Herseyi cok iyi bilen hasta yakinlari

Sizin o birseyden anlamaz diye dusundugunuz hasta yakinlari sizin dikkate almadiginiz hastanin durumunu sizlerfen daha iyi anlayabiliyor zaman zaman
Rahmetli kayinvaliden gunlerce hastanede nefes alamadi gelen dr psikoljik diyip durdu sonra nemi oldi esim dr un yakasina yapisti ciger filmi istedi tani oda olay oldu siz nasil benim takibimdeki hastayi baska dr a baktirirsiniz diyr ve annemin cigerinde tam 3 kg su cikti cok bilmis hasta yakini esim sayesinde anlasildi

Eğitim çok iyi olduğu için dünya çapındaki 800 üniversitede 2 tane üniversitemiz var (İstanbul Üniversitesi 328. sıradan, Hacettepe Üniversitesi ise 377. ) Ben gayet Türkiyenin gelişmesini istiyorum , ama doğruya doğru yanlışa yanlış demediğimiz sürece olduğumuz yerde sayarız . At gözlüğünüzü çıkarında öyle bakın bu konulara.

Bu konu açıldığından beri yazılanları takip ediyorum.
Aslında yorum yazmayacaktım ama bazı yorumlar beni cevap yazmaya yöneltti. Bu mesajı asla polemik amaçlı yazmıyorum, bu konuya yazdığım ilk ve son mesaj olacaktır.
Bir hekim olarak en sinir olduğum cümlelerden biri ''bizim vergilerimizle maaş alıyorsunuz''. Sadece doktorlar mı sizin verginiz ile maaş alıyor, Türkiye Cumhuriyetinde çalışan her memur (öğretmen, hakim, savcı, teknisyen, hemşire, biyolog, kaymakam, vali) maaşını devletten alır ve tabi ki bu maaşın bir kısmında vergileriniz var. Ama bunu söylerken insanlar şunu unutuyorlar, doktorlar da vergi veriyor. Üstelik maaş ücreti arttıkça kesilen vergi miktarı da artıyor. Üstelik sadece maaşımdan değil sabaha kadar uykusuz kalarak tuttuğum nöbet ücretinden, poliklinikte hasta bakarak kazandığım performans ücretinden ayrı ayrı vergi kesiliyor. Emin olun pek çok kişiden daha çok vergi veriyoruz. Vergilerimiz sadece memurlara mı gidiyor tabi ki hayır!! Siz Türkiyede kaç tane yeşilkartlı olduğunu, kaç tane özürlüye bakım parası verildiğini biliyor musunuz? İşte asıl vergileriniz/vergilerimiz oralara harcanıyor. Bu yazdığımın yanlış anlaşılmasını istemem, muhtaç durumda olan insanlara yardım edilmesine asla bir itirazım yok.
Sağlık giderlerinin devlet tarafından karşılandığı çok az ülke vardır. Diğer pek çok ülke de insanlar özel sağlık sigortası yaptırıp aylık ücret ödüyorlar, sağlık hizmetlerinden ancak bu şeklide faydalanıyorlar yada hastaneye her gidildiğinde masrafları kendileri karşılıyor.
Biz de ise hastaneye gidince ve ilaç alırken devlet sadece katkı payı kesiyor ama kesilen ücretler sandığınız gibi direkt doktorun cebine gitmiyor. Ama büyük olasılıkla yakın bir gelecekte sağlık sistemi özelleşecek ve tüm sağlık giderlerini cebimizden karşılamaya başlayacağız. Ülkemizde yaşayan insanları ekonomik durumunu düşününce şahsen ben asla böyle birşey istemem, çünkü daha karnını bile doyurmak için para bulamayan insanlarımız var.

Muayeneden çok bilgisayarda ilaç yazmakla uğraşan doktorlar var denilmiş. Vallahi bu e-reçete sistemini biz hekimler getirmedik. Hastanın tanısını bilgisayara girmeden reçete yazamıyoruz haliyle tanıyı girmek reçeteyi yazmak vakit alıyor. Keşke her hekimin odasında bir tıbbi sekreter olsa da bu bilgisayar işleri ile onlar ilgilense.

