Ben sizin gibi düşünmüyorum. Ama yine de Müslüman memleketlerden dış memlekette yaşamak isteyenler varsa, herzaman icin Avrupai, kanada, Amerika vs, yani Müslüman olmayan memleketleri tercih ediyorlar. Savaştan kaçanlar olsun, maddi durumdan kaçanlar olsun, Müslüman memleketleri tercih etmiyorlar. Şimdi Yunanistan'a çadırlarda veya Bosnien de 100 binlerce insan, Müslüman insanlar, sinir açılsın da, Avrupaya geçelim diye bekliyorlar. Bunlar niye ozaman Arabistan'a, Oman, katar, Kuveyt, ve daha çok Müslüman memleketlere kaçmiyorlar? Hem kendilerini kötü hissediyorlar, ama ille yine orasını istiyorlar. Anlamıyorum ben bunu. Eger Avrupa bu insanlara kötü davranıyorsa, sınırlar açık, ve hic kimse silah gücüyle burada tutulmuyor. Herkes özgür, Müslüman memleketlere gidebilir.Kuzey Avrupa farklıdır. Orta Avrupa farklı.
Bir kere oralarda Türk Osmanlı eserleri vardır.
(*Budapeşte Macaristan)
Bize aşinadır. Butik Kuzey Avrupa ülkeleri ( Norveç, Isveç, Finlandiya) öyle değil.
Norveçte bir Çocuk lisede zamanında katliam yaptı.
92 göçmen asıllı kişiyi öldürdü. Aldiği ceza sadece 21 yıl. Evet sadece 21 yıl..
Evet çok gelişmiş ülkeler. Bende orada doğmak isterdim. Bir tercih verilse asla Turkiyeyi istemezdim. Asla..
Orası süperdir ama oranın vatandaşı olursan.
Türksen bir de üstüne Muslumansan ciddi ayrımcılığa uğrarsın.
Link de bu..
Dünya böyle katliam görmedi
Bana da öyle geldi. Hem burada çalışan bir çok Azerbaycanlı ile arkadaşlık yaptım, hem de çok yakım arkadaşım 2 yıl orada yaşadı(Bakü) ama tabi hala bizde de böyle şeyler yok diyemeyiz. Hatta aynı bölge içinde bile farklılıklar var. Ama hiç kolay hayat değil burda da olsa, orda da olsa. Daha çok çabalayıp savaşmak gerek.Şaşırdım konuya . Benim Azerbaycan Türk'ü ve İran azerisi epey arkadaşım var. Çoğu da kız (eğitim ve çalışmak için Türkiye'deler) . Bana oldukça modern bir ülke gibi bahsedildi,ne zaman konusu geçse. Hatta memlekete gittikleri zaman aileleriyle şarapli peynirli sofra fotoları paylaşıyorlar . Kızlardan biri nişanlısıyla (şimdi eşi) beraber Türkiye'ye gelmis mesela. Gayet ailesi desteklerdi,hiç de 'ateş barut beraber olmaz' falan dememisti.
Ayrıca hiç dikkat etmedim ama benim kızlardan kaşı dikkat çeken kimse yok...
Bence (elbette sizin durumunuz ve yazdiklariniz gercektir ama) Azerbaycan'in tamamı için geçerli degil yazdıklarıniz. İnsanlarda öyle bir algı oluşsun istemem.
Nasıl Urfa aile yapısıyla İzmir aile yapısı farklıysa azerbaycanda da böyle farklılıklar vardır.
Diyeceğim, hazır harika turkceniz de var, bir yolunu bulun buralara kaçın. Artık eğitim mi olur iş mi bilmiyorum
Benzediklerini pandemi surecinde gorduk cok gulmustum o italyan belediye baskanina.evden cikamiyorsun neden benzin aliyorsunSize katılıyorum evet farklılar. Yabancıları istemiyorlar.
Benim yengemin bir tanıdığı Isvecte ingilizce master yaptı. Sonra orada kalmak istedi. Is bulamadı. Kaç işe başvurdu sen türksün ben vatandaşımı alırım diye geri çevirdiler. Öncelik hep vatandaşında. Öyle bizim gibi yabancı aşığı değiller. Gerçek milliyetçiler. Bizde yabancı aşıklığı var. Hele son yıllarda bazı milletten olanlara ciddi fazla haklar var. Bunu orada yap seni mahvederler.
