IKIGAI(Hep meşgul kalarak mutlu olma)

WunderLost

Yaprak döker bir yanımız, bir yanımız bahar bahçe
Pro Üye
Anneler Kulübü
24 Mart 2020
9.743
35.122
31
Merhaba güzel hanımlar Ikigai kitabını okuduktan sonra bende bazı farkındalıklar oluştu. Bunları sizlerle de paylaşmak istedim. Yapmayı düşündüğüm şeyleri belki sizlerden de yapmak isteyen olur diye buraya yazmaya karar verdim.:KK51:

Öncelikle kitabı bitirince dikkatimi çeken ilk şey Japonların uzun ve mutlu yaşama sırlarını anlatan bu kitapla Peygamber Efendimizin sünnetleri arasındaki benzerlikler oldu. Çünkü temelde kendini meşgul ederek, üreterek, sağlıklı beslenerek, şükrederek uzun yıllar hayatta kaldıklarını belirtiyordu asırlık isimler kendileriyle yapılan röportajlarda.

Dilerseniz önce Peygamber Efendimizin konuyla bağlantılı olduğunu düşündüğüm sünnetlerinden bahsedelim
1- Sofradan doymadan kalkmak
2- Yemeği iki öğün yemek
3- Pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmak(Cumartesi- Pazar da)

"Oruç tutunuz ki sıhhat bulasınız." (Feyzül Kadir 4/212).




Gelelim okuduğum kitapta altını çizdiğim dikkatimi çeken tavsiye niteliğindeki bölümlere:kahve:



Ikigainin 10 kuralından bahdeyim kısaca

1- Aktif kalın, emekli olmayın
"Hastalığın için sıhhatinden, ölümün için hayatından istifade et. Vaktini boş geçirme."
(Buharî, Rikak 3)

2- Ağırdan alın
(Acele şeytandan, teenni Rahmandandır.) [Tirmizi]

3- Midenizi tıka basa doldurmayın

"İnsanoğlu mideden daha kötü bir kap doldurmamıştır. İnsanoğluna, belini doğrultan bir kaç lokma yeter. Eğer yemek istiyorsa, midenin üçte biri yiyecek, üçte biri içecek ve üçte biri de hava içindir.”
(İbn-i Mace, H.no:3349)

4- Çevrenizde iyi arkadaşlarınız olsun
Allah Rasûlü (sav) arkadaş seçiminin önemine binaen şöyle bir benzetmede bulunur:
“İyi arkadaşla kötü arkadaş misk taşıyan kimse ile körük üfüren kimse gibidir. Misk taşıyan ya sana onu ikram eder yahut sen ondan (miski) satın alırsın ya da ondan güzel bir koku duyarsın. Körük üfüren kimse ise ya elbiseni yakar ya da ondan kötü bir koku duyarsın!” (Müslim, Birr, 146)

5- Bir sonraki doğum gününüze kadar şekle girin(egzersiz)

Hz. Muhammed (s.a.s)`in Hz. Aişe ile müşterek hayatlarında en az iki defa bizzat koşu şeklinde yarışa tutuştuğu bilinmektedir.

6- Gülümseyin
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Din kardeşinin yüzüne gülümsemen sadakadır.”

[Tirmizî, Birr 3]

7- Doğayla tekrar bağlantı kurun

«Bir kimse ağaç diker de o ağacın meyvesinden bir insan veya Allah’ın mahlûkâtından herhangi bir varlık yerse bu, o ağacı diken kimse için sadaka olur.»” (Ahmed, VI, 444. Bkz. Müslim, Müsâkât, 7)

8- Teşekkürlerinizi sunun

“Mü’minin durumu gıbta ve hayranlığa değer. Çünkü her hâli kendisi için bir hayır sebebidir. Böylesi bir özellik sadece mü’minde vardır: Sevinecek olsa, şükreder; bu onun için hayır olur. Başına bir belâ gelecek olsa, sabreder; bu da onun için hayır olur.”
(Müslim, Zühd 64)

9- Anı yaşayın

Zamanın kıymetini bilmek, geçmişe takılı kalmamak ve devamlı olarak gelecek kaygısı taşımamak anlamına geliyor.

10- Ikigainizi takip edin

Amacınızı takip edin anlamına geliyor.


