Arkadaşlar merhaba herkese. Teyzem Almanya'da doktor, biraz önce telefonla konuştuk, durumumu mümkün oldugunca yakından takip ediyor. Branşı kadın doğum değil ama hem kendi tecrübesi hem de arkadaşları vasıtasıyla bana yardımcı olmaya çalışıyor. Homosistein seviyesi ve MTHFR sorununun ciddiyeti hakkında konuştuk. Diğer gen bozukluklarının; Protein C, Protein S vs., tekrarlayan düşükler üzerindeki etkisinin kanıtlandığını, ancak MTHFR lerin durumunun o kadar net olmadığını, çok önemli görülmediğini, homosistein seviyesinin yüksekliğinin etkili olduğunu söyledi. Homosistein seviyemin normal çıktığını biliyor. O da MTHFR 1298 dışında başka bir şey daha olabileceğini düşünüyormuş benim gibi, madem bu kadar kritik degil bu mutasyon, madem homositein seviyesi normal neden böyle oluyor diye düşünüyormuş. Ben ona yapılan tüm tahlillerimi göndermiştim, o zaman inceletmiş ve araştırmış Almanya'da yapılanlardan bile daha detaylı yapılmış testlerim. Eksik birşey görememişler. Doktorunla bu konuyu konuş iyi yaparsın ama eksik birşey kaldığını zannetmiyorum dedi. En azından onlar bu konuyla ilgili bakılan ekstra birşey bilmiyorlar. Hematolog konusunu sordum, doktorundan daha iyi bileceğini zannetmiyorum çünkü ne yazık ki senin gen mutasyonun ile ilgili dünyada bulunmuş başka bir bilgi yok ki hematolog daha iyisini biliyor olsun, buradan takip ettiğim kadarıyla doktorun yapılabilecek tedaviyi sana zaten önermiş, burda da farklı birşey yapılmıyor, heparin veriliyor dedi. İğnenin dozunu ayarlamanın bir yolu var mı dedim, yok dedi. Mesela dedi PPT diye birşeye bakarız kanın pıhtılaşma hızını ölçeriz, heparinin etkisini bu yolla değerlendirebiliriz ama hamilelikte durum tamamen farklı dedi. Nitekim geçen hafta yapılan tahlilde pıhtılaşma hızlarım normal çıktı. D-dimer'i sordum. Evet D-dimer'de pıhtılaşma ile ilgil bir test ama mesela biz onu akciğer embolisi gibi pıhtılaşma durumlarında kullanırız, ilacın dozu yetiyor mu diye bakarız, hamilelik apayrı birşey, sistem daha farklı çalışıyor, anlık değişmeler var. Neye nasıl tepki vereceğini belirleyemeyebiliriz, ilaçların hamilelik üzerinde ne kadar etkili oldugunu bulamayız, önceden bunu anlama şansımız yok bildigim kadarıyla dedi. Mesela hamilelikte sedim hep yüksek çıkar, lokosit hep yüksek çıkar, bunların hiçbiri bir hastalıkla alakalı değildir sadece hamilelik nedeniyle öyledir dedi. Yani sistem farklı işliyora getirdi lafı. Yine de yeni bulunan bir yöntem var mı, veya kendi bilgisi dışında bir test var mı diye tekrar soracak, sonuçta bu konuda uzman değil uzman birine danışacak. Bir bilgi alırsam aktarırım, paylaşmak istedim sizlerle.