- Konu Sahibi purpleflower35
-
Merhaba ben mi abartıyorum normal mi bu durum markette kasiyere işlem bitince iyi günler diyip çıkıyorum cevap gelmeyince sinir oluyorum yada bi insana güler yüzlü davranıp aynı şekilde karşılık görmeyincede takıyorum kişisel algılıyorum acaba ben itici birimiyim neden böyle oluyo diye çocuğumun servis hosteside merhaba bilmez iyi günler bilmez acaba sadece bana mı böyle ben kadına iyi günler diyorum ya ya mıy mıy bi sesle sanki zorla karşılık veriyo yada hiç cevap vermiyo bende bikaç kere hiç demedim iyi günler falan ama kendimi onun gibi medeniyetsiz hissettim selamsız olur mu ya nezakatsizlik. İnsanlsrın geneli mi böyle yoksa bende mi bi sorun olabilir ?
Canım benim senin yazdıklarınla, konuyu bir partiye bağlayıp seçim kaybedecekleri için gergin olduğunun yazılması alakasız.Olay siyasete nerden geldi dersenMune bu mesele artık toplumsal bir yara ve sistematik biçimde çözümlenmesi gerek. Yeni işyeri yasaları çözüm değil çünkü yasalar uygulanmıyor, çalışma kültürünün toptan değişmesi gerek. Kim seçilirse seçilsin insanların hayat kalitesini artırmaya yönelik çaba koymalı mutlaka.
Olayı kişisel algılamaniz gereksiz evet ama selama, iyi günlere karşılık vermek çok zor şeyler değil yahu. Bunun mutlu mutsuz olmakla alakası yok basit bir nezaket kuralıdır bu. İnsanlık halidir duymaz, o gün gergindir vs.o ayrı ama bunun genel bir tavır olması hoş değil bencede. Ama oturup bunu dert eder, kendime mesele çıkarır mıyım tabi ki hayır. Sizde öyle yapın.
Ben çalıştım kasiyer olarak kısa bir süre yıllar önce kolay demiyorum zor ama ben bunları yaparken zorlanmadım insanlara cevapta verdim güleryüzde gösterdim ama beklefiğim güler yğz değil illede bu yanlış anlaşıldı kasiyerden cevap almadığımdan bahsettim güler yüzü ben genel olarak insanlarla konuşurken sohbet ederken bekliyorumeskiden bende takılırdım taa ki kısa bir süreliğine kasiyer olarak çalıştıktan sonra. yine ben yine 8 saat çalışıyordum asgarinin biraz üstü alıyordum ama iş çok yoğun müşteri nazlı. o yoğunlukta zorla iyi günler demek zorundaydık.!! bazen diyesim bile gelmezdi. full ayaktasın oturmak yok.
ben yine diyorum herkese iyi günler kolay gelsin diye. cevap beklemiyorum ama. demezse de anlıyorum yoğunluktan olabiliyor. bunu bu kadar kafa takılmaya gerek yok. sizde çalışın bi kasiyer, garson artık neyse o zaman anlarsınız. bu bu kadar dert edilecek bişey değil. ülkenin hali ortada.
Şu koyulaştırdığım kısmı hayretler içerisinde okudumTürkiyeden yurtdisina gelenler her zaman insanlarin genelde daha saygili oldugunu söyler, keske bizdede öyle olsa ama bizim insanlarimiz üstünlük saglamak icin tenezzül etmez derler. Ben orda yasamasamda bu düsünceme katilan orda dogup buyumus insanlarda katiliyor, o zaman buna ne demeli?
Maddiyatin insanlarin nezaketini köreltmesi düsüncesi bizim icin cok garip, evet alisikta degiliz.
Sadece servisteki kizin geri selam vermemesi, kasiyerin sadece insanin suratina bakmasi ayip oldugunu ifade ettim. Uzun süre zor sartlar aldimda calisiyorlar, bakin bunuda anlarim ama bir cok meslek grubunda buna sahit oldum. Savcisindan doktoruna, hemsiresinden satis elemanina kadar.
Aynisini müsterilerde yapiyor. Gittigimiz bir kafede genc garson gayet güleryüzle gelen iki kadini karsiladi hosgeldiniz dedi, kiz galiba kendini podyumda sandi gecti gitti oturdu biz oglanla göz göze geldikburada öylelerine hizmet verilmez, müsterinin calisandan özür dilenmesi saglanir sonra mekandan yollarlar. (istersen ayda bir gün calismaya gel bu böyle).
dedigim gibi, 15- 20 sene öncede böyleydi bugünde böyle. benim tuzum kuruysa saygisiz davranmayi mesrulastirmayi ekonomiye baglayan sizin gibilere ne demek lazim :) türkiyeyi yeni tanimadik, gelincede bir hafta otelde dis dünyaya kapali kalip gitmiyoruz
Bak sen hem burda hem yurtdışında çalışmışsın ne demek istediğimi çok iyi anlarsın. Türkiyede iş hayatını tecrübe etmemiş bir insan empati yapamayabilir. Ben stajyerken gözümün feri sönmüştü. Sadece çalışırken değil eve geldiğimde de mutsuz ve huysuzdum.Aynen öyle. Ben iki tarafta da yaşadığım ve çalıştığım için farkı net biliyorum mesela. Türkiye'de hem çalışma saatleri çok uzun, ona dayansan bile çok sayıda psikolojik yıpratıcı etken var, patrondan mobbing yetmezse iş arkadaşından mobbing ... İnsanları uzun saatler kadar mobbing de bitiriyor kesinlikle.
