Isvicre‘den Türkiye‘ye?

Isvicre‘ye geri dönme imkanimiz herzaman icin olacak. Ikimizde vatandas oldugumuz icin sorun olmaz yani. Benim ailem burda esimin ailesi baska bir ülke‘de. Onlarin destegi tabi ki herzaman olur.

2-3 yere yatirim yapmaktan bahsetmissiniz ama öyle yatirim yapilcak güvenilir yerler bulmak kolay olmaz sanirim. Siz mesela neler düsünür/önerirsiniz? Türkiye‘de mantikli olabilecek sektörler nedir?

Bi konuya aciklik getirmek istiyorum. Esimin düsündügü kiralamak degil satin almak ve isletmek. Mesela alti bar üstü oda olan pansiyon tarzi oteller olsun veya daha kücük denize yakin otel. Daha belirli birsey yok sadece fikir amacli benimki :)

İsviçrede maddi sıkıntı içinde yaşıyoruz sürekli fatura hesaplıyoruz demişsiniz yanlış okumadıysam. E vatandaşız geri de dönebiliriz diyorsunuz? Deneyin türkiyeyi de bir bence. Ne kaybedeceksiniz. Ben de ülkemde olma hissini bu topraklara ait olma hissini atalarımızın emanetini kültürümüzü hatta insanımızın özünü seven biriyim. Aman ülkemiz iyi olsun biz burda kalalım amerika falan gözüm yok. Ne güzel yaşamayı bilsek mis gibi ülke
Ama turizm sektörü “bilmeyene” çok zor heleki eşiniz gibi uzun zamandır buralardan uzak bi insan için.. tutunmak zor olur farklı bişeyler düşünün derim.

Zaten en başında söyledim. Ekonomist değilim dedim. Turizm sektörü de böyle görünüyor onu garipsedim. İsviçrede kendi işini yapan adam benim lafımla yola çıkacaksa vay haline zaten kısacası ben ekonomik tavsiye vermedim. İlk mesajımdan bu yana ben türkiyesiz yapamam diyorum. Ben diyorum yani: ben.

Pardon ben konuyu kiralamak gibi algilamisim , mulk sahibi olacaksaniz en azindan kira derdiniz ve stopaj derdiniz olmayacak , yine bir sansiniz olabilir ancak sektoru hic bilmiyorsunuz , iyice arastirip , iyi analiz edin , gercekten disardan gozuktugu gibi degil

Size soyle bir hesap oneririm turkiyede sezon okullar kapaninca baslar okullar acilana kadar surer , yani haziran ortasindan eylul ortasina 3 ay is yapacakmissiniz gibi dusunun kendinizi
Kiralamak istediginize benzer pansiyon fiyatlarini arastirip ortalama fiyati cikarin
Sonra su hesabi yapin gun sayisi yani 90*oda sayisi*ortalama fiyat
Bu size ne kazanacaginizi ortalama olarak gosterir basit hesapla
Sonra da giderlerinizi yazin alt alta , kac personel calistiracaksiniz , turizmde personel fiyatlari asgari ucretin ustundedir genelde 3 ay calisildigi icin , sgk , eger o aehirde yasamayan personel ise konaklama imkani saglamaniz gerekiyor
En onemli gider personel maasidir
Pos kullanacaksiniz mecburen , banka giderleri
Booking vs acenta uzerinden satis yapmak zorundasiniz , kisi basi yuzde 18 komisyon alir booking
Oda kahvalti yapacaksaniz kahvalti masrafi
Elektrik onemli bir giderdir
Vs vs
Bunlari alt alta toplayip, gelir gider hesabi yapin ve degip degmeyecegine karar verin

İsviçre'de sıkıcı olan şey tam olarak ne? Mesela Türkiye'ye gelseniz neler yapacaksınız ve sıkılmayacaksınız? Çift olarak sizi anlamak için soruyorum. İş vs bulunur da burada sizi tatmin edecek şeyin ne olduğunu anlayamadım. Mesela kış aylarında ne yapacaksınız otel işletirseniz ve tutarsa?

