Gerçek midir, böyle bir şey var mıdır?... Ben hiç duymadım

Yaa tartışmaya gerek yok arkadaşlar...
Bilmiyor olabilirsiniz yada sizin göreneklerinizde olmayabilir ama birçok yerde bu adet var....
Gelenekler saçmadır gerekszdir gibi bir tartışya da gerek yok..
Bazı gelenekler var günümüzde anlamını yitirmiş, bazıları var çağdışı kalmış, bazıları bar bugünün mantığyla bakınca vahşet gibi, bazıları var günümüze uyarlandığında anılarımızda hoşluk yaratıyor....
Ben kimseyegüvenip de çocuk yapmam...Kimseye güvenip de evlenediğim gibi....
Ne nişanmı ne düğünümü ne de doğumumu kimseye güvenip planlamadım....
Sırf daha güzel bir düğünüm olsun, herşey içime sinsin diye 4 yıl bekledm sevgilimle evlenek için (ailevi başka sorunlar da vardı ama halletmek için çok çabalasaydım daha ilk yıl o meseleleri çözüp evlenebilirdim ama yapmadım).. Bu 4 yıl zarfında paramızı da biriktirdik evlerimizi de aldık, beyazeşyalarımızı da düdü... Sonra da biz evleniyoruz dedik.... Evlendik... 2 evimiz var, arabamız var, aylık gelirimiz tr ortalamasının çok üstünde ama biz 1 ev daha alalım ondn sonra bebek olsun dedik.... ' yıl bekledik bebek için, şimdi bebeğimizin de bir evi var.. Odasını bebek arabasını oto koltuğunu özel sağlık sigortasını hayat sigortasını rahtlıkla ödeyebilieceğim zaman haile kalmaya harar verdim, ve Allah'ım yüzüme güldü ve 32 yaşımda hamile kaldım hemde korunmayı bıraktıktan 2 ay sonra....
Ama bebeiin beşiğini babak çeyizini anem yaıcak.. ıhtiyacım olduğu için değil, onun gönlü olsun diye.... Bebek odası değil, sepet beşiğini alacak(hatta muhtemelen iskelet olarak alıp benim zevkime göre dikecek....
Ve hastane çıkışı tulum zıbın yelek ptik gibi şeyler....
Maksat gelenek görenelerden hoş hatırlayınca bizi mutlu edecek anılar yaratmak....
Ama maksat gelenek görenekleri kullanıp üzerinden sorumluluk atıp başkalarına sorululuk yüklemek olursa, sorun gelenek görenekte değil onu kullanan ötü niyetli kişilerdedir....

Son düzenleme:
adetlerle hareket edilseydi yanmistik bence kulturumuzun verdigi guzel adetleri gunumuze gore modernlestirerek kullanalim bagnaz ve kompleksci adetleride unutalim.

kiz tarafi yapar deyip kendini cekerse kaynana ona gore sevgi saygi alir (elinde yoksa o baska)
bence bohcayi anne yapsin kaynana altini taksin bebegin esyalarini kim teklif ederse o alsin alan olmazsa kizmam uzulmem (ama gonul isterki teklif gelsin) :) sonucta bebegi kimseye guvenerek kimse dogurmuyo. ozgur birey olarak geciniyorsa ciftler anne baba bunu takmadi yapmadi etmedi diye komplekslere girmemesi gerek. ama bir taraf az takar biri cok takar olmamasi icin boyle bir adet cikartmis olabilirler. neysene.

