Herkes Hak Ettiği Hayatı Mi Yaşıyor ?

İnşaat mühendisiyim
iyi de 5 sene sınav çalışıp inşaat kazanmışsanız (çünkü daha yeni bitmiş) demek ki çok çok akademik başarısı yüksek birisi değilsiniz
inşaat çok yüksek puanlı bir bölüm değil...aksine son yıllarda oldukça düşük bir bölüm oldu.

dolayısıyla sizin tıp kazanamayacağınız zaten ortada herkesin durumu (en azından tıp için) belli yani. tıp ya da ilahiyat diyen baba inşaata nasıl gönderdi o zaman? siz biraz bahane ediyor olmayasınız?

madem birlikte yaşaması zor bir aileniz var ilk girdiğinizde hemşirelik filan gibi ataması kolay bir bölüm kazanıp gitseydiniz ya da liseden ataması kolay olan herhangi birşey maksat şehirde çıkmak olsun, zaten amacınız buymuş. bedensel sıkıntını yoksa besyo filan gibi biryere gitseydiniz yaşınız küçükken, okuması da rahat.

5 sene sınava hazırlanmaya kaç aile izin verir sanıyorsunuz? ben doğulu değilim ama etrafımda 5 sene sınava giren kimse yok benim. lise bitince okul olmuyorsa girip markette filan çalışıyor kızlar. belki anca üniversite bitirdikten sonra 3-4 kere KPSS deneyen var o da yine aralarda çalışıyor yine kendi masrafını çıkarıyor.

sizi anlayamaıdm ki ben amaç bir an evvel başka şehire gitmek aile baskısından kurtulmaksa enn alakasız bölüm inşaat
ne yapacaksınız yüksekovada, çemişgezekte filan şantiye şefi mi olacaksınız? ne hayal etmiştiniz?

Eski konulariniza da göz attım.
Ailenizden çok şikayetçisiniz, psikolojik ve fiziksel şiddet gördüm demişsiniz. Ben 37 yaşındayım. Benim jenerasyonumdan psikolojik ve fiziksel şiddet görmeden büyüyen nadir insan vardır. Evet bunlar insanın hayatını etkiler. Ama bunlara takılıp kalamayız. Önce kendimizi o ortamdan kurtarmamız, sonra da iyileşmek için adım atmamız gerekiyor.

Malesef akıllıca seçimler yapamamışsınız. Sizin durumunuzdaki birisi sevmese bile atanması, para kazanması en kolay bölümlerden birini okuyup işini eline almalıydı. İnşaat mühendisliği özellikle bir kadın olarak iş bulmanın sıkıntılı bir alan. Benim bölümünün %70'i kadındı. Buna rağmen iş görüşmelerinde fabrika ortamlarının aslında pek de kadınlara göre olmadığını duydum defalarca, çok çok iyi bir okuldan mezun olmama rağmen.

Olan oldu, geçen geçti. Yeni mezunsunuz belli ki. Ben sizin yerinizde olsam kpss çalışırım çok sıkı şekilde. Düz memurluk, ya da kendi alanınız farketmez. Bir şekilde atanıp para kazanmanız hem size çok iyi gelecek hem de emin olun o baskıcı ailenizin bir tık geri adım atmasını sağlayacaktır. Ha baktınız bir yıl, iki yıl olmadı nolur 5 yıl da kpss için kaybetmeyin. İyi kötü demeden iş bulmaya çalışın. Şu an yaşadığınız yere atanmış bir memurun, bir öğretmenin çocuğuna bile baksanız fena para kazanmazsınız.

Baktığım kadarıyla konularınızda gezmenin altını çok fazla çizmişsiniz. Sürekli gezemedim, yaşayamadım demişsiniz. Gezmek elbette ki güzel bir şey. Herkes ister sürekli gezsin tozsun. Ama ülkemizdeki maddi manevi şartlar belli. Sizin yaşınıza kadar benim de için tatil demek köye gitmek, bir sürü iş yapmak demekti mesela. Şu an ise biraz da mecburen uçağa binmekten bıkmış durumdayım. Ümitsiz olmayın, daha çok gençsiniz, siz de gezersiniz.