öyle bir sansiniz varsa ozaman sizi kimse tutmasin..cok özendim sanslisiniz, gercekten.
türkiyede ki sektörler hakkinda maalesef bir fikrim yok. yanlis yönlendirmek istemem.

bu arada pansiyon tarzi kücük birsey dusundugunuzu yazmissiniz yorumlarinizda..yeni okudum. ozaman degisir durum tabiki. otel yazinca farkli gelisti konu.
yinede fazla bilgim olmadigi icin pek birsey söyleyemiyorum. ama iki üc yatirim herzaman mantiklidir. Elinizde ki herseyi tek biryere oynamadikca sikinti yasamazsiniz hicbirzaman. Hakkinizda hayilisi olsun

Maddi sikinti derken söyle ben bir süredir kendi istegimle calismadigim icin daha fazla dikkat etmemiz gerek. Esimde isini yeni kurdugu icin kendimize ayirabildigimiz zaman cok kisitli ve tatil plani hala yapamadik cünkü isci sikintisi var. Herneyse iste bide esim buraya adapte olmakta zorluk cekiyor, daha fazla sosyallesmek istiyor.

Mesela en basiti Esim almanca sadece cat pat biliyor, ingilizcesi olmasina ragmen bazi seyleri yapamiyoruz. Türkiye‘de olsak konser, sinema, tiyatro gibi seylere hayatimizda daha cok yer verebiliriz. Ikimizde cok severiz.

Yukaridada yazdim Kuaför dert burda ama orda iyi kuaför bulmak zor degil. Ister git manikürünü pedikürünü yaptir istersen bi fön cektir ve dünya para yatirmak zorunda kalma :) Türkiye‘de bakimli olmak cok daha kolay, güzellik merkezleri/estetikciler burayla kiyaslanamaz.

Onun disinda ben direk bir diyetisyene gider, özel spor hocasiyla spora baslamak isterdim.

Mesela bi bar‘a otur canli müzigini dinle 2-3 birani ic cek git eve. Veya güzel manzarali biyerde güzel baligini ye rakini ic. Burda yok bunlar.. Biz keyfimize cok düskünüz ve türkiyeye gidince acisini cikarmaya calisiyoruz ama yetmiyor. Zaten denizi, sahil yürüyüsleri falan ayri güzel

Cok tesekkürler. Aile‘yi ve herseyi birakip türkiyeye gitmekte kolay degil bi yandan, bakalim hayat bizi nerelere sürüklicek

Oğlum İsviçre’de üniversite eğitimini yapıyor, Zurich’te ve ben kendisi orada olduğu için çok huzurluyum. Onu çok ama çok özlüyorum, öyle böyle değil ama onun orada her anlamda medeni bir ülkede ve güvende olduğunu bilmek tesellisi bile yetiyor. Belki bir ışık olabilir bu dediğim de..

Sıkıcı hayattan bunaldıysanız, tam aradığınız ülke hemen dönün.
Ülke gündemi 1 saatte değişir, hayatta kalmak şans işidir, her gün Allaha emanet çıkarsınız sokağa ve dönünce ohh çekersiniz.
Çünkü gaspçısı, sapığı, bindiğiniz otobüsün telefonla oynayan şoförü, kullandığınız kaldırımdan geçen alkollü hız limitlerini zorlayan arabalar, yemek yediğiniz yerdeki etin ‘türü’, iş yerlerindeki mobbing, sokakta kınana kınana yürüme, tükürükler geğirmeler, pis pis kokular vs.
Haa eve girince bitti mi, usulüne uygun kaçağı göçeği olmayan bir yapıda yaşıyorsanız oh ne ala, yok değil ise yangın çıkabilir, bina yıkılabilir, asansör düşebilir, kamyon binaya uçabilir, bir yağmur yağar, koridorda yüzersiniz vallaha.
Aksiyon ülkesi, amerika halt etmiş asıl realty şov burdadır, gerçek halkın yaşamıdır.
Gelin gelin:)

Anladım. Evet almanca bilmiyor ise kültürel tatmin sağlaması isviçrenin çok daha zor. Siz böyle yazınca bilemedim cidden. Ben bir fırsat bulursam oralara yerleşmeyi çok isterim mesela. Çünkü sakinliği severim, hemen almanca öğrenmeye çalışırım, bir de doğayı severim. Ama herkesin eğlence anlayışı hiç aynı değil o yüzden size hak verdim şimdi. Ama negatif taraflarını da teraziye koyup düşünmenizi tavsiye ederim

Isvicre ne anlamda sıkıcı orasini anlayamadim. Sıkıldi diye insan orayi niye birakip Tr ye gitsin? Ben de Hollanda'dayim, burayi da sıkıcı bulurlar aksam 6 disarda insan zor gorulur ama 20 yildir ben bu duzene alistim. Cocuk yasta gelmesem alismak zor olabilirdi. Esinize Turkiye cennet vatan gibi geliyor belki ama Tr nin de durumu ortada. Derli toplu duzenden bir belirsizligin icine atacaksiniz kendinizi. Bunu istiyor musunuz? Hic mantikli degil hayir.

