Güzel kızım

Yani bilemedim.
Elindeki ile yetinmeyi bilmeli.
Sonu yok ki bunun,bir telefon alıyorsunuz yıl geçmeden üst modeli çıkıyor zaten.
Güzelce anlatın imkanlarımız buna elverdi ,bunu kullanmalısın diye.
Birde hani tablet kullanmasın vs diyoruz ya,kızım için baktığım iki özel okulda da özellikle marka model belirterek bu tableti alacaksınız dediler bana. Seneye ilkokula başlayacak. Şu an gittiği okul istemedi sadece ilkokulda tablet ,onlarında mantığına aykırı montessori eğitimi verdikleri için.
Bilemiyorum sıkıntılı durumlar.

Buraya yazan arkadaslardan gercekten samimi bir cevap bekliyorum, aklimi kurcalayan bir mesele, nasilsa herkesin bir fikri var.
Benim de 7 yasinda bir kizim var, 1.sinifa gidiyor.
Cevremizdeki butun cocuklarin tableti var. Komsu akraba cocuklari oyun oynamaya diye elinde tabletle geliyor. O sekilde oldugunda hadi simdi oyuncaklarla oynayin tabletle sonra oynarsiniz vs diyerek oyaliyorum. Sinirli bir sure telefonda oynamasina izin veriyorum.
Sorun şu; ben ne kadar anlatsam da cevre malum ve benimki de cocuk, istiyor. Imkanim var ben cocuklarim mutlu olsun diye calisiyorum, bu yuzden onlari daha bebekken birakip ise gidiyorum.
Senin icin henuz erken, zararli vs diye ne kadar anlatirsam anlatayim istiyor iste.
Bizim tablet alacak kadar paramız yok mu anne, biz fakir miyiz ( tablet sahibi cocuklar cok pahalı oldugunu vs soyleyerek dokunmasina izin vermiyor bazen yoksa ben maddi bir şey konusmuyorum elbet).
Ya da en kötüsü niye bana bir suru sey yasak da onlara degil??
Hadi simdi siz bu sorulara ne cevap verirsiniz?
Zararli su bu diyerek daha nereye kadar boynu bukulecek bu cocugun?
Ben 1.sinif bittikten sonra alacagimizi soyledim, elbettw sınırlı oynayacak sinir koyamayan bir insan degilim.
Sizlerin se fikrini cok merak ettim siz olsanız ne yaparsiniz?

Öncelikle kararlı olacaksınız. Çocuğunuza, bu aletlerin sakıncasını anlatacaksınız ve almayacaksınız. 3. sınıfta kızım bana arkadaşının iphone nunun olduğunu söylediğinde, o bizi ilgilendirmez sana asla telefon yok demiştim. Bir iki ağlamış sonra susmuştu.

Tablet almanızda bir sorun görmüyorum ben. Çünkü bu artık bir gerçeklik ve hayatımızın içinde. Önemli olan doğru şekilde kullanımını sağlamanız. Sınırsız bir kullanım olmamalı. 7 yaş artık yavaş yavaş kuralları algılayabileceği, disiplini sağlayabileceğiniz bir yaştır. Size tavsiyem onu geliştirebilecek oyunları araştırmanız olur. Bilişsel gelişimi için faydalı oyunları keşfedin.

Diğer konuya gelecek olursak: Anne-babalar çocuklarına bir durumun yanlış olduğunu anlatırken tutarlı olmak durumundalar. Baba, burdaki yanlışlığı vurgularken sizin farklı bir tavır takınmanız çocuğun kafasını karıştırır. Yani mesaj çocuğa ulaşmaz. Çocuklarda ‘empati’ duygusunun temellerini oluşturabilmek için bu tip durumlarda kızmadan fakat doğrunun ne olduğunu tutarlı bir şekilde anlatmak gerekiyor. Bunu sadece bir tablet meselesi üzerinden değerlendirmeyin. Yetişkinliğin tohumları bunlar..