Ama bunu düşünüp de hayatı kendinize zehir etmeyin. Yani gezmek dediğimiz sey öyle bir hale getirildi ki özellikle sosyal medya tarafından, sanki gezmiyorsanız yaşamıyorsunuz. Oysa ki bu bir illüzyon. Sosyal medyada görünür olan kişilerin bizlere sürekli pompaladığı bir şey. Herkes aslında gezmeyi bu kadar seviyor değil. Ben çok sevmiyorum mesela. Gezdiğim kadar evimde sakin vakit geçirmeyi, kitap okumayı, dizi izlemeyi de seviyorum. Kendimi tanıdığım ve kac yaşına geldiğim halde ben bile bazen etkileniyorum gördüklerimden, herkes geziyor ben bişeyler mi kaçırıyorum diye. Sonra saçmalama diyorum, sen her tatil bir yerlere gitmeyi sevmezsin.

Siz de başkalarının neler yaptığını göz ardı etmeye çalışın. Siz ne seviyorsunuz, önemli olan bu. Önce hayatınızı elinize almaya odaklanın. Gezmek, giyinmek, eğlenmek elbette önemli ama sıralamada daha aşağıda. Ne bilim belki dikiş dikebiliyorsunuzdur, inşaat mühendisliği mezunusunuz ortaokul seviyesinde matematik, Türkçe, fen dersleri verebilirsiniz. Ordan kazandığınız parayla online kurslar alip dilinizi gelistirebilirsiniz.
Yani ilk anda aklıma gelenler bunlar. Düşününce neler bulunur. Belki aile evinden çıkamazsınız ama kendinize bir alan açar, bir üretim yaparsanız; bir şekilde kendinize bir yetkinlik katarsaniz eminim kendinizi daha iyi hissedersiniz.

Kolaylıklar diliyorum size.

Babam 5.kez çok Zor ikna oldu halam kuzenlerim abim ablam hepsi yeter artık gitsin üniye deyince gönderdi
.

Babam 5.kez çok Zor ikna oldu halam kuzenlerim abim ablam hepsi yeter artık gitsin üniye deyince gönderdi
.
Beş sene boyunca babayı ikna etmeye çalışıp sonra inşaat mühendisliği gibi kadınların iş bulma ihtimalinin çok düşük olduğu bir bölüm mü seçtiniz yani? Baba da buna ilginç bir şekilde ikna olmuş. E siz iş bulamayayım hayatımı kuramayayım diye uğraşmışsınız resmen.

Sınavdda panik atak geçirdim puanım çok çok düşüktü

Sınavdda panik atak geçirdim puanım çok çok düşüktü
Bütün olumsuzluklar hep sizin dışınızda gelişmiş. İnsan doğası gereği hep başkalarını, başka şeyleri suçlama eğilimindedir hatalarını kabul etmek yerine. Bu normal ancak yerinizde saymaktan, aynı hataları tekrar tekrar yapmaktan başka bir işe yaramaz. Şu saatten sonra yapmanız gereken hatalarınızı kabul edip zararın neresinden dönebileceğinize bakmak. Yoksa daha yıllarca başkalarının hayatlarını izlersiniz.

Haklısınız teşekkür ederim

.
yahu yapmayın etmeyin
inşaat mühendisliğini neredeyse sınava girip adını yazan kazanıyor, ODTÜde okumadınız herhalde?

iyi bir puan alıp okuyacak kadar akademik başarınız yokmuş demek ki aileniz mi şimdi bunun suçlusu? siz çok çok iyi bir bölüm kazandınız da göndermediler mi?

siz iyi bir yer kazanabilmiş olsanız inşaata göndermeye ikna olan baba 2. yıl diş hekimliğine de (atıyorum) gönderirdi, mesela.

