İkinci çocuk meselesi

Çocuk rızkıyla gelir durumuna inanmiyorum.
Hep de bu rızık olayını zengin kişiler dile getiriyor.
Hep bu rızık zengin ailelere geliyor.
Açlıktan ölen o kadar çocuk var ki..
Onların rızkı nerede peki?
Ayrıca burada maddi durumu çok iyi olanlar var. Onlar tabi ki 2 3 4 çocuk der. Bir ay mama parasının olmadığı durumu hiç yaşamamışlar ki. Siz bazen elimizde 1 lira yoktu demissiniz. Bu çocuk mama yemesi gerektiğinde alamazsanız ne olacak? Bez parası olmazsa ne olacak? Siz tüm hesapları yapın. Pirinç lapası ile çocuk beslenmez.
Ayrıca ailenizden de destek yokmuş. Yani bakıcı tutmanız lazım. Çoğu bakıcı asgari ücretle çalışıyor. Zaten asgari ücret alıyorsunuz. Nasıl olacak?

Eşinizle bütçenize bakın. Ama bence tek çocukta kalsanız daha iyi olur. Çocuk meselesine bu devirde sırf duygusal bakılıp karar verilmez. Eskidendi o bir maaşla 2 3 4 çocuk büyütülmesi. Şimdi gıda bile bu kadar pahalı iken nasıl tek maaşla 2 cocuk bakılacak hem de kirada 1200 tl öderken? Cok zor..
evet iste hayat standartlari anlayisi herkes icin cok farkli.mesela bir komsum var.iki elti ve kayinvalide yasiyorlar.kadinin 3 cocugu var.eltisinin de sanirim 2 cocugu var.3arti1 evdeler.cocuklar devlet okuluna gidiyor.kadin cok cocuklu olmaktan memnundu mesela.saglikli gidalar kiyafetler kurslar aktiviteler hayatlarinda yoktur diye dusunuyorum.hep oyle gordukleri icin o sekilde yasamak onlar icin sorun degil.ama biraz olsun yedigi ictigine egitimine ozen gostereyim dediginde zaten hesap ortada haklisiniz.

Bende böyle düşünüyorum da sonuçta çalışmam lazım ya kreşi yada annemi dusunerek coçuk yapamam cocuklar anneye doymadan buyuyor en iyisii olsun istiyoruz ihtiyaçlarını karsılayabılelım istiyoruz zor bu devirde hersey
Tek çocuğun hakkını bile veremiyoruz. Zordan öte durum. Iç karartmak gibi olmasın ama daha da zorlaşacak bu daralan ekonomide. Malesef görünen bu.

Çocuk rızkıyla gelir durumuna inanmiyorum.
Hep de bu rızık olayını zengin kişiler dile getiriyor.
Hep bu rızık zengin ailelere geliyor.
Açlıktan ölen o kadar çocuk var ki..
Onların rızkı nerede peki?
Ayrıca burada maddi durumu çok iyi olanlar var. Onlar tabi ki 2 3 4 çocuk der. Bir ay mama parasının olmadığı durumu hiç yaşamamışlar ki. Siz bazen elimizde 1 lira yoktu demissiniz. Bu çocuk mama yemesi gerektiğinde alamazsanız ne olacak? Bez parası olmazsa ne olacak? Siz tüm hesapları yapın. Pirinç lapası ile çocuk beslenmez.
Ayrıca ailenizden de destek yokmuş. Yani bakıcı tutmanız lazım. Çoğu bakıcı asgari ücretle çalışıyor. Zaten asgari ücret alıyorsunuz. Nasıl olacak?

Eşinizle bütçenize bakın. Ama bence tek çocukta kalsanız daha iyi olur. Çocuk meselesine bu devirde sırf duygusal bakılıp karar verilmez. Eskidendi o bir maaşla 2 3 4 çocuk büyütülmesi. Şimdi gıda bile bu kadar pahalı iken nasıl tek maaşla 2 cocuk bakılacak hem de kirada 1200 tl öderken? Cok zor..

Ben hep bunları düşünüyorum ama siz yazarkende tekrar gözümde canlandı, gerçekten çok zorluk olmuş, Maddi anlamda çok sıkıntı yaşamışız. Evet mesela oğlum tam anlamıyla 4.aydan beri mama kullanıyor 10.aya kadar idare ettim ve doktoru bıraktırdı zaten oğlumda içememeye başlamıştı. Biz yinede iyi bir şekilde bakmaya çalıştık oğluma inanır mısınız öyle pirinç lapası vs vermedim. Ama şuan diğer bebek için şartlar çok zorlanır birde uzun süre maddi sıkıntı yaşayıp kendimize zaman ayırmamısız 2. Bebek maddi manevi zor oluyor zaten şu sartlarda

Size kalan 3300 bu para dört kişilik aile için çok az olmaz mı? Gezip tozamadik diyorsunuz sizi geçtim gezip tozup istediğini yapamayan çocuklara yazık değil mi? Ayrıca size de yazık değil mi? Bu yaşlarınız geri gelecek mi

Doğru, zaten maddi kaynaklı ilk çocuğumuz bile 6.yılımızda düşündük. Yıpranan kadın oluyor zaten genellıklede maddi manevi

Onemli olan cocuk sayisi degil. O cocuklara yeterli imkanlari sunabilmek. Maddi manevi imkanlariniz ikiye bolunecek. O soranlara bir sorun bakalim. Cocuklarina hangi imkanlari sagliyorlar? Ozel okul, devlet okulu, okul dışı aktivite, kurs vs vs.
Valla bana soranların atıyorum 20 kişi soruyorsa 2 si özel okula gönderiyordur onlarla hep aile destekli. Ya eşinin babasıyla işi var yada kayınpeder gönderiyor. Diğerleri 1.5 2 yaşlarında çocuklarını kreşte büyüttüler. Öyle okul dışı aktıvıteye gıden de aklıma bile gelmiyor sadece okula gidiyorlar .