Oradaki frank gelirinizi buradaki tl ile birebir aynı tuttuğunuzda hiçbir şey farketmediğini hatta et ve şarküteri gibi temel gıda ürünlerinde burada durumun daha vahim olduğunu göreceksiniz. Kuaför örneğin, 50 tl ye de saç kestirebilirsiniz Türkiye’de, 400 tl’ye De. Oğluma yılbaşı balosu için smokinini göndermiştim. Ütületmek için 70 frank Ödemiş. Burada da 40-70 tl arasında takım elbise ütüsü. Orada bir porsiyon makarnaya 70 tl ödüyorsunuz doğru ama burada da örneğin bir big chefs ya da ayarı bir yere gittiğinizde de aynı parayı ödüyorsunuz. Orada aylık 7,000 frank kazanan 2,000 frank kiraya verdiğinde kalan 5,000 ile eokonomik olmak koşulu ile geçinebiliyor iken burada 7,000 kazanan 2,000 tl ye neredeyse ev bulamıyor İstanbul’da. İşine arabası ile gidip dönenin yaptığı benzin ve otoyol geçiş ücretleri de nerede ise kira tutarına ulaşıyor maalesef. Buradaki tl gelir ile kaliteli bir yerde tatil yapmak için ihtiyaç kredisi kullanılsa yeridir emin olun. Turistik bir yer işletme konusunda ise diyebileceğim ancak işin en önemli faslını karı koca birlikte üstlenmeye hazır iseniz, gayet küçük çaplı ve tam bir butik otel conceptinin uygun olabileceği. Tabiidir ki işi oturtup, kazanma noktasına gelene ve tanınırlığı sağlayana kadar ciddi emek sarfetmek ve fedakarlık yapmak gerekiyor. Aslında turizm işi hem ülkemize nazaran stabil ülke görünümü, hem bu alanda yetişmiş kalifiye personel mevcudiyeti hem de yaşamın çok ta fazla pahalı olmadığı İspanya tarzı ülkelerde daha az riskli gibi geliyor bana..

hem sosyalleşmek için Türkiye'ye gelmek istiyorsunuz hem de amacınız popüler ege kıyılarında turizmcilik. kusura bakmayı ama yılın sadece 2-3 ayı ancak sosyalleşebilirsiniz. çünkü iyi kazanmak için işletmenin her an başında olmanız ve bire bir ilgilenmeniz lazım. o da size hayat fırsatı bırakmaz.
siz Türkiye'ye tatile geldiğinizde kısıtlı zamanlarda yaşadığınız güzellikleri gözünüzde büyütmüşsünüz. özlemle gelince eminim zaten gözünüz zorlukları görmez. keza 1 haftalık iş seyahatinden dönsem bile benim de özlemim büyük oluyor, herşey güzel görünüyor.
istanbul u geçtim, turistik bölgede otel açıp yaşarken de ucuz yaşayamayacaksınız. çünkü oralarda da hayat pahalı.
çocuk için eğitim konusuna girmiyorum bile. her sene değişen, öğretmenlerin bile anlamakta zorluk çektiği bir sistem var. sınavlarda sürekli şaibe şüphesi de cabası.
bence sırf sosyalleşmek için bu maceraya gireceğinize eşiniz almanca öğrensin. daha kolay.

@ Milana22 nin tespitlerine katılıyorum.Eklemek istediğim birşey var. Siz yazın "dinlenmeye ,tatil yapmaya " Bodrum'a gittiğiniz için bulunduğunuz açıdan hayatın keyifli bölümünü görüp bu keyfe ortak olmak istiyorsunuz. Ancak eğer "işletmeci/mekan sahibi" olarak gelecek yaz Bodrum'da olursaniz o keyfi alan siz olmayacaksiniz. Siz İsviçre deki gibi çok uzun saatler hizmet sektöründe çalışan kişiler olmaya devam edeceksiniz.Gidip bir mekanda canlı müzik esliginde birasını yudumlayan ,güneşin batısı fonu eşliğinde sahilde yalınayak yürüyen siz olmayacaksiniz .Ustelik tedarik zincirini ,personel teminini bilmediğiniz bir ortamda ,ciddi yatırım yaparak girdiğiniz bu yeni işte ilk yıllar üstünüzde çok baskı olacak. Yani canlı sezonda zaten ağzına lokma koymaya vaktiniz olmayacak,ölü sezonda konser ,tiyatro ve sosyal etkinlik için başka şehre gitmek zorunda kalan bir çift olacaksınız çünku turistik yerlerin kış dönemi pek sosyal aktivite bolluğu içinde geçmez. Ustelik Türkiye'de yaşamaya basladiginizda ve paranızı burada kazanıp burada harcadiginizda buradaki kuaför- güzellik merkezleri -konser bileti fiyatlarinin da size pahalı gelmeye başladığını göreceksiniz.

