her şeye endişelenme kabiliyeti

salinger29

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
17 Ocak 2017
640
1.537
33
35
kızlar selam,

5 aydır nişanlıyım. kendimi hazır hissettiğim zamana ertelediğim bir düğün tarihim vardı. Lakin evliliğe hazır hissetme gibi bir durum gerçekten var oluyor mu anlamamaya başladım.

Nişanlımla aramız bozulunca kavga edince çok mutsuz oluyorum, neden böyle bir insanın kıymetini bilmiyorum diye kendime kızıyorum, direkt depresifleşiyorum.
Ama evliliği düşününce de böyle bi garip oluyorum. Ailemden ayrılacağımı düşününce direk gözlerim doluyor ki aslında bi ayrılığa değil kavuşmaya vesile oldu bu evlilik. Çalıştığım yerden evlenmek için ailemin yaşadığı şehre geri gelmiş oldum. Ama bahsettiğim ayrılık fiziksel değil de duygusal bir ayrılıkmış gibi yansıyor ruhuma, hemen kaçıp ıssız bir adaya sığınmak istiyorum bazen.

Üniversitede bir erkek arkadaşım vardı, babam öğrenince ve annesiyle tanışınca işlerin ciddileştiğini anlayıp çok paniğe kapılıp 1 hafta sonrasında 3 yıllık ilişkimi sona erdirmiştim panikle, pek bir baskı olmamasına rağmen.

Asla rahat hissedemiyorum, sürekli endişeleniyorum, ihtimaller üzerinde düşünüp strese giriyorum.
Ya eşyalar alınır da kavga edersek, ya ev tutulur kavga edersek, ya evlendikten sonra beni sevmezse, ya ben onu sevmemeye başlarsam, ya mutsuz olursak vs. vs. elle tutulur büyük bişey olmadığı halde sürekli kendimi geriyorum.

Hayatım boyunca da kendimi asla hafif ve olması gereken yerde hissedemedim. İlk ergenliğimden beri daimi olarak kararsızlık üzerine kurulu bir hayatım var gibi. Nasıl olsa eşit ağırlığa geçerim diye sayısal alaa geçtiğim lise hayatım, nasılsa bırakıp başka bölüm okurum diye girip mühendis çıktığım bir üniversite hayatım var.

Psikoloğa gittim onun çıkışında bile kendimi memnun hissetmeme rağmen, bunun okulu iyi değilmiş daha iyi okuldan mezun olan psikoloğa gideyim dedim.. Yani bütünleşmiş bir karar ve memnuniyet duygusuna ulaşamıyorum.

Normalde insanın uçuş uçuş bir romantizm duygusuyla evlenmesi gerekmez mi, ben mi yanlış biliyorum?
İçinizde de evlilik öncesi böyle streslere girenler oldu mu? Bugün müstakbel kayınvalidemin artık düğün işlerini konuşmak için geleceğini öğrendim. Annemi de yüz ifademle ve endişelerimle o kadar bunaltmışımki uyuyamamış, az önce yanıma geldi, kadını depresyona soktum sanki beni istemediğim biriyle evlendiriyormuş gibi hissediyor. Oysaki kendim buldum, sevdim.

Evlilik öncesi psikolojinizden minicik bahsetseniz bana

Evlilik öncesi sevinçten havalara uçuyordum gelinlik kınalık alcam diye ağzım kulaklarımdaydı düğün salonu gelin çiçeği balayı için otel araştırması yapardık yeni eşya alma hevesi nişanlımla gezerdik evimiz için eşyalar alırdık
Evde durmazdık hiç çok güzel zamanlardı
Sen kendine eziyet ediyosun.

Heyecan... Hissettiğim en bariz duyguydu. Sevdiğim adamla aile olma heyecanı,eşya seçimlerimiz, hayallerimiz çok şükür bugünkü hayatımız... Ben ağlamayan gelinlerdenim endişeden ziyade sizde bence heyecan yok,o olunca gerisi geliyor.