Yani o ülkelere Türk olarak gidip vatandaşı gibi olamazsın. Mutlaka senin onlar gibi olmadığını alttan alta ima ederler..
Ama tabi ülkeler çok iyi..yalan yok. Orta doğudan sonra orada yaşasak çok gelişmiş gelirdi eminim.
Ben italyanları bizlere benzetiyorum. Tabi bizim modern olanımız..cok sıcak insanlar..
Geçen aynı şeyleri konuşuyorduk eşimle. Çevremdeki birkaç arkadaşım yurtdışına yerleşti. Ben belki kısa vadede gidip yaşarım ama temelli yerleşmem sanırım. Çünkü nereye gidersek giderim 2.sınıf vatandaş olacağımızı düşünüyorum, hele ki birçok milletin bizden nefret ettiğini düşününce iyi bir varsayım bile geliyor buBizim ulkedeki cehalet ve avamliktan kacip Isvec'e yerlestim bir donem. Tabi kalifiye bir is bularak. Hic hayal ettigim gibi olmadi. Su an kendi ulkemdeyim. Velhasil kelam en kotu sartlarda bile ulkende 1. Sinif vatandas olmak, x bir ulkede 3. Sinif vatandas olmaktan yegdir. Ben bunu gorup yasadigim icin, artik bazi seylere takilmamaya basladim.
Size de tavsiyem eger kendi basiniza gelmedi/gelmeyecek ise, degistiremeyeceginiz bir konu ise, uzerinde dusunmeyin.
Kardes ulke Turkiye'ye de gelseniz, cok kallavi bir isiniz de olsa, buradaki hayata 5 yildiz entegre de olsaniz, adiniz hep "azeri" olacak.
Her seyi gecin, her ulkenin, en medeni ulkenin bile kendine has ve size garip gelecek durumlari oluyor. Mutlu insan karanlikta bile mutlu olabiliyor, mutsuz ise nereye giderse gitsin mutsuz. Bizzat yasadigim icin soyluyorum.
Iyi dusunun.
Geçen aynı şeyleri konuşuyorduk eşimle. Çevremdeki birkaç arkadaşım yurtdışına yerleşti. Ben belki kısa vadede gidip yaşarım ama temelli yerleşmem sanırım. Çünkü nereye gidersek giderim 2.sınıf vatandaş olacağımızı düşünüyorum, hele ki birçok milletin bizden nefret ettiğini düşününce iyi bir varsayım bile geliyor bu
Bizim komşumuz Azeri. Eşi iş için gelmiş baksan modern tipler. Kadın falan dış görünümü iyi giyimli, modern. Çocukları iyi kolejlere gönderiyorlar. Müzik eğitimiydi, spordu kaçınmıyorlar. Ama kızlarının kaşları bitişik bitişik ve almaları yasak. Havuza falan da mayo üstü şortla giriyorlar. Başka ülkede bile şu tarz şeyler devam ettiriliyorsa, yaygın olması çok olası.Tam Azerbaycan'ın neresinde yaşıyorsunuz, Bakü'de böyle olmadığını düşünüyorum diyecektim ki bu mesajınızı gördüm. Ama Bakü'de de bu gelenekleri sürdürenlerin kırsal kesimlerden oralara taşınmış olduğunu düşünüyorum. Açıkçası ben Azerbaycan'ı Türkiye'den daha rahat bir yaşam tarzına sahip sanıyordum. Bayağı şaşırdım şu an.
1. Mankenlik: Peki ya o mertebeye çıkamayanların red light districte "düşmeleri"? Buna kim göz yumuyor?Evet mankenler var fakat dünya markalarinda mankenlik yapiyorlar, hakiki mesleklerini yani. Türkiyedeki mankenler, mankenlikmi yapiyor da? Yoo, çogu hep magazin malzeme verme pesinde, zengin biri ile evlenme pesinde,.. Hangi Türk mankeni yurtdisinda, milanda new yorkta mankenlik yapti da allasen?
Kadin bedenin ve ruhun üzerine oynanmasi sadece batiya ait birsey degil ki. Yüzyillardir her yerde böyle. En azindan batida kadinlar özgürler, yani bedenlerini istedigi sekilde kullanbilirler. Ahlak bekçileri yoktur. Dedigim gibi, kimse evli yada degil diye yaftalamiyor. Ve son 2-3 senedede artik bir "aydinlanma" var. Bodsy positive, no make-up, plus size olaylari çikti.
