İkinci çocuk pişmanlığı yaşayan oldu mu?

teşekkür ederim içtenlikle verdiğiniz örnek için. "kızım o istediği okula para dolayısıyla gidemeyeceğini öğrenince 'oraya giden çocukların annesi-babası o parayı veriyor ama' dedi ve gerçekten içimize oturdu" cümleniz varya işte konunun özeti bu. babamız hiçbir zaman kardeşin olduğu için imkanlarımız bu kadar demek istemiyormuş. bazen yanlımı düşünüyorum acaba diyorum o yüzden de deneyimli olanlara sormak istyiyorum.

Bir çocuğu tek bırakmak, belki de şu hayatta ona yapabileceğiniz en büyük kötülük olur bir anne olarak.
Ben 9 sene tek çocuktum. Annemler bir süre düşünmemiş, ztn tedaviyle olmuşum. Ama hatırlarım, arkadaşlarımın kardeşlerinden bahsederken, benim imrenerek baktığımı. 9 yaşında... Annemler çok üzerime titrediler, bütün ilginin bende olduğunun farkındaydım ve ev içinde bunu kullanırdım. Dövüşcem dedim çizgi filmlerde görürdüm, taekwondoya gönderdiler, yabancı dil eğitimi almamı istediler, bir ton kurs, babam muhasebecidir, deli gibi matematik dersleri, müzik eğitimi vs vs... Bir kardeşin yerini tutar mı?

Paylaşmayı öğrettiler, arkadaşlarımla kardeş gibi geçinmeyi, ama bir kardeşim olunca daha iyi kavradım bu olguları. Yaşam alanıma girince, "Kızım ikinize de bunlardan alalım, çünkü bundan alırsak sadece birinize alabiliriz" lafını duydum. Bunun tadı tarif edilemez. "Ben de ablalık yapıyorum kardeşim için" lezzeti...

İyi ki olmuş kardeşim, iki kız kardeşiz ve derim anneme arada "Ne korktun doğurmaya, ne vardı bir iki tane daha kardeşim olsa" ... Benim eğitimim çok mu düşük oldu? Vakti zamanında babamın para basıp gönderdiği özel okulu, lise girişte tam burslu kazandım. Çünkü kardeşim de vardı, bilincindeydim, şımarıklığımın sınırları vardı.

Tek başına bırakmayın çocuğunuzu, eşim de annesinin tek oğlu... İlk çocuğuma hamileyim şu an ve çocuğumun sadece bir tanecik teyzesi olacak. Ne halası, ne dayısı, ne amcası...

Nesil nesil büyüyen bir yalnızlık bu "tek çocuk"...

konu sahibi ailelerimiz yanımız da değil dedin bu da cuk oturdu ,aramızdaki tek fark ben ve eşim özel sektörde siz devlet memuruymuşsunuz bu durumda benim 10 kez daha düşünmem gerek maddi açıdan, bana kalsa ben hemen yapıcam ,ama eşim 2019 diyor ,artık mecburen ona ayak uydurucam,aslında mantıksızda değil,oğlum kendini kurtarmış değil daha çoğu şeyi bizden destek alarak yapıyor,evimiz kentsel dönüşüme uğrayacak,benim sigorta primlerim 3 yıl sonra bitiyor yani önümüzdeki engeller için 3 yıl var.benim yaş 37 oluyor olsun ne yapalım ,annem de beni 40 yaşında doğurmuş ,zaten arkadaş olarak 2. yapmış olsaydım geç kalmıştım şimdi doğum yapsamda 7 yaş var kalkıp kardeşiyle oyun oynayacak hali yok ,oğlum kreşte büyüdü en azından bu zamana kadar olan kardeş sevgisini arkadaşlarında tattı,2. de olsa o da aynı şeyleri yaşayacak kreşte, o yüzden ben çok üstüne düşmüyorum artık bebeği özleyelim biraz.

Ben sadece tek tarafın istemesiyle olmaması gereken bir şey diye düşünüyorum.

Iyide benim soylediklerimle sizin soyledikleriniz tutmuyor neyse canim hersey gonlunce olur ins
Herşey kötüye giderse dediğiniz için dedim ben. Tabiki de b planım var. Sürekli düsünürüm eşimin olebileceğini. 4 çocukla üniversiteye başlamamın bir nedeni de dünyanın birbir türlü hali var oldu. Maddi olarak batarsak ve eşimde Allah korusun ayrılırsa bi şekilde yanımdan, gider anneme taşınırim ve çalışırım. 3 4 bin maaşla da gayet güzel gecinilebilir.

Evet isteyerek oldu. Maddi durumumuz var çok şükür.