Bence ćok guzel zamanlar duygusal boyutu bu kadar betimleyip kafanda canlandirmasan cok guzel gecer .şafak sayarsın kendino akisina birak olayin ben biraz stres yaşadım ama keske 1 .5 yil onceye donsem neee tatli oluyor hersey yeni yeni bir hayat .Seni senden daha çok dusunen bir eş ... kiyamadigin kiramadigin mutluluklarin nicesi ...dilerim kaygilarini atarsin hayat sana altin tepside bol serbetlj baklava olur

Sizin sorununuz evlilikle ilgili değil ki.Genel bir kaygı problemi yaşıyorsunuz.
Yaşamaktan, hata yapmaktan korkarak nereye kadar?
Böyle mutlu olamazsınız.Kendinizi hatalarınızla ve günahlarınızla kabul edin.Akışına bırakın biraz.

Ben de aynı duyguları yaşadım. Gelinliğimi aldığım gün bu yüzden ayrılmayı düşündüm, hiç sebep yokken.

6.yılımız dolacak, iki tane minik yavrumuz var ve hiç beklemediğim, hala Zaman Zaman şaşırdığım (ben ne yaptım ki böyle güzel bir evliliğim oldu?) bir hayat içindeyim.

Bırakın akışına, meditasyon da yapabilirsiniz aslında. Tertemiz hissedersiniz düşüncelerinizi

Düğün zamanımı hep heyrcanlı ama flu hatırlarım. Sanki gerçek değil gibi. Film sahneleri gibi. Neyseki evliliğim çok güzel geçti,geçiyor. Bende aynı sizin gibi anksiyeteli bir tipim. Hayattan zevk almana engel oluyor bu meret. Benim çocuğum olduğu zaman endişem ve depresyonum yüzünden günlerim ağlamakla geçmiş ve hiç birşeyden zevk alamamıştım. Şimdide etkileri hayatımın her anında. En basit örnek araba alırız sevinemem. Kaza yaparsak diye endişelenmekten keyfini çıkartamam. Tatile gideriz başımıza birşey gelir diye kafayı yerim. Çocuklarıma da çok engel oluyorum bu olay yüzünden. Mesela yüzmeye geç başladılar,halen üzüm ,fındık verirken korkarım boğazlarına takılır diye.v Ki biri neredeyse 12 biri de 5 yaşında.ve bunun gibi nice örnekler sayabilirim sana. Yani bence kronikleşmeden anksiyetenin önlemini al mutlaka

doğru söylüyorsunuz hata yapma riskine karşı hiçbirşey yapmamayı yeğliyorum çoğu zaman

Maşaallah ne güzel :) aynen bana da sizin gelinlik durumu gibi ataklar geliyor ara ara, acaba evleneceğim kişi kaynaklı mı diye düşündüm ama sonra bende bi takıntı olduğunu farkettim. eşinizle ilişkiniz evlendikten sonra daha güzel bir hale mi geldi, siz mi değiştiniz?

Çok tanıdık endişeler:) bu endişelere rağmen evlenip evliliklerinizin güzel geçtiğini düşününce mutlu oluyorum. Maşaallah.

amin çok teşekkür ederim :)

Sevgili salinger öncelikle mutluluklar dilerim. Şuan evlilik değil de başka bir karar aşamasında olsaydınız da bu tip davranışlar sergileyecektiniz muhtemelen. Hayatta tabiki hepimiz en doğru kararı vermek ister ve en yüksek mutluluğu hedefleriz. Ancak sizin gibi karar verme sürecinde kaygı yaşayan insanlar, doğru kararı verdim mi endişesiyle sürekli bir açık kapı bırakırlar çünkü kendilerini hapsedilmiş gibi hissederler. Bu da kişilerin size olan güvenini zedeler. Şunu bilmelisiniz ki hayatta ipler herzaman bizim elimizde değil, hayatta sonsuz olasılık var ve bu noktada kader&irade kavramları üzerine biraz düşünün. Kendi aklınıza ve kararlarınıza güvenme cesaretini gösterin, sonrasını da akışa bırakın. Hayatın akışına güvenin ve bizden daha yüksek bir gücün olduğuna inanın. Benim inancıma göre Tanrıdır mesela bu güç, siz de kendi inancınıza göre düşünebilirsiniz. Teslimiyet ve güven kadar güzel bir duygu yoktur.