Olay siyasete nerden geldi dersenMune bu mesele artık toplumsal bir yara ve sistematik biçimde çözümlenmesi gerek. Yeni işyeri yasaları çözüm değil çünkü yasalar uygulanmıyor, çalışma kültürünün toptan değişmesi gerek. Kim seçilirse seçilsin insanların hayat kalitesini artırmaya yönelik çaba koymalı mutlaka.
ben de dilerimAlmanya'dan geldim. Orada çalışanlar her zaman güler yüzlüdür ve iyi günler diler. Burada ilk zamanlar karşılık alamayınca garibime gitse de alıştım, ben yine de her daim kolay gelsin deyip iyi günler dilerim.
Anlıyorum tabii ki, insanların işlerini asla hafife almak değil niyetim. Türkiye'ye yeni geldiğim zamanlar epey şaşırmıştım hiçbir cevap alamayıncaben de dilerim
dolmuş şöförlerine hayırlı işler derim
temizlik görevlililerine kolay gelsin derim
başka esnafa bereketini görün derim, sabahsa siftahı bizden vs. her dakika birilerine birşeyler diyorum aslında
genel gözlemim erkek çalışanlar daha pozitif -belki be kadın olduğum için bana cevap verme ihtiyacı duyuyorlardır bilmiyorum
bazı marketlerdeki kasiyerler de çok çoook pozitif
ama genel gözlem olarak
genç kadın kasiyerler çok mutsuz
şu an annemin evindeyim, bu etrafta genel olarak (15 senedir bildiğim muhit)
kızlar nişanlanma zamanı çalışmaya başlıyor
çeyiz düğün işleri için
genellikle de birbirleriyle tektaş filan yarıştırıyorlar -konuşmaları hep duyuyorum. marketlere tenha zamanlarda giderim home-office çalışıyorum. yılbaşı, sevgililer günü, kadınlar günü, anneler günü, bayram, yıldönümleri vs. ha bire bir program hediye çiçek mevzusu dinliyorum
evlenince en kötü hamile kalınca da ayrılıyorlar zaten, sürekli sirkülasyon var.
zorla çalışıyor bu insanlar, mutlulukla zevkle çalışmasını beklemezsin ki
mesela bujiterici abla var marketin arkasında
kadın gülücüklerle karşılayıp gülücüklerle uğurluor, kendi dükkanı.
Avrupayla burayı kıyaslama arkadasım.Anlıyorum tabii ki, insanların işlerini asla hafife almak değil niyetim. Türkiye'ye yeni geldiğim zamanlar epey şaşırmıştım hiçbir cevap alamayıncabir nevi kültür şoku gibiydi benim için. Sonuçta yurtdışındaki kasiyerler de işlerine bayılmıyorlar. Avrupa'da da maddi anlamda büyük zorluklar çeken insanlar var, burada sanki Avrupa'da herkes zenginmiş gibi bir algı var. Size Almanya'da asgarı ücret ile ay sonunu getiremeyen insanlar ile ilgili onlarca belgesel gönderebilirim. Emekli maaş ile geçinmek bir çok Alman için imkansız olduğu için farklı ülkelere göç eden emekliler ilgili de. Almanya'dan geldiğim için ülkem ile ilgili yorum yapmama bile tahammülü yok bazılarının.
Bu arada her cevap vermeyen çalışanın morali bozuk veya yorgun olduğunu düşünmüyorum:
Sürekli gittiğim marketteki kasiyer hanımefendi bana bir kelime dahi etmezken, arkamdaki erkek müşteri ile kahkahalar ile konuşuyordu. Yine sürekli gittiğim ezcanede çalışan hanımefendi benimle bugüne kadar bir kelime dahi konuşmamışken, eşimle gittiğimde eşime karşı gayet ilgili davrandı.
ben de Avrupa'da senelerce yaşadımAnlıyorum tabii ki, insanların işlerini asla hafife almak değil niyetim. Türkiye'ye yeni geldiğim zamanlar epey şaşırmıştım hiçbir cevap alamayıncabir nevi kültür şoku gibiydi benim için. Sonuçta yurtdışındaki kasiyerler de işlerine bayılmıyorlar. Avrupa'da da maddi anlamda büyük zorluklar çeken insanlar var, burada sanki Avrupa'da herkes zenginmiş gibi bir algı var. Size Almanya'da asgarı ücret ile ay sonunu getiremeyen insanlar ile ilgili onlarca belgesel gönderebilirim. Emekli maaş ile geçinmek bir çok Alman için imkansız olduğu için farklı ülkelere göç eden emekliler ilgili de. Almanya'dan geldiğim için ülkem ile ilgili yorum yapmama bile tahammülü yok bazılarının.
