İyi günler demek

Takılmam böyle şeylere ama medeniyetsizliktir
İnsan her gün iyi bir ruh halinde olmayabilir ama iyi günler diyen birine cevap verilir, verilmelidir
Genel olarak insanlara günaydın, kolay gelsin , iyi günler derim bunun çalışma şekli ve saatiyle ilgisi yok, bende günde 10 saat çalışıyorum. Sabah işe giderken apartmanda asansöre binen liseliler var günaydın falan demezlerdi, ben dedikçe öğrendiler, bu güzel bir şey. Evet toplumca sıkıntılıyız ama bu yüzden kabalaşmaya gerek yok bence

Her sabah dolmuşa biniyorum. Küçük şehir, küçük mahalle 5 6 şoför var. 4 aydır istisnasız her sabah kolay gelsin iyi günler diyorum. Kimi ilk günden cevap verdi kimi yavaş yavaş simayı tanıdıkça teşekkür edip iyi günler demeye başladı iki tanesi hala bön bön bakiyo ben inatla her sabah söylemeye devam ediyorum çünkü ben kendimi daha iyi hissediyorum yoksa dolmuşçu bana iyi günler demiş dememiş çok da problem değil

bazı iş kollarında oturmak yasak. sabahtan akşama kadar uzun süreler ayaktalar. iyigünler demeyebilir halleri kalmamış olabilir. belki regl belki kocasıyla kavga etti sabah, belki hasta çocuğunu evde bıraktı.. sadece para da değil bu etmenler.. insanız hergün gülecek, gülümseyecek selam alacak halimiz olmuyor... empati yapın, üzülmeyin

Canım benim senin yazdıklarınla, konuyu bir partiye bağlayıp seçim kaybedecekleri için gergin olduğunun yazılması alakasız.
Siyasete girmeyin rica ediyorum. Buyurun er meydanı Bu hafta sonu seçim olsa......

Ben çalıştım kasiyer olarak kısa bir süre yıllar önce kolay demiyorum zor ama ben bunları yaparken zorlanmadım insanlara cevapta verdim güleryüzde gösterdim ama beklefiğim güler yğz değil illede bu yanlış anlaşıldı kasiyerden cevap almadığımdan bahsettim güler yüzü ben genel olarak insanlarla konuşurken sohbet ederken bekliyorum

Şu koyulaştırdığım kısmı hayretler içerisinde okudum maddiyatın insanların nezaketini köreltmemesi derken? Sanki insanlar mercedes almak isterken volkswagen aldıkları için isyan ediyorlar. Size çok ilginç gelebilir ama insanlar şu an kirasını bile ödeyemiyor. Kasiyer veya tezgahtar birinin kendi maaşıyla kirasını ve faturasını ödemesi bile çok zor. Geçinmekten bahsetmiyorum bile.

O kadar bihabersiniz ki ülkeden bari en azından bir şey yazmayın. Dün yolda yürürken bir mağazanın önünden geçiyordum bir tane müşteri mağaza sahibine bu mağazanın kolonları nerde diye bağırıyordu. Ülkenin psikolojisinin özeti gibi bir olay. İnsanlar girdiği mağazada bile bırası yıkılır mı diye kolon gözlüyor. Kiramı nasıl ödeyeceğim, enkaz altında kalır mıyım, yolda yürürken yanımda bomba patlar mı gibi endişeleri olmayan, 2 aylık maaşıyla araba alan insanlar bir zahmet yaşadıkları ülkede nazik, güleryüzlü olsunlar.

Bak sen hem burda hem yurtdışında çalışmışsın ne demek istediğimi çok iyi anlarsın. Türkiyede iş hayatını tecrübe etmemiş bir insan empati yapamayabilir. Ben stajyerken gözümün feri sönmüştü. Sadece çalışırken değil eve geldiğimde de mutsuz ve huysuzdum.

ben de dilerim
dolmuş şöförlerine hayırlı işler derim
temizlik görevlililerine kolay gelsin derim
başka esnafa bereketini görün derim, sabahsa siftahı bizden vs. her dakika birilerine birşeyler diyorum aslında

genel gözlemim erkek çalışanlar daha pozitif -belki be kadın olduğum için bana cevap verme ihtiyacı duyuyorlardır bilmiyorum

bazı marketlerdeki kasiyerler de çok çoook pozitif

ama genel gözlem olarak
genç kadın kasiyerler çok mutsuz
şu an annemin evindeyim, bu etrafta genel olarak (15 senedir bildiğim muhit)
kızlar nişanlanma zamanı çalışmaya başlıyor
çeyiz düğün işleri için
genellikle de birbirleriyle tektaş filan yarıştırıyorlar -konuşmaları hep duyuyorum. marketlere tenha zamanlarda giderim home-office çalışıyorum. yılbaşı, sevgililer günü, kadınlar günü, anneler günü, bayram, yıldönümleri vs. ha bire bir program hediye çiçek mevzusu dinliyorum

evlenince en kötü hamile kalınca da ayrılıyorlar zaten, sürekli sirkülasyon var.
zorla çalışıyor bu insanlar, mutlulukla zevkle çalışmasını beklemezsin ki

mesela bujiterici abla var marketin arkasında
kadın gülücüklerle karşılayıp gülücüklerle uğurluor, kendi dükkanı.