Oysa Türkiyede hem bu güzellik standartlari var (en basit biri ile tanistildiginda bu aileye dile getirildiginde ilk soru "boyu posu nasil"). Hem ayni zamanda kadin zerre kadar özgür degil. Kadinin çalismasi zor oluyor, is görüsmülerinde bile evli mi degil mi, çocugu var mi yok mi diye bakiliyor. Cocugu oluncada mecburen is birakiliyor çünkü kaliteli kresler azdir.
Bunun yani sira halen kültürel baski vardir, hem güzel ve alimli olmalilar erkekler için, hem mutfakta temizlikte iyi ev kadini olmalilar, hem muhtesem annelik,..
Yani yok avrupa, yok amerika diye baslamadan önce, Türkiyeden bir baslanilmasi lazim. Batida en azindan bir bakan "bir kadin börek yapmayi bilmezse, evliligi dagilir" tarzi laflar etmedi en azindan...
Her dediginiz doğru.Ben sizin gibi düşünmüyorum. Ama yine de Müslüman memleketlerden dış memlekette yaşamak isteyenler varsa, herzaman icin Avrupai, kanada, Amerika vs, yani Müslüman olmayan memleketleri tercih ediyorlar. Savaştan kaçanlar olsun, maddi durumdan kaçanlar olsun, Müslüman memleketleri tercih etmiyorlar. Şimdi Yunanistan'a çadırlarda veya Bosnien de 100 binlerce insan, Müslüman insanlar, sinir açılsın da, Avrupaya geçelim diye bekliyorlar. Bunlar niye ozaman Arabistan'a, Oman, katar, Kuveyt, ve daha çok Müslüman memleketlere kaçmiyorlar? Hem kendilerini kötü hissediyorlar, ama ille yine orasını istiyorlar. Anlamıyorum ben bunu. Eger Avrupa bu insanlara kötü davranıyorsa, sınırlar açık, ve hic kimse silah gücüyle burada tutulmuyor. Herkes özgür, Müslüman memleketlere gidebilir.
Katliami çok ISIS daha hala yapıyor. Maalesef bu türlü katliamlar, din yüzünden olsun, ırk yüzünden olsun var.
Geçenlerde metroyu beklerken, bir Türk adamı bana dedi, türkiyede otobüs durakları bile kaloriferli, böyle yağmurlu günlerde ve kışın, sıcacık bekleniyormus, tamam güzel, ozaman buyurun, hergün Lufthansa 3 defa uçuş yapar, THY da 3 defa, buyurun gidin. Benim yaşamım bana belli bir yerde hoşuma gitmiyorsa, bavullarımi toplarım giderim, bana daha kaliteli yaşam veren memlekete ve bütün gün hayal kurmam, turkiyede olsaydım, daha bir güzel yaşamımım olurdu diye. Bukadar.
İtalyanlar, Yunanlar ve İspanyollar çok benziyor. Ben çok gittim Yunanistan'a hiç yabancı ülkedeyim gibi gelmediSize katılıyorum evet farklılar. Yabancıları istemiyorlar.
Benim yengemin bir tanıdığı Isvecte ingilizce master yaptı. Sonra orada kalmak istedi. Is bulamadı. Kaç işe başvurdu sen türksün ben vatandaşımı alırım diye geri çevirdiler. Öncelik hep vatandaşında. Öyle bizim gibi yabancı aşığı değiller. Gerçek milliyetçiler. Bizde yabancı aşıklığı var. Hele son yıllarda bazı milletten olanlara ciddi fazla haklar var. Bunu orada yap seni mahvederler.
Yani o ülkelere Türk olarak gidip vatandaşı gibi olamazsın. Mutlaka senin onlar gibi olmadığını alttan alta ima ederler..
Ama tabi ülkeler çok iyi..yalan yok. Orta doğudan sonra orada yaşasak çok gelişmiş gelirdi eminim.
Ben italyanları bizlere benzetiyorum. Tabi bizim modern olanımız..cok sıcak insanlar..
Benim bir tanıdığım Almanla evlendi ve evlendiğinde bakireydi ama adama regl oldum demiş adam onu sorunlu değerlendirmesin diye. Al işte kızlık zarı diktirmenin farklı bir versiyonu bu da. Aynı mantık1. Mankenlik: Peki ya o mertebeye çıkamayanların red light districte "düşmeleri"? Buna kim göz yumuyor?
