- Konu Sahibi Bayan Yanak
-
Bu konuda da ayni fikirde olamayacagim. Benim fakültem ile hukuk fakültesi arasında neredeyse 100-200 puan oynuyor ama bana hakim olma sansi vermiş devlet.
Bir hukuk cikisli kadar ayni alan derslere calisip 5 10 kişinin girebilecegi sinava girme hakki kazanip kurumun yazili sözlü mulakatlarini geçip ben o yeri kazaniyorsam en az hukuk cikislilar kadar hak etmisim demektir hakim olmayi.
17 yasinda bilgisizlik yetersizlik vs gbi bir çok sebeple kotu bir bolum tercih etmiş ama sonra canimi disime takip hak ettiğim yere gelmiş olabilirim. Burada diyecektir bir hukukçu beni görünce "sen iste gerçek bir hakim olamazsn vs vs" ama bu kadar tepkiye gerek yok.
İsini gerçekten kim iyi yapar bunu bilemezsiniz. Hangi fakültede okuduğumuz nasil bir calisan olduğumuzu belirlemiyor. Yani bahsettiğiniz şeyler bir kriter değil.
Yani siz İİBF mezunu her hakim adayi basarisiz hukuk mezunu her hakim mutlaka basarilir bir is hayati surer mi demek istiyorsunuz? Bence genelleme yapmak her her konuda çok yanlis.Bende size katılamıyorum ne yazık ki. Devlet işte bu hakları vererek çok kişiye de haksızlık ediyor.
Mesela ailemde hukuk okuyan çok. Dört sene gördükleri eğitim ile iktisadi ve idari bilimlerin gördükleri arasında uçurum var. Devlet hak verdi diye onların da hakim olması pek çok içtihat kararında da sıkıntı yaratıyor mesela.
Yada devlet şimdi iş güvenliği uzmanlığı sınavından ve kurslardan aldığı dünya para için branşı çok genişletti bu da mühendislere haksızlık. Adamlar bir ton teknik bilgi öğrenirken kimya, fizik ve biyoloji mezunları alakasız konulardan eğitim görüp onların işini yapıyorlar. Mühendislere de bu haksızlık.
Hatta teknik öğretmenlere de basit bir sınavla mühendislik sertifikası vermeye başladılar. Bu kadar basit olmamalı işte branşlar arasında geçiş yapmak.
Devlette bunu insanlara hak vermek için yapmıyor, para almak için yapıyor.
E hazineye para aksın diye emek verip okuyan binlerce gence yazık değil mi?
Kısacası nasıl ki yurt dışında neyin eğitimini aldıysan o mesleği yapıyorsan bizde de böyle olsun. Orada meslek liseleri dahi o iş grubu için değerli. Çünkü onların da branşına kimse yerleşemiyor.
Doğrusu budur.
Edebiyat öğretmenliği türkiyede brn kendimi bildim bileli öğrenci fazlası olan bir bölüm.Malesef baştan belli olmuyor bazı branşlar için konuşuyorum tabi.
bir zamanlar matematikten de bir sürü alım alıyordu sonra düşürdüler bir süre öyle devam etti.
din kültürü alımı azdı,o artırıldı.şimdi osmanlıcadan dolayıda bazı bölümler avantajlı.
4 sene sonra ne olacağı belli olmuyor bazı branşlar için.
Bu konuda da ayni fikirde olamayacagim. Benim fakültem ile hukuk fakültesi arasında neredeyse 100-200 puan oynuyor ama bana hakim olma sansi vermiş devlet.
Bir hukuk cikisli kadar ayni alan derslere calisip 5 10 kişinin girebilecegi sinava girme hakki kazanip kurumun yazili sözlü mulakatlarini geçip ben o yeri kazaniyorsam en az hukuk cikislilar kadar hak etmisim demektir hakim olmayi.
17 yasinda bilgisizlik yetersizlik vs gbi bir çok sebeple kotu bir bolum tercih etmiş ama sonra canimi disime takip hak ettiğim yere gelmiş olabilirim. Burada diyecektir bir hukukçu beni görünce "sen iste gerçek bir hakim olamazsn vs vs" ama bu kadar tepkiye gerek yok.
İsini gerçekten kim iyi yapar bunu bilemezsiniz. Hangi fakültede okuduğumuz nasil bir calisan olduğumuzu belirlemiyor. Yani bahsettiğiniz şeyler bir kriter değil.
ama alımları da her zaman biyoloji,fizik,kimya gibi branşlara göre fazla.Edebiyat öğretmenliği türkiyede brn kendimi bildim bileli öğrenci fazlası olan bir bölüm.
Burada anlamadigim bir şey yok. Bu hal aynen anlattgnz gibi ama devlet bunu yapiyor hangi amaç için olursa olsun...Hayır bakın söylediğim şey çok basit aslında. Anlamamak için hiç bir neden yok.
Şimdi ülkemizde öğretmen talebi diğelim ki 3 birim. Eğitim fakültelerinden çıkan öğretmen olan insan sayısı da diyelim ki 5 birim. Bu durumda ne oluyor? Gerekenden fazla öğretmeni zaten yetiştirmişiz. Yani hali hazırdaki öğretmenlerin bir kısmının işsiz olacağı çok açık. Bu sırada bir de dışardan başka bölümler bitiren insanlara sertifika kursuyla öğretmenlik yapma hakkı verince ne olur? Kaos daha da büyür.