Maddelerin hemen altlarına ilgili olduğunu düşündüğüm hadislere, alıntılara yer verdim hanımlar. Neden benzerlik bulduğumu açıklamak için yani.


s.156 Reinhold Nieburh'un ünlü sükunet duası:
Tanrım, değiştiremeyeceğim şeyleri
Sükunetle kabul etme lütfunu bana bahşet
Değiştirmem gereken şeyleri
Değiştirmek için cesaret
Ve ikisi arasındaki ayrımı
Yapabilmek için bilgelik ver.
Bunu da Bakara süresi 216.ayetle bağdaştırabiliriz: Aslında hoşlanmadığınız bir şey, belki de sizin için hayırlıdır; sevdiğiniz ve arzuladığınız bir şey de, olur ki sizin için şerli ve zararlıdır. (Her şeyin doğrusunu ve hayırlısını) Allah bilir, siz bilmezsiniz.



s.118 "Hara Hachi Bu" kavramından bahsedelim. Kısaca yemeği bitirdiğinde hala birazcık aç olmaktır. %80 kuralı diye de ifade ediliyor. Sofradan doymadan kalkmak sünnettir.

s.120 Günlük %80 kuralını uygulamaya alternatif olarak haftada bir ya da iki gün oruç tutulabilir. 5:2 beslenmesi, haftada iki gün oruç tutmak ve diğer beş gün normal bir şekilde yemek demektir.
Hepimiz biliyoruz ki Peygamber Efendimiz de ramazan ayının dışında da devamlı oruç tutardı. Özellikle pazartesi ve perşembe günleri.


s.68 Bir akış yakalama şansını artırmak ve böylelikle ikigaimizle temasta olmak için dikkat dağıtıcılardan bağımsız zaman ve mekan yaratacak birkaç fikir
- Uyanık olduğunuz ilk saat ve yatmadan önce son saat herhangi bir ekrana bakmayın
- Haftanın bir günü teknoloji orucu tutun
- Pomodoro tekniğini deneyin. 25 dakika çalışıp 5 dakika dinlenmeyi hatırlatır bu teknik. Siz bunu 50 dakika çalışıp 10 dakika dinlenerek de yapabilirsiniz.




Şimdiiii gelelimmm benim bu konuyu niye açtığımaaaa çok uzattım hemen toparlayımm. :KK68:
1- Haftanın 2 günü oruç tutmaya karar verdim. Pazartesi ve perşembe tutarak hem güzel bir şey yapmış olurum hem de vücut için bir arınma gerçekleşmiş olur.
2- Ikigaimi belirlemeye karar verdim. Yani aslında mutlu olduğun yapmaktan keyif aldığın yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamadığın akışa bıraktığın şey oluyor bu. Böylelikle hep meşgul kalarak mutlu olmuş oluyorsun. Kişisel gelişim kısmı da bu oluyor işte. Mesela ben kitap okumayı, el işi yapmayı(hobisel) ve mutfakta zaman geçirmeyi çok seviyorum bunları yaparken gerçekten zaman akıp gidiyor benim için.
3- Ikigainin 10 kuralı diye bahsettiğim şeyleri hayatıma uyarlamaya çalışacağım. Yani aktif olacak, aceleci davranmayacak, midemi tıka basa doldurmayacak, çevremde beni kötü etkileyenleri ayıklayıp iyi arkadaşlar edinecek, egzersizi rutin haline getirecek, gülümseyecek, doğayla iç içe olacak, şükredecek, anı yaşamaya çalışacak ve yapmayı sevdiğim şeyleri yapmaya devam edeceğim.
4- Teknoloji orucu da çok dikkatimi çekti gerçekten uyanınca 1 saat ve yatmadan evvel 1 saat herhangi bir ekrana bakmayacak(tv, telefon vb.) ve haftada 1 gün internet olmadan sadece beni arayan olursa açıp konuşup kapatacak şekilde kendimi deneyeceğim.


