Gerçek midir, böyle bir şey var mıdır?... Ben hiç duymadım

Çok ilginç adetmiş..
Benim bildiğim çevredekiler altın,hediye getirir,takar vs.
Ama bebeğin tüm kişisel harcamaları anne babaya aittir..
Anneanne babaanne bu işlere karışmaz,içinden geleni yapar..
Ablamın 2 bebesi var,ikisinde de hepimiz beğendiklerimizi aldık,taktık.. Öyle yatağı,yorganı, bilmenesi ablamla eşi beraber aldılar..
Açıkçası ben de olsam istemem. Bebeğimin eşyalarını kendim almak isterim..

arkadaslar ah ah bu eslerimzin ailelerinden nedir cektiklerimiz bilemiyorum...

ben ilk hamileligimi yasiyorum, bebisimiz oglan olacak ve esimle ben cok mutluyuz anne baba olacagimizdan,
benim kaynanam ikidebir soruyordu, ne aldiniz birseyler yaptiniz mi.. esim ve bende her seferinde annem aliyor dedik, benim kendi annem, kiyafet ayakkabi hersey, biz esimle sadece bebek arabasi ve möbelyasini aldik, bütcemiz o kadar da iyi degil bu aralari..
kaynanama söyledik, iki sefer sordu iki seferde ayni seyi söyledik, bize cevabi ne olsun:

ilk bebekde kiz tarafi herseyini alir erkek tarafi bir seye dokunmaz!

arkadaslar böyle bir sey ben hic duymadim!!!!
duydugumda da sok oldum, ama onun seviyesine ben kendimi düsürür müyüm,
esimde bende birbirimize bakdik sesimiz cikmadi, esimin ama yüzü kip kirmizi oldu....
ben ilkinde söyliycekdim, siz adetlere uyarmiydiniz diye ama demedim, allaha havale ediyorum seni dedim icimden...

siz böyle bir sey yasadiniz mi?

ben türkiyedeyken görüyordum neler yapiyordular torunlarina ama bize bak sira gelince sanki düsman insan bir patik bir yelek yollar, kendisi birde övüyordu ben sunu örüyorum sunu ördüm...

bizde yoktur böyle adet
ama bazı arkadaşlarımdan duymuştum
bence ne annane ne babanneye düşer
Bebeğin tüm eksiklerini karşılamak anne ve babaya düşer bence
ama eğer annane ve babannede torunları için bişeyler yapmak isterlerse tabiki yaparlar o ayrı
biz kızımızın herşeyini kendimiz aldık
ayriyetten sağolsun hem babannesi hem annaneside dünyalar kadar şeyler aldılar
bazı şeylerden ikişer üçer tane vardı mesela
bu bence birazda heves meselesi
kız tarafı alsın erkek tarafı alsın olayı saçma geliyor bana

arkadaslar ah ah bu eslerimzin ailelerinden nedir cektiklerimiz bilemiyorum...

ben ilk hamileligimi yasiyorum, bebisimiz oglan olacak ve esimle ben cok mutluyuz anne baba olacagimizdan,
benim kaynanam ikidebir soruyordu, ne aldiniz birseyler yaptiniz mi.. esim ve bende her seferinde annem aliyor dedik, benim kendi annem, kiyafet ayakkabi hersey, biz esimle sadece bebek arabasi ve möbelyasini aldik, bütcemiz o kadar da iyi degil bu aralari..
kaynanama söyledik, iki sefer sordu iki seferde ayni seyi söyledik, bize cevabi ne olsun:

ilk bebekde kiz tarafi herseyini alir erkek tarafi bir seye dokunmaz!

arkadaslar böyle bir sey ben hic duymadim!!!!
duydugumda da sok oldum, ama onun seviyesine ben kendimi düsürür müyüm,
esimde bende birbirimize bakdik sesimiz cikmadi, esimin ama yüzü kip kirmizi oldu....
ben ilkinde söyliycekdim, siz adetlere uyarmiydiniz diye ama demedim, allaha havale ediyorum seni dedim icimden...