Bizim ülkemizle alakalı. İşyerlerinin de profosyenel olmamaları. Hizmet sektöründe işverenim. Asık suratlı birili asla çalıştırmam. Tecrübe ile sabittir. Bir problem yaşadılarsa, biraz ilgi, güleryüzlü hemen tolere ediyorlar. Ama personel ters cevap verirse o problem daha büyüyor ve şikayet olarak geri dönüyor. Mesela yurt dışında bir misafir gelmiş. 10 saat uçak yolculuğu yapmış. Check in’ler saat 14’den itibaren yapılır demişiz ama bir önceki müşteri geç check-out yapmış ve oda temizlenmemiş henüz. Resepsiyon o müşteriye içecek ikram edip, lobide biraz misafir eder o esnada odayı temizletirse herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Ama hatalıyken bir de üste çıkarsa ya rezervasyonunu iptal ediyor ya da çok düşük puan veriyor.
O yüzden güler yüz çok önemli. Kimsenin çalışma şartları kolay değil. Yorgunluğun ardına sığınamaz.

Ayy gerçekten sizin gibi tiplere gıcık oluyorum.
İnsanlar bütün gün çalışıp yoruluyot belki evde hastası var belki eşiyle boşanma aşamasında belki bebeğini kaybetti uzar gider bu liste.
O zaman çalışmasın oluyor hemen cevaplar ne yapsın çalışmayıp hırsızlık mı yapsın bu insanlar.
Takıntıkı ruh hallerini den çıkın ya değiştirin şu kafanızı.

Anlıyorum tabii ki, insanların işlerini asla hafife almak değil niyetim. Türkiye'ye yeni geldiğim zamanlar epey şaşırmıştım hiçbir cevap alamayınca bir nevi kültür şoku gibiydi benim için. Sonuçta yurtdışındaki kasiyerler de işlerine bayılmıyorlar. Avrupa'da da maddi anlamda büyük zorluklar çeken insanlar var, burada sanki Avrupa'da herkes zenginmiş gibi bir algı var. Size Almanya'da asgarı ücret ile ay sonunu getiremeyen insanlar ile ilgili onlarca belgesel gönderebilirim. Emekli maaş ile geçinmek bir çok Alman için imkansız olduğu için farklı ülkelere göç eden emekliler ilgili de. Almanya'dan geldiğim için ülkem ile ilgili yorum yapmama bile tahammülü yok bazılarının.

Bu arada her cevap vermeyen çalışanın morali bozuk veya yorgun olduğunu düşünmüyorum:
Sürekli gittiğim marketteki kasiyer hanımefendi bana bir kelime dahi etmezken, arkamdaki erkek müşteri ile kahkahalar ile konuşuyordu. Yine sürekli gittiğim ezcanede çalışan hanımefendi benimle bugüne kadar bir kelime dahi konuşmamışken, eşimle gittiğimde eşime karşı gayet ilgili davrandı.

Avrupayla burayı kıyaslama arkadasım.
Almanya'daki çalışan kaç saat çalışıyor günde ?
Hafta sonu marketler bile kapalı Almanya'da.
Çoğu marker pazar günü kapalı.
Günde kaç saat çalışıyor bu insanlar?
Ayrıca yüzünüze gülüp arkanızdan demediğini bırakmıyor Alman.
Göçmenlerdeb özellikle Türklerden nefret ediyorlar .
Ülkelerini istila ettiğinizi söylüyorlar .
O yüzden sen gelip burda Almanya yı konuşma biz Almanya'yı da çok iyi biliyoruz.

ben de Avrupa'da senelerce yaşadım
dediğiniz şeyi anlıyorum orada asansörde de herkes selamlaşır
bütün hizmet sektörü de selamlaşır.

bu karşı cinse göre durum değişmesi olayını zaten ben de bahsettim benim de sezinlediğim bir durum. insani bir durum herhalde.

fakat ülkemizde hizmet sektöründe çok fazla kadın "pasif agresif". eve gelen temizlikçi ablalar mesela bir kısmı var, sizi dövecek neredeyse...bizde kadının beden işlerinde, alt kademe işlerde çalışmak zorunda kalması biraz ezik, arabesk, sıkıntılı algılanan bir durum. kodlarımız böyle. Almanya'daki gibi putzfrau ve hausmeister ortamın kralı algısı yok bizde. (alınteriyle para kazanana saygı duyma mertebesi düşük, beden işleri + hizmet sektörü aşağılanmaya daha meyyal).
+
bizde zaten genel olarak avrupadaki kadar selamlaşma kültürü yok
japonyada da avrupadan daha öte var mesela, kültürel bir şey.

