesi allaha havale ediyorum ben....
allahlarindaqn bulsun, ama is paraya gelince.. ne kadar biriktirdiniz bir seyler yapabiliyormusunuz...
bizde her seferinde hic paramiz yok diyoruz:)

Her yörenin adeti farklı belki olabilir...
Ama ben böyle bişeyi hiç duymadım...

Benim eşim trabzonlu. Kayınvalidem de bana aynı şeyi söyledi. Ama eşim uyardı kızı alırken adetlere uydukmu ki diye. Sonra kayınvalidem annene söyle sakın masraf yapmasınlar zamanla ödenir dedi. Kendide bir şey yapmadı ama annemde onu takmadı ilk torunum elimden geleni yaparım dedi. Beni bile dinlemedi sevgisinden zaten ne yapabiliyorsa yaptı.

vallahi canım benim kaynanm simdi inkar edemem bebegin esyabına dokunmadı ama kızım 7 aylıkken bilezik taktı belkide etraftan tek oglunun ilk çocuguna ne aldın denince utandıda taktı bilemiyorum ama benim çocugum 7 aylık olana kadar yapmadı yapmadığı gibi bizim aldığımız mobilyayıda görümcelerim soranlara annem aldı dedi benim annemde yatagini yapıp altınınıda aldığı halde anneme bisey yapmadı dediler

merhaba arkadaşım ben tokatlıyım bizim orda bi uul var bebek doğunca kız tarafı yanı annane ailede yakın akrabaları alır beşik götürür oğlan tarafına ama bu oğlan tarafının bişey yapmayacağı anlamına gelmez zaten doğumdan sonra gidilir kıs tarafının durumu ıyıyse bebeğe kıyafet beşik alınır....

ne kadar saçma...
hadi böyle bir şey var diyelim; hangi babaannenin içi biricik turununa bir şey almadan durmaya el verir...
İnsan yedi kat yabancıya bile dayanamıyor bir hediye götüryor sevindireyim diyor. hele miniş miniş bebek kıyafetleri oyy öyle tatlı oluyorlarki...
valalhi pes diyorum....
bunu bile kız tarafı erkek tarafı meslesine dönüştürmüş maşallah.
herkes bütçesi elverdiğince yapar. parası yoktur ek emeği yapar br milyona ip alıp. ama sen çabaladğını görürsün en azından. şu cümleyi kurmasından bin kat iyidir...

merhaba canım bizde karadenizliyiz bizimde adetlerde vardır. ilk çocuk özellikle kız nasıl verirken çeyiz gibi gidiyorsa öyle çeyiz gibi hazırlanır.yakın aile amca hanımları teyzeler dayı hanımlarıyla gider ..bizde 40 ına denk getirdik mevlüt yaptık gelen giysiler odasına çeyiz gibi serilip bakıldı.ama bu erkek tarafın birşey yapmıyacak anlammına da gelmez bence.kayınvalidemde sağolsun herşeyini yaptı.. bambu sepetini, puseti, bebek arabası, mama sandelyesi, her gelmesinde oyuncaklarını en önemlisi bezlerini hep o aldı.doğum hediyesi olarak bana altın 3 lü set takımı taktı.
annelerde oda takımı artı tüm giysilerini 2 yaşına kadar giyeceği herşeyi aldı.
her iki tarafda sağolsun ellerindeki imkanları kullandı..

arkadaslar ah ah bu eslerimzin ailelerinden nedir cektiklerimiz bilemiyorum...

ben ilk hamileligimi yasiyorum, bebisimiz oglan olacak ve esimle ben cok mutluyuz anne baba olacagimizdan,
benim kaynanam ikidebir soruyordu, ne aldiniz birseyler yaptiniz mi.. esim ve bende her seferinde annem aliyor dedik, benim kendi annem, kiyafet ayakkabi hersey, biz esimle sadece bebek arabasi ve möbelyasini aldik, bütcemiz o kadar da iyi degil bu aralari..
kaynanama söyledik, iki sefer sordu iki seferde ayni seyi söyledik, bize cevabi ne olsun:

ilk bebekde kiz tarafi herseyini alir erkek tarafi bir seye dokunmaz!

arkadaslar böyle bir sey ben hic duymadim!!!!
duydugumda da sok oldum, ama onun seviyesine ben kendimi düsürür müyüm,
esimde bende birbirimize bakdik sesimiz cikmadi, esimin ama yüzü kip kirmizi oldu....
ben ilkinde söyliycekdim, siz adetlere uyarmiydiniz diye ama demedim, allaha havale ediyorum seni dedim icimden...

siz böyle bir sey yasadiniz mi?

ben türkiyedeyken görüyordum neler yapiyordular torunlarina ama bize bak sira gelince sanki düsman insan bir patik bir yelek yollar, kendisi birde övüyordu ben sunu örüyorum sunu ördüm...

ah canım yaa aynısını bende yaşadım kayınvaldeler erzincanlı ama dedeler zamanı istanbula gelmişler onlardada böyle bir adet varmış(memleketini görmemiş doğru düzgün adetini yürütmeye çalışıyor) ben hamileykende binkere söyledi ilk torun kız tarafı yapar annene söyle benden bişey bekleme diye annemede söylerdi durmadan bende bu torun taraf meselesi değil içinden gelirse yaparsın ben kimseden bişey beklemiyorum derdim.gerçektende yapmadı bikaç parça bişey ördü onlarıda anlata anlata bitirmedi herşeyi annem yaptı ama görev olarak değil içinden geldiği için kızım 7 yaşında halada yapmaya devam ediyor seve seve yapıyor tüm torunlarına kayınvaldemin tek torunu benim kızım üstelik ama bence bunlara takılma boşver önemli olan sevgisini verebilecekmi bu önemli çocuk eşyayla değil sevgiyle büyür çocukta kendini seveni sever.

ya bişey diycem yazıların hemen hepsini okudum
zilanurun kayınvalidesi beni ilgilendirmez o insanlıktan nasibini almamıştır ondan öyle davranmıştır
ama şu adetlere saçma diyen arkadaşlara bikaç bişey yazmadan da geçemiycem doğrusu
biz ne zaman bu kadar medeni olduk onu da anlamıyorum ya neyse
işimize gelen de medeni işimize gelmezse gelenekçi kesiliyoruz nedense
duydunuz mu duymadınız mı orarasını bilemem ama türkiyenin biçok vilayetin de çocuğun beşiğini anane hazırlar ben bu doğrudur demiyorum ama böyle bi gelenek var ve saçma denilmesi herkesin her şeyi eleştirmesi de garibime gidiyor
evet benim kızımın beşiğini annem hazırladı hem de büyük bi zevkle herşeyini beraber aldık annemle
annem de aldı biz eşimle de aldık
ama babanneside elinden geldiğince bohça hazırladı kızıma
getirdi altınını taktı
babannne de kendi kızının ilk bebeğine beşik hazırladı yani anlayacağınız
geline yapmasa bile o da kendi kızına beşik hazırlıyor
biz de adet böyle burada ben medeniyim diye geçinen biçok insandan daha medeni yaşıyorum
ama öyle herşeye saçma bu nasıl bi adet falan da demiyorum
ona saçma buna saçma eee geleneklerimiz işte böyle körelip gidiyor
bu ne ya
biçok yazıyı okuyorum herkes herşeye tepkili hiç olumlu yaklaşan yok maşallah
herkeste de şu kaygı var vay bee kadına bak amma da medeni haaaa desinler diye
kendinizden ödün vermeyin artık
:kahve:

Back
X