doğru söylüyorsunuz hata yapma riskine karşı hiçbirşey yapmamayı yeğliyorum çoğu zaman
Hata siyahtır, doğru beyaz. Ikisi yanyana güzel durur :) beyaz daha beyaz, siyah daha siyah.
Hata yapmak hiç bir şey yapmamaktan daha iyidir. Tecrübedir en azından..
Ama tabi şimdi biz ne kadar konuşsak boş. Çünkü kaygı problemleri uzun vadede çözülüyor. Sen kendin başarabilirsin.

Şimdi muhtemelen sana saçma gelecek fakat bir yöntem söyleyeceğim.
Her gece ve gün içinde ihtiyacın olduğu her an gözlerini kapat ve hayal et.Kaygılarını,korkularını temizleyen beyaz, parlak bir ışıgın zihnine girip bedenine yayıldığını düşün . Sanki yıllar sonra duşa girmişsin gibi o beyaz ışığın tüm karamsarliklarini akıttığını gör zihninde. Bunu ayrıntılı olarak da yapabilirsin.Beyninden kalbine ayak parmaklarina kadar.
Kişisel minik bir terapi yöntemi.

Size bir olay anlatayım. Bir tanıdığım eşi ile çok kavga ediyordu . Ortada dişe dokunur hiç bir sebep yok ama hanımefendi gurbette oldugu icin kendini güvende hissetmediği için endişelerini çok yansitiyordu. Ben de tavsiye olarak seni her şeyden koruyacak bir varlık hayal et ve sıkıntıya düştüğün her an onu çağır dedim.Olumlu enerjiden oluştur bu varlığı dedim. Hayvan olabilir, insan olabilir, melek olabilirvs vs .2 haftalık bir uğraştan sonra ejderha oluşturmuş kendisi. Eşi ile her kavga edişinde ve sinirini atmak için ejderhanin onun yüzüne ateş püskürttüğünü düşünüyormuş.(amaç bu değildi) aradan 3 ay zaman geçiyor. Adam beni ariyor çok az kavga ediyoruz diyor ama her kavga edişimizde yanaklarım kıpkırmızı oluyor, ensem isilik oluyor diyor terliyorum susuyorum aynı kaygı problemi bende de mi var acaba diyor.... :) yok ejderha o dedim.

Kiz 12 ve 5 yasindaki cocuk yemiyecekse kim yiyecek findigi fistigi:))benimkiler 27 aylik 1 yasindan beri findigida fistigida uzumu mandalinayi aklina ne gelirse kendileri yiyor.koyuyom tabaga veriyom ellerine yiyorlar.o arada isimi gucumu yapiyorum ben.baslarinda da beklemiyorum.hic aklima gelmedi valla bogazlarina kacar mi diye?1_2 defa takildi yutamadilar sitini sivazladim gecti sonra yemeye devam

Biraz da kişilik yapısıyla alakalı, ben de kararsız ve kaygılı bir ruh haline sahibim. Bu aralar sık sık bu cümleyi kuracağım çünkü şu aralar da kaygılarım bozuk :)

Bi arkadaş teslimiyet demiş çok doğru söylemiş. Sık sık kendime 'mihail bu kadar çok yüklenme kendine seni yaradana güven, rabbim sana bırakıyorum bundan sonrasını' derim ve çok rahatlarım.

Mutluluklar dilerim,

Aynı evde yaşamaya başlayınca her şey daha güzel bir hale geldi
Endişeler şekil değiştirdi ama
Çocukların geleceği hakkında ama sanıyorum birçok annenin sorunudur bu normal olarak

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…