Gözlerim doldu canım okurken. O yüzden hep diyorum hayırlı evlat diye. İnşallah anne baban gibi ana baba olabiliriz. Maşallah size. Ne diyim bilemedim yaa. Benim anlatmak istediğim tam olarak buydu :)Bi sey daha anlaticam. Ben en küçük cocugum. 10 kardessiniz düşünün ve en buyuk olan rahmetli abim harcligiyla kendi kucugune bir cikolata alirdi okuldan gelirken. O digerine verirdi, o digerine verirdi, en sonunda o cikolata bana gelirdi ben yerdim. :) ablalarim dort bir yandan bana ders verirlerdi, biri resim dersime yardim ederdi, biri matematige biri ingilizceye. Abilerim alir gezdirirdi, okula gotururlerdi. Annem Kur'an dersleri verirdi. Babam bizimle oynardi.
Ya bunlar harika seyler anlatilmaz gerçekten yasanir.
Mesela bir kardesimizin sıkıntısı varsa hepimiz birlesir yanina gideriz, sıkıntısını aliriz. Maddi olarak bir derdi varsa herkes ortaya para koyar. Benim ablamin maddi durumu cok kotuydu eskiden, biz hep ona bir seyler gotururduk, asla eksik etmezdik. Ablami hep ararim eger durumu kotuyae kosar yanina gideriz. Benim bogazimdan gecmiyor kardeslerim kotu durumdayken. Ben su an evliyim kendi yiyecegim seyi anneme de abi ve ablalarima da goturuyorum ve bitanecik yegenlerime. Canimi versem bile az diyorum.
Mesela ablamin esi vefat ettiginde hepimiz atladik ucaga yanina gittik. Hepimiz oturduk onunla agladik. Cocuklariyla ilgilendik. Bir saniye bile elini birakmadim ablamin. Bir saniye bile onu opmeden durmadim. Ne oldu boylece guclu oldu. Annem kizinin yanindan hala da ayrilmadi.
Rahmetli abim icin hala oturup yas dokeriz keske yasasaydi diye. Yengemi kardes bildik abimin vefatindan sonra, birbirimize tutunduk, ayni evin icinde kavgasiz gurultusuz yasadik, yegenimle cok yas farkim yok onunla da kardes gibi buyuduk. Abilerim abimizin emaneti en iyi yerlerde okusun, en iyi hayati yaşasın diye ozel okullara gonderdiler hep en iyilerini yaptilar sirf kardeslerine olan sevgi sebebiyle, yegenim benim canimdir ona kurban olurum o derece de seviyoruz kardes cocuklarini.. Kardes oyle bir sey ki arkadaslar gerçekten anlatilmaz.
Bir yere gittigimizde arkadasa ihtiyac duymuyorduk hep beraberdik.
Her aksam 10 kardeşin bir sofrada oturdugunu dusunsenize. Anneniz babaniz kendi yemeklerinden veriyor, abiniz ablaniz kendi yemegini veriyor. Bi hayal edin ne kadar guzel.. Simdi herkesin cocugu var ve o cocuklar da bizimle kardes gibiler. Yegenim beni babasindan kiskaniyor, sen bilgece halami benden cok mu seviyorsun baba diye ki beni de cok sever kendisi :))
Yani ikinci bir cocugu yapin. Eger guzel, dini terbiye verir sekilde egitirseniz cok da mutlu olurlar.
Bale kursu, yok gitar kursu su kursu bu kursu onemli degil.
Manevi doygunluk onemlidir. Ki zaten belediyelerin ucretsiz kurslari da var. Benim ablam 4 cocugunu da teakvandoya gönderiyordu.
Abimin 5 cocugu var Allah bagislasin. Ve yengem cok rahat. Cocuklar evi toplar sofrayi kurar kendi islerini yaparlar. Dersaneye giderler.
Bir cocuk eger her ise yetebiliyorsa basarilidir bence..