Babasıyla kızıma tablet aldık o da netten bakmış gitmiş babasına bi üst modelini alsaydın demiş babası da yetinmeyi bilmiyor diye kızdı ama bana göre o daha çocuk kendisi de üzüldü sonra bende üzüldüm babasının tepkisine sizce nasıl davranmalıyım ben konuşup anlattım hediye için böyle birşey söylenmez diye ama o üzülünce dünyam kararıyor

çocuklar çok küçük yaştan itibaren doyumsuzluğa alıştıkları için hep daha iyisini istiyorlar

Benim cocuklarimda o yaslarda ve tahmin edebiliyorum. Ama bizden bu hareketine karsi tepki gormezse ileride bu hareketi bir baskasina yaptiginda aldigi tepkiyle daha cok incinir. Biz anne olarak kiyamiyoruz ama disaridaki insanlar bizim kadar ozenmezler cocuklarimiza o yuzden babasinin tepkilerine karismayin derim. Boyle boyle alisacaklar hayata...

Buraya yazan arkadaslardan gercekten samimi bir cevap bekliyorum, aklimi kurcalayan bir mesele, nasilsa herkesin bir fikri var.
Cevremizdeki butun cocuklarin tableti var. Komsu akraba cocuklari oyun oynamaya diye elinde tabletle geliyor. O sekilde oldugunda hadi simdi oyuncaklarla oynayin tabletle sonra oynarsiniz vs diyerek oyaliyorum. Sinirli bir sure telefonda oynamasina izin veriyorum.
Sorun şu; ben ne kadar anlatsam da cevre malum ve benimki de cocuk, istiyor. Imkanim var ben cocuklarim mutlu olsun diye calisiyorum, bu yuzden onlari daha bebekken birakip ise gidiyorum.
Senin icin henuz erken, zararli vs diye ne kadar anlatirsam anlatayim istiyor iste.
Bizim tablet alacak kadar paramız yok mu anne, biz fakir miyiz ( tablet sahibi cocuklar cok pahalı oldugunu vs soyleyerek dokunmasina izin vermiyor bazen yoksa ben maddi bir şey konusmuyorum elbet).
Ben 1.sinif bittikten sonra alacagimizi soyledim, elbettw sınırlı oynayacak sinir koyamayan bir insan degilim.
Yani şöyle birşey var az önce de yazdım,seneye kızım 6 yaşına girecek,iki özel okulla görüştüm ikiside marka model belirterek tablet alacaksınız diye özellikle belirttiler. Halihazırda devam ettiğimiz okulun ilkokulunda yok tablet talebi onlarda montessori okulu oldukları için istemiyorlar. Bilsem sınavında dahi tablet kullanılıyor diye biliyorum. Yani çocuğunuz bilsem sınavına yönlendirilse tablet kullanmayı bilmemesi problem olacak. Öyle de tuhaf bir sistem.
Yani ben şimdi eve almasam okulda isteniyor bu tablet.
Bence alınabilir. Ama al bunu kafana göre takıl durumu olmamalı. Okuldan gelir ödevini yapar,ailece yemek yenilir,sonrasında belirli filtreler uygulanarak 1 saat kullanımına izin verilir.

Kişisel tablet yerine aileye tablet alınabilir mi acaba.
Ortak mal ve işte salonda kullanılacak diyerek.
Benim sıpa küçük daha, ama ileride bu tarz yapabilirim diye düşünüyorum.

Yani şöyle birşey var az önce de yazdım,seneye kızım 6 yaşına girecek,iki özel okulla görüştüm ikiside marka model belirterek tablet alacaksınız diye özellikle belirttiler. Halihazırda devam ettiğimiz okulun ilkokulunda yok tablet talebi onlarda montessori okulu oldukları için istemiyorlar. Bilsem sınavında dahi tablet kullanılıyor diye biliyorum. Yani çocuğunuz bilsem sınavına yönlendirilse tablet kullanmayı bilmemesi problem olacak. Öyle de tuhaf bir sistem.
Yani ben şimdi eve almasam okulda isteniyor bu tablet.
Bence alınabilir. Ama al bunu kafana göre takıl durumu olmamalı. Okuldan gelir ödevini yapar,ailece yemek yenilir,sonrasında belirli filtreler uygulanarak 1 saat kullanımına izin verilir.
Ah evet Bilsem sinavi!
O ara bir hastalıktan ötürü basvuru süresini kacirdik ama gordugumde ayni seyi dusunmustum, tableti nasil kullanacak?
Dediginiz gibi celiskilerle dolu bir konu.
Yaza alma sozu agzimizdan cikti bir kere, alinacak. Ama elbet kontrol elden birakilmamali. Cok zor gercekten cocuk yetistirmek.
Ben bazen kendimden de rahatsiz oluyorum. Prenses sendromlu olmasin derken nazi kampında gibi davraniyoruz sanki bazen. Cok kuralci hissediyorum kendimi. Insallah layikiyla buyutebiliriz hepimiz

