Kandırıldım mı şimdi

25 bin diyip durmayın ey üyeler :KK45:
25 bin dolar = 207 bin küsur Türk Lirası yapıyor
Ve bence adam iyi bir miktar sağlamış çoğu öğrenciden üsttesin ona rağmen okul ücretini cebimden veremem demişsin ilk başta pazarlık yapar gibi olmuş, adam da tamam bakarız gibisine konuşmuş geçiştirmiş. Sonuçta sen oraya eğitim için gittin profesör olarak mesleğini yapmaya gitmedin hala öğrenimdesin o yüzden adama dolandırıcı sıfatıyla bakmakta hata ediyorsun. Adam neye ihtiyacın varsa yardım ederiz demiş neticede. Okul ve iş hayatında herkes süper dürüst değil hiçbir zaman, her üstünkörü konuşana düzenbaz dolandırıcı deseydik ülke dolandırıcıdan geçilmezdi 🥴

Buradan elinde nakit olmadığı icin odemeyemezmissin anlami da cikabilir daha serbest bir çeviri ile. Adamin sana bursun yatti ödeyebilirsin cevabı da "artik elinde para var odeyebilirsin" anlamina geliyor zaten. Birbirinize farkli ifade edip karsilikli yanlis anlasabilmis olabilirsiniz.

Kanada'daki bir hocanin ulkesine gelsin diye sinsilik yapip 4.500 dolar icin ogrenci dolandiracagini sanmiyorum. Ben oyumu yanlis anlasilmadan yana kullanıyorum.

Ben de bunu yazacaktım

Yani o kadar param yok anlamış buradan hallederiz demiş

Sonraki konuşmada da korkma yeter ekstra bir şeyler olursa da el atarız demiş

Netten çevirdim 4500 Kanada doları 30000 tl ediyor, bu miktar doğru mu

Yani Kanada doktora eğitimi bu miktarda ve bunu karşılayamazken döneyim mi diyorsunuz

Ortaokuldaki okul fiyatları bu aralıkta hatta 30 bin olanlar ucuz okullar

Bu arada yaşınız genç hayata birikim olarak bakmayın, bu miktarla birikim yapamazsan yapamazsın, işinde iyi ol doktora bitmeden niteliğinle iş bulursun zaten birikim yapın diye değil geçinin diye verilen miktar o

Bence hoca gayet ılımlı, Türkiye’deki gibi düşünmeyen sizi kandırmamış

Aslında kaygınız biraz da bizim ülkemizin ekonomik durumundan

Anladığım bu 25 bin her yıl aynı kalacak

Burada enflasyon çok yüksek para değeri düşüyor sanki para ileride iyice azalır hissi oluşuyor ya da işte aylık 2000 altı nasıl geçinilir hissi oluşuyor

Hoca ise anlam veremiyor 12000 ile geçinirken sen neden 20000 ile geçineneyeceksin diyor

Hatta düşünüyor ülkesi uzak uçak bileti fazladır onu karşılayayım üzülmesin diyor, bilgisayar telefon falan pahalıdır belki onlar yoktur onlardan lazım olunca alınır diyor

Çünkü hoca orada yaşıyor, olağan geçim giderlerini biliyor, bu nedenle çok sorun yaşamazsın diyor

Bir de zaten bursunu fon karşılıyormuş muhtemelen o diğer giderlere de sponsor buluruz vs modunda

Sizi kandırmıyor aksine destek olmaya çalışırız diyor mesela sizi Almanya ya gönderecek bilet x firmadan sen oradan ülkene geç dönüşte de Almanya ya gel oradan Kanada yı yine firma öder diyecek

Yani sen tatil için Kanada Türkiye değil de Almanya Türkiye ödeyeceksin sadece

Önünde kocaman 5 yıl var bu olayda bir şey yok hocaya kinlenme

Bir de bu olaydan bağımsız böyle bir yola çıkmışsınız, olumsuz olayların bazılarını görmezden gelin, Polyana takılın

Burada şartlar zaten iyi değil, orada kötü ise de biraz dişinizi sıkın

Merhabalar,
Ben yurt dışına doktora yapmaya geldim. Hocayla ilk internette görüştüğümüzde işte sana yılda 25bin dolar veririm dedi
Ben de olur dedim
Okul masraflarını kendin ödersin dedi - büyük meblağ değil 4.500ü gidiyor
Ben de ben cebimden ödeyemem dedim
Tamam öderiz onları dedi
Şimdi bundan siz 25bin + okul masrafı anlamaz mısınız?