siz böyle bir sey yasadiniz mi?

ben türkiyedeyken görüyordum neler yapiyordular torunlarina ama bize bak sira gelince sanki düsman insan bir patik bir yelek yollar, kendisi birde övüyordu ben sunu örüyorum sunu ördüm...

valla hiç böyle bi adet duymadım nerenin adetiymiş bu böyle ya, nelerli kaynananbilmiyorumkismile

Böyle durumlarda erkek tarafı kız tarafı muhabeti hiç olmaz biz de olmamalı da..Büyük eşyaları normalde büyüklerden beklemek de yanlış bence yani bizde öyle adet yok..Ama ister yapar kendi bilir.

Gönlünden geçen, durumu kadar ne isterse alır yada almaz..

Alana neden aldın almayana da neden almadın denmez..

Zaten ufak tefek herkes alıyor biz de.

Kaynvaliden gereksiz ve boş konuşmuş..ışine gelmemiş. Ne alaka yani?
Boşver isterse alsın istemezse bir çöp almasın.
Kendi bilir.

Zilanurcuğum
senin kayinvalden zaten çok uyanık
evlendiğinizde oğlunuda bi masraf yapmamıştı hatırladığım kadariyla
herşeyi sen ve ailen yapmıştın düğün, ev eşyaları vs.
eee kadın alıştı tabii baktı kız tarafı herşeyi yapiyor torunun eksiklierinide yapsınlar diye düşünmüştür
ama doğurduktan sonra senden çok sevecektir torununu... laf olsun torba dolsun hesabı
boşver takma
sen elinden geldiğince herşeyin en güzelini al bebeğine. ınsan ne hevesleri oluyor kimseyi takma

yerinde olsam bebeğe birşey yaptığını yada yapacağını söylediğinde, ''birşey yapmana gerek yok,bebeğimin annannesi hiçbişeyini eksik etmiyor sağolsunyerimseniben'' derdim,ve inadına bende annemin bebeğe aldığı şeyleri överdim,nispet yaparcasına ''annannen ne ciciler almış bebeğim bak'' niye bebeğimle konuşurdum onun yanında...

valla benim teyzemin bebeği var,bütün anne tarafı seferber olduk ona birşeyler almak için,baba tarafı malesef çocuklarının kullanılmış,ve artık kullanılmıycak halde olan eşyalarını kıyafetlerini gönderdi...

eniştem bile kendi ailesinin yanında hep ''kızımın teyzeleri (anne tarafından) kuzenleri varken kızımın sırtı yere gelmez'' diyor,ailesi de bozuluyor ama hakediyolar.

Çok ilginç adetmiş..
Benim bildiğim çevredekiler altın,hediye getirir,takar vs.
Ama bebeğin tüm kişisel harcamaları anne babaya aittir..
Anneanne babaanne bu işlere karışmaz,içinden geleni yapar..
Ablamın 2 bebesi var,ikisinde de hepimiz beğendiklerimizi aldık,taktık.. Öyle yatağı,yorganı, bilmenesi ablamla eşi beraber aldılar..
Açıkçası ben de olsam istemem. Bebeğimin eşyalarını kendim almak isterim..

kaydirigubbakcemile5 kaydirigubbakcemile5
Aynı düşünceyi paylaşıyorum kesinlikle...
Bizde de aileler ancak birkaç kazak, patik getirir. Altın filan takarlar.
Gerisini bebeğin anne-babası hazırlar.
Zaten normali de budur.
Çocuğu aileleriniz sorumluluğunu üstlensin diye mi yapıyoruz sanki?
bayanssulusmile
Herkesin kazancı kendine, kimseyi zan altında bırakamam ben olsam...
:hulya:

Valla ana babaya güvenip de çocuk yapmıyor zaten artık hiçkimse...
Ayrıca o adetler eskide kalmış.. Daha önce de dediğim gibi eskiden öyle bi adet varmış.. ılk bebeğin çeyizini kız tarafı yapar diye.. O da ne bi tahta beşik (türkan şoraylı türk filmlerinden hatırlarsınız) yün döşek yorgan 3-5 zıbın....

