- Konu Sahibi Liona Esposito
-
geç kalkıyorum ama geç yatıyorum. 5 gibi uyuyorum 11 civarı oğlumla kalkıyorum en fazla 6 saat uyuyorum
Annelerimiz bizim kadar çocuk konusunda yorulmuyormuydu diyorsun2,5 yaşında ve 1 yaşında 2 kızım var. Benim kardeşimle de aramda aynı yaş farkı. Ama annem bizi büyütürken anneanne, babaannene, hala vs çok yakınmış. Komşuluk da akrabalık gibiydi. Yani göz kulak olacak kişi boldu. Ayrıca sokaklarda büyüdük. Annelerimizin motor becerilerimiz için etkinlik yapmalarına gerek yoktu. Akşam eve zorla sokarlardı bizi. Ama şimdi hiç akrabamız yakınlarımızda değil. Çocuklar mecburen evde büyüyor. Parka falan da beraber gidiliyor, zaman kötü. Eee bilinçli ebeveynlik tv, tablet yokHaliyle işler yetişmiyor.
İki yaşında bebek gerçekten Tazmanya modunda dolaşır. Üç yasina gelince durulcak. Şeni anlamaya dinlemeye baslicak. Herşey kolaylaşacak. Oğlum üç yaşına geldiğinde bütün düzenim oturdu her anlamda. Ve oğlum en yakın arkadaşım oldu. Şimdi başa sardık. İkinci oldu. Dortbucuk yaşında ve sekiz aylık iki oğlum var.evin işine yetişemiyorum ben. bi tane 2 yaşında tazmanya canavarım pardon çocuğum var evde bunu belirteyim ama etrafa bakıyorum tek çocuklu olan ben değilim ama galiba bi tek benim evim bu kadar dağınık.
yapıyorum yapıyorum bi türlü dört dörtlük her oda banyo wc temiz olmuyor. gün içinde bi yeri temizliyosam geri kalan yerler mahvolmuş şekilde kalıyor.
detaylı temizlik zaten hak getire. günlük işlere zor yetişiyorum. mutfağa detaylı girsem evin geri kalan her yeri kalıyor. ya hepsini yapıcam ama detaya girmeden özenmeden kabaca yapıcam ya da birini seçip detaylı temizliycem ötekiler kalacak. ben bi yeri temizlerken eş zamanlı başka bi yeri dağıtan kirleten oğlumu hiç söylemiyorum zaten tahmin edersiniz.
ve gün içindeki zaman bana yetmiyor. siz nasıl yapıyorsunuz günlük rutininiz nedir kendinize nasıl zaman ayırıyorsunuz? mesela kitap okumak, ders çalışmak gibi şeylere zaman ayırırsam ev işi tümden kalıyor. ben galiba zamanımı verimli kullanamıyorum, günlük plan yapamıyorum, sizde durumlar nasıl?
Aynı durumdayım ama flylady rutinine başladım iki gün önce. Eğer takip edersem baya etkili oluyormuş gerçekten. Haftalık kabaca bir temizlik yapıyorsun. Sonra her hafta evin belli bir bölümünü detaylıca temizliyorsun. Hafta boyunca o bölüme dair çok yorucu olmayan detaylı temizlik işleri oluyor. Mesela bu hafta mutfak haftası. Salı günü mutfak dolaplarının kapaklarını silmek vardı. Dün buzdolabı içinde tarihi geçmiş bozuk ürünleri atma ve içini silme günüydü. Evini hergün baştan aşağı çamaşır suyu ile yıkayan kadınlara göre ayda bir bu detaya girmesi çok Pis gelebilir ama benim evimin havası şimdiden değişti.evin işine yetişemiyorum ben. bi tane 2 yaşında tazmanya canavarım pardon çocuğum var evde bunu belirteyim ama etrafa bakıyorum tek çocuklu olan ben değilim ama galiba bi tek benim evim bu kadar dağınık.
yapıyorum yapıyorum bi türlü dört dörtlük her oda banyo wc temiz olmuyor. gün içinde bi yeri temizliyosam geri kalan yerler mahvolmuş şekilde kalıyor.