Kişisel tablet yerine aileye tablet alınabilir mi acaba.
Ortak mal ve işte salonda kullanılacak diyerek.
Benim sıpa küçük daha, ama ileride bu tarz yapabilirim diye düşünüyorum.
Yani tabiki kisisel olmaz ama dusununce bizde de akilli telefonlar var yine kullanacak kisi cocuk olur o tableti.
Dedigin gibi asla odasinda tek basina kullanmasina izin vermem.

Babasıyla kızıma tablet aldık o da netten bakmış gitmiş babasına bi üst modelini alsaydın demiş babası da yetinmeyi bilmiyor diye kızdı ama bana göre o daha çocuk kendisi de üzüldü sonra bende üzüldüm babasının tepkisine sizce nasıl davranmalıyım ben konuşup anlattım hediye için böyle birşey söylenmez diye ama o üzülünce dünyam kararıyor
Yedi yaşında çocuğa tablet zaten alınmaz.

Öncelikle kararlı olacaksınız. Çocuğunuza, bu aletlerin sakıncasını anlatacaksınız ve almayacaksınız. 3. sınıfta kızım bana arkadaşının iphone nunun olduğunu söylediğinde, o bizi ilgilendirmez sana asla telefon yok demiştim. Bir iki ağlamış sonra susmuştu.
Simdiye kadar hep anlattim , zarwn surekli kurallarla buyuyen bir cocuk. Ama bazen gercekten benim de canim sıkılıyor.
Bu apartmanda 3 senedir oturuyorum ve komsunun oglu geldigimizden beri tabletle oynuyor, 5 yasina yeni girdi. Keza kuzenlerimin cocuklari vs ayni sekilde.
Bize gelip oynamai istiyorlar ama o da ne , oyun dedigi tabletmis. Oyle olunca tabi olumsuz bir hava esiyor evde, cok kalmadan gidiyorlar.
Bizimki de bana isyan moduna geciyor elbet.
Artik yaza alacagiz sozu agzimizdan cikti, ama cok ciddi sinirlamalar koyarak kullanmasina musade ederiz.

Simdiye kadar hep anlattim , zarwn surekli kurallarla buyuyen bir cocuk. Ama bazen gercekten benim de canim sıkılıyor.
Bu apartmanda 3 senedir oturuyorum ve komsunun oglu geldigimizden beri tabletle oynuyor, 5 yasina yeni girdi. Keza kuzenlerimin cocuklari vs ayni sekilde.
Bize gelip oynamai istiyorlar ama o da ne , oyun dedigi tabletmis. Oyle olunca tabi olumsuz bir hava esiyor evde, cok kalmadan gidiyorlar.
Bizimki de bana isyan moduna geciyor elbet.
Artik yaza alacagiz sozu agzimizdan cikti, ama cok ciddi sinirlamalar koyarak kullanmasina musade ederiz.

Başkaları yanlış yapıyor diye siz de mi yapacaksınız. Biraz kararlı olmak lazım. Tabi siz bilirsiniz.
Benim şimdiki aklım olsan eve hiç böyle aletleri sokmam bile.

Aslında sanırım geçen yıl bir haber vardı, silikon vadisinde üst düzeydeki kişilerin çocuklarını gönderdikleri okulsa kesinlikle teknolojik aletler bulunmuyormuş. Çocuklara örgü örmek, dikiş dikmek gibi el becerileri öğretiliyormuş.

Gerçekten de ne kadar geç tanışsalar o kadar iyi.

Benim sıpa legolarıyla şimdilik mutlu, yaş 4,5.
Benim oğlum da(8 yaş) kızım da(4 yaş) Lego oynamayı çok sever.