En rahatsız olduğum konulardan biri de 'sıra olayı'. İnanın şu sıra nedeniyle hastalarla münakaşaya girmekten bıktım,usandım, yıprandım. Beniim bölüm nedeniyle yaşlı hasta sayım fazla, biliyorsunuz ki 65 yaş üstü hastanın önceliği var, haliyle bekletmeden almalıyım. Poliklinikte hergün yaşanan dialoglar:
Hasta Yakını: Benim hastam 65 yaşüstü
Ben: Tamam, buyrun girin
Başka bir hasta: Aaaa ama sıra 20. numarada, niye onları içeri alıyorsun
Ben: Ama o 65 yaşüstü önceliği var
Hasta:Ama ne yapalım biz de sabahtan beri bekliyoruz, otobüsüzmüz kaçacak offff pufff der söylenir sanki 65 yaşüstü kuralını ben getirmişim gibi.
Malum randevulu hastanın da önceliği var yani randevu saatinde içeri alınmalı.Çalıştığım hastande randevular 10 dakika ara ile veriliyor.İçeri mesela 10:00 randevulu hastayı aldım
21 Numaralı hasta: Sıra benimdi
Ben: Ama o randevulu hasta
10:00 randevulu hastanın mauyenesi bitince 10:10 randevulu hasta içeri alınır.
21 numaralı hasta: Bu ne ya sabahtan beri bekliyorum, önüne gelen içeri giriyor, 21 numarada takılı kaldı
Ben: Bu hastada 10:10 randevusu ne yapabilirim ki
21 numaralı hasta:Bizimde acele işimiz var,bekleyemem çabuk olsana...
Ve bu noktadan sonra ip kopuyor, tartışma çıkıyor. Üstelik kimse benim tanıdığım eşim dostum değil kimseye haksız yere öncelikte tanımıyorum ama nedense doktorla tartışılıyor.

Bazende içerdeki hastanın muayenesi biraz uzamıştır. Saat: 10:01 geçiyordur 10:00 randevulu hastanın da sırası gelmiştir. Bazen kapı çalınır bazen ise pat diye içeri dalarlar, ben randevulu hastayım sıram geldi. Tamam anlıyorum ama içerdeki hastanın muayenesi henüz bitmedi ne yapayım sizin randevu saatiniz geldi diye muayene etmekte olduğum hastayı dışarı mı çıkarayım?
Ben şahsen şu sıra konusunda biraz anlayış bekliyorum. Tamam siz dışarda sıra bekliyorsunuz ama ben de içerde 1 saniye bile boş durmuyorum ki. Nasıl olsa mesai bitene kadar hepinize bakılacak. Benim öğle tatiline bile girince baktığım çok hasta olmuştur,sırf öğleden sonraya kalıp çok beklemesinler diye. Ve ben her hastama içeri girince hoşgeldiniz ve giderken geçmiş olsun demeye özen gösteririm, ama bizim de yorgun olduğumuz, hasta olduğumuz ya da moralimizin bozuk olduğu zamanlar var.

Türkiyede eğitim almış hekimleri beğenmeyen arkadaşlar hasta olduklarında kime gidiyor acaba, amerikalı doktorlara mı? Toplumumuzda her alanda yabancı merakı fazla nedense.

Tüm doktorlar insani olarak iyidir gibi bir iddiam yok, her meslekte olduğu gibi bizim de kötü, anlayışsız meslektaşlarımız var. Onları asla savunamam.

Doktorlar hakkında yorum yaparken şu yazdıklarımı da bir düşünmenizi rica ediyorum.

Son düzenleme:
Ahhh Allahim aynen aynen aynen.
Hasta yakini bilir.her seyi hasta yakini bilir.doktor bir sey bilmez zaten degil mi dovmek lazim.
Ben doktor oldugumda yanimda biber gazi tasicam abi zaten.ahh birde erkek olsaydim bana saldiranin..
Ya bu genellemeyelim cogu kisi cok iyi hasta yakini olanlar filan seviyorum getirdiginiz yiyecekleri filan ama ozellikle internette bos insanlar toplanmis kiskanclik yapiyor sanki.
Bu bos insanlar okumamis yatmis gezmis 'dottoylar cok maas aliyo ama((' takiliyorlar.
Alcaklar tabi.sen laylaylom boz tus kasalim universite sinavina girelim.sonra'doktaylay blalaa'
ahaha aynen canim.sen cekeme zaten
Not;bu konuda cok doluyun.anam babam dedem teyzem doktor.tip ogrencisiyim.tum laflar suleleme geliyor gibi hissediyorum saygilar..

Vay vay vay hanfendi hazretlerine bakin.guzelim sistem basit sen istiyor para sinavini verecek iyi.tamam anliyorum herkesin kafasi basmaz derslere dogru e o zaman sende baska is dallarina yoneleceksin:)sen dedim pardon ya alinmadin demi(ya kardrsim onla mi ugsamcam ben ya tayze neren agriyor degilde nereniZ agriyor hanfendi mi diyecegim.ahah.tabi ulkemizi cok iyi yansitiyor bu durum.a ha.birde test sinavi oluyormusuz.herkes oyle oluyor.ben klasigi tercih ederim mesela.sinav sorularini aliyormusuz.nerde ya?hadi onu gevtim guzel kardesim uni. sinavina girerken senle esit degil miydik pardon?sen niye kazanamadin?
ay kiyamam aglama sana da baska is bulalim:))

Son düzenleme:

saygısız olduğunu düşünmek için düz mantığa sahip olmak gerek...ya doktorlardan biri üşendi çekilse olur ama çekilmese de olabilir gibisinden ya da diğeri performansını arttırmak isteyip dişini çekmek istedi.,..performans sistemini getirip seni bu duruma düşüren sağlık bakanlığı utansın..

