kalabalıkta yanlızlık

yenie

Üye
Kayıtlı Üye
8 Nisan 2013
21
0
16
İstanbul
merhaba;
mesajımı okuyan herkesin yardımını istiyorum. bir yıllık evliyim eşimle aram gayet iyi ama ailesiyle iletişim kuramıyorum çünkü doğulular ve benim yanımda türkçe bilmelerine rağmen asla Türkçe konuşmuyorlar.yaşlılar bilmiyor onları anlıyorum herkes hangi dili istiyorsa onu konuşsun ama en azından ben yanlarında iken biraz türkçe konuşsunlar istiyorum yada en azından birileri bana çevirsin. apartmanda eltim, kaynanam ve ben birlikte oturuyoruz ilk başlarda sık sık ikisine de inerdim hatta ücretli öğretmenlik yapıyordum okul dönüşü anne işin var mı yardım edeyim mi diye sorardım, okuldan döner işimi yemeğimi yapar eşim gelene kadar inerdim. artık hamileyim evdeyim sürekli ne zaman aşağı insen eltim kaynanam birbirleri arasında konuşuyor, biz misafirliğe gidiyoruz yine öyle, anneme misafir geliyor yine öyle. bide hala kürtçe öğrenemedin mi biz konuşuyoruz o öyle bakıyor yazık diye konuşmaları beni deli ediyor.bende aşağı çok nadiren inmeye başladım çünkü anneme iniyorum hep eltimde. bana binde bir gelir bu durum beni çok üzüyor.aşağı nadiren iniyorm diye sanki annem rahatsız ama inanın artık dayanamıyorum. birileri gelir yada biz gideriz anlamadığım halde aman darılmasınlar diye sıkılmamaya çalışmak hep güleryüz göstermek beni iyice bunalttı. aralarında kulaktan kulağa konuşup gülüşmeleri sanki kürtçe anlıyorum da bide kulaktan kulağa konuşuyorlar arada eşimin benim adımız geçiyor hala ne çeviriyorlar ne türkçe ifade ediyorlar artık çok bunaldım. kalabalıkta yanlız kaldım ailem uzak 3 saat yol artık eskisi gibi gidemiyorum babam hasta annem onu bırakıp gelemiyor. annem görümcesinin gelini hasta oldu arıyor hal hatır soruyor ben 3 gündür ağır grip oldum bir halimi hatırımı sormadı.apartman aile apartmanı olunca komşulukda mümkün olmuyor kimseyle tanışma imkanı olmuyor.eltim temizlik yapacağı yada dizi izleyeceği zaman yaramaz oğlunu hep bana gönderiyor ama ben temizlik yaparken ki temizlik yaptığımı bildiği halde çocuğu yine bana yolluyor kıyamıyorum bazen kızıyorum çocğa ama çok tatlı hem oda olmasa tamamen evde kafayı yiyeceğim. hiç bu kadar tek kalmamıştım o yüzden bu durum çok canımı sıkıyor arkadaş eş dostla çay sohbeti yapıp vakit geçirmeyi çok özledim.bakıyorum onlar sürekli birlikte ben kendimi dışlanmış hissediyorum. misafirlikte sürekli kendi aralarında gitsen olmuyor gitmesen olmuyor yada anneme misafir geliyor insen olmuyor inmesen olmuyor ama kemdimi fazlalık gibi hissediyorum aralarında ne olur yardım edin uzun ve karışık oldu hakkınızı helal edin.

Baya karisik bir durum. Ben olsam ben de sohbetini anlamadigim bir ortama girmek istemzdim. Bos vos bakiyorsun etrafa. Can sıkıcı bor durum. Anliyorum sizi. Peki esinizin yaninda da aynilar mi yoksa degisiyorlar mi.