Puanından şundan bundan önce bunu anlamaya çalışırsak çok iyi olacak. Çok kolay çünkü.
Öğretmen olmayan insanlara öğretmenlik yapma hakkı verilmesinin normal olması ancak ülkemizde yeteri kadar öğretmen yetiştirilemiyorsa olur. Bunun dışında herhangi bir nedenle açıkta işsiz öğretmenler varken, öğretmen olmayanlara da bu hakkın verilmesi mantıksızdır, yanlıştır.
Burada anlamadigim bir şey yok. Bu hal aynen anlattgnz gibi ama devlet bunu yapiyor hangi amaç için olursa olsun...
Sizinle sinavda ayni ama ayni sorulari çözmekle yükümlü olan sahis fen edebiyat okumuş insan daha dezavantajli değil mi?
öğretmen alan grubunu siz 4 senede ogrenmissinz kendisi bu acigi azmedip kapatarak gk gy alan gurubundan calisip 98lere cikartiyorsa puanini ve ataniyorsa " sen öğretmen misin Sizin gibiler yüzünden öğretmenler atanamiyor " vs demek çok komik. E sen de calis sen avanatajlisin sen de yap 100 net...
Burada sistem yanlisliklarini kişilere yüklemek ya da sen öğretmen olamazsın demek yanlis. Belki kaç yillik öğretmenden daha iyi edebiyat ablatir bilemeyiz..
(Bu yazi torpil denen şey gozardi edilerek yazilmistr:) )
Ahh ahh Koalinacığım, zihinsel engelli hocalarının yerine sınıf öğretmenleri görev yapıyor. İkisi çok zıt bence, sınıf öğretmeni ne anlar o işten...Böyle devam edilirse ileriki kuşaklar 10 üniversite bitirse de iş bulamayacak.
Ayrıca bu öğretmenliğin çektiği çile nedir yahu? Her bölümden insanı öğretmen diye aldılar maşallah. Kemdi içinde bile çelişiyor. Yıllarca okumuş zihinsel engelliler öğretmenlerin yerine bilmem kaç ay kurs almış ve güya hak kazanmış insanları alıyorlar. Yok teknoloji tasarım öğretmenliğine geçiriyorlar.
Komple kurulan düzen komik...
Aslında bizler de sınıfta sürekli zihinsel engelli, otistik, duyamayan-göremeyen çocuklarla çalışyorux. Yani tamamen boş değiliz ama asla öyle ufak bir kursla geçiştirilecek bir alan değil. Ciddi bir eğitim gerekiyor diye düşünüyorum.Ahh ahh Koalinacığım, zihinsel engelli hocalarının yerine sınıf öğretmenleri görev yapıyor. İkisi çok zıt bence, sınıf öğretmeni ne anlar o işten...
Ayrıca ben de bir eğitim fakülteli olarak, şu formasyon olayına bir yorum yapayım. Daha eğitim fakülteliler atanamazken, hakikaten formasyonluların yığılması sorunu çıkıyor bir de. Bölüm kendini kotaramazken, bir de dışarıdan takviyeye ihtiyacı mı var sizce? Bile bile lades diyorsunuz 4 yıl önce, sonra da öğretmenlik mezunları ağzını açınca da kızıyorsunuz.
Ha ben de biliyorum atanma sorununu ama benim idealimdi öğretmenlik, 1.5 sene deli gibi çalışarak 450 puan aldım. Buradaki olay başarı değil onu ne kadar istediğim ve öğretmen olma yolunda ilk adımı bölümünü kazanmakla yapmış olmam. İyi günler...
Burada anlamadigim bir şey yok. Bu hal aynen anlattgnz gibi ama devlet bunu yapiyor hangi amaç için olursa olsun...
Sizinle sinavda ayni ama ayni sorulari çözmekle yükümlü olan sahis fen edebiyat okumuş insan daha dezavantajli değil mi?
öğretmen alan grubunu siz 4 senede ogrenmissinz kendisi bu acigi azmedip kapatarak gk gy alan gurubundan calisip 98lere cikartiyorsa puanini ve ataniyorsa " sen öğretmen misin Sizin gibiler yüzünden öğretmenler atanamiyor " vs demek çok komik. E sen de calis sen avanatajlisin sen de yap 100 net...
Burada sistem yanlisliklarini kişilere yüklemek ya da sen öğretmen olamazsın demek yanlis. Belki kaç yillik öğretmenden daha iyi edebiyat ablatir bilemeyiz..
(Bu yazi torpil denen şey gozardi edilerek yazilmistr:) )
Ayrıca ben de bir eğitim fakülteli olarak, şu formasyon olayına bir yorum yapayım. Daha eğitim fakülteliler atanamazken, hakikaten formasyonluların yığılması sorunu çıkıyor bir de. Bölüm kendini kotaramazken, bir de dışarıdan takviyeye ihtiyacı mı var sizce? Bile bile lades diyorsunuz 4 yıl önce, sonra da öğretmenlik mezunları ağzını açınca da kızıyorsunuz.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?