Bugün bana bir çek geldi, okul masrafı, asistana attım işte bunu ödemeniz gerekmiyor mu diye
O da X ile konuştum artık bursun yattığı için sen ödeyebilirsin dedi
(x, hocanın adı olsun)

Ben de gittim konuştum odasına, biz dedim okul masrafı + 25bin diye anlaşmıştık
O da hayır biz 25bin diye anlaştık dedi
Seni tam olarak ne panik yaptırdı diye sordu

Diyemedim size güvenim sarsıldı, ilerde de böyle bir şey yapar mısınız diye de masraf vs dedim
En yüksek maaş alan öğrencim sensin dedi (benle eşit alan bi kız daha var onu söyledi) - bu parayla arabasını alan rahat yaşayan bir sürü öğrencim oldu dedi eğer yetmezse, bir şeye ihtiyacın olursa sana sağlarız, konferans, bilgisayar biz onları alırız dedi

Arkadaşlar beni paranın miktarı germedi, burası ufak kasaba zaten harcanacak şey belli, o parayla rahat tek başıma bir evde yaşarım ben
Ama kenara attığım para çok olmayacak tabi, birikim yapamayacağım

Bir de en çok geren mevzu bu adam beni oyuna mı getirdi şimdi buraya gelene kadar?

Annemle babam da çok kötü niyetli düşünüyorsun, adam cebinden çalmamış ki paranı, kötü niyetli olsa uğraşmaz seninle böyle fırsat sunmaz dedi

Her şeyi bırakıp gelesim var kafam çok karışık, bir de oturdum azcık ağladım, içim üzgün, çok mu abartıyorum
Bence doktoranizi yapin burda zaten gelseniz de bir ise yaramayacak.İdare ediyorsa sizi geliriniz takilmayin bence.

Türkiye de insanlar senelerce bedavadan doktora yapıyor kadrosuz, üstelik kadrolar açılınca hoop havadan biri geliyor. Doğru bir uygulama değil tabiki asla ama asla savunmuyorum. Ama 25 bin dolarla rahatça ödeyebilirim ama kenara koyacaktım demek sizce de doktora mantığına ters değil mi ? Ayrıca seneler sürecek bir süreçten bahsediyorsunuz şartlar ne getirir bilmiyorsunuz ki. Bu arada ben de doktora yapıyorum şu an kadroluyum fakat kendi meslektaşlarımdan çok daha düşüğe çalıştım. Sırf alayım da ünvanımı diye katlanıyorum.

5 sene burada kapana kısılı mı kaldım yani şimdi :/
Az da değil döndüğümde 32 olacağım çöpe gitmesin güzel yaşlarım
Doktora yapacak olgunlukta oldugunuza emin misiniz? Ilk aksilikte pes edecekseniz simdiden donun, bosuna zaman kaybetmeyin. Yazdiklarinizdan bugun olmasa yarin pes edeceginizi anliyorum ben. Cunku yol uzun ve ciddi kararlilik istiyor. Bu kafa yapisiyla altindan kalkamazsiniz.

Mune ablam tabii ki diyebilirsin otur oturduğun yerde sen demeyeceksin bunca yıldan sonra kim diyecek :KK70:
Şaka bir yana yazılı sözleşmede 25bin yazılı aslında bana verdiği kağıtta, sanırım dediğin gibi ikimizin de ana dil İngilizce olmayınca önceki yorumlarda da yazdı ya arkadaşlar öyle çeviride bir yanlışlık oldu ama yazılı olan 25bin tabi adamı da o bağlar
Yok Türkiyede bulamamıştım işte 1.5 senedir öyle asosyaldim ki kk ya bile girmedim :KK43:
Az önce de diğer öğrencilerden biriyle konuştum kız mesela yıllık 12binle yaşıyor, hiçbir eksiğim yok her şeyi alabiliyorum rahatım dedi
Benim bir de ilk defa tamamen aileden bağımsız hiç destek almadan yaşayacağım zaman bu, önceden burs vs olsa da az buçuk atıyorlardı cebime, aç kalsam yine atarlar hatta babam uçak biletimi falan almak istiyor ama ilk ya benim etekler bir tutuştu ya yetmezse naparım ne ederim diye:)
Heh iyi o zaman diyorsun ki abla otur oturduğun yerde diyebilirsin, kulağımı çekebilirsin🤣
Bana bunlarla gelin lütfen 😌
Adam kandırmamış yalan söylememiş hem zaten niye kandırsın? Adam x üniversitesinde hocayım deyip insanları ağına düşüren kötü niyetli biri mi?

