Cok uzun süre dermatologlari vs takip ettikten sonra bildiklerimi paylasayim dedim.
- Alacaginiz ürünün markasini iyi arastirin. Ben ilk amazondan siparis vermistim, sadece icerik aratmistim ve markalari hic bilmiyordum o zaman. O yüzden en cok oylanan ve en begenilenlerden almistim. Bu hataya düsmeyin. Su an o aldigim ürünler bana fake olabilirmis gibi geliyor. Iyi bilinen bazi markalar: Ordinary, The inkey list, nip fab, roc, olay, neutrogena, loreal, clinique, Paula's choice, svr, avene, Isdin, missha, hemish, RoC, cerave, banila, Pyunkang Yul, it's skin, drmtlgy. Mesela revolution markasini önermem, cünkü hic bir dermatolog yorumlamamis internette, güvenemiyorum o yüzden. Evde iki tane revolution kremim var ve güvenemiyorum iceriklerine maalesef.
- Göz cevresi icin ayri bir krem kullanmaya gerek yok. Yüze kullanilan kremler gözaltina ve gözkapaklarina da kullanilabilir. hatta göz cevresi icin diye üretilen kremlerin icerigi genellikle yüz icin olanla birebir ayni, sadece daha pahali. (kaynak: dr dray)
- Niacinamide, retinol, c vitamini serumlari göz altina sürülebilir (dr dray), ancak özellikle retinol icin göz altinda reaksiyon olusmamasi icin vazelin vb bir krem kullanmaniz öneriliyor (dr shereene idriss). Ancak yüksek orandaki c vitamini (>15%) ve retinol (>0.3%) serumlarini göz altina ben pek önermem. Ama mesela direkt %10 niacinamide'i (svr ve ordinary denedim) göz altima sürmek benim gözaltima hic zarar vermedi, tabi herkesin farkli sonuclari olabilir.
- Günes kremini, kremlerden sonra makyajdan önce sürüyoruz. Dr Dray özellikle gözaltina da uygun oldugu icin mineralli olanlari öneriyor, zinc oxide iceren La Roche-Posay her zaman iyi. Ben biodermanin 100 faktörlüsünü aldim ama pek begenmedim. Nivea anti shine bile ondan cok daha iyiydi.
- Dermatologlar C vitaminini özellikle gündüz kullanmayi öneriyor (mesela dr shereene idriss, youtube'ta bulabilirsiniz). Üzerine tabi ki günes kremi süreceksiniz. Günes korumasini artirdigini söylüyor kendisi videosunda.
- Serumlari/kremleri elinizde aktive etme yönteminin gereksiz olduguna dair videolar var. Cogu avuc icine damlatip direkt uygulamayi öneriyor. Dr Dray ise elin dis yüzeyine damlatip elimizin tersiyle masaj yaparak yaymamizi öneriyor. Bunun sebebi ise ellerimizi de beslemek. Ellerimizin üzeri hizli bir sekilde yaslaniyor ve yasi ilk belli eden yerlerimizden biri.
Burayi uzun süredir okuyamadim. Okumam gereken sayfalar sürekli artiyor, artik hepsini okumam mümkün degil. :) Umarim cok bir sey kacirmamisimdir.