Lise travmalarimdan dolayı evet akademik başarım yüksek değildi ama istediğim bölümü okuma lüksü verilmedi bana ve sınava hazırlanırken aile içi şiddet kavgalar korkunc şeyler yaşadım önceki konularımada bakarsanız yaşadığım travmalardan dolayı 8 senedir ilaç kullandığımı bilirsin ve böyle azarlar gibi konuşmazsin

belirli koşulların içine doğuyoruz sonra bize sunulan seçenekler arasından seçmek zorunda kalıyoruz kimse yüzde yüz özgür değil eşit değil kimisi önden kimisi arkadan başlıyor insanlar birbirlerini asla anlayamayacakları farklı problemlerle boğuşarak büyüyor ama şu da bir gerçek ki bir noktadan sonra ufacık olsun özgür seçim şansın varsa o noktadan sonra artık herkes hakettiğini düşündüğü hayatı yaşıyor artık geçmişte ne yaşadığın değil şuan nerede olduğun önemli hayatının gidişatını değiştirebilirsin geçmişe odaklanma geleceği kurmaya odaklan sen istediğin hayatı yaşa mutsuz edenlere karşı çık ilaca bağımlı hayatın biter buna emin ol ilaç çözüm değil hastalığın ta kendisi

bu arada gerçekten insanlar gezebiliyor mu sanıyorsunuz onlar eskidendi ha daha kolaydı ama o zaman da belirli bir kesim yapabiliyordu ya da öğrenciler gezgin kafası kamp yaparak, duş, yemek vs. çok düşük standartlarda tutarak geziyorlardı artık o bile pahalı
önce siz kendiniz olabildiğiniz bir hayat inşa edin ondan sonra bol bol gezersiniz umarım ama olduğun yerde sayıp ağlamanın bi faydası yok bunu diyebilirim kimse ne yaşadığınıza bakmayacak nerede olduğunuza bakacak siz de nerede olduğunuza göre mutlu olacaksınız muhafazakar aile veya değil bu ülke birçok nesline gençlik ve hayat borçlu bu da bizim gerçeğimiz bol şans dilerim

büyük bir turizm şirketinin call centerında çalışan tanıdığım satış oranı sayesinde şirketin anlaşmalı olduğu lüks otellere tatile gidiyor havalanında yemek şirketinde çalışan tanıdıklarım uçak biletlerinde indirim alıyorlar bu tarz şeylere bakın gezmek hedefiniz ise ve maaşları da iyi en azından üniversite mezunusunuz ki okuyanlar okuduğuna lanet ettiği bir dönemdeyiz aslında çoğumuzun durumu sizden farklı değil sistem berbat durumda bunlardan hariç maddi durumu iyi veya olmasa bile beraber para kazanıp hayat inşa edebileceğiniz sizi gezdirecek özgür bırakacak biriyle evlilik yapmaya çalışın ama umutsuzluktan çıkın

Haklısınız teşekkür ederim
Rica ederim. Birkaç mesajınızda eski konularıma bakın demişsiniz, baktım. Aylardır aynı konuları açıp durmuşsunuz. Bir sürü öneri gelmiş hangisini uygulama yoluna gittiniz?

Bir de panik atak geçirdiğiniz sınav son girdiğiniz değilmiş ki. Yani panik atakla son sınavdan aldığınız puanın alakası yok. Üniversite sınavıyla beş sene cebelleşmek yerine kpss’ye hazırlansaydınız şu an çoktan hayatınızı kurmuş olurdunuz.

Buradaki yorum yapan bazi arkadaşların sorunu su ki empatiden yoksunlar.sen batıda dogmussundur doğduğundan beri ozgursundur aile yapın seni serbest bırakmıştır okul gezileri için şehir dışına bile cikmissindir kucuk yaşta ama burada konu açıp dertlenen bir insana aaa bunuasa gelmişsin ayrı eve mi çıkmadın.aaa izinsiz dışarı cikamiyormusun püühhh.yukarida bir arkasadas yazmış coğrafya kaderdir diye.ve hiç kimse yaşamadığı aile ortamı hakkında yorum yapmamalı
Konu sahibi KPSS zorlayın kurtuluşunuz bu ise başka şehre atanın gidin.kacis için evlilik düşünmeyin.
Rahmetli babam çok baskıcı idi .annem bile düğüne parka akrabalara gezmeye gittikmi evde kesin kıyamet kopardı.kendisi Türkiye'nin bütün şehirlerini gezmisti ama bizim okul piknigine gitmemiz yasaktı.abilerim babamda gördüğünü uyguladı ev bana resmen cehennem hayatı idi.calisiyirdum ama kendime birşey alınca ki ihtiyaç olurdu o birşey,ya da arkadaşla bir çay içmeye ciktikmi maaşını goremiyoruz aldığını süse püse yatiriyorsun arkadaşlarına yediriyorsun demişti.34 yaşında sadece bir haftadır tanıdigim adama evet dedim evlendim o evden kurtulmak için.rabbim yuzume baktı kocadan yana yüzüm güldü.maasima dokunmaz.tabiki giderler ortak.eve hergun kargo gelir gık demez.evliligimizin 6.ci senesi 10 kadar şehir gördük ki oğlum küçük onunla zor oluyor devamı gelecek.kendini niye anlattın diyeceksin insaaalllh karşına düzgün biri çıkarsa hayatının geri kalanı güzel olur senin için duam dir