Bizdekiler uluslararası çalışmıyorsa veya çalışamıyorsa bunun sebebi istismar veya kadına yönelik özgürlüklerin kısıtlanması değil. Millet olarak Yurt dışına açılmayı çok bilmememiz. Hala yurt dışında tek bilinen şarkıcımız Tarkan ve hala bir tek Galatasarayı biliyorlar. Manken olarak da bir tek Öykü Baştaş var işte.. Ynai bu durum her alanda böyle.
2. Cinsel özgürlük: bunun açıklamasını zaten bir önceki yazımda yapmıştım. Beden olumlama konsept olarak var bütün dünyada ancak hayata geçtiğinden bahsedemeyiz. bekaret yaşı 12-13 lerde. Bu özgürlük mü? O yaştaki bir çocuk benim rızam var dese ne demese ne? Bu istismardır. Hepsi ekonomik temellidir.
3. Türkiye'deki durum: evet Türkiye'de durum çok daha vahim. Bunu inkar etmiyorum. Benim savunduğum şey kadına yönelik zorbalık farklı şekillerde her yerde vücut buluyor. Bunun önüne geçemiyoruz. Kadına yönelik ayrı bir şiddette şu: gerçekten imkanı olup işi bırakıp çocuğunu yetiştirmek isteyen kadınlar da bu sefer "ev hanımı" diye küçümseniyor... Bu da bütün dünyada olan bir durum
4. Kültürel baskı evrensel. Bütün ülkelerde mükemmel kadın olma baskısı var maalesef. Yok Avrupa, yok Amerika da derim, Türkiye'de derim. Ben kadın olarak Avrupa'da farklı zorbalığa uğradım, Türkiye'ye geldim farklı zorbalığa uğruyorum. Hiç bir yerde tamamen özgür hissetmiyorum. Evet Avrupa'da komşum arkamdan dedikodumu, namus bekçiliğimi yapmıyordu ancak 19 yaşımda halen bakire olduğum için sınıfta, öğretmenin yanında dahi dalga malzemesi olabiliyordum. Çünkü özgürlük tek taraflı. Sadece cinselliği yaşamak özgürlük ama korumak özgürlük değil.... Bakış açıları bu.. Tekrar edeyim bir kez daha çünkü daha önce de açıkça belirtmeme rağmen o kısmı anlamamışsınız. 3. kez diyorum. Kimse Türkiye cici Avrupa kaka demiyor. Her yerde kadın istismar ediliyor, zorbalığa maruz kalıyor. Bu durum sadece şekil değiştiriyor... çok acı ama maalesef bizim için dünya üzerinde cennet olabilecek sayılı yer vardır sanırım.
Kaktus konuyu cozum istemek, akil almak icin acmamis zaten. Icini dokmek istemis.
Bunu duzeltmek icin ne yaptin diye soruyorsunuz. Yuzyillarin kuflu gelenekleriyle tek basina savasarak 2 saatte renosans donemine sokmus ulkesini. Bunu mu bekliyorsunuz anlamadim?
Alman gelip burada dert yansa neyse. Kadin oz turk, hakiki turk. Kulturumuz bagimiz orijinimiz ayni. Ulkeden bagimsiz bize dert dokemeyecekse hintlilere mi dert dokecek?
1. Mankenlik: Peki ya o mertebeye çıkamayanların red light districte "düşmeleri"? Buna kim göz yumuyor?
Bizdekiler uluslararası çalışmıyorsa veya çalışamıyorsa bunun sebebi istismar veya kadına yönelik özgürlüklerin kısıtlanması değil. Millet olarak Yurt dışına açılmayı çok bilmememiz. Hala yurt dışında tek bilinen şarkıcımız Tarkan ve hala bir tek Galatasarayı biliyorlar. Manken olarak da bir tek Öykü Baştaş var işte.. Ynai bu durum her alanda böyle.
2. Cinsel özgürlük: bunun açıklamasını zaten bir önceki yazımda yapmıştım. Beden olumlama konsept olarak var bütün dünyada ancak hayata geçtiğinden bahsedemeyiz. bekaret yaşı 12-13 lerde. Bu özgürlük mü? O yaştaki bir çocuk benim rızam var dese ne demese ne? Bu istismardır. Hepsi ekonomik temellidir.