Artık öylemi yaa... odası ayrı düzülür beşiği ayrı yapılır.. yok bebek şekeri yok kapı süsü yok bebek arabası yok oto koltuğu.. yok süüt pompası yok buhar makinesi....

Zaten bunları bir tarafa yüklemenin bir mantığı yok..
O adetler eskidenmiş... ınsan kendi bebeğinn masrafını ihtiyacını karşılayamayacaksa doğurmasın zaten.....

Zilanurun kayınvalidesinin böyle demesine hiç şaşırmadım... Onlarda zaten öyle adetler var ki... Düğnü de kız tarafı yapıyor eşyaları da kız tarafı alıyor, herşeyi kıztarafı alıyor onların adetlerinde....

Ama bana söylenmiş olsa umursamazdım.... O öyle dedi diye öyle olacak bi ural yok.. Kendisi de bşey almıyorsa almaz torununa.. Kimseye zorla bişey yaptıramazsın....

canım malesef ki bazı kaynanalar bu muhabeti yapıyor bizdede aynı muhabet olmuştu kız tarafı yapar diye bide benim ailemin o zaman durumuda yoktu pek ama bana her gün söylüyorlardı boşver canım böyle şeyler için üzme kendini eğerki durumun varsa siz alın bu konuda kapansın gitsin aslında üzücü bir durum ama ne yapacan işte bazı insanlar yapıyor böyle

Bende bu durumdan şikayetçi olduğum bir konu açtım arkadaşım. Eşimin ailesi ne doğumdan önce nede doğumdan sonra bebeğime birşey yapmadı. Bebeğimin bütün çeyizini annem hazırladı. Bende anneme kayınvalidemler hiçbirşey yapmıyor sende kendini zorlama dedim söyle ne gerekiyorsa biz alalım dedim. Annem adettir dedi. Eşim ailesine para veriyor her ay ve ben bu durumdan çok sıkıntılıyım. buna rağmen el gibi kıyafet getirdiler doğumdan sonra. Bir altın bir takı hiç birşey getirmedi eşimin tarafından hiçkimse....Görümcemde çalışıyor bir çeyrek alacak parasıdamı olmaz bir insanın. Ben nişanlılığımdan beri bunların yok yok hikayelerini dinleyip duruyorum gına geldi valla. Ele gelince herşey oluyo maşallah. Oğullarına gelince birşey yok. Ancak istesinler:( Adetlere gelince kız tarafı yapıyorsa benim bildiğim gördüğüm dıoğumdan sonra geline toruna birşey takılır. Benim ailem hepsini yaptı ama eşimin ailesi hiçbirşey yapmadı:( Yalnız değilsiniz...

Adet olmasa bile hep kızın annesi torununa hazırlık yapar.Benim annemde karyolallarından kıyafetlerine herşeylerini hazırladı çocuklarımın.Kaynanam ise 1 iğne daha almadı.Hani bazı arkadaşlar el gibi kıyafet almış gelmiş diyo ya ben onuda görmedim.Ama lafa gelince onların çocukları olur.Ahtım var oğlumun çocuğu olunca her şeyini ben alacam.Ya insanın içinden gelir zaten beklemezki karşı taraf alsın diye.Sen de onun kapı gibi ananesi var herşeyini yapıyor zaten kimse bişey getirmesede bi eksiği olmayacak de o kaynanana.