detaylı temizlik zaten hak getire. günlük işlere zor yetişiyorum. mutfağa detaylı girsem evin geri kalan her yeri kalıyor. ya hepsini yapıcam ama detaya girmeden özenmeden kabaca yapıcam ya da birini seçip detaylı temizliycem ötekiler kalacak. ben bi yeri temizlerken eş zamanlı başka bi yeri dağıtan kirleten oğlumu hiç söylemiyorum zaten tahmin edersiniz.
ve gün içindeki zaman bana yetmiyor. siz nasıl yapıyorsunuz günlük rutininiz nedir kendinize nasıl zaman ayırıyorsunuz? mesela kitap okumak, ders çalışmak gibi şeylere zaman ayırırsam ev işi tümden kalıyor. ben galiba zamanımı verimli kullanamıyorum, günlük plan yapamıyorum, sizde durumlar nasıl?
Bağ bahçe işleri, elde bulaşık yıkama, sobalı ev sistemi bizim köyde vardı. Üstüne çamaşır da elde yıkanırdı. Biz orada yaşamadık. Sadece yazları giderdik. Ordaki sistemde kayinvalide gelin ayni evde yaşar ve kayinvalide evdeki işleri yapar gelin tarlaya giderdi. Zaten tarla işi bayağı bildiğiniz mesai isteyen bir iş ve de ağır iş. Ama sizin anneniz tüm bu işleri tek başına yaptıysa süper güçleri olabilir. Önünde saygıyla eğiliyorumAnnelerimiz bizim kadar çocuk konusunda yorulmuyormuydu diyorsun
Peki diğer işler nasıl oluyordu
Saat 12 de işleri bitiyor yemek bile hazır oluyordu
Ki eşler ev işlerinde yardım etmiyor bunu kendilerine yakıştıramıyorlardı
Ev işi kadın işi olarak görülürdü (bu neslin yetiştirdiği zihniyetin çocuklarıyla evliyiz)
Bence inanılmaz bir sistematiği ve sabrı vardı annelerimizin
Valla 6 aylik huysuz bi kizim var o uyudukca yapiyorum islerimi genelde bazende keyfi yerindeyse onunla birlikte yapmaya calisiyorum yani duzenim kizimin keyfine bagli detayli bi temizlik yapicaksam esim evdeyken yapmaya calisiyorum cunku yarim saatcik uyuyor bebegim o kadar uzun vaktim olmuyor evimi duzenli tutmak inanilmaz yorucu bu surecte benim icin ilerde nasil yaparim kizimla hic bir fikrim yokevin işine yetişemiyorum ben. bi tane 2 yaşında tazmanya canavarım pardon çocuğum var evde bunu belirteyim ama etrafa bakıyorum tek çocuklu olan ben değilim ama galiba bi tek benim evim bu kadar dağınık.
evet bence de teknoloji insanları tembelleştiriyor. Annelerimiz kadar fedakar değiliz. Erkekler için de durum aynı aslında.Hatta çocuklar içinde. Üşengeçlik çağımızın hastalığı.Annelerimiz bizim kadar çocuk konusunda yorulmuyormuydu diyorsun
Peki diğer işler nasıl oluyordu
Saat 12 de işleri bitiyor yemek bile hazır oluyordu
Ki eşler ev işlerinde yardım etmiyor bunu kendilerine yakıştıramıyorlardı
Ev işi kadın işi olarak görülürdü (bu neslin yetiştirdiği zihniyetin çocuklarıyla evliyiz)
Bence inanılmaz bir sistematiği ve sabrı vardı annelerimizin
En büyük gerekçe olarak akıllı telefonları görüyorum. Benim için sebep bu en azından.Ben şuna şaşırıyorum
Biz üç kardeşiz
Ben 4 yaşındayken küçük kardeşim doğmuş
Aramızda 2 şer yıl var
Annem üç çocukla evi çok güzel çevirir
Misafiri eksik olmazdı
Bağ bahçesi vardı
Kışın sobası vardı
Bulaşığı eliyle yıkardı
Çamaşırda şu antika makinalarda yıkar
Mis gibi çıkarırdı her işini
Birde el işleri yapardı
Kaneviçesinden örgüsüne
Hem sadece benim annem değil çoğu kadın böyleydi
Şimdi anlayamadığım
Bunca rahatlığa rağmen bizmi bazı konularda eksiğiz bu kadınları çok fazlaydı
