Kardeş düğünü

2018 temmuzda altinin grami 190 liraymis, asgari ucret 1603
bir aylik asgari ucretli 8,5 gram altin alabilirmis.
2025 temmuzda altinin grami 4400 , asgari ucret 22 bin simdi 5 gram altin alınıyor.
yani evet tabii ki bir artis var ama öyle 25 gram bilezige yarim altin verecek kadar da degil:)

Ve şimdi hayat daha pahalı 2018de evlendim 1800 1900 maaşım vardı asgari ücretten biraz fazla 800 tlye ev tuttuk ev istanbulda Bakırköyde 1+1 ama gayet güzeldi. Şimdi ne kadar kiralar. Hayat bu kadar pahalı değildi. Şimdi daha fazla ihtiyaç var altına. Ve eminim çatır çatır yendi ya ev ya araba alındı. İnsan utanır yarım takayım demeye. 1 senedir de konu açmış her ay 2 gram alsa birikirdi

Ben sizin yazdığınızı anlıyorum. Bazı yakın arkadaşlarım düğünümde gram çeyrek taktılar ama öyle iyi dostlar ki onların düğünü olduğunda ben çok daha fazlasını takmak isterim ve umarım en azından bi 10-15 gramlık bilezik takabilirim Çünkü biliyorum ki onlar o an alabileceklerinin en iyisini aldılar ve bana her zaman verdikleri manevi destek yeter ama şöyle bir şey var bazı kişilere de karşılık bekleyerek takıyorsun ya da verdiğini karşılığı olacak şekilde düşünüyorsun. Mesela iş yerimden kim ne kadar para verdiyse not ettim saklıyorum. O zaman ki altin fiyatını da yazdım ona göre oranlayıp iade edeceğim. Bence biraz olması gereken bu, sonuçta aynı şartlarda çalışıyoruz aynı maaşı alıyoruz ve insanlar o an destek olmak için takıyor. Bana sanki dayanışma gibi geliyor zamanı geldiğinde herkesin birbirine takması için. Bir iş arkadaşıma altin taktım benim özel günlerime gelmedi bile gidip bir şey demedim ama içimde ukte kaldı aynı iş yerimden bir arkadaşıma daha altin takmıştım bebişi oldu ücretsiz izindeydi bana geri bir şey takamadı ama asla sorun etmiyorum çünkü kendinden kısıp almasını istemezdim ama durumu olandan da geri dönüş beklerim. Yoksa kendimi enayi gibi hissediyorum

Asgari ücretin yarısına hem de Bakırköy’de ev kiralamak.. şu an asgari ücret yarısına İstanbul sınırları içinde kümes bile tutulamaz.. piyasa ile fena oynamışlar kör olasıcalar

Asgari ücretin yarısına hem de Bakırköy’de ev kiralamak.. şu an asgari ücret yarısına İstanbul sınırları içinde kümes bile tutulamaz.. piyasa ile fena oynamışlar kör olasıcalar
Kyk kredisi ile kira ödüyorduk ya

Valla ben bu “aaa o zaman altının gramı 200 liraymış şimdi 4000 lira nasıl aynısını götürüp takalım” olayını anlamadım anlamayacağım. Arkadaşlar size 10 yıl önce takılan çeyreği o kişi kenarında tutsa şuan 7000 lira olarak satardı sonuçta değil mi? Çakallık yapmayın size ne takıldıysa onu aynen iade edin

Bütceniz neye yetiyorsa onu takın, kardeşiniz halden anlayan biriymis.. Kenara koyun ileride cocugu oldugunda onada güzel bir sey takarsiniz..

25 gram bilezikten sonra yarım takmakta bıraz ayıp yanı bana göre tutar olarak daglar kadar fark var arasında birikim olmaz hiç durumunuz yoktur anlarım yanı bırıkımde varmış ne takıldıysa onu takma taraftarıyım ben kimsenın hakkı geçmesin bana yeterınce günahım çok bir de öte tarfta onla uğraşamam

Gerçekten takı işini bankaya yatırım olarak görmek çok saçma. Amaç evlenen çifte yardımsa kendini zorlamayacak kadar ' 'karşılığını almazsam beni aşağı çekmez ben onu içimden gelerek yaptım ' diyerek takılmalı. Bana aşırı saçma geliyor. Takısını taktığınız kişi size gelip abi/abla sen bana bilezik / altın tak ben de sana takarım demedigi sürece karşılık beklenmesi aşırı saçma. Karşılığını bekledikten sonra verdiğin hediyenin ne hayrı kaldı. Yapabildigin kadar yap madem. Gerekirse hiç yapma içinden gelmiyorsa. 7 sene önceki şartlarla simdikinin şartları Bir mi. Bir de insanları borç altında ezmek hele saçma. Hiç verme takma daha iyi.