Aynı şey ablamın başına gelmiş zamanın da.
Eniştem laz ve evlerinde lazca konuşulur..Ablam lazca bilmiyordu.
Ne zaman kv gitse lazca fiskos yapıp dururlarmış tabi bu durum ablamı üzermiş.
Kv si ablamın yüzüne baka baka kızına bişeyler anlatırmış.
Gel zaman git zaman ablam konuşulan kelimeleri önce hafızasına sonra kağıda yazmaya başlamış.
Tek tük enişteme bu ne demek vs. Diye sormaya başlamış ve lazcayı çözmüş.(tabi kv haberi yokmuş bu durumdan)
Bir gün yine bunlar kendi aralarında (gelinler görümceler ve kv) konuşurlarken ablam pat diye lazca lafa girmiş
Bu ablamın yanında kendi aralarında son konuşmaları olmuş
Ablam şuan çok iyi lazca konuşuyor kv sayesinde.

Hayatım arkadaş,eş ,dost ile çay sohbeti yapıp vakit geçirmeyi çok özledim demişsin ya seni çok iyi anlıyorum.İnsan yalnız kalmamalı.

Aslında sen o aileye gelin gelmişsin ve henüz yenisin seni aralarına alıp ortama ısındırmalarını beklemiştin değil mi?Ama dünya hayatı zorluk olacak illa...

Şöyle düşün biz yabancı bir ülkeye gitsek iletişim kurmak için onların dillerini öğreniriz siz benim dilimi öğrenin demeyiz.Senin bulunduğun ortamda da madem kürtçe konuşuluyor o zaman sende kürtçe öğren.Onlar senin bu çabanı görüp sana destek olmak isterlerse aranızda bir samimiyette oluşmaya başlayabilir,belki sende zamanla onlara Türkçe konusunda yardımcı olursun.

Nasıl davranman gerektiğini bilemediğini söylemişsin.Aslında çok zor değil sen gelin ve insan olarak büyüklerine saygıda kusur etmemelisin.Ancak sırf onlar mutlu olsun diyede ne konuşulduğunu anlamadığın bir ortamdada saatler geçirmen hem zaman kaybı hemde sinir bozucu.

Bence kendini meşgul edecek birşeyler bul.Sürekli birşeyler ile uğraş ki sıkılmaya vaktin kalmasın.Ve senin için kabul edilemez durumlar içinde kibarca tavrını koy insan olarak kendini ezdirme ama sakın tartışmaya girme eşin ile de huzurun kaçar Allah korusun.

Zaten öğretmenlik yapmışsın bu tür ortamlarda yeni arkadaşlar edinebilirsin.Zaman gerekli.Sana kolay gelsin.

Baya karisik bir durum. Ben olsam ben de sohbetini anlamadigim bir ortama girmek istemzdim. Bos vos bakiyorsun etrafa. Can sıkıcı bor durum. Anliyorum sizi. Peki esinizin yaninda da aynilar mi yoksa degisiyorlar mi.

eşimin yanında pek öyle değil ama bir defa eşim gördü aralarında kulaktan kulağa konuştuklarını güldüklerini anladı halimi bende sen bir defa gördün ben her zaman bu durumu yaşıyorum dedim.

bende öğrenmeye çalışıyorum ama tabi daha öyle anlamıyorum çok az biliyorum. eşimde öğrenmem için pek yardımcı olmuyor sağlosun.

bende o gün özellikle hangi kelimeyi çok söylemişlerse onu akşam eşime soruyorum ama tabi tek kelimeden ne konuştuklarını çözemiyorum.

bende öğrenmeye çalışıyorum ama tabi daha öyle anlamıyorum çok az biliyorum. eşimde öğrenmem için pek yardımcı olmuyor sağlosun.
Hayatım dil öğrenmek için satılan DVD ler,dil öğreten siteler...vb. bence sen onlara bir el at...Eşin öğretmen değil ki senin gibi öğretebilsin.Sen biraz konuşmaya başlayınca birlikte pratik yaparsınız eşinin o zaman faydası olur.Bence dil öğrenmek ço zevkli olabilir....

Son düzenleme:
bende o gün özellikle hangi kelimeyi çok söylemişlerse onu akşam eşime soruyorum ama tabi tek kelimeden ne konuştuklarını çözemiyorum.