:) Bende yazaym çocuğun bir yasinda ve düzenli temiz biriyim. Sabah yaktı buçuk yedi gibi uyanıyor oğlum ondan önce uyanmam vucudumun direnci açısından imkansız çünkü gecede çok sk uyaniyor toplamda beş saat anca uyuyorm. Önüne sepeti koy kısmı çok binde bir çocuk kabul edr bunu bir iki yaşındaki çocuk tekse yanında sizi istyr. Eğer lavaboda bulask yada başka bişey yaptigimi gören ayağıma yapışıyor. Eline limon. Veririm oyalansn top gibi diye sonra kaşık bazen tencere ama onlarda da bkti galiba bide iş bitio onları toplyrm yani hep rutin bir taraftan topla diğer taraftan dağıt tek güzel olan. Süpürgeyi cslistrgm zmn sesinden dolayı susuyor ve arkamda dolanıyor onu hergun yapablyrm nerdeyse ama silme işine gelince yine kucak istyr yada ilgi istyr ben siliyim desem bazen kayıyor. Suyla oynuyor. Suyu lavaboya koyup kapıyı kitlyrm yani tek çocuk zorluğu var hele benimki gibi uykuyu da sevnyrsa. ... Ama sunuda ekliyim evde biri olsn bir çocuk bir komşu yüzüme bakmazz. Onla oynuo malum coronadan kimse de gido gelemio bizde gidemyrz zor dostm zorÇocuğunuz gün içinde uyuyorsa çok yaramaz olmadığı sürece halledersiniz 3 kisilik bir çekirdek aile sonuçta. Sabah kalkınca ilk işiniz banyo lavaboyu halletmek olsun . Ardından oturma odasının dağınıklığını vs toplayin yatağınızı havalandırın toplayın. Kahvaltı vs derken mutfağı da toplayın cocugunuzun onune de br sepet içine oyuncakları koyun gözünüzün önünde olacak şekilde daha cok ilgisini çeker oynar . Cocugunuzu kontrol ederek süpürün tozunu alın. Zor değil çocuğunuz hangi saatlerde uyanıyorsa ornk 91 saat öncesinde kalkip dağınıklığını toplayip süpürebilirsiniz aksamdan bulaşık vs de koymayın. Çocuğum yok 4 teyzem var :) onlardan gördüm. kendimde cok titiz düzenli biriyimdir annemde baya fazla şekilde az çok bilgim var çocuklu ev hakkında. Oyalanacahi ilgisini çeken şeyler koyun önüne ondan erken kalkin . Hemen butun işi bitir diye birsey yok topladin ettin çocuğunla ilgilen uyuyunca süpür tozunu al . Imkanin varsa da yardımcı birini tutabilirsin . Hergun zaten silinecek diye birsey yok 1 gün arayla süpürür cok tozlanmiyorda 2 günde bir tozunu alirsin . Tüm gün sürmez cok mu geç kalkıyorsunuz dağınık mısınız kendiniz ?... akşam eşiniz ilgilenir halledersinzi bazi şeyleri
Ben size katiliyorm biz altı kardeşiz hepsi arka arkaya ama dediğiniz doğru iş ozmn daha çoktu evet ama sistemi su cocuk diğer akrabalwri halayı anneannesi görüo anneyi okdr yormuyor iş mi yoruo cock mu derseniz çocuk gerçekten. Benim çocuğumda tek çocuk ve kimsemz yok. Bacağıma yapisio kucak istyrhep ilgi beklio. Ama. Bu coronada. Önce komşuya gttm.ondan brz büyük çocuğu var öyle güzel oynadılar ki hiç. Kucak istemedi yanima bile gelmedi2,5 yaşında ve 1 yaşında 2 kızım var. Benim kardeşimle de aramda aynı yaş farkı. Ama annem bizi büyütürken anneanne, babaannene, hala vs çok yakınmış. Komşuluk da akrabalık gibiydi. Yani göz kulak olacak kişi boldu. Ayrıca sokaklarda büyüdük. Annelerimizin motor becerilerimiz için etkinlik yapmalarına gerek yoktu. Akşam eve zorla sokarlardı bizi. Ama şimdi hiç akrabamız yakınlarımızda değil. Çocuklar mecburen evde büyüyor. Parka falan da beraber gidiliyor, zaman kötü. Eee bilinçli ebeveynlik tv, tablet yokHaliyle işler yetişmiyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?