Görücüler geldi.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ben sizden tam anlamıyla kaderci havası aldım.Dikkat ettim de kim ne yorum yaparsa yörenizdeki durumlara göre kabullenip,savunmaya geçerek cevap veriyorsunuz.Hiç mi kendi fikriniz,içinde bulunduğunuz ortamdan farklı bir hayata bakışınız oluşmadı.Yanlis anlamayın,kırmak istemiyorum.Aksine biraz garipsedim,bu kadar savunmacı olmanıza.Bu yanlış deniyor hayır normal diyorsunuz.
Çadır a çocuk emanet etmek kısmına kimse dikkat etmedi mi?Bir bana mı garip geldi.Ayni çadırda cinsellik için arada komşuya çocuk emanet ediliyor yazmışsınız.Kac tane Yörük çocuğu vakası duydum bu sene boğulan, tecavüze uğrayan,kaçırılan bence dikkat edin.Bu kadar normal de anlatmayın şunu.Benim sinir ucuma dokundu,komşu çadıra fik fik için çocuk bırakmak.
Ya ben de şok içinde okuyorum bu normalleştirmeyi. Çocuklar kundak bebesi de değil gayet büyük çocukların olduğu çadırda araya dandirikten bi kumaş parçası çekince üst üste nefes nefese tepininlerin naptığını duyup anlamıyo mu bu cocuklar. Biri es kaza kalksa hele skandal. Yan çadıra sevişicez diye çocuk emanet etmek nedir hiç mi tv izlemiyoruz neler görüyoruz. Allah korusun.
Bir de konu sahibi cidden 30 yaşında değil 14 yaşında gibi konuşmaları var ablasıyla konusup “pipişko diye bir şeyin varlığını” öğrenmiş gibi.

Ya ben de şok içinde okuyorum bu normalleştirmeyi. Çocuklar kundak bebesi de değil gayet büyük çocukların olduğu çadırda araya dandirikten bi kumaş parçası çekince üst üste nefes nefese tepininlerin naptığını duyup anlamıyo mu bu cocuklar. Biri es kaza kalksa hele skandal. Yan çadıra sevişicez diye çocuk emanet etmek nedir hiç mi tv izlemiyoruz neler görüyoruz. Allah korusun.
Bir de konu sahibi cidden 30 yaşında değil 14 yaşında gibi konuşmaları var ablasıyla konusup “pipişko diye bir şeyin varlığını” öğrenmiş gibi.
Normalleştirmiyorum, tasvip de etmiyorum. Ben zaten 5 yıldır bu hayatın dışındayım. Ama bu hayat düzeltilsin mi, evet. Sizi anlıyorum.

Ben sizden tam anlamıyla kaderci havası aldım.Dikkat ettim de kim ne yorum yaparsa yörenizdeki durumlara göre kabullenip,savunmaya geçerek cevap veriyorsunuz.Hiç mi kendi fikriniz,içinde bulunduğunuz ortamdan farklı bir hayata bakışınız oluşmadı.Yanlis anlamayın,kırmak istemiyorum.Aksine biraz garipsedim,bu kadar savunmacı olmanıza.Bu yanlış deniyor hayır normal diyorsunuz.
Çadır a çocuk emanet etmek kısmına kimse dikkat etmedi mi?Bir bana mı garip geldi.Ayni çadırda cinsellik için arada komşuya çocuk emanet ediliyor yazmışsınız.Kac tane Yörük çocuğu vakası duydum bu sene boğulan, tecavüze uğrayan,kaçırılan bence dikkat edin.Bu kadar normal de anlatmayın şunu.Benim sinir ucuma dokundu,komşu çadıra fik fik için çocuk bırakmak.
O kısmı ben de anlamadım. Komşuya çocuk emanet etmek için ekstrem bir şey olmalı. Kaza bela, ölüm, ciddi hastalık vs. gibi durumlarda olabilir en fazla.
Ama seks yapmak için nasıl emanet edeceksin ki? Haftada minimum 2 kere olsa her seferinde komşuya ne diyeceksin, işin bu kısmı var.

Çapsız,cahil bir insan vardı,çevrem de muhabbetim yok ama maalesef akrabam.Kari koca cinsel ilişkilerine çocukları kaç defa şahit olmuştu,ve 6 yaşında.Gelip,pipisini babaannesine çıkarıp,gel babamın anneme yaptığını sana yapayım,demisti.Cocuk kafayı sıyırdı,hâla uğraşıyorlar.Hikaye bundan ibaret,ders alabilen varsa alsın.