Eşiniz iş adamı falan heralde. Maşallah
Hem memur hem de yatırımcı diyelim :)

babası da ben de devlet okuluda ve kısıtlı imkanlarla okuduk.ama şimdiki nesiller öyle yetişmiyor.şu an iyi bir iş için ikinci yabancı dil isteniyor.dünyaya bakışları çok farklı nesiller yetişiyor. onlar büyüdüğünde neler istenecek düşünemiyorum. herkes en iyisini yapmak istiyor.
kardeş elbette güzel.paylaşımların olması elbette güzel.ama arada yaş farkı olunca ve küçük büyüğün yaşantısından,hayallerinden çalarsa aradaki iletişim de güzel olmuyor ve bağ oluşmuyor sorunlar başlıyor.
çok iyi düşünmek gerekiyor

Her zaman her insan tabiki daha iyi şartlarda yaşamak ve çocugunu yaşatmak ister ama açıkcası ileride bir kardeş eksikliğini hiç bir maddi kazanc ve kariyer kapatamaz bence. benim de bir kızım var ve sadece onu düşünerek bir kaç çocuk daha planı yapıyorum. daha önce belirttim 8 kardeşiz ve babamla annemin başlangıcta durumu yokken hamd olsun sayımız arttıkca bereket artmıs ve 4 erkek kardeşim liseye kadar özel okullarda okudular ben ve ablalarım devlete gittik ilk çocuklar olarak. ama ablamın biri mimar biri anaokulu ögretmeni ve bende iç mimarım.

Konu sahibinin sorusundan çok
8 88li 'ye cevap verilmiş hemde tepkili bi şekilde
Yani bana göre de 6 çocuk zor ama ona göre zor gelmiyo ki yine hamile, kime ne ?
Kadının erken evliliğinden girip, bu saatte niye nettesin çok ilgili annesine kadar laf söylemişsiniz
Bende anneyim şu an işteyim ve netteyim, hayatta sadece kızımın annesi olarak değil birey olarakta varım çünkü
O da kafa dağıtmaya kk ya girmiş, giremez mi? Çocuklarda yatmış hatta o saatte
Ay ben sen evlenirkene üniversitelerde okuyodum ne demek, soran oldu mu? Kusura bakmayın ama eleştirirken daha komik durumlara düşmekten kaçının
Size 2.çocuk soruldu, bu kadar yani
Hatta 8 88li ben seni tebrik ediyorum. 6 çocuğa rağmen okulunu da bitirmişsin
Benim 1 çocuğum var mümkün olursa 2 yeter diyorum, bu da benim tercihim.

Bi sey daha anlaticam. Ben en küçük cocugum. 10 kardessiniz düşünün ve en buyuk olan rahmetli abim harcligiyla kendi kucugune bir cikolata alirdi okuldan gelirken. O digerine verirdi, o digerine verirdi, en sonunda o cikolata bana gelirdi ben yerdim. :) ablalarim dort bir yandan bana ders verirlerdi, biri resim dersime yardim ederdi, biri matematige biri ingilizceye. Abilerim alir gezdirirdi, okula gotururlerdi. Annem Kur'an dersleri verirdi. Babam bizimle oynardi.
Ya bunlar harika seyler anlatilmaz gerçekten yasanir.
Mesela bir kardesimizin sıkıntısı varsa hepimiz birlesir yanina gideriz, sıkıntısını aliriz. Maddi olarak bir derdi varsa herkes ortaya para koyar. Benim ablamin maddi durumu cok kotuydu eskiden, biz hep ona bir seyler gotururduk, asla eksik etmezdik. Ablami hep ararim eger durumu kotuyae kosar yanina gideriz. Benim bogazimdan gecmiyor kardeslerim kotu durumdayken. Ben su an evliyim kendi yiyecegim seyi anneme de abi ve ablalarima da goturuyorum ve bitanecik yegenlerime. Canimi versem bile az diyorum.
Mesela ablamin esi vefat ettiginde hepimiz atladik ucaga yanina gittik. Hepimiz oturduk onunla agladik. Cocuklariyla ilgilendik. Bir saniye bile elini birakmadim ablamin. Bir saniye bile onu opmeden durmadim. Ne oldu boylece guclu oldu. Annem kizinin yanindan hala da ayrilmadi.
Rahmetli abim icin hala oturup yas dokeriz keske yasasaydi diye. Yengemi kardes bildik abimin vefatindan sonra, birbirimize tutunduk, ayni evin icinde kavgasiz gurultusuz yasadik, yegenimle cok yas farkim yok onunla da kardes gibi buyuduk. Abilerim abimizin emaneti en iyi yerlerde okusun, en iyi hayati yaşasın diye ozel okullara gonderdiler hep en iyilerini yaptilar sirf kardeslerine olan sevgi sebebiyle, yegenim benim canimdir ona kurban olurum o derece de seviyoruz kardes cocuklarini.. Kardes oyle bir sey ki arkadaslar gerçekten anlatilmaz.
Bir yere gittigimizde arkadasa ihtiyac duymuyorduk hep beraberdik.
Her aksam 10 kardeşin bir sofrada oturdugunu dusunsenize. Anneniz babaniz kendi yemeklerinden veriyor, abiniz ablaniz kendi yemegini veriyor. Bi hayal edin ne kadar guzel.. Simdi herkesin cocugu var ve o cocuklar da bizimle kardes gibiler. Yegenim beni babasindan kiskaniyor, sen bilgece halami benden cok mu seviyorsun baba diye ki beni de cok sever kendisi :))
Yani ikinci bir cocugu yapin. Eger guzel, dini terbiye verir sekilde egitirseniz cok da mutlu olurlar.
Bale kursu, yok gitar kursu su kursu bu kursu onemli degil.
Manevi doygunluk onemlidir. Ki zaten belediyelerin ucretsiz kurslari da var. Benim ablam 4 cocugunu da teakvandoya gönderiyordu.
Abimin 5 cocugu var Allah bagislasin. Ve yengem cok rahat. Cocuklar evi toplar sofrayi kurar kendi islerini yaparlar. Dersaneye giderler.
Bir cocuk eger her ise yetebiliyorsa basarilidir bence..

