görücü usulü evlilik ne demek!

haha de gec

hayat bana kendini öğretiyor!!
Kayıtlı Üye
16 Ekim 2010
1.591
193
163
arkadaşlar son zamanlarda forumda bazı arkadaşların, eşiyle sorun yaşayanlara görücü usulüyle mi evlendiniz diye yaklaştığını sıkça görür oldum..

neden insanlar görücü usulü evlenmelerde sevginin olmayacağını düşünüyorlar merak ediyorum. ya da görücü usulü nedir!!yani aile vasıtasıyla tanışınca sanki birileri seni zorluyor evlenmen için ve o insanı sevemzsin gibi mi düşünülüyor bilmiyorum ama bu şekilde tanışma abes karşılanıyor... diğer tür arkadaş vasıtası ile tanışmak felan oldu mu bu tanışarak severek evlenmek oluyor..

ve evet ben insanların tabiriyle görücü usulüyle evlendim.. eşimi tanıdım ama gerçekten tanıdım.. bu adam nedir ne yapar diye hep sorguladım.. ve sevdim, aşık oldum.. binlerce şükür ki 5 yıldır hayatımda güzellik ve sevgi-saygı var..

asıl mesele nasıl tanışırsa tanışsın o insanı tanıdığını düşünerek evlenmede değil mi??

ne düşünüyorsunuz merak ediyorum açıkçası...........

bazı görücü usulü evliliklerde insanlar birbirlerini pek tanımadan evleniyorlar. Bazıları ise sizin gibi birbirini tanıyp sevdikten sonra evleniyor. Bu yüzden çoğu kişi görücü usulü denince aklına tanımadan sevmeden evlenmek geliyor. Bence kimse görücü usulünü kötü görmüyo. Sadece böle düşünüyolar

Keşke herkes sizin gibi mutlu olsa .
Keşke her aile evlenmeye zorlamasa da böyle yorumlar olmasa .

Büyüklerimizin zamanında görücü usulü evlilik öyle kadınla erkeğin konuşmadığı direk baş göz edildiği olduğu için hala herkeste o bilinç var.
Ama dediğin gibi şimdi aileler ön ayak olsa da insanlar kendi aralarında anlaşırsa evleniyor.
O yüzden anlaşarak mı evlendiniz daha mantıklı bir soru.

Son düzenleme:
bizde tanıştırıldık.Ama 8 ay tanıdım onu sonra nişan ve evlilik geldi.
Hiç pişman değilim Rabbimin bana bi lütfu olarak görüyorum
senelerce birlikte olupta ayrılan insanlar gördüm görücü usulü olmuş,olmamış
Saygı varya saygı o yitirildiyse o evilikten hayır gelmez

hiç kimseyi kendinize benzetemezsiniz ,hiç kimse gibide olamazsınız

Mantıklı buldum yazdıklarını..
"Severek mi?görücü usulu mü?"sorusu çok garip gelir bana da açıkcası..
Ben eşimle bi evlilik sitesinde tanıştım ve evlendik..
Aslın da bende görücü usulu evlenmiş oluyorum..
Çünkü birileri insanlar tanışsın diye bir site kuruyor...
Bakıyorsun,inceliyorsun,yazışarak anlamaya çalışıyorsun..
Ve sonra duygular yeşermeye başlıyor..
Sanki görücü evlilik yapanlar sevmeden evlenmişler gibi algılanıyor..
çok haklısın canım..

Son düzenleme:
evlenmeden önce bu soru sorulmuş olsaydı bana kesinlikle olmaz görücü usulü evlilikmi olurmuş derdim herhalde ama şimdi anladımki tanışarak birkaç ayı hatta yılı birlikte geçirerek evlenmekte çok fazla birşey değiştirmiyormuş allaha şükür eşimden memnunum ama bu yinede bazı konularda beni yanıltmadığı anlamına gelmiyor illaki bende onu yanıltmışımdır aynı eve girmeden 10 yıl çıktığın insanı bile tanıyamıyorsun ev haliyle dışarıdaki hali çok farklı insanların şuda bir gerçekki erkeklerin yüzde sekseni evlenmeden önce sadece sen derken evlendikten sonra birdenbire aile düşkünü olup çıkıyor

Görücü usülü olarak evlenince birbirlerini tanımadan evleniyorlar ya o maksatlı soruluyor, kötü bi şey değil ki görücü usülü mü evlendin diye sormak niye bu kadar içerledin