O kısmı ben de anlamadım. Komşuya çocuk emanet etmek için ekstrem bir şey olmalı. Kaza bela, ölüm, ciddi hastalık vs. gibi durumlarda olabilir en fazla.
Ama seks yapmak için nasıl emanet edeceksin ki? Haftada minimum 2 kere olsa her seferinde komşuya ne diyeceksin, işin bu kısmı var.
Konu dağılmaya başladı, dağda yaşayınca ne yazık ki böyle olabiliyor. Binlerce yıldır çadırlarda aileleriyle yaşayan insanların cinsel hayatları yok mu oluyor, bu insanlar nasıl sevişiyor? Benim yaşayabileceğim bir hayat değil artık.

Mune Mune konuyu kapatmanız ricasıyla teşekkürler.

Yorum yapanlara teşekkürler.

Aralarında anlaşmıştır,onlar emin olun. Hepsi hangi gece hangi çadırda fik fik var,biliyordur.

Çocukların anne babalarının cinsel hayatına tanık olması çok sıkıntılı.
Dağda hayvancılık yapanların buna nasıl bir çare bulabileceği de biraz muallak.
Ya sevişmek için ayrı bir çadır kuracaklar.
Gece gidip kulanacaklar. Yaylada gece hava soğuk olur. Hem giderken üşütmek var. Hem iki çadırda ısınmak için ayrı ateş yakmak lazım. Ve yine insanların birbirini çadırdan çadıra görme ihtimali var. Çocukları çıktıkları çadırda gece vakti yalnız bırakmakta cabası.

Güvenebiliyorlarsa komşuya emanet etmek bir seçenek. Komşunun çocukları varsa bunu sağlamak bir nebze daha kolay olabilir.

Veya toptan yörüklüğü bırakacaklar.
Yaylada da köydeki gibi yerleşik evleri olacak. Başka da bir seçenek yok gibi.

@Strghnk

Dışarı çıkmak istiyorum, o yüzden konu açtım. Kadere razı olmayayım diye eş adayı nasıl anlaşılırın derdindeyim.
Dışarı çıkmak istiyorsanız kendi kültürünüzden olmayan birini tercih etmenizde fayda var. Eş adayınızında ailesi köyde yaşıyor. Yaşam şekilleri aynı ise ne ile karşılaşacağınızı bilirsiniz. Ancak diğer yandan aynı yaşantının içinde kalmış olursunuz. Buna da dikkat etmenizde fayda var.

Cümbür cemaatı nerden çıkardın, aday, adayın annesi, babası, büyük amcası ve kız kardeşi geldiler. bizden de ben, annem, babam, ablam, dayım ve yengem. İşte tanıştık ve herkes çekildi.

Günümüzde görücü usulü böyle olmuyor Aycan. Kayseri’de yaşamıyorum. Biz de göçmen bir aileyiz. Ve iç içe yaşamayı severiz. Bizim taraflıların birbiriyle evlenmesi için ekstra bir çaba vardır bu sebeple görücü usulü çok görülür. Ama Bu kadarı gereksiz biraz. Ailelerin önünde tanışmanız zaten yeterince gergin. Bir de iş olacak mı olmayacak mı bilmeden aileler gereksiz diyaloğa girmiş.
Aile büyükleri aracı oluyor bir şekilde diğer arkadaşın dediği ilk etapta evlenecek gençler iletişime geçiyor ailelerin bilgisi dahilinde. Birkaç buluşmadan sonra okeyse aileler tanışıyor. Görücü gelme şeklinde olmuyor yani nesil görücülük. :)

Konu ekseni çadır, cinsellik ayağına kayınca aklıma Mosuo'lar geldi.
Çin'de yaşayan poligamik kadın topluluğunun idare ettiği bir kabile.

Ergenliğe giren her kıza kendine özel bir kulübe yapılıyor. Ve kabul ettiği erkeklerle görüşmesi sağlanıyor. Erkeklerde poligam. Yani onlarında kadınlar gibi birden fazla eşi var.

Mosuo'ları anlattığı kitabı yazan yazar aylarca aralarında yaşıyor. Bu serbest cinselliğe karşın kimsenin birbirini takip etmediğini ve kimin kimi eş olarak seçtiğini tam olarak kimsenin bilmediğini ifade ediyor. Kültürleri bu şekilde. Türk olarak bunun nasıl başarıldığı benim için merak konusu.

Yörükler arasında koşullardan dolayı normalleşen bazı konuların da toplumun geri kalanında olduğu kadar gündem olmayabileceğini düşünüyorum.
Hani bazı konular özel ve mahremde olsa kendi kültürü veya yaşam şekli içinde bir başka akışta olduğu kadar dedikodu malzemesi olmayabilir.