90larda dogup da tek cocuk olanlar

90larda dogup da tek cocuk olanlara yazik denirdi.cunku o zaman herkes 2 3 4 kardesti.ama 2000lerden itibaren artik 1 2 cocuk oluyor.3 cocuk bile cok azaldi.yani bu zamanin tek cocuklari kendilerini garip hissetmez diye dusunuyorum.zaten arkadaslarinin bir kismi tek cocuk bir kismi 2 olcak.

Hiç böyle düşünmemiştim gerçekten çok mantıklı

Kardeşlik güzel şey. Bende 2.çocuğumun olmasını çok istiyorum ama gel gör ki bu bizim planlamamızla olmuyo. 1 senedir istiyorum ben 9 ay önce kürtaj oldum o zamandan beri bekliyorum☹️ Allah dilerse olur ancak. Sizde kimseye aldırış etmeyin eğer insanların yorumlarından rahatsız oluyorsanız onlara "düşünmüyorum" diyebilirsiniz. İnşÂllah banada bütün isteyenlere de sağlıkla nasip olur amin

3300 tl elinizde kalacak.
1000 tl faturalar 1000 tl de beslenme desek kaldı 1300 tl. 300 tl yol parası desek 1000 tl kalır. Yeni doğan masrafları ve bir çocuğun masrafları kreş vb çok zor. Yeterli değil maalesef.ekstra harcamalar gelirse o ayı çıkaramazsınız maalesef. Ben çocuk isteyen kişilerin önce en az 10 bin tl birikim yapması taraftarıyım. Bazen özel testler muayene durumları olabilir. Bunlar hep para..siz bilinçli birisiniz belli..bence şu an doğru zaman değil..

gerçekten çocuğum için maddi durumum ne kadar kısıtla olsa da bebekken oğluma yapmadığım şey kalmadı hala da öyle. Gözünden sakınırım. Aslında içinden istediğim olması yönünde değil ben evde olsam 3 tane de bebek bakarım zaten bakmak yada çocuk yapmak değil zor olan sırf maddiyat. Eh manevi olarakda kalabalık bir sülale görmeyecek oğlum onun için ayrı üzülüyorum. Birde 2.sine aynı şeyleri yasatmayayım diyorum

• Beğen
Reactions: 000
Kardeşlik güzel şey. Bende 2.çocuğumun olmasını çok istiyorum ama gel gör ki bu bizim planlamamızla olmuyo. 1 senedir istiyorum ben 9 ay önce kürtaj oldum o zamandan beri bekliyorum☹ Allah dilerse olur ancak. Sizde kimseye aldırış etmeyin eğer insanların yorumlarından rahatsız oluyorsanız onlara "düşünmüyorum" diyebilirsiniz. İnşÂllah banada bütün isteyenlere de sağlıkla nasip olur amin

Ay hayırlısıyla inşallah sizinde dilediğiniz gibi olur umarım Rabbim hayırlısını nasip etsin isteyen herkese

Herkesın fıkrı su, size bırsey olursa onlar bırbırıne dayanak olur. Araları çok kötü olan kardeşlerde var. Bizim sıcak bir bağımız olmadığı için ya çocuklarında öyle olursa diye hiç istemiyorum. Allah korusun bize birşey olsa çocuğuma bakacak annemden başka kimsem yok.

Bende tamda aynı sebeplerden dolayı 2.cocugu hic düşünmüyorum istemiyorum da. Ben de 28 yaşındayım tüp bebekle ilk cocuguma hamileyim ne aile var ne anne ne baba. Görüşmüyorum. Esime bakiyorum onunda kardesiyle hicbir samimiyeti bağı yok. Genetikte önemli. Kabul etmek lazım. Kardes illa kan can demek değil. Ben mutsuz ailede büyüdüm kavgalar falan. Onlar da aklima gelince hic istemiyorum. Millete de b... yemek düşer. Istediğini sorsunlar onu soranlar özellikle cocuk yapabilcek yaşta değilse sen dogursana teyze demek lazim. Evet hakediyorlar. Kimsenin ozel hayati kimseyi ilgilendirmez. Genclerse de sana yapmadan haber vericem soz demek lazim. Bidaha da sormazlar zaten.
Ben bu sorulara maruz kalan kısırlığı defalarca hatırlayan biri olarak bu konuda biraz boyle düşünüyorum.

Ay hayırlısıyla inşallah sizinde dilediğiniz gibi olur umarım Rabbim hayırlısını nasip etsin isteyen herkese

Amin teşekkür ederim. Benim eşimin şuanki maaşı 3 bin küsür evimiz kira, arabamız ve 1 çocuğumuz var . İlk çocukta çok masraf olur bilirsiniz bende ev hanımıyım ama oğlumu hiçbişeyden mahrum etmedik çok şükür
2.yi de aynı istekle istiyorum bence manevi olarak hazır hissetmek en az maddiyat kadar önemli. Allah herkesin gönlüne göre versin

Hemen hemen ayni durumdayiz.
11.5 senelik evliyim. Oglum 2.5 yasinda.
Bulundugumuz yerde hicbir akrabamiz yok.
Benim ailem yurtdisinda. Esimin ailesi Turkiye'nin diger ucunda yasiyor.
Kardeslerimle bir kardealik bagim olmadigindan ogluma kardes dusunmuyorum. Her kardes birbirinin dayanagi olmuyor cunku.
2.cocuk sorularına bne de maruz kaliyorum. Ama bu sadece beni ilgilendiren bir karar ve ben kesin olarak istemiyorum.

Back
X