Ah evet Bilsem sinavi!
O ara bir hastalıktan ötürü basvuru süresini kacirdik ama gordugumde ayni seyi dusunmustum, tableti nasil kullanacak?
Dediginiz gibi celiskilerle dolu bir konu.
Yaza alma sozu agzimizdan cikti bir kere, alinacak. Ama elbet kontrol elden birakilmamali. Cok zor gercekten cocuk yetistirmek.
Ben bazen kendimden de rahatsiz oluyorum. Prenses sendromlu olmasin derken nazi kampında gibi davraniyoruz sanki bazen. Cok kuralci hissediyorum kendimi. Insallah layikiyla buyutebiliriz hepimiz
Ya işte onu diyorum bende.
İlkokulda istiyorlar canlı kanlı şahit oldum. Okula başladı öğretmeni üstün olabilir çocuğunuz bilseme yönlendirelim dedi,eline tablet almamış çocuk ne yapsın o sınavda?
Yani zor işler.
Benim kızımın da tableti var yalan yok. Ama arkadaşı gelince yada biz giderken arkadaşına tabletle oynayamaz bunu biliyor. Okulda ingilizce dersinde verilen cd'ler var onları indirdik tekrar yapıyor. Tablet olmasa laptoptan açmak durumundayım sonuçta konu tekrarı onlar. Hikayeli, oyunlu,şarkılı anlatımlar var içinde. Öğretmeni şu konudayız diyor,bizde ordan tekrar ediyoruz. Bu okul montessorii egitimi veriyor tablette istemiyor ama bana bu şekilde tekrar için bilgisayarda işlenecek konu gönderiyor.
Siz almasanızda bir yerden sonra eliniz mahkum alıyorsunuz.
Yani anlayacağınız nereden tutsak elimizde kalan bir durum bu.
Birde ben o yasak bu yasak diyen bir anne değilim. Farkettim ki neye fazla tepki versem o cazip geliyor. Biraz daha serbestim.
Ha gelir eve tablet eline yapışacak şekilde bağımli yaşar tabiki buna müsade etmem ama gelip duşunu alip yemeğimizi yeriz ailece,o biraz oyun oynar oyuncaklarıyla,akşam saat olur 8, bir saat izni vardır çoğu zaman aklina gelmez,oyun oynamayı tercih eder tablete. Yada beraber kurabiye yaparız,aylık dergileri var,onlarla etkinlik yaparız vakti bile olmaz.
Tabiki haftasonu daha özgür ama inanın yasak demediğim için ona cazip gelmiyor şu an ki haftasonu da gezdiriyoruz haliyle yine kısıtlı zamanı oluyor.

Aslında bu bir çok şey için geçerli.Bunun çözümü arkadaş çevresinde gördüğü herşeyi almak olmamalı...
En başta her ailenin farklı olduğu ve alınan kararların sadece o aileyi ilgilendirdiği vurgulanmalı diye dusunuyorum.
Bugün onlarda gördüğü tableti ister,yarın arkadaşında gördüğü telefondan...Ergenlikte arkadaşlarına tanınan özgürlükten ister, evlilikte başkalarına yapılanlardan...

*Her aile farklıdır,başkasi bizi ilgilendirmiyor.Biz senin için doğru olanın bu olacağını düşünüyoruz"

Babasi son derece HAKLİ. Ve en onemlisi 7 yasindaki bi cocukta tablet? 7 yas okulq giden bir cocuk. Ne isi vqr tabletin o kizin elinde.
Herkesin evladi kendine kiymetli ama bu sekilde cocuk yetistirmeyin. Cocuk memnun olmasini bilsin. PARA kavramini bilsin. Simdi benim bu yazdiklarima kotu yorum damgasi vuracaksiniz ama siz bilirsiniz bu sekilde yetistitmeye devam edersiniz ilk basta siz ugrasirsiniz

Aslında bu bir çok şey için geçerli.Bunun çözümü arkadaş çevresinde gördüğü herşeyi almak olmamalı...
En başta her ailenin farklı olduğu ve alınan kararların sadece o aileyi ilgilendirdiği vurgulanmalı diye dusunuyorum.
Bugün onlarda gördüğü tableti ister,yarın arkadaşında gördüğü telefondan...Ergenlikte arkadaşlarına tanınan özgürlükten ister, evlilikte başkalarına yapılanlardan...

*Her aile farklıdır,başkasi bizi ilgilendirmiyor.Biz senin için doğru olanın bu olacağını düşünüyoruz"
Cok haklisiniz bunun sonu yok malesef.
Bu zamana kadar zaten hep o sekilde geldik, onlarin kurallari baska bizimki baska, bize gore dogrusu bu vs diyerek.
Ama bu tablet konusunda artik esim de alalim biraz ogrensin vs diyerek tatilde almaya karar verdik

Konu ve başlık alakası?

Back
X