Kayınaileyle beraber yaşayan bir alt soyun cinsel hayatı gibi. Özel hayatları ve duş alma rahatlığı falan yadırganacak durumda. Hakikaten normal bir durum değil. Ancak onların kayınaile evinde cinsellik yaşaması ile bir kaç günlüğüne ziyarete gelen karı kocanın yaşamasını aynı derecede ayıplamayız mesela. İkisinde de yanlış var. Ama biri normalleşmiş diğeri hala anormal kabul ediliyor.

Yaşam şekillerini, ilişki dinamiklerini kendi şehir hayatımız gibi kıyaslamak mantıklı değil. Hep birlikte bir aile gibi yaşıyorlar yıllardır yüz yüzeler her işlerini birlikte hallediyorlar. Bizim ailelerimizle bile böyle bağımız yok. Ben anneme bile çocuğumu hiç gece bırakmadım. Ama onlar komşuya bırakabiliyor.
Eleştirmek yerine vaaay böyle hayatlar da var demek şeklinde okuyorum ben Aycan’ı 😬

Şu gün meselesi mesela; 😅
Bazı kadınlar haftanın günlerini düzenli olarak eşleri arasında bölüştürürken yani her salı bir adama görüşürken, çarşamba da düzenli olarak başka bir adamla görüşüyor.
Bazılarıda kapılarına, buyur etmek istedikleri adam için istediklerinde bir işaret asıyorlar. Mesela bir şapka vaya renkli bir kumaş gibi.
Bizde günlerin veya işaretlerin kime ait olduğunun bilinmemesi imkansız gibi bir şey. Normalde Çin gibi Asya ülkelerinin toplum yapısı bize çok benzer.
Mosuo'lar ise Çin toplumundan çok farklı. Bunu takip etmiyorlar.

Erkekler ömür boyu annelerinin evinde kızkardeşleri ve yeğenleri ile yaşıyor.
Asla bir mal sahibi olamıyorlar. Tüm miras ve para kadınlardan kadınlara geçiyor. Baba kavramı yok. Bence en tuhafı bu.
200 -250 bin kişilik bu topluluģun kurallarına Çin, kanunen karışmıyor.

Gerçekten ilginç ve üzerinde doğrusu yanlışı tartışilabilir. Bariz bir suç veya istismar olan noktalar varsa bir kenara, diğer detaylarda tartışılabilir. Ancak bir noktaya kadar yadırgayabiliriz, eleştirebiliriz.
Bir noktadan sonra detaylarını bilmediğimiz bir kültür ve yaşam şekli.

Ve Mosuo'lar çok uç bir örnek tabi ki. Onları yörüklerle kıyaslamıyorum.
Ancak bir kültürün kendine has bazı dinamiklerinin olabileceğine ve bu dinamiklerin kabul edilemez yanları varsa bir kenara, kendi içlerinde bizim algıladığımız kadar sorun teşkil etmeyebileceğine işaretende güzel bir örnek.

Mesela babasızlık bir tür travmadır. Babası duygusal olarak var olmayan veya yetim olan kızlar dağ çizemezmiş. Bunu bir psikologdan öğrendim. Ancak baba kavramının olmadığı bir toplumda kimse bilmediği bir kavramın travmasını da yaşamıyor. Bu konu hala kafamı kurcalar benim.

Son düzenleme:
Ayni durumda teyzem cocuklari anneanneme birakir oyle yaylaya cikarmis, sonra cocuklari oldugunu unutup bir tane daha yaparlarmis, anneannem delirirmis

Ne? :D
Cuzdan mi bu yahu ahdhd Allah Allah bey bizim bir cocuk olacakti bir yerde ama bulamiyorum. Neyse yenisini yapalim canimiz sagolsun :D
Aynen , biz iki kisi kaldik, cok sessiznoldu diye cocuk yapmislar, anneannem delirmis, cok sessiz olduysa cocuklarinizi goturseydiniz ya diye 😂😂 teyzemle enistem kaygisizlar ailesi gibi, dizileri cekilse olur, o kadar gamsizlar ki kari koca

Aynen , biz iki kisi kaldik, cok sessiznoldu diye cocuk yapmislar, anneannem delirmis, cok sessiz olduysa cocuklarinizi goturseydiniz ya diye 😂😂 teyzemle enistem kaygisizlar ailesi gibi, dizileri cekilse olur, o kadar gamsizlar ki kari koca
Ahaha valla sesli guldum. Hobi olarak cocuk yapmislar resmen :D

Kaç çocukları var? İnsanlar hep birbirini buluyor 😂

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X