bizimde böyle olmuştu... annem bezinden battaniyesine kıyafetinden örgülerinden port bebe takımına benim pijama takımlarıma kadar ki annemlerin durumu iyi değil üstüne bide elime para verdi yanında dursun gece gündüz lazım olur insanın yanında olur olmaz kime isteyeceksiniz diye... ev taşıdık kayınvalidemde para vardı ben bi süre eşimden ayrı kaldım hasta falan olursak kimden isteyeceğim dedi oğluna vermedi ve benim annem komşusundan isteyip verdi eşime parayımafoldumben kendi durumları o kadar kötüykenmafoldumben kayınvalidemle beraber kaldım bide ben 1 paket bez almadımafoldumben kızmadım almadığına ama çok kırıldım çünkü annemlere bakınca çok daha iyi durumu şükür herkese ben yapıyorum bakıyorum gözümden sakınırım der ama aslında bakılsa daha farklımafoldumben eşim bunları düşünmüyor bile belki bilemem hani hep annem haklı güdüsü vardır ya erkeklerde...aslında düşünülse ne kadar yanlış var hayatımızdamafoldumben ama doğduktan sonra 3 yada 4 defa kıyafet aldı kayınvalidemde sağolsun...

Son düzenleme:
çok saçma hiç öyle şey olurmu sırf masraf yapmamak için söylemiş bunu.her iki tarafta alması lazım.adet olsa bile yapmaz insan yani torunun o senin.her adeti uygulayacak halimiz yok.

aman saçmalamış işte aynı benim eşimin ailesi gibi başlarından atmayı pek seviyorlar herşeyi benim babamdan bekliyorlar ve böylece kendilerini insan yerine koydurtmuyorlar.
her neyse canım almasınlar bu onların ayıbı olur allah bebeğinin her türlü rızkını verir inş insanın 7 kat komşusu bile 3 5 liralık bişey alır gelir bu babaanne olarak öyle oturacaksa yazıklar olsun ona.

ben evlenirken de bebek dünyaya getirirken de aileye güvenilmesinden yana değilim.
ama herkes gönlünden geçeni alır, lafı bile olmaz
ben gittiğim her yerde önce yeğenlerimi düşünürüm, bayram seyran doğumgünü de gözetmem
tabi gelirim varsa, yoksa da bulur buluşturur yaparım bir şeyler
çocuk sevindirmek kadar güzel bir şey daha var mı ???
ama böyle bir adeti de duymadım, aksini de...

allah razı olsun diyeceğine hala ne diyor yahu, allah vicdan versin...

küçük yerlerde vardı öyle adetler ama şimdi pek kalmadı
benim iki oğlum var eğer kısmet olurda torun görürsem çoooook ilerde şimdi mümkünse almayım
herşeyin en güzelini elimden geldiğince almak isterim
saçmalık kız tarafı oğlan tarafımı kalmış
o canının bir parçası herşey çocuklarımız için değilmi bir yaştan sonra

Vallaha ben böyle birsey duymadim...cok sacma...:umursamaz:

Ama biliyormusun, esinin ailesini böyle sorumsuz yapan yine sizlersiniz...yani sen ve ailen zilanur...

Herseyi bastan beri siz yaptiniz, herseye siz kosturdunuz, gerek maddi gerek manevi her konuda hep senin ailen destek oldu, milletde bakti gördü ogullarinin a dan zye herseyi yapiliyor, ohhh ne güzel istanbul deyip cekildi kenara.....:hulya:

Yani neticede biliyorlarki ogullarinin ihtiyaci yok....nasilolsa sen ve ailen herseye kosuyorsunuz

ben duydum kız annesi yapar diye ama oda takımı için duymuştum öyle iğneden ipliğe değil

tabi ki kimse aileye güvenip çocuk yapmıyor ama böyle şeyler adettir gelenek görenektir gönül almak içindir kayınvalidesi kız tarafı yapar aslında herşeyi bizde adet öyle ama bak ben bu tulumu görüp çok beğendim diyip zilanura beş liralık da olsa bir bebek kıyafeti verse daha güzel olmaz mıydı yani inceliktir böyle şeyler hem kız tarafının yapması gerekeni duyururdu hem de zilanur bu kadar kzımaz kırılmazdı bence yanılıyor muyum

canım bana kayınvalide öyle bişi derse benim laf hazır bizde de düğünü erkek tarafı yapar ama benim altınlarımdan yapıldı düğün her zaman adetlere uyulmuyor sanırım diyeceğim ahtım var senin vaziyet de aynı madem sen de öyle de bi daha lafı geçerse

Back
X