Görücü usulü evliliklerin daha sağlam olduğuna inanıyorum. Tabi durum şu şekilde gelişirse; karşınızda sizin kriterlerinize uyan iyi, yakışıklı, anlayışlı biri varsa ama siz ilk görüşte birşeyler hissetmediyseniz zamanla ona karşı birşeyler hissetmeniz, hatta çok yoğun birşeyler hissetmeniz olası, çünkü ilişkiye beklentisiz başlıyorsunuz. Aşık olduğunuz biri olsa ona daha yoğun birşeyler hissetme ihtimaliniz ortadan kalkar. Aşkın üstünde birşey yok, aşkın ömrünün kısalığından ve kalp çarpıntısının sonsuza kadar sürmeyeceğinden bahsetmeye luzum yok sanırım ama görücü usülünde size uygun biri var ama ortada çekim yok. Zamanla tanıyarak hayran olma, sevme, aşık olma daha fazla ve uzun süreli olacaktır.

bunlar biraz şans işi :44: benim annem görücü usulü evlenmiş mesela, ve babamla ilk kez düğün günü konuşabilmiş :)
sanırım insanlar bundan bahsediyor. aile birini buluyor, 1 ay kadar görüşüyosun ve o insanın iyi-kötü yanlarını henüz öğrenemeden nişan+düğün tepe taklak kendini evlenmiş buluyosun...ama tabiki bu sizin için geçerli değil, herkes aynı değil..siz tanımışsınız..bence evlilik siteleri de görücü usulü sayılmaz dışarda nasıl bir insanla karşılaşıp tanışıyosan, aynı şey gibi geliyor bana..

Tembelliğimden yeni mesaj yazmaya üşenip eski başlıklardan birine yazdığım mesajı kopyalayıp yapıştırıyorum buraya:)

Gorucu usulu diyerek bu sekilde evlenen insanlara mecburiyetten evlenmis muamelesi yapilmasina itirazim var.

"sen de mi gorucu usulu evlendin yoksa yaran mi var gocundun guzzzzeliiim" seklinde alabilecegim tepkilere pesinen cevap vereyim; evet ben esimle okul, isyeri, arkadas ortami disinda bir sekilde tanistim. Bizi kocamin teyzesi tanistirdi. Ama Kadincagiz sadece tanistirdi; kimse evleneceksiniz diye girtlagimiza basmadi. Gorduk, hoslandik birbirimizden, kalbimiz carpti, gorusmedigimiz zaman ozledik birbirimizi. Kisaca asik olduk ve evlenmeye karar verdik.

Simdi benim evliligimin universite kafesinde, kutuphanesinde, dolmus kuyrugunda,isyerinde, arkadasin dugununde vs. baslayan bir askin neticesi karar verilmis bir evlilikten nesi eksik? Nesi çağ dışı? Neresi körü körüne bilinmeze yelken acmak?

Evet ben gorucu usulu denilen evlenme seklini insan haklarina aykiri buluyorum.

Ama bugun artik boyle bir uygulama yok. Varsa da, hani o kanimizi donduran; kizlarin parayla satilmasi, ensest saldirilara maruz kalmasi türünden toplumun standardi olarak kabul edilmeyecek bir durum olarak gorulebilir.

Cunku gorucu usulu denilen hadisede, gerdek gecesine kadar ortalikta ne gelin vardir ne damat. Birileri her ikisini kafalarina gore birbirine uygun gorur ve hadi cocuk yapin diye tıkıverirler bir odaya.

Bu satirlar, "gorucu usulu evlenmissin sekerim daha ne bekliyordun ki" gibilerinden konusup da isin icinden kolayca siyrilma huyumuzdan vazgecme zamanimizin geldigini hatirlatma ihtiyaci sebebiyle yazilmistir.

Herkese aski doya doys yasayip; sevip sevildigi huzurlu evlilikler diliyorum.

bu şans işi, görücü usulü evlenirsin hayatın bal kaymak olur deli gibi aşık olarak evlenirsin 3 ayda boşanırsın, ama ben yapı olarak başkasının vasıtasıyla tanışıp evlenmezdim, gerçi bilemiyorum hayat nereye sürüklerdi eşimle çok küçük yaşta dersanede tanıştık 9 sene flört edip evlendik başka ilişki kişi ya da durumlar hakkında yorum yapamıyorum o yüzden