Herseyi geçtim birgün suriye gibi olursak korkusu endişesi bırakmıyor peşimi.iki çocugum, eşim , iyi kötü yaşadıgım bir hayatım var.ya bir gün bunlar elimden alınırsa diye çok korkuyorum.evet ülkemi seviyorum.burada yaşamak çok güzel.hep kötü anlatılmış ama iyi insanlar da çok burada.yolda poset tasırken yardım etmek isteyen, iki çocukla karşıdan karşıya geçerken durup yol veren iyi insanlar da varmış yahu dedirten ülkemin güzel insanları...

Ama...ama' sı cok işte.cehennemin tam ortasındayız çok klasik ama sıra Türkiyede mi lafları canımı çok sıkıyor.bu kadar mültecinin Türkiyeye alınması , silahlanmanın artması...Neden ?sokaklar teksas gibi.haber izlemeyi severim ben.sabahtan aksama gaber kanalı acık evde.yol vermedi çek silahı, komşu gürültü yaptı çek silahı, kavga ettim çek silahı . Bir sey yoksa kör kurşuna kurban gidiyor insanlar.herkesin elinde neden bu kadar silah var anlamıyorum.

Belki benim endişelerim hiç gercekleşmeyecek yersiz korkulardır, belki de çok uzak, belki yakın.ne olursa olsun bu endişeyi yaşamadıgım bir ülkede olmak isterdim.isvicre de öyle bir yer.oraya da alışıkmışsınız zaten.hani sonradan evlilik yada iş için gitmiş olsanız neyse.biz burada da faturalar için yasıyoruz.kazanılan paralarla sosyal, külrürel hayat yaşanılamıyor maalesef

Kesinlikle benim de endişelerim işte bunlar.
Ve Türkiye’de yaşamak hem maddi hem manevi anlamda gittikçe çok zorlaşıyor.

Otel isletmek hatta bir mekanin isletmecisi olmak kolay zannediyor galiba.. Kendinize ayirdiginiz 3-5 saatiniz varsa o da gidecek emin olun. Pek akıl karı gibi degil dusuncesi. Bence eve yardimci tutun cok paraniz varsa her seyi o yapsin siz de her bos vakitte gezin tozun.

Insanimizin eglence anlayisi türkü bar, sahilde yürüyüp cekirdek citleme, en olmayacak yerlerde piknik yapma.Bunlar isvicrede , almanya`da yok .Onun yerine cok kolay ulasabilecegin, göller , ormanlar var.Gece de korkmadan yürüyecegin yollar var.Sinirsizca , korkmadan bisiklete binecegin bisiklet yollari, en zengininden en fakirine herkesin gidebilecegi fiyatlari cok uygun olan havuzlar, her kesimden cocuklarin gittigi ana okullari, devlet okullari var.

Sokaklarda bir ton boyayla, her daim fönlü gezen kadinlar yerine ,spor yaptiklari belli olan , gayet rahat giyinmis kadinlar ve erkekler var.Türkiye`den buraya gelen herkesin söyledigi tek sey burasi cok sikici.Insanlar alismis bir kere iyisiyle kötüsüyle bir hareket olucak mutlaka.Bir taraftan cat kapi gelen misafirlerden rahatsiz olunurken diger taraftan burada her seyin kuralli olmasindan sikayet edilir.

Buradaki yeme icme türkiye ile kiyaslanamaz ama orda da bunlari alabilmek icin gerekli para yok.her sey ates pahasi .Ben ne zaman türkiye`ye tatile gelsem bir daha gelmiycem diyerek geri dönüyorum ama insan özlüyor.Memleket hasreti denen bir sey var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…