çok alakasız bir çıkarımda bulunmuşsunuz
çok ilgili ise evet, hiçbir okul gezisine gitmedim, asla bir arkadaş d.gününe gitmedim. serbest bırakılmak gibi bir şey söz konusu değildi. (ilk çocuğum benden sonra yavaş yavaş saldılar tabi)
evimizde yatılı kalan onlarca akraba olduğu için ben liseyi bile yatılı okudum 14 yaşındaydım evden mecburen çıktım ama zaten çok güzel burslarla okuduğum içindi bu, yoksa pek para da yoktu. (zaten öyle kazanmasam ilk gelen görücüye vereceğini söyleyen de bir babam vardı). üniversite için dersaneyi kendim kazandım, tercihlerimi kendi başıma yaptım, kendi başıma kaydoldum filan (daha reşit de değildim)...etrafımda da aileden dezavantajlı pek çok kadın var.

aksine sürekli ailesine etrafa sağa sola bahne bulanın yol katedemediğini görüyorum ben.

bu kızı babası asla serbest bırakmıyordu da nasıl gitti inşaat okudu? %80 i erkek olan bölümde ? şimdi burada bir çelişki yok mu?

çok baskıcı bir ailesi vardı nasıl 20 yaşında 2 sene sınava girip kazanamamış mesela evlendirilmedi de 3 sene daha sınava girdi, hala da bekar üstelik de işsiz.
ne evli ne eve maddi katkısı var , bu nasıl doğu, bu nasıl baskı?

bu ülkede baskıcı aile bi tek doğuda yok. hatta belki abisi para gönderdi okurken. o zaman doğu ailesi böyle denmiyor nedense.

panik atak geçirdim diye idda ediyor yukarıda bir üyenin yazdığına göre okula yerleştiği sınav panik atak geçirdiği sınav değilmiş. neden böyle kıvırıyor?

demek ki akademik başarısı düşük. bu da dünyanın sonu değil. 1 denersin 2 denersin madem huzursuzsun madem kötü ortamdasın o ortamda 5 sene insan neden kalır?

insan yapmıyorsa ben illa x bölüm okuyacam diye kaç sene inat edebilir şu koşullarda? bi kurtul öne ortamdan illa bi bölüm olacaksa sonra onu yine oku.

kaldı ki inşaat kolay iş bulmak için ideal bir bölüm mü kadın için hele? ben keşke KPSS yapsın derim, umarım da yapar ama kızın akademik başarısı düşük, bu ortada. lise KPSS çalışsa daha iyiymiş zamanında ya da gitse el becerisi/ticaret vs. içeren meslek edinse (hala yapabileceği şeyler olabilir), kolay atanan bölüm okusa....hiçbirini yapmamış ki. şimdi de sınavdan başka şeylere yünelse daha iyi değil mi iş bulmak için?

inşaat en kötü 92lerle filan atanıyor. erkek olsa polis olur yani mezunlar genelde öyle şeyler yapıyor...(psikolojisi polisliğe elverişli değil muhtemelen)
sanmıyorum ki şu anda düz atamalara da gerekli 90-95 puanları filan alsın - bakın, alacak olsa zaten üniversite okurken KPSS de çalışabilirdi benim etrafımda 93+ KPPS puanı olan 10 kişiden 9u bu puanı ya okurken (çift sene olmasına bağlı olarak 3. veya 4. senesinde) aldı ya da önce 85-88 gibi puanlarla bi atandı memur olup çalıştı, çalışırken tekrar girdi. çalışırken 5 kere de girebilir, var giren illa DHMİ istiyorum diye giriyorlar.