Tanışma kısmı nasip kısmet
Bi insan biri vasıtası ile tanıştırılmış olabilir, sonrası ona kalmış ister uyumlu olduklarını ve sevgi oluştuğunu düşünür evlenir istemezse evlenmez
Bu kişiler birileri aracılığı ile değil de yolda çarpışıpta tanışabilirdi mesela
Başlangıçtan ziyade devamı önemli

eskiden uygulandıgı gibi degil şüphesiz.önceleri damadın ailesi begenirmiş.kızın yüzünü ilk gecede görürmüş eş ...tabii kız da öyle duvak kaldırınca...hatta yüz görümlüğü diye bir şey var...işte budur...aşağılamaya çalışanlar kulaktan dolma bunu kullanıyorlar...

siz sadece tanıdık vasıtasıyla birbirinizi bulmuşsunuz.aynı şey degil elbette...

denilenlere takılmayın...o laf bana sokuldu da tınnnn...

açıklama ihtiyacı bile hissetmiyorum evliliğim görücü mü -flörtlümü...

Allah mutlulugunuzu daim etsin.maşallah...

Son düzenleme:

görücü usulu demek: çok eskiden evlenecek insanlar birbirini görmezmiş onların adına başkası görüp karar verirmiş oğlan anneleri gibi. ve doğu kesimde falan düğün gecesi görenler bile var. hatta eskilerden biri anlatmıştı görücü usulü evlenecek adam annesine karşı çıkmış ben görmeden evlenmem demiş. kızın ailesi görüşmesine müsade etmemiş. kapının oraya bir ayna koymuşlar kız aynanın önünden geçmiş 1 kere. ve o şekilde göstermişler kızı. bu görücü usulü. tam olarak açıklaması bu yani. elbette bu kavram da çağa ayak uydurdu. eminim sen eşinle evlenirken görüşmüşsündür. ya da arkadaşlar vasıtası ile tanışanlar evlenmeden önce bir flört dönemi yaşıyor..
yani kavramlara neden takılıyorsunuz ki? herkes istediği gibi konuşsun.

mutluysanız görücü usul evliliğe karşı olan genel kanı sizi niye gocunduruyor? görücü usule karşı neden olumsuz düşünce var? herkese sizinki gibi karşı tarafı tanımaya çalışmıyor veya tanımak istese de fırsat verilmiyor. daha önce sevgilisi olmamış birinin görücü gelen birine kendini yakın hissetmesi çok normal çünkü daha önce duygusal durumu olmamış, kendini tanımadığı için hislerini tanımadığı için bir de aileden evlen, dört dörtlük çocuk işte baskısı olunca gelen görücünün kişisel özellikleri pek konu olmuyor.

Görücü usulü derken 2-3 kere görüşüp evlenenler var, birbirini tanımadan etmeden, veya aile buluyor birini zorla evlendirtiyor mesela. Bu tür örnekler kastedilmiş olmalı. Size ne mutlu ki böyle güzel bir evliliğe sahipsiniz, Allah bozmasın :)

Görücü usülü olarak evlenince birbirlerini tanımadan evleniyorlar ya o maksatlı soruluyor, kötü bi şey değil ki görücü usülü mü evlendin diye sormak niye bu kadar içerledin
hayır içerlemedim ama günümüzde insanların çoğu neden mesafeli yaklaşır diye sormak istedim.. ve aslında öyle olmadığını ve aile vasıtasıyla tanışanların da birbirlerini tanıyıp sevebileceklerini göstermek söylemek istedim...

evet yazdıklarımdan gocunduğumu mu çıkardınız??

kızlar çoğunuzun dediği gibi galiba eskiden yapılan ve çoğunluğu hüsranla sonuçlanan evlenme şeklinden dolayı insanlarda böyle bi kanı var. ama sizin gibi düşünenlerin olduğunu bilmek de güzel.

bazı insanlar direk 'aaaa sen de mi görücü usulü evlendin üniden birini bulamadın mı diye soruyorlar.. inanır mısın bazen burun kıvıranını bile gördüm.. neyse ne diyelim ne şekilde olursa olsun Allah herkezi mutlu mesut etsin

kimi sizin kadar şanslı olur ama maalesef görücü usulü bazen öyle işlemiyor.
Benim oda arkadaşım mesela,ailesi görmüş ailesi beğenmiş ailesi sevmiş..tanıştırdılar ,kızın istemiyorum demeleri çeşitli vaadler duygu sömürüleri ve karşı tarafın en mükemmel koca adayı maskeleriyle bastırıldı.
üstelik ciddi düşünmese de bir sevgilisi vardı kızın o zamanlar.Yani böyle bir evlilik sahibi insan konu açtığında sormak insanların hakkı.
"severek-onaylayarak-aşkla bekleyerek" mi evlendiniz yoksa "ailenizin onayıyla,çok içinize sinmeden mi" diye

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…