hayatın anlamı

Allah razı olsun sizden inşaallah

Ondan kurtuluş var en azından boşanır gidersin. Kendinden nasıl kurtulacaksın kardeş? İçsel arayış bambaşka bir şey hiç tatmamışsın belli ki.
Hayata atıl içsel arayışı görürsün ekmek davasına real bakarım felsefe mezunuyum içseli içten iyi bilirim
Okurken çok sorgulardık hayatın teorisi ayrı pratiği ayrıdır önce iş yaşantısı sonra hayat mücadelesi zaman kalıyorsa sorgula sorgula boş beleşe zamana harca

Hayata atıldım hanım efendi çalışıyorum ben yıllardır. Farkındalık seviyesi eğitim almakla yükselmiyor demek ki sizde işe yaramamış. 2 boyutta yaşayan birine 3. Boyutu anlatamazsın.

Hayata atıldım hanım efendi çalışıyorum ben yıllardır. Farkındalık seviyesi eğitim almakla yükselmiyor demek ki sizde işe yaramamış. 2 boyutta yaşayan birine 3. Boyutu anlatamazsın.
Sizde çok yaramış çok belli
Boyutlarda kalmaya devam et

merhaba.
teşekkür ederim.
sizin nazarınızda yazacağım ama artık umarım bana dini öğüt veren herkes okur. herkese yönelik yazacağım, umarım sizin için sorun olmaz.

dini inancımı yazdığıma neredeyse pişman olacağım artık. dünden beri din dersleri veriliyor bana resmen. özelden yarım sayfa yazı yazan bile oldu.

tek tavsiyeniz kuran meali okumammış. bitiremesem de okudum biliyor musunuz? beklediğinizden ters etki yaptı bende ama. hatta benim artık kesinkes "inanmıyorum" dememe sebep olan şey kurandan bir kısımdır. merak ederseniz size de yazarım. daha önce de danıştım insanlara, tatmin olamadım.

müslüman olanların videolarını izle demişsiniz. defalarca kez izledim. her izlediğimde aşk/şevk dolardım. eminim yine izlesem yine dolarım. çünkü o kısımlar sadece islamın sevgi kısmından ibaret. rabbinin seni ne kadar sevdiği, senin ne kadar küçük bir varlık olduğun vs vs… bunlar herkesi etkiler. dinlerin "sevgi" kavramını ben de severim. ama benim sorunum diğer kısmında.

zakir malik'i önerdiğiniz için teşekkür ederim. ama biliyordum. izledim. ben çok çok uzun süre vaktimi kafama takılan konuları youtube'a yazarak geçirdim. her seferinde mantıklı bir cevap arayarak. onun bir videosunu da çok net hatırlıyorum mesela. aklıma vicdanıma yetmemişti o cevap ama söylediği şeyleri aklımda tutmaya çalıştım. bu konuyu tekrar düşünürsem yahut biriyle tanışırsam söyleyeyim diye. içselleştiremiyordum çünkü. kendimi kandırıyordum. anlatabildim mi?

sabah namazlarına ben de defalarca kez kalktım.
kalkamayınca ağladığımı bilirim.
yatmadan 3 kevser okuyup dua ederdim melekler kaldırsın diye. öyle demişlerdi çünkü. bunu yaparsan kesin kalkarmışsın.
ben uzun süre 5 vakit namaz kıldım.

islamı biliyorum. dindardım.
artık değilim.
dini durumumu konuya yazdım çünkü ben etkisi olduğunu düşünüyorum. inancı kaybedince bocaladım çünkü.
hala gerçekten ciddi bir durumla karşılaşsam sığınağım ne olur, neye güvenip inanarak ben hayatıma devam ederim bilemiyorum.

benim durumumda kesinlikle etkisi var inançsızlığın.
ama yeter.
hepsi bundan ibaret değil.
dünden beri insanların tebliğ odağı olmaktan sıkıldım.
teksorunum eğer inançsızlıksa benim; tek tanrı islamdaki allah değil. tek doğru yol islam değil.
binlerce farklı inanış varken burada, tek huzurun islammış gibi dikte edilmesinden sıkıldım.

güzel bir konu, çok güzel yorumlar aldım.
ama artık daha fazla tebliğ almamak için konuyu kapattırsam geliyor.

kaç kere yazdım dini biliyorum diye.
yeter arkadaşlar. gerçekten dini biliyorum.
lütfen arkadaşlar. lütfen tebliğ yapmayın bana. hele özelden. yeter.

Çalışmıyormuşsun bile, bana hayata atılmaktan bahsediyor.
Ben konu sahibi değilim beni alıntılayıp cevap yetiştirip durma artık.
Ben çalıştığım kadar çalıştım
Şuan çocuğum küçük
Sen başka alemde olduğun için anlamazsın
Boyut değiştir alooo dünyadan arıyorum
Konu sahibi değilsinde bana cevap hakkı doğuracak şeyler yazma cevap yazmıyayım

merhaba. teşekkür ederim.
weltschmerz'i araştıracağım :)

insan yaşadığı şeye isim verildiğini duyunca onunla baş etmesi daha kolaymış gibi hissediyor

beslenme-uykuyla ilgisi olduğunu zannetmiyorum. bu hisler uzun süredir var bende.