Puzzle gibi düşün.
Ordan bir kelime burdan kelime derken bakmışsın çözmüşsün kürtçeyi.
Çok takılma konuştukları konuya sen sadece dili öğrenmeye bak.
Araştır istersen belki kürtçe dil kitapçığı falan vardır.

valla canım yabancı şehirde gelin olmak zor hele kültürüne yabacıysan dahada zor oluyo benim eşimde karadenizli laz değil ama şiveli konuşulyo genellikle ilk zamanlar bende birşey anlamıyodm eşim ve görümcem çok yardımcı oldular sağ olsunlar şimdi alıştım herşey normal yani eşinden bişeyler öğrenebilirsin kendi yaşıtın akrabalarla görüş zamanla alışıyosun yani kendini soyutlama ortamdan ki dahada yalnız hissetmeyesin

Kürtçe zor ve karışık bir dildir.Öğrenmen epey zaman alacaktır . .
Eşinle beraber olduğunuzda ne konuşuyorlarsa çevirisini yapsn ancak öyle zamanla kavrayabilirsin.
öncelikle basit kelime kalıplarını öğrenip dilini alıştırırsan daha kolay çözersin. .Yemek yedim susadım geliyormusun ne yapıyorsun vs.gibi.

Türkçe bilip de yanında konuşuyolarsa senin anlamanı istemiyolar sen neden öğrenmeye çalışıyosun?

Bildikleri halde yanında Türkçe konuşmamaları, en azından birinin sana çevirmemesi çok ayıp..
Sen onlarla muhabbete girmek için değil, ne konuştuklarını bilmek için öğren bence..
Azıcık çat pat öğren, anla, belli etme.. bak bakalım ne konuşuyorlar

bir arkadaşında ablası aynı durumdaymış benim eşimde laz...oraya gidince aynen senin gibi oluyorum.sessizce oturup gülümsüyorum sadece.arada k.bakma farklı frekansa geçtik diyorlararada da senle ilgili falan konuşmuyoruz yanlış anlama dilimizi sana öğretsin eşin diyorlar.ama benim pek ilgimi çekmiyor.amaaa kısa zaman ve arada türkçe konuşmalarına ragmen senin gibi hissettiğim oluyor.senin işin çoookkk daha zormuş.bence kısa sürede öğrensen iyi olur kürtçeyi...

Kürtçe öğrenmek istiyor musun ?
Yoksa sadece ne konuştuklarını bilmek mi istiyorsun ?
Evlenmeden önce böyle bir düşüncen var mıydı ? Yani eşimin dilidir,ben de öğreneyim diyor muydun ?

Bence bu yaşadığın yabancılık hissinin tek sebebi,eşinin ailesiyle oturmanız.
Eşinle başka semtte veya başka şehirde otursaydınız,hiç dil sorunun olmayacaktı.
İmkan varsa eşinle konuşup ayrı eve çıkmayı istediğini söylemeni öneririm.

Ben olsam,benim yanımda başka bir dilde konuşuyorlarsa,ben nasılsa nalamıyorum size iyi muhabbetler deyip kalkarım.Bu bir tepkidir.Öğretmensin bazı şeyleri aşmış olman lazım.Kimseyi memnun etmek için kendini mutsuz etme.İnsanları oldukları gibi kabul et,insanlar da seni olduğun gibi kabUl etsin.Yurt dışında yaşasan ,yaşamının kolaylaşması için,yaşadığın ülkenin dilini öğren derim.Ama Türkiye de yaşayıp,Türkçe bilipte senin yanında farklı dil konuşan insanların dillerini öğrenmek için çaba ve zaman harcama.Eltinin dedikodularına katılmak ve onun yaptığı ayıbı kolaylaştırmak için dilini öğrenmek mecburiyetinde değilsin.Ne kadar değer görüyorsan o kadar değer ver.Onlara iyi olmak için çaba sarfetme.Bu çabanı sana fayda sağlayacak şeyler için harca.Hamilesin,çocuk gelişimiyle ilgili şeyler öğrenmeye bak.Eşinle de mutluysan gerisi teferruat