Cok uzun oldu :))
Gözlerim doldu canım okurken. O yüzden hep diyorum hayırlı evlat diye. İnşallah anne baban gibi ana baba olabiliriz. Maşallah size. Ne diyim bilemedim yaa. Benim anlatmak istediğim tam olarak buydu :)
Amin canım. İnşallah oyleyizdir büyünce anlarız artık :)Insallah ya. Hep dualarimda onceligim bizim hayirli evlatlara hayirli anne babalar olmamizi nasip et Allahim diyedir..
Eminim siz de cok iyi anne babalarsinizdir..
Hayranlıkla,duygulanarak okudum.Bi sey daha anlaticam. Ben en küçük cocugum. 10 kardessiniz düşünün ve en buyuk olan rahmetli abim harcligiyla kendi kucugune bir cikolata alirdi okuldan gelirken. O digerine verirdi, o digerine verirdi, en sonunda o cikolata bana gelirdi ben yerdim. :) ablalarim dort bir yandan bana ders verirlerdi, biri resim dersime yardim ederdi, biri matematige biri ingilizceye. Abilerim alir gezdirirdi, okula gotururlerdi. Annem Kur'an dersleri verirdi. Babam bizimle oynardi.
Mesela bir kardesimizin sıkıntısı varsa hepimiz birlesir yanina gideriz, sıkıntısını aliriz. Maddi olarak bir derdi varsa herkes ortaya para koyar. Benim ablamin maddi durumu cok kotuydu eskiden, biz hep ona bir seyler gotururduk, asla eksik etmezdik. Ablami hep ararim eger durumu kotuyae kosar yanina gideriz. Benim bogazimdan gecmiyor kardeslerim kotu durumdayken. Ben su an evliyim kendi yiyecegim seyi anneme de abi ve ablalarima da goturuyorum ve bitanecik yegenlerime. Canimi versem bile az diyorum.
Mesela ablamin esi vefat ettiginde hepimiz atladik ucaga yanina gittik. Hepimiz oturduk onunla agladik. Cocuklariyla ilgilendik. Bir saniye bile elini birakmadim ablamin. Bir saniye bile onu opmeden durmadim. Ne oldu boylece guclu oldu. Annem kizinin yanindan hala da ayrilmadi.
Rahmetli abim icin hala oturup yas dokeriz keske yasasaydi diye. Yengemi kardes bildik abimin vefatindan sonra, birbirimize tutunduk, ayni evin icinde kavgasiz gurultusuz yasadik, yegenimle cok yas farkim yok onunla da kardes gibi buyuduk. Abilerim abimizin emaneti en iyi yerlerde okusun, en iyi hayati yaşasın diye ozel okullara gonderdiler hep en iyilerini yaptilar sirf kardeslerine olan sevgi sebebiyle, yegenim benim canimdir ona kurban olurum o derece de seviyoruz kardes cocuklarini.. Kardes oyle bir sey ki arkadaslar gerçekten anlatilmaz.
Her aksam 10 kardeşin bir sofrada oturdugunu dusunsenize. Anneniz babaniz kendi yemeklerinden veriyor, abiniz ablaniz kendi yemegini veriyor. Bi hayal edin ne kadar guzel.. Simdi herkesin cocugu var ve o cocuklar da bizimle kardes gibiler. Yegenim beni babasindan kiskaniyor, sen bilgece halami benden cok mu seviyorsun baba diye ki beni de cok sever kendisi :))
Yani ikinci bir cocugu yapin. Eger guzel, dini terbiye verir sekilde egitirseniz cok da mutlu olurlar.
Manevi doygunluk onemlidir. Ki zaten belediyelerin ucretsiz kurslari da var. Benim ablam 4 cocugunu da teakvandoya gönderiyordu.
Abimin 5 cocugu var Allah bagislasin. Ve yengem cok rahat. Cocuklar evi toplar sofrayi kurar kendi islerini yaparlar. Dersaneye giderler.