bu kıza 90-95 puan gerekmese, bari bi 82 puanla filan atanabilecek olsa başka şeyler derdim. (kppsye girmişse ve 90ya yakın almışsa lafımı geri alıyorum o zaman çalışırsa 3-4 puan daha alabilir, böyle bir şey olsa sizce buraya yazmaz mıydı?)

böyle konuşunca da sitede kimsenin hoşuna gitmiyor, ben olanı söylüyorum bu tavsiyeyi veriyorsunuz oturup 15 sene de KPSS çalışıyorlar bu sefer, iyi mi oluyor?

ailemizi seçemiyoruz
ülkede pek çok insan aileden ya da yaşadığı yerden yana dertli ya da sağlık sorunu var veya ailesinin madi sorunu var, bazısı hepsi birden.
hiç böyle şeylerle uğraşmasak en güzeli, herkes çok isterdi elbette ama ne yapalım yani?
tüm senelerimizi şikayet edip, birilerini suçlayıp işe yaramayan kararlar alarak mı geçirelim?

Ben İstanbulda yaşamama rağmen güney doğuluyum baskıcı diyebileceğim bi ailem var zor bir aile ben de hiç okul gezisine pikniğe gitmedim lisede gittim garsonluk yapmaya başladım komilik yaptım öyle böyle paramı kazandım benim ailem için süslü olmak saçmadır beyinsizliktir küçükken düğünlerde yaşıtlarım gelinlik giyerken süslü elbiseler giyerken ben pantolon tişört aşırı aşırı derecede bana özenmeyen annem vardı. üniversite sınavından çıkıp işe girdim paramı kazandım çünkü bi kadın parasını kazandığı kadar ayakta durur parası olan kendi ayaklarının üstünde durmayan kadında sorun ondadır mesela sizde bu sorun var ama parasız biri ne yapabilir ki? Ben şort giydim diye hüngür hüngür ağlayan annem vardı oje sürüyorum diye utanan babam vardı hala öyleler ben evden çıkmadan önce annem babamla kavga ederim. burda da 23 yaşında pandemi zamanı inşaat okumuş bi kadın var. Önümde daha kısa bir sürü seçenek varken. Benim de var doğudan gelmiş arkadaşlarım arkadaşımın arkadaşı vardı kızın montu yoktu ya böyle bir yokluk 7 8 kardeşli bu kız geldi özel eğitim okudu okurken çalıştı çabaladı hayatını kurtardı. inşaat mühendisliği okurken zaten işsizlik garantilidir atanma azdır. Ne bekliyordu ki sırf okumak için okumuş. Şimdi de onun dışında herkes suçlu neredeyse 30 yaşında