İnsanlara saygı duymayışınız saçma geldi açıkçası sadece bunu eleştirdim.
Kendimle çelişkim yok yani mesajımı tekrar okuyun...
Düzgün cevap verdim sadece araya balım canım bilmem ne demedim bu yüzden mi gerildiniz sorması ayıp?
Medenilik demek herkese saygı duymak demek. Siz eski bir şeyi yapmıyorlar diye kimseyi eleştiremezsiniz.
Bilmem farkında mısınız?
Türkiye'de pek çok insan tuhaf gelenekler yüzünden kanlı bıçaklı oluyor.
Değer mi?
Birbirini küsüyor bu konu sahibi arkadaşın başına gelen gibi.
aklinialirimsmile
Bunları yazdım niye derseniz:
Kızım sana söyledim gelinim sen anla misali olsun diye....
kaydirigubbakcemile3
Gelenek denilen kavram, 'GÜNÜMÜZE UYARLANDIĞI SÜRECE' güzeldir.
Yoksa bizler daha çok kaynanam gelenek gereği bunu alması lazımdı, gelin gelenekgereği evlenirken bunu yapması lazımdı diye kavga sebeplerine şahitlik ederiz...
Bunların hiçbiri medeni davranışlar değil.
sana uzun uzun bi cevap yazdım hayalcim ama
nette sorun var gönderemedim tekrar tekrar yazmakta istemiyorum
aynı şeyi savunduğumuz halde ayrı düşmemiz ne acı
bende gelenekler günümüze uyarlandıkça VE HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPARSA GÜZELDİR SAÇMA DİYİP DURMAYINdedim ama malesef sen benim kızımın bezini mamasını ortaya kattın ki bunlar çok çok ayıp şeyler
bu ülke de berdel denen kan davası denen geleneklerde var bunları savunan var mı yok
benim savunduğum adetler tekrarlıyorum herkes üzerine düşeni yaparsa güzel adetler
son olarak senin bana canım demen ya da dememen beni ırgalamaz
öyle bi yargıya varman da acaipti ya neyse
son not bi üyeyi eleştirirken ne olduğuna bi bakın sonra eleştirin
insanlara saygı duymanız lazım derken bu sözü hakedecek son insanlardan biriyim bu sitede zamanla anlarsınız
aslında netin azizliğine kurban giden cevabım bu kadar yumuşak değil diBALIM

canım bizdede anane yapar..mobilya v.s. ama bu kural değil..ailenin bütçesine bağlıdır.durumu varsa kız ailesi yapar..ama böyle şeylerde kural olmazkii...aileler zaten durumları oldukça almak isterler öyle değilmi?

Eşinizin annesi neden böyle davranıyorki maddi durumlarımı yok ondanmı acaba..
Ne olursa olsun benim şahsi fikrim çok ayıp insan torununa alamıyorsa birşey iki yün alıp kazakdamı öremez. Hiç kendini üzme zordur elbet ama bak ne güzel bebeğin olacak herşey boş bunlara takılma.

arkadaslar ah ah bu eslerimzin ailelerinden nedir cektiklerimiz bilemiyorum...

ben ilk hamileligimi yasiyorum, bebisimiz oglan olacak ve esimle ben cok mutluyuz anne baba olacagimizdan,
benim kaynanam ikidebir soruyordu, ne aldiniz birseyler yaptiniz mi.. esim ve bende her seferinde annem aliyor dedik, benim kendi annem, kiyafet ayakkabi hersey, biz esimle sadece bebek arabasi ve möbelyasini aldik, bütcemiz o kadar da iyi degil bu aralari..
kaynanama söyledik, iki sefer sordu iki seferde ayni seyi söyledik, bize cevabi ne olsun:

ilk bebekde kiz tarafi herseyini alir erkek tarafi bir seye dokunmaz!

arkadaslar böyle bir sey ben hic duymadim!!!!
duydugumda da sok oldum, ama onun seviyesine ben kendimi düsürür müyüm,
esimde bende birbirimize bakdik sesimiz cikmadi, esimin ama yüzü kip kirmizi oldu....
ben ilkinde söyliycekdim, siz adetlere uyarmiydiniz diye ama demedim, allaha havale ediyorum seni dedim icimden...

siz böyle bir sey yasadiniz mi?

ben türkiyedeyken görüyordum neler yapiyordular torunlarina ama bize bak sira gelince sanki düsman insan bir patik bir yelek yollar, kendisi birde övüyordu ben sunu örüyorum sunu ördüm...

Allah senin kayinvalidene akil fikir versin :roflol::roflol: tatlim kusura bakmada seni cok sinirlendiren bu konu gecenin bir yarisi benim kahkaha atmama sebep oldu :roflol::roflol:
Allahim yarabbim yasadikca daha neler gorecegiz yaa :)) deseydin ya annecim dugun coktan bitdi !! :))) kiz tarafi erkek tarafi yok BIZIM BEBEGIMIZ var ortada!! sen heralde bunuyorsun artik :)) delimidir nedir kadin yaa

canım bizdede anane yapar..mobilya v.s. ama bu kural değil..ailenin bütçesine bağlıdır.durumu varsa kız ailesi yapar..ama böyle şeylerde kural olmazkii...aileler zaten durumları oldukça almak isterler öyle değilmi?

ay bu yasima geldim ilk defa duyuyorum :bbo: ya ister kaynana alsin ister anne alsin isterse kimse almasin herkez anneye, babaya, babaneye guvenerek cocuk yapmiyor heralde degilmi:umursamaz:

bence bu konu bile sacma ama arkadasimiz hamile bu olaya cok uzulmus belliki dertlesmek istemis ama hic kimse vay annanesi kazak aldi babannesi patik almadi diye birsey olamaz alirsa alirlar almazsa almazlar cocuk kendi cocugumuz biz onlari besleyip giydirmek zorundayiz !

annenin evinden getiriceksin sanki çocuğu. gece gece gülesim geldi. :))
amaan boşver sen güzel geçir hamileliğini. bu günler en güzel zamanların olmalı, gereksiz şeylere takma kafanı.