Cok uzun oldu :))
Hayranlıkla,duygulanarak okudum.
anne babanız muhteşemmiş bence.
evde huzur,birlik,sevgi,fedakarlıkda örnek olmuşlar.
o muhabbeti ,düsturu size aktarmışlar.
bir çikolatayı yemeyip kardeşine vermek müthiş bir olgunluk.
Herşey kötüye giderse dediğiniz için dedim ben. Tabiki de b planım var. Sürekli düsünürüm eşimin olebileceğini. 4 çocukla üniversiteye başlamamın bir nedeni de dünyanın birbir türlü hali var oldu. Maddi olarak batarsak ve eşimde Allah korusun ayrılırsa bi şekilde yanımdan, gider anneme taşınırim ve çalışırım. 3 4 bin maaşla da gayet güzel gecinilebilir.
Evet isteyerek oldu. Maddi durumumuz var çok şükür.
Hem memur hem de yatırımcı diyelim :)
Arkadaşlık etmeleri için ilk 5 yaş çok ideal bence de ben o şansı kacırdım arkadaşdan çok kardeş olacaklar eğer olursa..
O kadar çok Zaman gecırdım ki bunları düşünerek artık iyi ya da kötü bir karara varmak istiyorum en kısa zamanda.
Maddi imkanlarımız tek çocucuğa rahat ettirebilecek kadar ıyı, işte iki devlet memuru ne kadar rahat ettirebilirse.. Ama 2. Olduğunda eşim huzursuzlukların çıkacağını düşünüyor. Dediğine göre biz de yıllar içerisinde alışmışız rahat yasamaya ve bu saatten sonra zor gelirmiş sıkıntı çekmek.. Benim buna katlanacağımı farkettiğinde ise peki zaten bir çocuğumuz var hası kendımızden kıstık ondan Nasıl kısacağız, ilerde ona bu durumu Nasıl açıklayacağız diyor.
Kısacası 2. Cocugu istemiyor.
Seni ayakta alkışlıyorum valla acayip bir cesaretin ve sabrın var o zaman ne mutlu sana. Biz maddi imkanlar falan yerinde olmasına rağmen 2. çocuğa zor karar verip yaptık ve bünyem çökmek üzere hep hastanedeyim. İnşallah hayırlı okumuş evlatların olur.Eşime göre az bana göre yeter bi sayı :)
annem hayatda deil canimahaha ay annenin yuregine iner ya. Bizim bi de sut kardeslerimiz var 8 tane onlar da öz kardes gibi masallah
benim kizimda bayiliyor ogretmenlik yapmaya :)Kardeş demek sorumluluk demek ya, o kadar güzel anlatmışsın ki... Annemler 5 kardeş, 4 kız 1 erkek... Arada genç kızlığını anlatır, 4 kız kardeş filan ay nasıl imrenirim anlatamam. Biri yemeği yapar, biri çamaşırı yıkar, biri ders çalıştırır, biri evi temizler... Rahmetli dedem din görevlisi, akşamları kitap okuma saatleri olurmuş, herkes diğerine yardım edermiş, birbirlerine öğretirken de öğrenirlermiş.
2 kızdık biz de evde, aramızda 9 yaş... Ben küçük anneydim ya resmen :) Ve bunun sorumluluğuyla daha başarılı, geçimi kolay, anlayışlı biri olduğumu rahatlıkla söyleyebilirim. Çünkü abla olarak kardeşime güzel örnek olmalıydım ve onu kendi yaptığım hatalardan uzak tutmalıydım. Apayrı bir şey kardeş ya ^_^
Oturtur ders çalıştırırdım, hatta büyük kuzenimin kızlara da ders çalıştırdım uzun zamanlar, evin öğretmeni olmuştum resmen ve ne kadar keyifliydi anlatamam. Aynı sene de, lise girişte Anadolu Lisesini ilk 20de , okuduğum okulu da tam burslu kazandım. Ya kardeş sorumluluğu olmasa ben bunu yapamazdım herhalde :)
çok doğru söylemişsiniz ... insanalar birşeyi yaşamadan dilde (konuşarak)söyleyerek yaşayı veriyorlarr,,,15 yıllık çalışanım ancak maaşım 4bin arasııarkadaşım önce tebrik ederim seni maddi durumunuz ve eşinizle sağlam temellere oturmuş bir evliliğiniz varsa neden olmasın çok ta güzel olur...