Buradaki yorum yapan bazi arkadaşların sorunu su ki empatiden yoksunlar.sen batıda dogmussundur doğduğundan beri ozgursundur aile yapın seni serbest bırakmıştır okul gezileri için şehir dışına bile cikmissindir kucuk yaşta ama burada konu açıp dertlenen bir insana aaa bunuasa gelmişsin ayrı eve mi çıkmadın.aaa izinsiz dışarı cikamiyormusun püühhh.yukarida bir arkasadas yazmış coğrafya kaderdir diye.ve hiç kimse yaşamadığı aile ortamı hakkında yorum yapmamalı
Konu sahibi KPSS zorlayın kurtuluşunuz bu ise başka şehre atanın gidin.kacis için evlilik düşünmeyin.
Rahmetli babam çok baskıcı idi .annem bile düğüne parka akrabalara gezmeye gittikmi evde kesin kıyamet kopardı.kendisi Türkiye'nin bütün şehirlerini gezmisti ama bizim okul piknigine gitmemiz yasaktı.abilerim babamda gördüğünü uyguladı ev bana resmen cehennem hayatı idi.calisiyirdum ama kendime birşey alınca ki ihtiyaç olurdu o birşey,ya da arkadaşla bir çay içmeye ciktikmi maaşını goremiyoruz aldığını süse püse yatiriyorsun arkadaşlarına yediriyorsun demişti.34 yaşında sadece bir haftadır tanıdigim adama evet dedim evlendim o evden kurtulmak için.rabbim yuzume baktı kocadan yana yüzüm güldü.maasima dokunmaz.tabiki giderler ortak.eve hergun kargo gelir gık demez.evliligimizin 6.ci senesi 10 kadar şehir gördük ki oğlum küçük onunla zor oluyor devamı gelecek.kendini niye anlattın diyeceksin insaaalllh karşına düzgün biri çıkarsa hayatının geri kalanı güzel olur senin için duam dir Ben senerenelerce kpss çalış diye öneri vermedim.ama tek kurtuluşu memur olarak atanmak.maddi imkanlar yüzünden liseyi bıraktım spot mağazaya ise girdim.sinif arkadaşlarımın önünde eğilip paça ölçüsü aldım.dershaneden çıkıp yanıma geldikleri için.nefsime dokunuyordu.ugrastim açıktan liseyi bitirdim 2 yıllık bir bölüm okudum.ki.istedigim bölüm degildi ailem başka şehri aklından cikar ya bu şehir ya başka şehir olmaz dedi..sonrasinda uğraştım 4 yıllık bir bölüm okudum.ama ne zorluklarla.arkadaslarim sadece bir gün çalışır vizeden finalden yüksek alır ben sabahlarim, yine de anca geçer not alırım.agnoyu tutturmak için anam ağladı.hic unutmam vize sınavım var calisiyirum annem süpürgeyi önüme attı onlar karın doyurmuyor ben yaşlı halimle ev süpürecem sen oturacakmisin dedi.simdi pişman ama kaynak gibi işin var der.okudugum iki bolumlede alakasız bir işe girdim.Allah yardım etti KHK ile kadro aldım.iyi de maaşım var açıkçası.ama aile ortamım iyi olsa idi destekleselerdi hayalimdeki mesleği yapardim.oyle zaman oldu ki yol param bile olmadı çok sukurki üniversite evime yakındı.o yüzden diyorum kimse kimsenin hayatını bilmeden ahkam kesmesin

hanımefedi siz 15-16 yaşından itibaren kendiniz çalışıp okumuşsunuz
aileden desteğin yoksa aşağı yukarı böyle bir hayatın oluyor, herkes de aynısını diyor zaten.

bu kız 28 yaşında evde oturuyor, 5 sene sınava hazırlanıyor öyle bir lüksü var ama "istediğim bölüme gitme lüksüm olmadı" diyor.
sen önce bi kazan da hele.

ama ahkamı buradakiler mi kesiyor?
iyi, hala daha şikayet edip otursun bi 3-5 sene daha oturur ondan sonra artık "evde kaldım, ailem kötü, işsizim" olarak günceller konularını.

Ben güneydoğulu değilim ama gerçekten olmayınca olmuyor zorbalaninca olmuyor.konun sahibinin aile dinamiği ne derecedir bilmem ama çok zor bir aileden çıktım.babam çok zalimdi maaşımizi kendimize harcayamazdik kardeslerine yedirirdi.nenhastalik süresince ne yoğun bakım syrecinde nede cenazesinde o kardesleri gelmedi.niye elden ayaktan düştü para yediremedi.simdi hergun duş a girdiğimde bekar iken babamın banyo yapmamiza engel olduğu için kirli saçlarla koktugumu hatırlarım su mu yakıyor hergun banyo yapıyorsunuz diye.haftada bir banyo birkez de saç yikardim.emekleyerek mesleğimi elime aldım.ne olursa olsun param olmalıydı.o yüzden o meslek bu meslek dusunemiyorsun.cok bağnaz da değildir alilem böyle aşiret doğulu falan.bem evlendim hayatı değişti yaşım yolun yarısında iken.cocugumamhersey yapıyorum harcadikca harciyorum.annem acısını mi cikariyorsunnder farkindalar ama iş işten geçti.Allaha şükür evliliğim yolunda çünkü kaçış yolu olarak evlendim hayatıma kumar oynadım

Ben ilk sayfadaki kinusuna istinaden yazım sonraki sayfaları çok okumadim hatasida varsa kendi tercihlerinin bedelini yasayacak

Çok teşekkür ederim beni anlayıp kırmadan empati kurduğunuz için

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…