İnanç çok başka bir dünya.
Hristiyan,musevi ya da herhangi başka bir dine mensup olsan da insan içsel olarak kendisinden üstün bir gücün varlığını düşünmek, hayatında yön veremediği, başa çıkamadığı durumlar da yardımcı olacağını bilmek insanı rahatlatıyor.
Ben bir Allah'ın varlığına inanıyorum ve hayatımda yaşadığım olumsuzlukların ondan geldiğine inanıyorum. Bu beni daha ayakta tutuyor. Daha dirençli olabiliyorum.
Her gecenin sonunda bir de sabahın varlığının geleceğini o'na inandığım için biliyorum.
Yaradılış itibari ile aciz olduğumuzu düşünüyorum.
Ve normal hayatta da içgüdüsel olarak sevmeye,sevilmeye hatta korunmaya muhtacız. Bunu bize sağlayanın da bizden çok çok daha üstün olanın sağladığını bilmekte beni rahatlatıyor.
Hayatım da zorluk görmedim diye belirtmişsin.
Öyle bir an vardır ki(allah yaşatmasın tabi) onu ararsın. Tıkanırsın.
Dediğim gibi bunların çoğu içgüdüseldir.
Yaşamın varlığını sorgulamakta içgüdüsel.
Yüzyıllar öncesi yaşamdakş varlığımız hayatta kalmaktan ibaretken günümüzde ise çok daha başka amaçlar bize dayatılıyor.
Ev al,araba al,sağlığına dikkat et vs.
Kendi yaşamının amacını kendin bulacaksın. Zamanı geldiğin de karşına çıkacaktır.
Hiç bir şey yapmayarak değil tabi.
Yine de ne olursa olsun hayatla mücadele eden bir yapın var.
Emin ol karşına çıktığında sen zaten onu alacaksın.

Ben de inançsızdım bu konuları anlatanlar beni daha çok uzaklaştırırdı. Kardeşim de inançsızdı. İkimizde uzun yıllar ateist olarak yaşadık. Beraber yaşadığımız bir olay tüm hayatımızı değiştirdi. Bazen gözüne sokulması gerekiyor sanırım :) İnanacaksa kendi yapacak bunu başka kimse değiştiremez. Daha çok uzaklaşır.

Zaten kimsenin inancına kimse müdahale edemez.
Bazısı vardır inanmadan yaşayarakta mutlu olabilir. Bazısı da arkasında güç arar.
Karakter meselesi.
Konu sahibi hayatının anlamını inançta değil de belki bir kişi de, bir çocukta ya da bir hayvan da bile bulabilir kimbilir!
Sadece zamanla alakalı bir durum.
Bir de kişi ile.
Yaşı çok genç olabilir. Çok yaşlı da olabilir.
Elbet bir gün kapısı açılır.

o boşluğa bir düştün mü çıkmak çok zor!!
bunlar depresyon belirtileri rutinde insanı depresyona iter

Ben Hristiyanım burada yazdığımda bana bile özelden 1 sayfa mesaj atarak Müslümanlığı öven ve Müslüman olmamı isteyen biri olmuştu. Çok iyi biriymişim "cehennemde yanmama" razı gelemezmiş o yüzden kelime-i şehadete kadar yazmış sağolsun ehehe. Kendince iyi niyetli ama benim inancımı aşağıladığının ve bana yaptığı saygısızlığın farkında değil. Ateizm de keza bir inançsızlık değil, o da bir yaratıcının var olmadığına dair bir inanç. Ben Yaratıcı'nın varlığına inanıyorum ama yaşadığın bu var oluş probleminin dini inançtan kaynaklandığını iddia edemem. Ben bir dini inanca sahip olduğum halde seninle aynı sorgulama sürecini geçirdim zamanında.

Merak ettim amacınızı bulabildiniz mi yoksa sorgulamaktan vaz mı geçtiniz?
İnsanlar bu konuyla neden bu kadar dalga geçtiler anlamadım. Herkes gerçekten varoluş amacını biliyor mu? Ben şu sebepten varım bu dünyada diyebiliyor mu? Öyleyse hepsini ayakta alkışlıyorum. İnsanın kendine koyduğu amaçlardan bahsetmiyoruz aslında. "Benim amacım okulu bitirip işe girmek, çocuklarımı büyütmek vs."varoluş amacı olabilir mi bir insanın? Bu senin kendi koyduğun hedef. Sanırım bu noktada yanlış anlaşıldı konu. Yok gerçekten herkes neden doğduğunu biliyorsa cidden tebrik etmek gerek. Sınav deyip geçmek tatmin etmiyor. Neden sorusu sonsuza gidiyor çünkü.
Hiçbir amacın olmadığını, rastgele yaşadığımızı düşünmek daha mantıklı geliyor bu noktada. Ben olmasaydım başkası olurdu. Spesifik olarak burda bulunmamın bir nedeni yok gibi geliyor. Ya da belki burda da olduğu gibi çoğumuz bunu sorgulamıyor bile ve amacını gerçekleştiremeden ölüyor. Belki asıl bulmamız gereken cevap budur.

O kadar bilim adamı, filozof hayatın amacına cevap bulabilmiş değil, benim gibi sıradan bir kız mı bulabilecek, bulamadım elbette. :) Ama var olduysam bunun amacını bulmak yerine hayatı ertelememeyi, ölüm anksiyetesini biraz olsun aşabilmeyi, ölüm eşiğimle yüzleşmeyi öğrendim. Irvin Yalom'un Varoluşçu Psikoterapi kitabı sayesinde oldu bu da. Mesela gerçekten dine çok bağlı, dindar kişilerde daha az ölüm anksiyetesinin olduğu kanıtlanmış bir şey. İnsanların kendinden daha üstün bir gücün varlığına sığınma sebebi bu biraz da, insan öleceğini bilen tek varlık ve bunun anksiyetesi çok ağır aslında.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…