Bir de kürtçe dili beğenmezler...Okullarda okutulacak denince herkes ayaklandı vay efendim kürtçe neymiş burası kürdistan mıymış falan filan...Bakın ne kadar gerekliymiş değil mi ? İngilizce gibi,Almanca gibi aynı.......Nasıl ki doğulularla kaynaşıp evleniyorsak Kürtçeyi de benimsemek zorundayız.....Orda yakın birinden size dil öğretmesini isteyebilirsiniz ......

hem onlara yakın oturuyorsan hem de onların ana dili buysa biraz alışman gerekecek üzgünüm... çünkü onlar yılların alışkanlığını değiştirmezler. sen zamanla anlamaya başlarsın konuşmasan da, o kadar sıkıcı gelmez

ben sana yardım ederim arkadaşım..

öncelikle merhaba arkadaşım konu başlığını görünce işte dedim benm gelecekte ki konum diye ve konuyu okuduğumda kendimi buldum
kv ve eltinin yaptıkları çok yanlış çok ayıp kimse öyle kişilerin yanında durmak istemez..

benm de erkek arkadaşım kürt annesi türkçe bilmiyor onunla hep kürtçe konuşuyorlar, ama yanlarında kız kardeşleri varsa bana çeviriyorlar..
bende az çok basit kelimeleri ve cümle kalıplarını anlamaya başladım internetten okudum ders videoları var onları izledim ne kast edildiğini anlamaya çalışıyorum sende kürtçe öğreniyorum diye site var youtube de kürtçe videolar var(ama hepsi yok ) eğer videoları istersen özelden msj at mail adresini ver bütün videoları atayım sana bende çabalıyorum ama çok zor bir dil..

el işi biliyorsan onlara gittiğinde al örgünü yanına bi kulağın onlarda olsun hep örgünü ör sıkılmazsn
hem dinle arada gülümse internetin var araştır konuşmasada söyleneni anlamaya çalış ben öyle yapıyorum..

sende zamanla öğrendikçe farklı hissedeceksin kendini ama bilmekte anlamakta güzel sonrada konuşursun ben halimi hatırımı anlatacak kadar konuşurum ama utanıyorum yanlış telaffuz ederim diye çünkü bazı kelimeler gırtlaktan geliyor onların telaffuzu ile bizim ki çok farklı oluyor ve konuştuğunda gülüyorlar işte yaaa...

şevbaş cane min-iyi geceler canım

Son düzenleme:
Hissettiklerinde cok haklisin.
Turkce bildikleri halde yaninda baska dil konusmalari, yuzune bakip kulaktan kulaga konusmalari, adinizi zikredip "bak senden bahsediyoruz ha" mesaji vermeleri filan cok buyuk ayip. Sanirim cahil insanlar. Gorgu kurallarindan haberleri yok. Boyle insanlarla yasamak zor olsa gerek. Alenen dislaniyorsun sohbetlerde. Bir arkadas iyi demis, hayde size iyi muhabbetler deyip cikmali aslinda, baska ne yapacaksin, karsilarinda oturup renkten renge girmekten iyidir.

Bunun disinda onlarin oturdugu apartmandan cikip, cevre edinebilecegin muhitlere cikmak da cozum olabilir.

Yasadigim ulkeye yeni geldigimde, okulda kardesimle kendi aramizda kimseye bakmadan etmeden (yanlis anlamasinlar diye) Turkce konusurduk da, arkadaslar yine de "siz ne zaman aranizda konussaniz benden bahsediyorsunuz sanip aliniyorum" derlerdi. Dusundum de orda yabanci olan bizdik, sana yapilan muamele bana yapilsaydi cok sinir olurdum. Allah'tan oyle bir dislanmaya maruz kalmadim.

Cok kotu bir durum gercekten.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…