Almak işlerine gelmemiş ne adeti...
Ayrıca adet denen şeylerin çoğuda saçmalık değil mi zaten ..

ya şimdi benım avbım evlendı dddıler erkek tarafı alır besık araba felan dıger ıhtıyaclar zaten ıkı aılesınde torunu kımın gonlunden ne koparsa o olur yanı
annemler aldı besıgı felan
şimdi ben hamıleyım bu seferde kaynanam kız tarafı alır dıyo
yanı kımın işine nası gelırse
odayı annemlerle ortak aldılar
arabayı bız aldık
ıkı aılede kafalarına gore kıyafet esya vs aldı bızde aldık tastamamlandı hersey

Almak işlerine gelmemiş ne adeti...
Ayrıca adet denen şeylerin çoğuda saçmalık değil mi zaten ..

Bazı arkadaşlarımızı adet denen çoğu cahil işini gelenek görenek sanıyor maalesef düş...
Gelenek diye savunulan bir örneği sizle paylaşayım:
Bir köyde eğer evlenmek istiyorsa düğün zamanı tüm hanelere 2 şer tavuk ve her eve 1 şişe rakı almak zorunda ayrıca, kız tarafına almak zorunda oldukları bilezikleri, koyunları saymıyorum bile.
Bu yüzden pek çok kişi evlenemiyor.
Bu mudur adet gelenek?
Bu düpedüz saçmalık!
İnsan içinden geleni yapmalı. İçinden gelmeyen zoraki cahil işine tamam demek yerine getirmek mi adet???
:kızgın:

Bazı arkadaşlarımızı adet denen çoğu cahil işini gelenek görenek sanıyor maalesef düş...
Gelenek diye savunulan bir örneği sizle paylaşayım:
Bir köyde eğer evlenmek istiyorsa düğün zamanı tüm hanelere 2 şer tavuk ve her eve 1 şişe rakı almak zorunda ayrıca, kız tarafına almak zorunda oldukları bilezikleri, koyunları saymıyorum bile.
Bu yüzden pek çok kişi evlenemiyor.
Bu mudur adet gelenek?
Bu düpedüz saçmalık!
İnsan içinden geleni yapmalı. İçinden gelmeyen zoraki cahil işine tamam demek yerine getirmek mi adet???
:kızgın:

katılıyorum alkisalkisalkis
bunun gibi bisürü saçma adet ve gelenekler var
adetleri yaşatacağız derken cahil insanların seviyesine inmenin alemi yok değilmi
örneğin bazı yerlerde halen bekaret soruluyor kızlara çarşaf isteniyor ilk gecede, düğünde belline koskocaman kırmızı kurdele taktıkları yetmiyormuş gibi birde kızın onuru ile oynanıyor kanlı çarşafı balkonlara asıyorlar
bumudur şimdi çağdaşlık medeniyet
eğer evet bu ise ben bi zahmet almayayım o medeniyetten

katılıyorum alkisalkisalkis
bunun gibi bisürü saçma adet ve gelenekler var
adetleri yaşatacağız derken cahil insanların seviyesine inmenin alemi yok değilmi
örneğin bazı yerlerde halen bekaret soruluyor kızlara çarşaf isteniyor ilk gecede, düğünde belline koskocaman kırmızı kurdele taktıkları yetmiyormuş gibi birde kızın onuru ile oynanıyor kanlı çarşafı balkonlara asıyorlar
bumudur şimdi çağdaşlık medeniyet
eğer evet bu ise ben bi zahmet almayayım o medeniyetten