3. Türkiye'deki durum: evet Türkiye'de durum çok daha vahim. Bunu inkar etmiyorum. Benim savunduğum şey kadına yönelik zorbalık farklı şekillerde her yerde vücut buluyor. Bunun önüne geçemiyoruz. Kadına yönelik ayrı bir şiddette şu: gerçekten imkanı olup işi bırakıp çocuğunu yetiştirmek isteyen kadınlar da bu sefer "ev hanımı" diye küçümseniyor... Bu da bütün dünyada olan bir durum
4. Kültürel baskı evrensel. Bütün ülkelerde mükemmel kadın olma baskısı var maalesef. Yok Avrupa, yok Amerika da derim, Türkiye'de derim. Ben kadın olarak Avrupa'da farklı zorbalığa uğradım, Türkiye'ye geldim farklı zorbalığa uğruyorum. Hiç bir yerde tamamen özgür hissetmiyorum. Evet Avrupa'da komşum arkamdan dedikodumu, namus bekçiliğimi yapmıyordu ancak 19 yaşımda halen bakire olduğum için sınıfta, öğretmenin yanında dahi dalga malzemesi olabiliyordum. Çünkü özgürlük tek taraflı. Sadece cinselliği yaşamak özgürlük ama korumak özgürlük değil.... Bakış açıları bu.. Tekrar edeyim bir kez daha çünkü daha önce de açıkça belirtmeme rağmen o kısmı anlamamışsınız. 3. kez diyorum. Kimse Türkiye cici Avrupa kaka demiyor. Her yerde kadın istismar ediliyor, zorbalığa maruz kalıyor. Bu durum sadece şekil değiştiriyor... çok acı ama maalesef bizim için dünya üzerinde cennet olabilecek sayılı yer vardır sanırım.
Hemen hemen her Avrupa ülkesinde var bu tarz yerler... ve nedense sıkıntı olmuyor
Galiba ülke azerbaycanMerhaba herkese. Size yaşadığım ülkede olan iğrenç zihniyetten bahsetmek istiyorum. Şimdi yaşadığım ülkenin geleneğine göre evlenmemiş kızlar kaşlarını alamaz. Sadece evlendikten sonra ala bilir. Tabi herkes uymuyor ama uyan da çok fazla. Hatta kaş aldırmaya giderken kuaförler "genç kız" kaşı mı istiyorsun yoksa "gelin kaşı" mı diye soruyor. Nişanını atmış kadına artık onunla evlenilmez gözüyle bakılıyor. Boşanmış kadına kötü gözle bakıyorlar anneler çocuklarının boşanmış kadınla evlenmesine izin vermez. En bombasına geliyorum. Evlendiğinizde ilk gece eve sizinle bir kadın geliyor kızın akrabası oluyor genellikle. Ve kızın bakire olup olmadığını kontrol ediyor. Yatak odasının kapısını çalıyor '"hadi çabuk olun gibisinden" Sonra çarşafı alıp herkese sergiliyor. Bazıları o çarşafı saklıyor bu benim güvencem diye. Kız bakire değilse olacakları tahmin ediyorsunuzdur. Ben bu kirli zihniyetten çok iğreniyorum. Sinir hastası olacağım bu gidişle. Kaç gündür bu iğrençlikleri düşünüyorum.
Kesinlikle verdiğiniz örnekle durum özetlenmiş. Olayı tüm ülkedeymiş gibi mal edemeyiz. Ona bakarsak bazı yabancılar da bizim hala ata bindiğimizi falan düşünüyor.Şaşırdım konuya . Benim Azerbaycan Türk'ü ve İran azerisi epey arkadaşım var. Çoğu da kız (eğitim ve çalışmak için Türkiye'deler) . Bana oldukça modern bir ülke gibi bahsedildi,ne zaman konusu geçse. Hatta memlekete gittikleri zaman aileleriyle şarapli peynirli sofra fotoları paylaşıyorlar . Kızlardan biri nişanlısıyla (şimdi eşi) beraber Türkiye'ye gelmis mesela. Gayet ailesi desteklerdi,hiç de 'ateş barut beraber olmaz' falan dememisti.
Ayrıca hiç dikkat etmedim ama benim kızlardan kaşı dikkat çeken kimse yok...
Bence (elbette sizin durumunuz ve yazdiklariniz gercektir ama) Azerbaycan'in tamamı için geçerli degil yazdıklarıniz. İnsanlarda öyle bir algı oluşsun istemem.
Nasıl Urfa aile yapısıyla İzmir aile yapısı farklıysa azerbaycanda da böyle farklılıklar vardır.
Diyeceğim, hazır harika turkceniz de var, bir yolunu bulun buralara kaçın. Artık eğitim mi olur iş mi bilmiyorum
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?