Desene babamın kanatları altından ilk çıkışım diye, maddi olarak yani.
Yaparsın yaparsın, önceleri parayı nasıl harcayacağını kestiremezsin bocalarsın ama sonra alışırsın, mesela bir tavsiye her ay kira+fatura+mutfak giderleri gibi zaruri ihtiyaçların için paranı ayır, zorunlu giderleri baştan kenara koyar o parayı yok sayarsan kiraya para kalmadı, faturaları nasıl ödeyeceğim telaşın olmaz.

Konu sahibine gereksiz yüklenildiğini düşünüyorum. Hayatının 5 yılını Kanada da doktora yaparak geçirecek ve daha önce yaşamadığı bir ülke olduğu için kaygılanması normal. Üstelik dünyanın bir ucunda şu an.
Velvette Velvette karantina suresi bitince biraz çevreyi tanımaya calis, ne nereden kaça alınır araştır. Aylık eline kalacak miktarla ne yapabilirsin, ne yapamazsın bunu da görmüş olursun. Lütfen panik yapıp kötü düşünme, ben kanada da mutlu olacağını düşünüyorum. Biraz sabret lütfen ♥️ yolun açık olsun...

Sen şimdi yıllık 25bin artı burs alacaksın ve memnun değilsin öyle mi... millet çoluk çocuğunu toplayıp yurtdışına gitme peşinde bu forumda ve bu parayı kazanabileceklerini de sanmıyorum. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu o zaman??? Yanlışım ya da anlamadığım bir yer varsa lütfen düzeltin.

Adam kenara para atma gayesinden birhaber... Aklına bile gelmemiştir. Hal böyle olunca ilk konuşmada geçinirsin olur gibisine demiş sanki. Üzerine de para kalıyorsa ( ki çok kalmıyor diye üzülmüşsünüz ) küçük hesap peşinde görünürsünüz. İleride hocayla iletişiminiz çok iyi de olabilir bence bu olayı baz alıp kurulmayın.

Hoca yanlış yapmış, Hallederiz kelimesi sen o parayı düşünme biz öderiz demek. Sonradan niye dönüyor? Bir de başka insanı size örnek göstermiş. E iyi de size ne başkasından? En başta ne konuşulduysa öyle devam etmesi gerekir. Eğer halledemeyecekse o zaman size söylemesi gerekirdi. O mevkiye yakışmayacak bir davranışı olmuş kimse kusura bakmasın. Bu noktadan sonra o kişinin lafına güvenmeyin bence.

Yengenç merhaba <3
14 gündür zorunlu karantinadayım ve güneş yüzü gördüğüm yok ondandır belki, depresifim son birkaç gündür...
Ancak 5 sene daha burada yaşayacağım, üstelik danışman hocayla hep iç içe yaşıyorsun yani sürekli iletişim halindesin
Babam da sen böyle düşüncelerle gidersen yapamazsın dedi, anlaşılır dedi
Ama ben bu adama güvenebilir miyim şimdi
Bu adama güvenmeyebilirsin ama 'sozune güvenilmez bir insan'dan kaçıp geleceğin ülke Türkiye. Sence burası sözünü tutan işverenlerin, eğitimcilerin olduğu bir yer mi??
Özellikle büyükşehir dışındaki üniversiteleri kastediyorum; benim tanıdığım o kadar çok arkadaşım var ki, yıllarca okuyup edip,dil sınavından da güzel puan alıp , olumlu geçen tüm süreçlerden sonra ayan beyan birisinin yeğeninin önüne geçtiği... Aynı şekilde akademi sürecinde bir arkadaşım devamlı gördüğü 'adrese teslim akademik kadro ilanlari' paylaşır. Yani mesela bir okula öğretim görevlisi alınacak ama öyle saçma özellikler istiyor ki 'şu alanda basılı eseri olacak' gibi, bir sürü insan diğer özelikleri tutsa da ilanda belirtilen alanda basılı eseri (bazen daha da saçma şeyler) bulunmadığından alınmıyor. Peki kim alınıyor? Soyadı önemli biriyle ortak olan bir vasıfsız.
Burada paylaşmak için iki saniye internet harcadım ve bunu buldum mesela;
IMG_20210512_124732.jpg