Bize adet diye yutturulmaya çalışan pek çok cehalet işine güzel örnekler vermişsin canım...
Konu sahibi arkadaşın kaynanası da cahil işte, içinden gelmemiş sıvışmış hemen... Bana göre siz birşey almayacak mısınız diye sormak bile mantıksız...
:olmaz:
Çarşaf olayı sonra... O da çok kötü bir adet. Adeti batsın... Ama o çarşafı asmayı hiç duymamıştım...
bilmiyorumkismile
İğrenç ya hadi bir iğrençlik yaptın gördün onu göstermenin ne mantığı var?
Bu tarz cehalet işi davranışlara baktığımda bunlar medeniyet olamaz diyorum kesinlikle haklısın.
kaydirigubbakcemile5

HayyaL ve PRINCES-in-LOVE kesinlikle katılıyorum sizealkisalkisalkisalkisalkisalkis

ya bişey diycem yazıların hemen hepsini okudum
zilanurun kayınvalidesi beni ilgilendirmez o insanlıktan nasibini almamıştır ondan öyle davranmıştır
ama şu adetlere saçma diyen arkadaşlara bikaç bişey yazmadan da geçemiycem doğrusu
biz ne zaman bu kadar medeni olduk onu da anlamıyorum ya neyse
işimize gelen de medeni işimize gelmezse gelenekçi kesiliyoruz nedense
duydunuz mu duymadınız mı orarasını bilemem ama türkiyenin biçok vilayetin de çocuğun beşiğini anane hazırlar ben bu doğrudur demiyorum ama böyle bi gelenek var ve saçma denilmesi herkesin her şeyi eleştirmesi de garibime gidiyor
evet benim kızımın beşiğini annem hazırladı hem de büyük bi zevkle herşeyini beraber aldık annemle
annem de aldı biz eşimle de aldık
ama babanneside elinden geldiğince bohça hazırladı kızıma
getirdi altınını taktı
babannne de kendi kızının ilk bebeğine beşik hazırladı yani anlayacağınız
geline yapmasa bile o da kendi kızına beşik hazırlıyor
biz de adet böyle burada ben medeniyim diye geçinen biçok insandan daha medeni yaşıyorum
ama öyle herşeye saçma bu nasıl bi adet falan da demiyorum
ona saçma buna saçma eee geleneklerimiz işte böyle körelip gidiyor
bu ne ya
biçok yazıyı okuyorum herkes herşeye tepkili hiç olumlu yaklaşan yok maşallah
herkeste de şu kaygı var vay bee kadına bak amma da medeni haaaa desinler diye
kendinizden ödün vermeyin artık
:kahve:

Ne alakasi var tatlim ya sacma olan birsey gelenek , eskiden yapiliyormus ( hos ben ilk duydum boyle birseyi nasil gelenekse insanlarin isine geldimi gelenek gorenek oluyor) diye surekli yapilacak diye bir kaide yok + yapilmayincada medeni olunuyor diye birsey de yok bu dusunceler sadece seni baglar

Ne alakasi var tatlim ya sacma olan birsey gelenek , eskiden yapiliyormus ( hos ben ilk duydum boyle birseyi nasil gelenekse insanlarin isine geldimi gelenek gorenek oluyor) diye surekli yapilacak diye bir kaide yok + yapilmayincada medeni olunuyor diye birsey de yok bu dusunceler sadece seni baglar

kaydirigubbakcemile5
olumunekankayizsmile

bende kendi kendime diyorumki "allahim bana nasil bir kaynana denk geldi"
bazi arkadaslarim var allahim böyle kaynanalar görmedim el üstünde tutuyorlar gelinlerini herseyini aliyorlar yardim ediyorlar, bizimkide hep bana hep bana diyor...
durumlari var tabiki simdi bu sende kisinda kücük oglunu evlendirecek!
durumu olmasa nasil oglunu evlendirsin???
o gelinede aciyorum simdiden:) yazik diyorum icimden yazik

benimde annem aldı beşik parasını verdi ve neredeyse 3 yaşına kadar yetecek de giyecek aldı cuvalla desem yeridir heralde ben kayınvalimdemdende onadanda beklemedim ama anneciğim yaptı kayınvalidemde sağolsun bir iki bişey aldı ama ne aldığı lazım ne bana hamileliğimin son zamanlarında sürekli ;eee ben kızlarıma aldım hani ilk bebeği kız tarafı yapar ya; diye laf sokması.
Boş ver aldırma sen bunlara alsada emin ol yarın öbür gün konuşacak şunuda yaptık bunuda yaptık diye böylece hiç olmazsa senin konuşcak şeyin var.Allah yavrunu hayırlısıyla kucanğına alamayı nasip eder inşallah.

Back
X