Sizler de katılmak isterseniz bu konu altında sohbet edebilir deneyimlerimizi paylaşabiliriz. Sağlıklı beslenme, hareket etme(sabahları uyanınca birkaç egzersiz bile düzenli yapıldığında fayda sağlar illa dışarda koşmak, spor salonuna gitmek, evde zumba yapmaktan bahsetmiyorum ufak ufak da olsa daimi hareket rutininden bahsediyorum.), mutlu olunan faaliyetleri yapma, teknoloji ile gerektiği kadar iç içe olma şeklinde sıralayabiliriz bu başlıkta konuşacaklarımızı. :KK200:


Ben başlayayım
1- Günlük en az 50 sayfa kitap okumaya çalışacağım
2- Pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmaya çalışacağım
3- Uyanınca 1 saat ve yatmadan son saat herhangi bir ekrana bakmayacağım(normalde instagramda hikayelere bakıp uyku moduna geçen biriyim ama deneyeceğim bunu)
4- Haftada 1 gün teknoloji orucu tutacağım ancak bunu gün boyu yapamam(malum okullar yeniden uzaktan eğitime döndü canlı dersler, whatsapp üzerinden ödevlendirme, velilerle iletişim vs.) ama belli periyotlar belirleyip yalnızca o saat aralıklarında bakabilirim. Çoğu telefonda ekran süresi özellikleri var artık. Uygulamalara kota koyuyorsunuz o süreyi aşınca o uygulamayı açmanıza müsaade etmiyor telefon. Mesela whatsaap, instagram, kadınlar kulübü, nefis yemek tarifleri, youtube benim en çok vakit geçirdiğim yerler bunlara süre kısıtlaması koyarak kendi teknoloji orucumu gerçekleştirmeye çalışacağım.
5- Aktif kalma kuralını yapmam gereken işlerde üşengeç olmayıp ertelememeye çalışarak uyarlayacağım. Günlük yapmam gereken işler neler, yaptım mı şeklinde yani. Bunun içerisinde yapmaktan hoşlandığım şeyler de olmuş olacak zaten(hobi, mutfak, kitap vs.)

Katılacak olanlara şimdiden teşekkürler. Katılan olmazsa da ben burayı günlük gibi kullanırım hiç sıkıntı değil. :KK45:
 
Evet uygulamaya başlayalım o vakit. 1 e doğru uyuyacağımı düşünerek telefonu bırakıyorum. Televizyona da bakmıyor yatağa geçiyorum. Kitap okuyarak günü sonlandırmayı düşünüyorum. Gündüz 44 sayfa okumuştum üzerine ne kadar ekleyebilirsem artık.
Sabah uyandığımda yataktan çıkınca birkaç egzersiz yapıp(basit düzeyde ısınma hareketleri 5 dk kadar) güne şükrederek gülümseyerek başlamak istiyorum inşallah.
Hayırlı geceler :KK68:
 
Screenshot_20201118-000641_Chrome.jpg


Kitapta yer alan Güneşi Selamlama ritüeli sabah yapmak isteyenler için buraya bırakayım gitmeden. 🤗🌸🌸
 
Son zamanlarda gördüğüm en güzel kitap incelemesi olmuş. Verilen örnekler de şahane🥰 Bu kitap uzun zamandır okuyacaklarım arasında bulunuyordu ama sayende artık bir an önce okumak istiyorum. Ben de elimden geldiği kadar uygulayacağım ❤️
Ne mutlu bana o zaman. Teşekkür ederim 🤗🤗🌸
 
Günaaaydınnnnn :KK25:
Dün gece kitap okuyup uyudum herhangi bir ekrana bakmadım gerçekten de.
Bu sabah da gözümü açar açmaz telefona sarılmadım onun yerine kitap okudum, egzersiz yaptım(ter atacak derecede ciddi spor hareketleri değil bunlar ısınma, esneme hareketleri gibi, güneşi selamlama gibi 5 dk lık şeyler).
Kahvaltımı hazırladım(eşim okulda), yedim.
Tv yi de hala açmadım .
Bu arada telefondan sık kullandığım uygulamalara 1 saat kotası koydum bakalım gün sonunda neler olacak😂😂
 
Temizlik yaptım(evi süpürdüm, sildim, toz aldım, wc yi temizledim, banyo yu akşam girdiğimde temizlerim diye düşündüm).

Uygulamalara kota koyunca gereksiz şeylerle vakit harcamayıp sadece ihtiyaç duyulan şeye bakıp çıkma eğilimi göstermeye başladım bu benim için iyi bir şey.

Akşam yemeği hazırlığına girmeyeceğim bugün çünkü dün yapmıştım(2 kişi olunca yapılan yemekler ertesi gün de yeniyor).

Kitap okumaya devam ederim belki bir kahve yaparım kendime temizliğin üstüne iyi gelir hak etttim bence.

Bakalım gün sonunda kotayı aştığım bir uygulama olacak mı
 
X