İşyerinde Mobbingci miyim?

Aynısını yazacaktım bende. Patron acıdığı için değil bu paraya başka enayi bulamam diye çıkarmıyordur işten. Tamam saatleri kısa ama hem tuvalet temizleyip hem yemek yapacak hemde üç kuruş olan asgari ücretin bile altına çalışacak.
İnsaf yahu vallahi insaf.
Kusura bakmayın ama bu maaşa kimse kendini paralamaz orada çalışmak için.

Kadının parmak izi silinmiştir

Valla gayet “çaycıyı”dert etmişsiniz gibi.

evet evini temizletiyor. ve karısı patrondan daha naif biri. sürekli ablanın paraya ihtiyacı oldumu patronun karısını arıyıp ağlayıp yok şöyle borcum oldu yok çocuğumun ilacını alamadım diyormuş. kadıncağızda üzülüp para gönderiyormuş. bunu da bir sohbet esnasında tesadüf öğrenmiştim. patronun bir tane çocuğu hasta. küçüklüğnden beri birkaç tane riskli ameliyata girmiş. o yüzden çocuk konusuna karısıda patronda dayanamıyor. ama şöyle bişey var patronun çocuğu 3 yaşında daha bebek sayılır yani. ablanın hasta çocuğu 25-26 yaşında kocaman. ve fiziksel bir hastalığı yok. sadece bir ara hap bağımlısı olmuş o yüzden ruhsal bunalıma girdi falan.

iste boyle calismayan insanlar diger calisanlarin verimini de düşürüyor.
son isim devlet dairesindeydi. cok da sevdigim bir arkadasim vardi. emzirme izni oldugu icin üçte cikardi. yemek molamiz 1de biterdi. yemekten sonra sigarasini icerdi kahve demlerdi. sonra benim odama gelirdi erkeksiz tek oda diye. kapiyi kapatir süt sağardi. o arada da kapi kapali ister is yap, ister goygoy yap, ister film izle kim ne bilecek. resmen 45 dakika kafa molasi gibi olurdu. sonra zaten saat ucte ciktigi icin tekrar bilgisayari açacak vs vakti kalmazdi. haftanin her gunu aylar boyunca aslinda 12ye kadar calismis olurdu.
müdürümüz de cok nahif biriydi, kalp kirmaktan cekirdi. "zaten emzirme iznin var neden ofiste süt sagiyorsun" demezdi, "molanda sağ sütünü" vs demezdi.
ama isin ote yaninda o kizin ayni odasinda ayni isi yapan 2 kişi kendini salak gibi hissederdi çünkü biri yarim gun calisirken, isyerinde oldugu halde masasinda degilken neden digerleri tüm gun muracaatci agirlasin, insanlarla konusup ekstra yorulsun ki?
haliyle onlar da isyerinden sogudular. belki 2 kisi calissalar ayni isi rahatca yaparlardi oyle zor bir isleri yoktu ama 3 kisi çalışıyor görünüp ayni isi 2 kisi yapinca insanin gercekten de agrina gidiyor.

evi hemen üst katta. sigortası tamdan yatıyor. şirket kartının biri onda o yüzden ne aldı kimse bilmiyor bile. herşeyi hazır alıyor nerdeyse. keki bile hazır alıp üzerine muhallebi döküyor sadece.
ofis zaten 90m2 bile değil paspas yapılması 5 dk. tuvalet bir tane zaten.
çalıştığım şehirde 25bin tl ye mühendis çalıştıran yerler var. başka bi yerde işe girse asgari ücrete tüm gün çalıştırırlar bu kadar rahatta olmaz.

devlet dairesi daha zordur kesin. bana çok tuhaf geliyor ya. iyi niyeti suistimal edenler. işini yapmayanlar falan. beni ilgilendirmeyecek bir durum olsa bile çok sinirleniyorum

yumuşak yüzlü insanların bir huyu vardır genelde ikili oynarlar. patronunuz size gelip yetki veriyorum dese de temizlikçi ablaya farklı konuşuyordur. "biraz takıntılı biri boş ver idare et" gibisinden. abla da o yüzden rahattır.
ofis sizin değil para sizden çıkmıyor. sabah kaçta açtığına falan takılmayın bu kadar. yemek işini de patronun dediği şekilde halledin bence. dışarıda ev yemekleri yapan yerler oluyor aslında. büyük şehirlerde sağlıklı bowllar, ev yemekleri çeşit çeşit. ben o kadının yemeğini de yemek istemezdim içine tükürüyor mu napıyor belli değil:d
patronunuz da tam yolunacak kaz bu arada.

Aslında çok açıklama yapmak istemedim aslında sizin lehinize yazdım şimdi diğer çalışanlar memnun değil fakat siz daha memnun değil gibisiniz ya diyelim çıkarıldı işten yeni biri geldi oda aynısı o zaman yine siz şikayetçi olunca bak aslında ondada birşey var kimseyle anlaşamıyor yada yönetemiyor olur ben size bunu demek istemiştim bunları yaşıyor insanlar o nedenle dedim kendinizi öne atmayın birde patronun evini temizliyor ne demiştim menfaat ilişkisi

Patron bana hak veriyo demissinya. İşte orda yanılıyorsun bence. Senle konuşurken öyle diyo, ablayla konuşurken de 'haklısın ablacım idare et' diyordur emin ol. Patronlara güven olmaz bacım. Sen yine ona bildir ama kendin çözmen lazım arkada. Yoksa sonunda sen haksız duruma düşersin bak emin ol.