ama dünyanın binbir türlü hali var derlerya işte öyle...
bende iki çocuğumla annemin evine taşındım ve annemle çocuklar arasında kalıyorum geçinmek gerçekten çok çok zorluyor..
ayrıca demişsin ki 3-4 bin maaşla geçinilir evet geçinilir ama önce 3-4 bin verecek işi bulabilmek önemli ...
şuan asgari ücret 1300 tl ve o maaşla iş bulabilmek için mesleğin kadar deneyiminde önemli... hatta yaşın bile iş bulmada çok önemli
ayrıca maaşım 2500 ama kreş parası ve çocukların diğer yaşamsal ihtiyaçları sebebiyle ayrı eve çıkıp bir yaşam kuramıyorum ... bu malesef lafta kolay keşke bu kadar kolay olabilseydi...
allahım yuvanın huzurunu daim etsin böyle şeyler hiç yaşama inşallah ama yaptığın B planları daha gerçekçi olsun..
çünkü iki çovuğun sorumluluğunu dağ gibi hissediyorum sırtımda psikolojileri gelişimleri o kadarda normal olmuyor...
haddim değil ama eşşekten düşmüş bir annenin tavsiyesi olarak düşünürsen sevinirim..
allah nazardan saklasın sizi maşallah kardeşim:)
6.geliyor pişman olmadım ben.
annem hayatda deil canim
bbam yeniden evlendi karisi tam bi bas belasi
erkek kardesim de hayatin zirluklariyla savasiyor ablasi varmi yokmu unutyor, son bayramda aramiayi unuttu beni
anliycan ben tek absimayim bu dunyada kocam ve çocuklarim Allahdan baska kismem yok olarakl goruyorum
ciddiyim uveyde olsa kardesim olsa sevinir bulduguma bagriuma basardim
maasallah ailene gerçekten çok sanslisiniz
ben bu sayfaya bitaz daha takilirsam 4. çocugu yapicam zararli seyler bunlar
Bi sey daha anlaticam. Ben en küçük cocugum. 10 kardessiniz düşünün ve en buyuk olan rahmetli abim harcligiyla kendi kucugune bir cikolata alirdi okuldan gelirken. O digerine verirdi, o digerine verirdi, en sonunda o cikolata bana gelirdi ben yerdim. :) ablalarim dort bir yandan bana ders verirlerdi, biri resim dersime yardim ederdi, biri matematige biri ingilizceye. Abilerim alir gezdirirdi, okula gotururlerdi. Annem Kur'an dersleri verirdi. Babam bizimle oynardi.
ne güzel anlatmışsınız .. kardeşin önemini değerini böylee,,
bir nefeste okudum yazınızı ... imrenerek , tüh bu kadar sayıda kardeşim yok , bu kadar da kendim doğuramayacağıma isyan ettim
ama bir noktada da söylediğiniz sözleriniz dikkatimden kaçmadıı
evet hiç ama hiççç önemli degilll bale kursu ,gitar kusrsu.ilim, bilim , oydu buydu kursuu
bize yeter merdiven altıı din kursuu ..
6.geliyor pişman olmadım ben.
Biz 3kardeşiz. Ne olursa olsun koşa koşa yanında olduk, oluruz da. Annem de hep şükreder. İyki doğurmuşum sizi der, ki son kardeşimi 38-39 yaşında doğurdu beni 20 civarı
benimle en küçük kardeşim arasında da 18 yaş var çok güzel bizim ki :)Size hayranım ben
Nasıl yetiyorsunuz ben bir çocuğa yetemiyorum
Dersi var temizliği var yemeği var dertleri var var da maşallah allah sizi yavrulariniza bagisl
Aranızda 18 yaş olanla ilişkiniz nasıl biraz bahsedermisin
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?