merhabalar, öncelikle bildiklerimi yazıcam, sonra nereden nasıl bildiğimi anlatıcam.
iyi olmayan kedi mamaları, hill's, whiskas, pro plan, royal canin, Iams, markette satılan mamalar. (aklıma gelmeyen markalar da var, bu kadarla sınırlı değil) pro plan duydunuz mu bilmem, gdolu olduğu için gümrükte sorun yaşadı. önceleri ortalığı yıktılar gdo yok diye, sonra "gdodan arındırılmıştır" diye duyuru yaptılar. e hani ortalığı ayağa kaldırıyordunuz? royal canin bir çok mamaya kıyasla daha yağlıdır, kilo alımını da arttırır. hill'sin sadece reçeteli mamaları iyidir, s/d gibi. onlar da zaten nette bulunmaz, veterinerlerden temin etmek gerekir.
kullanabileceğiniz kedi mamaları markaları maalesef sınırlı. bosch (alman malıdır), orijen (ancak fazla kilolu kedilere sıkıntı yaşatabiliyor, içindeki protein miktarı fazla, eğer miskin bir kediniz varsa pek iyi gelmez), hill'sin reçeteli mamaları (bunlar da zaten sağlık problemi olduğu zaman kullanılan mamalar), farmina markasına ait mamalar (her keseye uygun olanı var, tabi ki keseye uygunluk arttıkça, kalitesi gıdım gıdım düşüyor, ancak en ucuz maması bile, bir çok mamadan kaliteli).
bunları nereden bildiğime gelince, benim köpüşüm var, ancak arkadaşımın 3 tane kedisi var ve açıkçası araştırma huyu/becerisi pek yok. ben türkçe sitelerle sınırlı kalmam, yabancı forumlara, web sitelerine sürekli bakarım, tartışmalarını okurum. hatta arkadaşımın veterineri bile "şu konuyu filtrekahveye bir sorsanız" diyen birisidir
ilginizi çekerse size hatta, hangi mama hangi kediye kullanılmalı onu bile yazabilirim. yeter ki isteyin =)
öncelikle merhabalar.. Benim 2 dişi, 1 erkek olmak üzere 3 kedim var. önceleri ben de bu kafada hareket ediyordum ben de bir çok siteden yaptığım araştırmalarım doğrultusunda içeriğinde mısır olan, alerjen oranı yüksek, sözde premium görünen pro plan, royal canın, hilss vb. gibi mamalardan uzak duruyor, Acana ,N&D, Orijen gibi tahıl oranı düşük veya tahılsız, ana bileşeni et olan markaları tercih ediyordum. Lakin tecrübelerim doğrultusunda malesef ki sizinle aynı fikirde olamıyorum.
Kedi sahiplerinin öncelikle şunu anlaması lazım: KAĞIT ÜZERİNDE İYİ OLAN BİR MAMANIN, KESİN OLARAK ŞÜPHESİZ KEDİMİZE KAFADAN İYİ GELECEK, KEDİMİZ DE ONU SEVECEK, YİYECEK DİYE BİR KAİDE YOKTUR ! Örneğin içeriğe baktınız, et oranı yüksek, içinde mısır buğday vs. yok, yapay maddeler yok,son derece doğal ve cazip görünüyor, hemen gidip aldınız ama kediniz pek beğenmedi ? halbuki daha dün verdiğiniz royal canın'i pro plan'ı afiyetle yiyordu ? Ne oldu?
Örneğin ben ilk olarak Royal Canın Kitten kullanıyordum, sonradan bu tarz mamaların birleşenlerinin çok da kaliteli olmadığını öğrenince Acana'ya geçtim.Lakin kedilerim yemediler.Üstelik 1i değil, 3ü de yemedi. Israrla 3 hafta kullandım, sonuç değişmedi.Bunun üzerine Pro Fine a geçtim, onu da hiçbir şekilde yemediler (ayrıca o mama çok kötü kokuyor, ama evet içerik olarak güzel). Orijen mamaya gelince, onu da denedim sonuç malasef tam bir fiyaskoydu. Madem bu markalar bu kadar iyi ve kaliteli mamalar, kedilerimin neden yemiyorlardı? Ki benim kedilerim normalde kesinlikle mama seçmezler,damak tadları pek yüksek değildir, önlerine ne koyarsan koy, Goddy , Wiskhas koy hapur küpür anında ayırmaksızın götürürler. Ama nedense bu ''harika'' mamaları yemediler :) :) Evet kabul ediyorum ACANA, ORİJEN, PRO FİNE, N&D çok iyi malar... Fakat bu markalar Et içerikleri bu kadar yüksek olmasına rağmen kedilerimin yememesini bana açıklasınlar o zaman :) İşin komik tarafı, bizimkiler bunları yemeyince sokak kedilerine götürüp veriyordum, onlar bile pek iştahla yemiyordu.
Size tavsiyem iyi olan mamayı kağıt üzerinden okuyarak ordan burdan duyarak yok tahılsız yok et oranı yüksek yok yapay içerikler barındırmıyor gibi kriterlerle seçmeyin,sonu hüsran olabilir..Bırakın iyi olan mamayı kediniz kendisi seçsin. Neyi severek yiyorsa onu verin. Royal Canın, Pro plan vb. markalar ülkemizde yıllardır satılıyor ve kendini kanıtlamış mamalar kedinizin mısıra alerjisi yoksa, hassasiyeti, hastalığı falan yoksa nasıl mutlu oluyorsa onu verin. Tabi ki kötü mamaları tercih edin demiyorum. Ben o kadar araştırma yaptım, iyi olan bütün mamaları denedim, ama sonunda ne oldu ?? Döndüm dolaştım yine Royale geri döndüm... Olan benim parama ve emeğime oldu... Kedilerim de o dönemde mutsuz oldular ve o çok iyi denilen tahılsız mamaları zorlamayla yedirmeye çalıştığım dönemlerde aç gezip zayıfladılar... Tekrar söylüyorum: En iyi mamayı siz değil, kediniz bulmalıdır ! Mamanın içeriği çok iyi diye kediniz onu sevecek yiyecek diye bir şey yok.