Her ne kadar düğün,dernek takı kültürünü saçma bulsam da ülkemizde düğün takısı borç niteliğinde takılıyor.Yoksa insanlar gümüş ya da daha az değerli bir taki takardi.Oysa altın,dolar,euro şeklinde takarak verdikleri borcun deger kaybetmemesini de planlıyorlar.Aksi durumda ben niye birine 25 gr takayım ki ben yemedim al sen harca mi. Madem bunu hediye olarak görüyorsunuz o zaman makul rakamlar dışındaki hediyeleri kabul etmemeniz gerekiyor tekrar o kişiye yapmayacaksınız. Yok öyle karnım doysun pastam dursun

Sizinde dile getirdiğiniz gibi söz konusu altınlar evlilik birliği içinde değil, ve esasen evlilikte herşey ortakta değil.
Hukuken ve mecelleye göre kimin ailesinin taktığından bağımsız takı takılanın hakkıdır. Birbirlerinin takısı üzerinde hak iddia edemezler. Ortak olarak adlandırmak ve kullanmak elbette karı kocanın tercihi ve isteğine bağlı.
Bu ortaklığın sağlaması ise evlilik birliğinde değil, bitirme kararında ortaya çıkar. Boşanmada takı kimin yakasına iliklendiyse onun hakkıdır. Hukuken ortak değil yani.

Takıların birebir geri gelmesi gerektiği ve bir sonraki nesle devredilen borç olması fikrini hediye olması fikri üzerinde tutarsak; bu durumda kız ailelerinin nişan, erkek ailelerinin düğün takıları üzerinde hak iddia etmesine de kapı aralamış oluruz. İfade ettiğiniz doğru yani. Meselenin birde böyle bir yönü olduğundan pratikte bunu hediye kabul etmek daha kılçıksız.

Sizin önermenizdeki durum ise; kendi evlilik dinamiğinizde değil konu sahibine olan mesajınızda. Siz kocanızında rahatsız olduğu bir konudan rahatsızsınız.
Ancak konu sahibinin kardeşinin mesele etmediği bir konuyu gelin hanımın sorun edip, hakkını arayıp aralarının bozulmasını normal görmüşsünüz. Size o mesajınızdan dolayı yazmıştım.

Şahsen böyle bir sorunla karşılaşsam 'ne münasebet' derdim. Belki durumum yok, belki daha azını takacağım. Ama ayıbım kardeşime karşı. Gelin hanımın hariçten müdahalesi hiç iyi niyetli durmaz.

Normal abla kardeş ilişkisinde erkeğin hanımına 'Ablama bilezik taktım ama o sana tam altın taktı' demesi de hoş değildir. Herhangi bir arkadaş veya akraba değil çünkü.
Normal karı koca ilişkisinde gelinin 'sen ablana ne takmıştın? Ablan bana ne taktı?' diye sorması bir nebze ama ardından buna sorun çıkarıp küsmesi de bana göre normal değil.

Burada da tarafların birbirine karşı ahlaki sorumluluğundan dolayı mesele ediliyor.

Sizin için hayal ürünü olması noktasında bir şey diyemem ama var böyle takıyı hiç konuşmayan insanlar. Kendi çevremde de genele göre az olsalarda varlar. Akrabalarımın bir kısmı muhabbetini yapacak insanlar değiller. Bir kısmı yapabilir bilmiyorum.
Biz takı merasimi yapmadık. Ama yinede hediye geldi. Şu anki olgunluğumda daha farklı yapmış olmayı isteyeceğim şeyler var. O yüzden kendi yaptığımı idealize etmiyorum. Şu konuyu okumak bile bana birşeyler kattı. Ama merasimi atladığım için pişman değilim. Elbette ailemin taktıklarının birebiri hediye edilmedi.
Ancak bunun evde muhabbeti olmadı. Ben büyürkende hiç duymadım. Eşimin abi ve ablalarına ne taktığını, veya ailesinin eltime ne taktığını bilmiyorum.

Netice olarak bu örf meselesi. Toplumun belli alışkanlıkları ve beklentileri var. Bunu da olduğu gibi kabul etmek lazım. Ama takı/borç/hediye konusunun yinede kanbağıyla muhatap olanlar arasında kalması daha doğru olur. Gelin kendi ailesi ile. Damat kendi ailesi ile.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…