İktisadi idari bilimler fakültesi- yöneylem için açtıkları kadroda 'saglik ekonomisi alanında doktora yapıyor olmak' şartı getirilmiş. Peki neden? Çünkü alacakları kisi sağlık ekonomisi alanında doktora yapmış :)
Daha fazlasını okuyup sinir olmaak için eksisozlik linkini buraya bırakıyorum. Twitter'da da paylaşılır hep...
Onun dışında adam 25bin artı okul taksidi demis de 25 bin vermiş, sözünü tutmamış. Benim çok yakın arkadasimin başına gelen bir olayı anlatayım; çocuk türk değil ,turkiyede siyaset üzerine doktora yapiyor. Arasıra kendi sosyal medyasından güncel olaylara karşı görüşlerini paylaşıyor... bunlardan birinin bir ekran görüntüsünü alıp cimer'e şikayet etmişler. Çocuğun hem bursu kesildi, hem sağlık sigortası kesildi. Az kaldı okulu bırakıp dönecekti ama bir şekilde yolunu buldu, idare ediyor. Yani değil ki 29 demişlerdi, 25 yatırdı. Türkiye'de sadece attığın bir post yüzünden yıllar boyunca bursundan olabilirsin (daha beteri de olabilirsin ama konumuz bu değil tabii)
O yüzden bu düşüncelerin, eyleme dökme isteğin çok yersiz. Bu arada terazi burcu musun? Benim tanıdığım terazi kadınları da haksızlığa gelememe adı altında yanlış kararlar alabiliyorlar. Oysa olay dışarıdan bakana göre hayatın doğal akışına uygun,yaşanabilecek bir olay. Ama terazi kadınına göre 'mucadele edilmesi gereken bir haksizlik'

Son olarak, tüm mesajlarını okuyunca çıkarttıgim sonuç; konfor alanından çıktığın için beynin geri dönmen için seni ikna etmeye çalışıyor. Hepimize olur, çünkü bilinmezlik korkutucudur insan vücudu için. O da bizi böyle manipüle eder işte:)

Bu konuşmadan anlaşılan sey, hocanın sözünden döndüğü. Tabii ki güvenilir biri degil! Bana bu sekilde konuşan sonra hiç-bir sey olmamış gibi davranan birine güvenmem.

Ama nerde olursanız olun boyle cok ınsan var, o yuzden siz işinize bakın
Birikim daha az olur belki ama hiç olmamasından iyidir.

Ama kenara attığım para çok olmayacak tabi, birikim yapamayacağım
ben buna cok sasirdim. birikim ne birikimi yani, doktora yaparken cebinizden para harcamadiginiz icin sanslisiniz. birikim yapamayacagim diye tedirgin olmayin bence. hoca gayet ilimli yaklasmis ben simdi kendi danismanimi dusundum de boyle bir konusma gecse aramizda herhalde beni kufurler esliginde odasindan kovardi. :D

benim yakin bir tanidigim kanadada doktora yapiyor su an, yanilmiyorsam 9 bin civari okul ucreti var, okuldan aldigi da 27 bin. aylik 2 bin civari gideri oluyor, ailesinden cok yardim aliyor yani birikim hak getire.

siz bulundugunuz okuldan mi memnun degilsiniz? yani atiyorum turkiyede agridaki bir universitenin kanada versiyonunda misiniz imkan olarak? orada calisma yapmanin sizin titrinize bir katkisi yok mu, sadece yurt disinda bulunmus olmak icin mi oradasiniz? bu cevaplara gore benim soyleyeceklerim degisir.

Hoca sanki yan çizmiş
Bu sebeple ben olsam üzülürdüm ama geri dönmezdim
Tecrübe diyelim, hergün birşey öğreniyoruz, bu olaydan sonra belki siz belgelerle çalışacak anlaşma yapacak gelecekte daha huzurlu olacaksınız 🤷🏻‍♀️
ayrıca şuan iş bulmak çok zor, böyle birşey için asla dönmeyin

Back
X