Bi de her zaman bağırıp çağıran daha haksız olur. Ben de seninkine benzer Bi durum yaşamıştım. Ama benimki çaycı abla değil, benimle aynı seviyede başka Bi idareci idi. İşini yapmıyor, benim departmanı da etkiliyordu. En son öyle Bi noktaya geldi ki patron 'borntofight hanımcım sen de onun yarım bıraktıklarını yapıver nolcak' bile dedi. Düşün tamamen başka departman. Çünkü bisey söyledikleri an ağlamaya başlıyordu

Yani demem o ki, bence yeterince sesini çıkarmışsın, bundan sonrası artık cazgirlik olarak görülecek. Sessizce alttan hallet işini. Patronun dediği gibi istediğini söyle kadına. Yemek listesi ver, çay VS istemeye çekinme... Zamanla üstünlük kurmaya bak alttan alttan

İşlerini aksatmaması için direktifler verin. İşleri savsaklayamasın yani. İşveren zaten size o yetkiyi vermiş. Şurayı temizledin mi, şunu yaptın mı, burayı hallettin mi gibi. Bu işe bu kadar maaş düşüncesi genel itibariyle yanlış. Çünkü işe verilen ücret öncelikle harcadığı efora değil orda harcadığı zamana verilir. Otursa da harıl harıl çalışsa da oraya vaktini harcıyor. Asgari ücretin bile altında çalıştığı için patronunuz elindekini kaçırmak istemiyordur. Çünkü özellikle çay-temizlik piyasasında ücretler çok yüksek.

Patron evini temizletip para vermiyor yada çok az veriyorsa iş yerindeki o huylarina göz yummasi beklenen birseydir

Birde evini temizletiyormus koca ev kimbilir ütü bilmemnede yaptırıyorsa parada vermiyorsa iş yerinde olana bitene karışmaz sadece konu sahibini anlıyor gibi yapar kadinida işten cikarmaz zaten acıma değil menfaat bu işler yoksa hangi patron çıkarmaz işine gelen birşey varsa karışmaz

Nımete boook denmez once bunu ogrenın. Anlatış şeklınız cok fevrı. Kadın asgarı ucret bıle almıyormus. Belkı de maaşını protesto etmek ıcın bu sekılde cozum bulmuş. Verılen maaşa hak edılen kadar yapıyor. İki kuruş verince insanları satın almıyorsunuz.
Kadının işini savsaklaması yanlış, sızın beklentılerınız yuksek.

Şartları kabul etmiş, orada çalışıyor, işini yapacak elbet. Yüz göz olmayın, muhabbet etmeyin, çizelge sistemi mantıklı. Vazifesi yemek yapmak olan bir çalışan başka bir çalışana tost yap ye diyemez, dememeli. Patronunuz yumuşak yüzlü onu kullanıyor ama siz sert durun. Hepimizin sorunları, zorlukları var buna rağmen çalıştığımız süre içinde işimizi yaptık, mecburi izinler ayrı bir konu savsaklamak başka bir konu. İşyerinde haftada bir tuvalet temizliği nedir yahu mikrop kapar insan, taviz vermeyin çizelge ile çalışın, yemekleri de aylık liste yapın, internette hazır listeler var alın bir çıktı patrona imzalatın verin eline olsun bitsin, muhasebeden sorumlu kimse yaptığı harcamaları da kontrol etsin, oh be ne ala memleket

Yok onun için ayri para veriyor. 2 haftada bir patronun yanına gider bu geliyim mi eviniz kirlenmistir falan der. Ordan degerinden fazla para alıyor eminim. Dedigim gibi kadinin cocugu hasta olunca patronun yumusak karni o durum o yuzden cok para veriyorlar.

Nimete degil yaptığı sekle diyorum onu. Sonucta bir pilavi ne kadar kötü yapabilir demi. Ama o kadar kötü yapıyor. Maas ve yapacagi iş basta konuşuluyor bunu kabul edip geliyor. Hem kac para maas aldigi beni ilgilendirmiyor. Ben vermiyorim sonucta. Yaptığı iş kötü. İlk basta da ayni maasi aliyordu o zaman yemekler guzeldi simdi bakti herkes saf salak niye calisacam dedi ne bulduysa önümüze koyuyor. Bir elinde telefon aksama kadar milletle dedikodu yapiyor ayni anda yemek yapmaya caliyor. Kimse konustugu da beni ilgilendirmez ama milletle konuscam diye duzgun yemek yapmiyor ben magdur oluyorum

Bence siz bu kişiyle yüz göz olmayın daha fazla. Gidip patrona şikayet edeceksiniz. Öğle yemeği olarak tost most koyarsa onunuze fotoğrafını çekin. Özellikle patronun olmadığı zamanlardaki yaptığı daha dogrusu yapmadigi yemeklerin fotoğrafını çekin. Ondan sonra patron karar versin yemek kartı mı verecek yemek için başka yerle mi anlaşacak kadına mi yaptıracak. Ayrıca tuvaleti de her gün temizlesin. Yani tuvaleti de temizlemiyorsa ne yapıyor ki bu kadın anlamadın. Zaten sadece siz varsınız sanırım müşterinin gelip gittiği bir yer değil sanırım öyle sürekli paspaslanmaya da gerek yoktur heralde.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…