Niacinamide, salisilik acid (beta hydroxy acid -BHA- ailesinden) etkili. BHAlar gözenekler icin ise yariyor, ama AHA'lar bu konuda o derece iyi degiller ve olamazlar
kaynak: güvendigim Amerikan bir dermatolog. Yesil cayin (green tea extract) gözenekleri kücülttügü kücük capta yapilan bir arastirmada kanitlanmis. Mesela "YourGoodSkin Acne Rapid Rescue" hem yesil cay hem de salisilik asit icerdigi icin cok etkili. Bunun disinda La Roche posay effaclar serum'u da cok öneriyor.
Ikinci olarak da doktor recetesiyle alinan retinoidlerin gözenekleri sikilastirdigindan bahsediyor. Bu ürünleri kullanirken cildin kurumamasina, iyi sekilde nemlendirilmesine dikkat etmek gerekiyor. Eger iyi nemlendirilmezse gözenekler daha da belirgin olabilir. Mümkünse yag icermeyen su bazli nemlendiriciler öneriliyor.
Resurfacing laser, LED light mask for acne de diger secenekler. Günes kremi kullanmamak da gözenekleri genisletiyormus. Gözenekleri doldurmamasi icin önerdigi ürünler arasinda La Roche Posay Anthelios ultralight SPF60 ve Bioderma Photoderm Max Aquafluid var, gayet hafif oldugu icin cildi rahatsiz etmiyor. Bu dermatolog önerdigi ürünleri siralamis gönderdigim linkte ama cogu önerdigi ürünü ben de bulamiyorum, muadili olan ürünlere bakiyorum.
Bende niacinamide, cift asamali temizlik, retinol, asit, kil maskesi, ve gece nemlendirme ise yaradi.

Cok uzun oldu kusura bakma, ama hazir videoyu izlemisken not alayim dedim, sonra unutuyorum