Ben de 7 sene olacak disardayim. Tarzimiz hemen hemen ayni sizinle. Sadece bende 2,5 yasinda ve 6 aylik iki bebek vardi. Ben de ilk haftadan daha büyük olani krese baslattim. Biz gelmeden iki ay önceden esim kres ayarlamisti. Ilk bir hafta zorlandi kizim ama sonra kendi isteyerek gitti. Ben de kücük kizimi arabasina koyar sehri sokak sokak gezerdim. Aylik abonman bilet aldi esim, telefonuma sehir ulasim haritasini da yükledi ve nereye istersen git gez dedi. AVM, Türk marketleri, parklar, hastaneler... hepsinin yerini ögrenmistim. Kücük olan 1,5 yasina gelince ablasiyla ayni krese verdik, amac dil ögrenmeye ne kadar kücük baslarsa o kadar erken ögrenir. Sabah cocuklari götürüp evi toplayip kurslara bakmaya giderdim. Burada iki ya da üc sefer deneme amacli girebiliyorsun kurslara. Eve cok yakin özel ders veren emekli bir ögretmen buldum ve halen ayni kursa devam ediyorum.
Büyük kiz okul öncesine baslayinca kücügü de 3 saatlik bir oyun grubuna yazdirdim. Oradaki anneler cocuklari beklerken bir kafede kahvalti edip kahve iciyorlarmis bir gün beni de davet ettiler ve o günden beri haftada bir gün bulusur kahvalti ederiz. Bu gruptaki her bayanin kendi arkadas grubundan baska birileriyle de tanistim. Yani iyi kötü bir cevrem oldu. Ayda bir de edebiyat gecesi yapiyoruz. Her ay bir kitap okuyup o aksam yorumluyoruz. Özel günlerde bayramlarda 8-10 aile coluk cocuk yemek düzenleriz. Burada cok kücük rakamlar karsiligi bahce edinip meyve sebze yetistirebiliyorsun. Genelde yasli insanlar yapiyor bunu. Ev ev dolasip posta kutularina ilan birakirlar bahcemde bana yardim edermisiniz diye. Bahce dedigi de 3-5 m2. Yabani ot temizleme, capalama, sulama gibi. Ben giderdim mesela sirf diyalog olsun birileriyle bir seyler konusmaya calisayim derdim. Yardim eder karsiliginda bir sepet meyve sebze toplar getirirdim eve.
Konu sahibi demek istedigim nokta, gurbet dedigimiz yerde istesek yabancilik cekmeyiz. Kendimize faaliyetler bulup, ama az ama cok cevre edinebiliriz. Benim kurs ögretmenim bile cevresindeki etkinlikleri bana mail gönderir. Burada bu var katilmak istermisin, organizasyon düzenliyorlar ailece gidersiniz fian filan. Evde aksama kadar oturmayin. Cevrenize yeni hayatiniza bir sans verin. Ama esim izin vermiyor ya da esimin ailesiyle beraber oturuyorum kayinvalide falan imkansiz yollamazlar disari diyorsaniz bir sey diyemem. Ben cok görüyorum duyuyorum bunu malesef. Kadini alip baska bir ülkeye getirdikleri gibi ne carsiya pazara gönderirler ne de bir dil kursuna yazdirirlar. Aksama kadar evde otursun yemek temizlik yapsin kocasina ve bize hizmet etsin diyen tiplerin elindeyseniz de üzülürüm sizin adiniza.
Bizde haftada 2-3 kez skype acik olur. Annem ablam cocuklari görer konusurlar. Ben de araya girerim ne var ne yok diye. Diger günler esimin ailesiyle konusulur. Görümcemin bebegi oldu kizlar neredeyse her gün acip görebiliyorlar bebegi. Iletisim irtibat hic kesilmez. Firsat olunca biner ucaga 3 saatte gideriz. Ben Kadiköy yakasindan Atatürk Havalimani'na 3 saatte zor gidiyorum.