Cok uzun oldu :))

Amin çok teşekkür ederim. Hayatta her şey çocuğa maddi imkanlar sunabilmek değil ki manevi imkanlara da ihtiyacı var çocuklarımızın. Eşimin ailesinin ilk torunu kızım ve aşırı düşkünler kayınpederim koleje gitmesini çok istedi kızımın verebilirsin koleje iyi eğitim alır diye konuştu bizimle. Ben ona şöyle bir açıklama yaptım. Evet şu durumda verebiliriz kardeşi daha ufaktı o zaman ama kardeşi büyüdüğünde aynı imkanları ona da sunmak zorundayım yoksa ayrım yapmış olurum. Oğlum okula başladığında şartlarımız kızımınkinden farklı olursa onu kolejde okutamam o yüzden ben kızımında devlet okulunda okula başlamasını daha uygun görüyorum dedim ve öyle de oldu. Örneğin, kızım 3-4. sınıfa geçtiğinde bir gün bana anne kardeşim ne zaman büyüyüp okula başlayacak bazı arkadaşlarımın kardeşleri 1. sınıfa başladılar tenefüste arkadaşlarım kardeşlerinin yanına gidiyor ya da kardeşleri geliyor öyle özeniyorum ki onlara bir an önce kardeşim de büyüyüp okula başlasın diye her gece dua ediyorum dedi. Kızımı ortaokulda hem ilkokul hem de ortaokul olan bir okula verdim. Şimdi kızım 6. sınıfta, kardeşi bu sene 1. sınıfa başladı. İkisi de aynı okulda olmanın mutluluğunu yaşıyor doya doya. Bir de şu var eğer çocuk istekliyse başarı gösterir zaten özel okul ya da devlet okulu fark etmez.

bence hayat şartları ve standartlarını biz anne ve babalar yaratıyoruz benim oglum ve yegenim arasında 2 yaş var yengemin ogluyla 3 yaş yegenim krese giden marka giyinen bi çocuk aynen yengemin ogluda öyle ama ikisi de mutsuz ve son derece yaramaz va paylaşmayı bilmeyen çocuklar gecenlerde yegenimin üzerindeki kazagını çok begendim kaça aldın bende oglana alayım dedim yok canım biraz pahalı boşver dedi annesi ne kadar dedim merak ettim sadece deyince 55 tl dedi düşünebiliyor musunuz küçücük çocuga 55 tl lik kazak bende pahalıymış ben pazardan 15 tl ye alıyorum dedim o an aklıma geldi pahalı giysiler marka ayakkabılar özel okullar bunları çocuklar mı istiyor gerçekten ?