Bence yaşlı olanı dinle bak doktor hanım ne dedl performan artıracakmış yani doktorluğu sende tecrübe edecek ve deneyim kısmına yazacak 2o 'li diş çekildi deneyim yaptım diye

Bence yaşlı olanı dinle bak doktor hanım ne dedl performan artıracakmış yani doktorluğu sende tecrübe edecek ve deneyim kısmına yazacak 2o 'li diş çekildi deneyim yaptım diye

zaten çektirmedim bende bi daha da gitmem ağrımadıkça
performans sistemi hiç aklıma gelmemişti şaşırdım doğrusu

çok bilmiş hasta yakınlarından biri de ben oluyorum sanırm,, annem birkaç gün önce anjio oldu,bunun damardan yapılanıda varmış ama bizim doktor hiç bundan bahsetmedi neyse , bilen bilir kasıktan yapılıyor bu işlem.. başında babam bekledi ben işten izin alıp gittim gittiğimde çıkmış servise çıkarılmak için acilde yatırılıyordu..3 litre su içeceksin denmiş( doğal olarak..) e annemde içmiş tabi baya neyse konuya geleyim , kadın sıkıştı öyle böyle değil ağlıyor sıkıştım diye,3 saat olmuş oparasyon biteli wc ye gidemez tabiki bi kap verdiler ki 2 yaşındaki bebek bile yapamaz ..bir tül ile kapatıyorsun çevreyi 2 yanda erkek hasta ben onları görebiliyorsam onlarda beni görüyor piskolojisi ile yapamadı hasta bağı vs yok olmuyor annem hüngür hüngür ağlıyor kum torbası basınç yapıyor mesaneye ama yapamıyor,gazda birikmiş! hemşire bulduk yalvar yakar dinlettik kendimizi,aa dedi ben o riski alamam yapcak! arkadaş yapcakda yapamıyor görüyorsun..kalın bi çarşaf ver bari ben geriyim kapatıyım belki rahat hisseder ,e yok olmaz! annenizi öyle görmek inanın çok acı...yalvarıyor resmen, ne süre sonra hanfendi gelmiş ayy napsak kiii diyor ölürmüsünüz öldürürmüsünüz? sonda takılamaz mı dedim,Olabilir aslında diyor!taksana kardeşim 2 saattir kadının halini görüyorsun,naz olsa şimdiye yapardı demek ki gerçekten piskolojik bişey ! ama doktora sorması lazımmış..doktor beyde hiç görmeden az sıksın dişini 2 saat sonra gitcek zaten demiş..ayıptır günahtır,bazı doktorlar hiç insan olmamış..neticede en sonunda babamı çıldırttılar doktorun yakasına yapışınca nasıl olduysa birden bire (işlemden 5 saat sonrası yani) sondaya izin verildi ..son 1 saat kaldı asla kalkamazsın dediler 1 saat sonra geldiler kum torbasını yana koydular kalk wc ye git gel giyin gidebilirsin hadi geçmiş olsun dendi ..bumudur yani? olur mu yarında gelceksin doktor sonucuna bakcak ona göre bişiler yapılcak .. sonuç çıkmadımı? yoo çıktı ama mesai bitimine 10 dakka var yarına kaldı hanım kusura bakma!!!! orda bende bir hemşireden siz hasta yakınlarıda herşeyi çok biliyorsunuz lafını yedim..vallahi ayıp...

anneniz için çok geçmiş olsun bir sonda takmalarıyla pulları dökülmezdi herhalde.......terbiyesiz bir insan her yerde terbiyesiz........lakin bizim burda bahsettiğimiz çok bilmiş hasta yakını sen olmuyorsun canım.......sana yapılan tedaviyi yan etkilerini hastalığın sürecini zaten sana anlatmak zorunda.......ama öyle manyak hastalar gördümki........örneğin hastanın bacağı şişmiştir ve gelir benimle hastalığın fizyopatolojisini tartışmak ister......internetten ödemin sebeplerini okumuştur ve gelir bana derki......doktor hanım kandaki protein yapıtaşlarındaki eksiklikten de ödem meydana geliyormuş acaba benim hastamda da bundan olabilir mi gibi absurd sorularla gelirse ben onunla frank starling yasalarını tartışmak benim uzmanlık alanımı da aşar......böyle bir saçmalığı nasıl savuşturacağımı düşünürüm........hastalarla biyofizik biyokimya fizyopatoloji tartışmak benim görevim değil....bir doktor bu konuların eğitimini almışsa da uzmanlık alanı değil..........genelde doktorların yakındığı esas hasta bu prototipe giriyor

yazı tarzı ele veriyor işte kaliteyi.