Bu arada her cevap vermeyen çalışanın morali bozuk veya yorgun olduğunu düşünmüyorum:
Sürekli gittiğim marketteki kasiyer hanımefendi bana bir kelime dahi etmezken, arkamdaki erkek müşteri ile kahkahalar ile konuşuyordu. Yine sürekli gittiğim ezcanede çalışan hanımefendi benimle bugüne kadar bir kelime dahi konuşmamışken, eşimle gittiğimde eşime karşı gayet ilgili davrandı.
İstediğimi konuşurum da kıyaslarım da. Evet, Türkiye'dekiler kadar uzun çalışmadıkları doğru. Bu yine de söylediklerimin doğru olmadığı anlamına gelmez. Ayrıca Türklerden nefret etmeleri ile konumuzun ne alakası varAvrupayla burayı kıyaslama arkadasım.
Almanya'daki çalışan kaç saat çalışıyor günde ?
Hafta sonu marketler bile kapalı Almanya'da.
Çoğu marker pazar günü kapalı.
Günde kaç saat çalışıyor bu insanlar?
Ayrıca yüzünüze gülüp arkanızdan demediğini bırakmıyor Alman.
Göçmenlerdeb özellikle Türklerden nefret ediyorlar .
Ülkelerini istila ettiğinizi söylüyorlar .
O yüzden sen gelip burda Almanya yı konuşma biz Almanya'yı da çok iyi biliyoruz.
Oradaki hayat şartları burdaki gibi değil o yüzden kıyaslayamazsın .İstediğimi konuşurum da kıyaslarım da. Evet, Türkiye'dekiler kadar uzun çalışmadıkları doğru. Bu yine de söylediklerimin doğru olmadığı anlamına gelmez. Ayrıca Türklerden nefret etmeleri ile konumuzun ne alakası var
Aynı şeyi bende yaşıyorum geçen sene anaokuluna giden kıxımın okukubda hizmetli bayan ben görüdüğümde kadın baba hiç tardımcınıpmuyır bide surat yspıyodu eşimle gittik bşkaç kere ona gülümseyrek konuşuyo hatta elim dediki ben görürdüğümde çocupun ayakkabısını çokarıp giydiritır montu çıkarıyor yardımcı oluyor bana demişti dedim baba yapmıyor zaten mecburda değil okadarına ama erkeklere farklı davranıyor bazıları demekkiAnlıyorum tabii ki, insanların işlerini asla hafife almak değil niyetim. Türkiye'ye yeni geldiğim zamanlar epey şaşırmıştım hiçbir cevap alamayıncabir nevi kültür şoku gibiydi benim için. Sonuçta yurtdışındaki kasiyerler de işlerine bayılmıyorlar. Avrupa'da da maddi anlamda büyük zorluklar çeken insanlar var, burada sanki Avrupa'da herkes zenginmiş gibi bir algı var. Size Almanya'da asgarı ücret ile ay sonunu getiremeyen insanlar ile ilgili onlarca belgesel gönderebilirim. Emekli maaş ile geçinmek bir çok Alman için imkansız olduğu için farklı ülkelere göç eden emekliler ilgili de. Almanya'dan geldiğim için ülkem ile ilgili yorum yapmama bile tahammülü yok bazılarının.
Bunu anlıyorum bunda sıkıntı yok bazı insanlar sosyalleşmek istemez çekingendir vs. Ben çekingenim mesala ama görünce karşılaşınca ben demesem kendimi bi tuhaf hissediyorum bu yğzden diyorum karşılık görmeyincede alınganlık oluyoKibarlık icabı cevap verilse daha iyi tabi ki ama kimi insan sürekli sürekli dk başı aynı şeyi tekrarlayınca da fenalık gelebilir. Mesela bana geliyor.
Coronada en memnun olduğum konu ofiste hiç bitmek bilmeyen selamlaşma, kolay gelsin, iyi günler muhabbetlerinin bitmiş olmasıydısabahtan bir başlıyor aksama kadar cem yılmaz skeci gibi. Zoraki sosyalleşme ve insan iletişiminden hoşlanmayan insanlar için çok can sıkıcı.
Aynı şekilde apartmanda da biriyle karşılaşacağım diye ödüm kopuyor önce kapıyı dinleyip çıkıyorum
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?