BILEGECE hayalimdeki hayati aysiyorsun imrendim
Allah hiç ayirmasin sizi
biz iki kardesiz çok az yaaaaaa (
bazen diyorum babamin baska sindan çocugu falan varmidirki bi yerlerden çiakr gelirmi

BILEGECE hayalimdeki hayati aysiyorsun imrendim
Allah hiç ayirmasin sizi
biz iki kardesiz çok az yaaaaaa (
bazen diyorum babamin baska sindan çocugu falan varmidirki bi yerlerden çiakr gelirmi
ahaha ay annenin yuregine iner ya. Bizim bi de sut kardeslerimiz var 8 tane onlar da öz kardes gibi masallah

Kardeş demek sorumluluk demek ya, o kadar güzel anlatmışsın ki... Annemler 5 kardeş, 4 kız 1 erkek... Arada genç kızlığını anlatır, 4 kız kardeş filan ay nasıl imrenirim anlatamam. Biri yemeği yapar, biri çamaşırı yıkar, biri ders çalıştırır, biri evi temizler... Rahmetli dedem din görevlisi, akşamları kitap okuma saatleri olurmuş, herkes diğerine yardım edermiş, birbirlerine öğretirken de öğrenirlermiş.

2 kızdık biz de evde, aramızda 9 yaş... Ben küçük anneydim ya resmen :) Ve bunun sorumluluğuyla daha başarılı, geçimi kolay, anlayışlı biri olduğumu rahatlıkla söyleyebilirim. Çünkü abla olarak kardeşime güzel örnek olmalıydım ve onu kendi yaptığım hatalardan uzak tutmalıydım. Apayrı bir şey kardeş ya ^_^

Oturtur ders çalıştırırdım, hatta büyük kuzenimin kızlara da ders çalıştırdım uzun zamanlar, evin öğretmeni olmuştum resmen ve ne kadar keyifliydi anlatamam. Aynı sene de, lise girişte Anadolu Lisesini ilk 20de , okuduğum okulu da tam burslu kazandım. Ya kardeş sorumluluğu olmasa ben bunu yapamazdım herhalde :)

Ne guzel iste. Allah sizi ayirmasin insallah. Annemler bizi uyuttuktan sonra kalkar korku hikayeleri anlatirdik, cinli ev diye bi ev belirlemistik gider kapisini calardik kosardik. :)) Dolapta meybuz yapar gider satardik, bakkaldan cekirdek alir gider iki katina satardik parasini harclik yapardik. Babam öğrenince bize kizardi biz de gulerdik. Gizli sirlarimiz vardi.
Benim babam da âlim bir insandi. Aksamlari muhakkak ilmi sohbetleri yapardi yoksa uyuyamazdi. Hala kendisinden herkes ovguyle bahseder. Memlekete gittim kadinlar soruyordu bu kim diye. Iste X'in kizi diyorlardi. Yaaa ben diyorum bu kiza kanim kaynadi demek o yuzdenmis diyorlardi. Oyle gururlaniyordum ki.
Annemden herkes ovguyle bahseder.
Annemin ilk 4 erkek olmus. Onlari kiz gibi yetistirmis. Bayramda en buyuk abimin eline seker kasesini verir kapida bekletirmis kendisi de temizlik yaparmis.
Annem diyo ki dogum sancim basladigi zaman kalkip evi bastan sona temizlerdim, tandira gider ekmegimi yapardim ki cocuklar kimseye muhtac olmasin diye, sonra gider duş alir ve dogumumu yapardim..
Simdi bizler de ay nasil dogurucaz, ay bakamayiz diye nazlaniyoruz. Oysa artik zaman teknoloji devri. Her sey cok kolaylasti, insanlar tembellesti..

Ya kardeşlik hakkında okadar güzel şeyler yazmışsınız ki aglayarak okudum hepsini ben 2.5yil önce 51yasindaki gencecik annemi kaybettim iyiki kardeşlerim varmış. Birbirimize tutunup destek olduk 3kardesiz.bende kızım Îçin istiyorum hayatta bir desteği tutunacağı canı olsun eşime anlatamıyorum çünkü aile ilişkileri bozuk allahım OL emrine sigindim

M mrm06
öncelikle konunuza yorum yapmak isterim.
Allah bağışlasın bir evladınız var. tabiki her aile yapısı, maddı durumlar, psikolojik durumlar vs. vs. farklıdır. Kişisel fikrim '' Kardeş candır.''

4 çocuklu bir ailede büyüdüğüm içinde kendimi çok çok şanslı hissediyorum.Rabbim bana da nasip ederse ( 2,5 senedir olmuyor) bende 3- 4 düşünüyorum.. hakkınız da hayırlısını versin rabbim

8 88li

Arkadaşım seni sabırlı yorumlarından dolayı tebrik ediyorum. 26 sayfayı tek tekk okudum . konu sahibinin sordugu durumdan çok senin durumun ( Allah bağışlasın evlatlarınla uzun ömürler versin ) bazı insanların diline dolanmış. kimseyi ilgilendirmeyen konularda insanların acımasızca yorum yapmalarına sinir oluyorum.

kimsenin hayatını durumu bılemezsınız. o yuzden saçma sapan yorumlar yaparak konu sahıbının konusunu karıştırmayın lutfen.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…