İstediğimi konuşurum da kıyaslarım da. Evet, Türkiye'dekiler kadar uzun çalışmadıkları doğru. Bu yine de söylediklerimin doğru olmadığı anlamına gelmez. Ayrıca Türklerden nefret etmeleri ile konumuzun ne alakası var

Oradaki hayat şartları burdaki gibi değil o yüzden kıyaslayamazsın .
Saçmalama lütfen.
Biraz mantıklı konuşun ya.
Kişi başı gelir seviyesi ne Almanya'nın çalışma şartları nasıl?
Bunları konuş gel .
Güleryüzlü olucak tabi çünkü mutlu Tamam mı?

Bunu yazan Almancılar hiç Fransa'ya gitmemiş herhalde garsonlar menü fırlatıyor turistlere
İngilizce konuşmuyorlar bilseler bile.
Burda garson eziklemeye çalışan görgüsüzler oraya gidince de aynısını yapıcam sanıyorlar menüyü fırlatıyor adamlar valla ki çok da haklılar.

Şunu da söylim apartmanda biriyle karşılaşsam bana selam verse yüzüne bön bön bakmam ayıptır ama konu o değil çalışan insanlara birsey diyemem beni duymamışda olabilirler yani ve zaten karşılık bekleyerekte hiç birsey yapmam

Aynı şeyi bende yaşıyorum geçen sene anaokuluna giden kıxımın okukubda hizmetli bayan ben görüdüğümde kadın baba hiç tardımcınıpmuyır bide surat yspıyodu eşimle gittik bşkaç kere ona gülümseyrek konuşuyo hatta elim dediki ben görürdüğümde çocupun ayakkabısını çokarıp giydiritır montu çıkarıyor yardımcı oluyor bana demişti dedim baba yapmıyor zaten mecburda değil okadarına ama erkeklere farklı davranıyor bazıları demekki

Kibarlık icabı cevap verilse daha iyi tabi ki ama kimi insan sürekli sürekli dk başı aynı şeyi tekrarlayınca da fenalık gelebilir. Mesela bana geliyor.
Coronada en memnun olduğum konu ofiste hiç bitmek bilmeyen selamlaşma, kolay gelsin, iyi günler muhabbetlerinin bitmiş olmasıydı sabahtan bir başlıyor aksama kadar cem yılmaz skeci gibi. Zoraki sosyalleşme ve insan iletişiminden hoşlanmayan insanlar için çok can sıkıcı.
Aynı şekilde apartmanda da biriyle karşılaşacağım diye ödüm kopuyor önce kapıyı dinleyip çıkıyorum

Bunu anlıyorum bunda sıkıntı yok bazı insanlar sosyalleşmek istemez çekingendir vs. Ben çekingenim mesala ama görünce karşılaşınca ben demesem kendimi bi tuhaf hissediyorum bu yğzden diyorum karşılık görmeyincede alınganlık oluyo

Bazi yorumlarda da oyle bir yazmişlar sanki "yurtdisi" şirinler köyü herkes guluyormuş.
X ulkesi, Y ülkesi öyle olabilir ama X Y ulkede guluyormuş ee burda gulunce X ulkeyle ayni mi olunuyor? Yok.

Ayrica refah seviyesi en yuksek gosterilen ulkelerde de bulundum ziyaret amacli ve market, magaza alisveris yaptim evet herkes kibardi normal olarak ama kimse 7/24
32 diş gülerek durmuyordu ki bana özel değildi. Ya da disarda tek basina yururken boş boş gulumsemiyor herkes. Bu bir kural degil ya da genel bir durum degil.

Turkiyede insanlar mutsuz o ayri ama gulmemek mutsuzluk ya da suratsizlik degil ki. Ben cok mutluyken de kendi kendime gulerek dolaşmiyorum yani. Bunun bir iş kurali ya da saygi belirtisi olmasi garip.

18-19 yaşinda Turkiyede calistigim yerde iş sahibi bir gun yanima gelip insanlara gulumsemem gerektigini soylemişti ki işimden mutsuz filan da degildim ama gülen biri degilim farkinda da olmuyorum zaten. İşimi duzgun yapiyordum oysa 1 ay durmadan cikmiştim o yerden. İnsanlara selam verirdim, is disi hayatimda da tesekur eder iyi gun dilerim ama calisan olarak gülmek zorundaligi cok garip gelmişti.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…