iyi oldu ama,

ohh tüm kurtlarımı dökeyim.

piayango sizin gibi bir eziğe düştü.

benim kastettiğim siz değilsiniz.

siz gayet avamsınız.

snob takılanlardan olamazsınız.

öss puanı ile hayatta kendinize bir sosyal statü oluşturabilmişsiniz.

ama ne yazık ki yöneticiniz bizleriz.

bizim hastanelerimizde eleman olarak çalışıyorsunuz.

ne o ezildiniz mi.

ezik

Son düzenleme:

senin hastanen derken ne kastettigini anlamadim?senin hastanende caliscagimida sanmiyorum babam beni universite hastanesine aldircak:) sen sanirim bashekim gibi bir seymisin doktormusun nesin anlamadim ama doktorsan niye kendini kotuluyorsun? bir de ezik diyerek seviyeli konustugunumu saniyorsun yerim yaa.neyse bu dediklerin senden zeki oldugum gercegini degistirmiyor seviyeli arkadasim:))

babanız nasıl aldıracak sizi merak ettim
biz buna halk dilinde torpil diyoruz da o yüzden

Kendi aranızda tartışıyorsunuz hastayı nasıl idare edeceksiniz ,yine insani boyut önem arz ediyor ,insanı sevmeyen nasıl doktor oluyor, epey eziyettir sizin için

hep siz mi yapacaksiniz torpil?hem torpilli olan biri varsa burda o ben degilim hastane yoneticisiyim diyen arkadas hepimiz biliyoruz nasil hastane yoneticisi rektor filan olunur.

ben nerde torpil yaptırmışım acaba beni tanıyosunuz nerde çalıştığımı ne iş yaptığımı biliyosunuz heralde
diğer arkadaşa laf atıyosunuz ama kendiniz resmen yazmışsınız torpille gireceğinizi bi de gayet normalleştirmişsiniz maaşallah
madem o kadar zeki yetenekli mükemmelsiniz niye babanıza ihtiyaç duyuyosunuz ve başkalarının hakkını yiyosunuz bir yerlere gelebilmek için ilginç doğrusu

rektörlük ne alaka ayrıca bu durumla diğer arkadaşın yazdığından rektör olduğu kanısına vardırsanız zekanızı bi daha gözden geçirin zeka küpü arkadaşım

siz yazdıklarınızı okuyo musunuz Allah aşkına türkçeyi katletmişsiniz
buna nasıl bir üsluptur böyle 10 yaşında çocuk gibisiniz resmen
illaki doktorları savunacaksanız pepe ve bazı doktor arkadaşlar gayet seviyeli bi şekilde anlatıyolar durumlarını
sizin yazdıklarınız kalitenizi baya baya ele veriyo

Son düzenleme:

Baban seni bir devlet hastanesine aldırır baskasının babası da gelir seni yerinden eder :)

İmla kurallarından bihaber bir doktor :)

Baban seni bir devlet hastanesine aldırır baskasının babası da gelir seni yerinden eder :)

İmla kurallarından bihaber bir doktor :)

babam beni universite hastanesine aldircak diyorum biri gelmis devlet hastanesi diyor.
turkce sozcuklerin algilanisindan bir haber...neydi pardon?
herhalde sen de saglik bakaniyim filan diyeceksin dur dikkat edeyim ben :))(telefondan girerken boyle oluyo kusura bakma boyle cok uzuluyorsan anlamadigin icin...yapcak bisey yok senin icin ugrasmayacagim.kusura bakmadin demi ayy guzeliim

ya beni siyasete sokacaksin.bu ulkede rektorlukte dekanlikta senin gorevinde bir seyler sayesinde oluyor.ben kendime guveniyorum.aslinda cok da hak ediyorim istedigim yere gelmeyi.ama herkes kendine yakin olacaklari alacagi icin benim de bir seyler ayarlamam gerekiyor.normal sartlar altinda yeltenmem tabiki.baskalarinin haklarini yiyenler baska kisiler oluyor bu durumda.ben de isterim demokratik bir ulke olalim.eminim anliyorsundur.

Siz cidden doktor musunuz ya inanamıyorum. ÖSS'nin zekayı ölçmediğini bir kez daha gördük sayenizde :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…