Kardeş düğünü

Alacak kadar birikiminiz varmış zaten, sadece bütün birikiminizi vermeye kıyamıyorsunuz sanırım. Birikim demek ekstradan kenara konulan para demek, kenarda duran parayı harcamak neden sizi zora sokacak anlamadım ben cidden. İnsanlar şöyle bakıyor, rakamları sallıyorum, 2018 de 25 gram bilezik 5000 tl idi ama şimdi ben 50000 tl vericem aynı şey mi? Evet aynı şey, o tarihte 5000 tl çok paraydı, bugünde 50000 tl çok para. Sizinde bu şekilde düşünmeniz tarih vermenizden belli ama altının tarihi olmaz zaten bu yüzden tl değil de altın takılır.

Sonuç olarak kenarda böyle bir paran varsa takmalısın, durumun gerçekten çok kötüyse kenarda böyle bir paran da olmazdı.

Ayrıca kusura bakma ama eşin de saçmalamış, önce ayıp olur diyerek düşünceliymiş gibi davranıp sonra “yarım takalım” ne alaka? 15 gram felan dese belki diyeceğim de yani yarım altın 25 gramın kaçta kaçı oluyor?

kenarda duran para kardeşinize almanız gereken 25 gram kadarsa eğer sizin birikiminiz değil kardeşinizin size zamanında taktığı 25 gram bileziğin parasıdır. farzedin ki kardeşiniz 25 gram takmadı 2018'de o zaman bu birikim dediğiniz parada olmazdı gibi gözüküyor. yani sonuç olarak bu gibi merasimlerde takılan altın kadar takılması gerekli. kardeşinizin bir gün evleneceği belliydi, bu altını geri götürmeniz gerektiğini düşünmeliydiniz. Eşinizde maşallah çok yüce gönüllüymüş 25 gramlık 100bini geçen rakama karşılık 14 binlik yarım altın takacakmış...

Kadın hakli

Hiç bir zaman ç

Hiç bir zaman çözemediğim konu, bizde çok ayıplanır hediyenin hesabı olmaz ama dediğiniz gibi toplumda başka bir türlü karşılığı var haklısınız
Olaya, bir maddi karşılık değil de o kişiye verilen değeri geri alamamak olarak bakabiliriz.

Mesela benim babamın durumu çok iyimiş ve bütün kardeşlerine ve yeğenlerine hep bilezik takmış, yani elinde olanı onlarla da paylaşmış.

Bu bahsettiğim kardeşlerden 1 tanesi hariç hepsinin durumu çok iyi, o 1 tanesinden inanın ki hiç kimse bir şey beklemiyordu hatta takmaları bile şaşırttı ve keşke takmasalardı dedik. Ama bu amcam 2 çeyrek, kızı da (bekar) 1 çeyrek taktı.
Durumu iyi olan diğer amcamın eşi 1 gram altın taktı.:) bu 1 gram takanın 4 çocuğuna babam bilezik takmış hatta benim düğünümden bir kaç ay önce torunu oldu ona da yarım taktı. Ben de ilk evlenen çocuğum, şimdi sizce bu sadece maddiyatla mı alakalı olmuş oluyor?
Durumu kötü dediğimiz bulmuş buluşturmuş 3 çeyrek takmış ama durumu iyi dediğimiz 4 bileziğe karşı 1 gram takmış! Onun durumu olmasaydı kimse ondan da beklemezdi ama olmasına rağmen paylaşmamayı seçmesi, sizin ona verdiğiniz değerin karşılıksız kalması demek.

Velhasıl herkes olaya sizin gibi iyi niyetli bakmıyor, aksine “ herkes bana versin ama ben kimseye vermiyeyim” diye bakıyorlar tamamen cimrilik yani.

Kendi kardeşi olsaydı aynısını hatta fazlasını takacağına eminim ama kanıtlayamam

O gelinin yerinde olsam gorumceye kinlenirim sahsen.alacak durumu da varmis ustelik.altin her zaman degerliydi hanimefendi.kardesiniz size onu para olarak takmadi ALTIN olarak takti.yarim altin nedir yahu niye geline karsi kendinizi kucuk dusuruyorsunuz.benim dugunumde de esimin kardesi yarim takti.esim 10 gram bilezik takmisti ona daha oncesinde.2 sene once dugunu olanlar yarim gram getirdi biz onlara 1 gr goturdugumuz halde.kimse kimseye hayrina takmiyor.geri donusu olacagi icin takiyor en azindan benim iicn oyle.o kisilere de laf degdirdi zaten kv.cok cok ayip.bu dusuncede olanlara bi akilli sizdiniz diyorum

Bende ne takıldıysa karşılığında aynısının götürülmesi gerektiğini düşünenlerdenim.Bana takılan paraları bile altına oranlayıp tekrar takarken fazlasını taktım hep.Diğer türlüsü hoş olmuyor çünkü.Eltimin çocuğu olunca çeyrek taktık kendisi bize para getirdi mesela.E bizde o zaman çeyreği alırken zorlanmıştık.

İyi de konu sahibi zaten birikim yapmış. Ama diyor ki eğer harcarsak tüm birikimimiz gider.
Yani aslında birikim var ama abi için bozdurursa tüm birikim gidiyor anladım ben..

İyi de konu sahibi zaten birikim yapmış. Ama diyor ki eğer harcarsak tüm birikimimiz gider.
Yani aslında birikim var ama abi için bozdurursa tüm birikim gidiyor anladım ben..
kardesi de 25 gram bilezigi bir aylik maasiyla almamıştır ya, o da birikiminden harcamıştir.
zaten birikimlerinin 25 gram bilezik kadari kardeşinden gelmis. aldigini geri verecek aslinda, cok fark yok

bir kere ablamin ogrenci oldugu sehre giderken cok lezzetli bir lokum aldim, sonra vermeye kiyamadim 8 saat boyunca yolda yedim leylosunki de o hesap.
ortada vermesi gereken birsey var ama veresi yok

Aynen cumhuriyet altını falan da demiyor yarım altın diyor. Bileziğin karşılığı yarım mıdır?
Bari cumhuriyet falan takın

Takılar sadece kardeşinizin değil biliyorsunuz değil mi? O 25 gr da gelinin de hakkı var. Gelinin de rızası varsa ne âla.Ama yoksa onun da hakkına girmiş olursunuz.ögrenirse vereceği tepkiye de razı gelmiş oluyorsunuz.sizden ötürü sorun çıkmaz umarım aralarında.

Ben çevremde ilk evlenenlerden olduğum için uzak sehirde düğüne çağırdığım ve bana çeyrek takanlar haric benden sonra kimseye takmadım ve takmayacagim. Özellikle düğünde başımıza gelen şeylerden sonra bu konuya net olarak karar verdim. Çok yakın teyze amca dışında annemin zamanında taktiği çoğu kişiden takı gelmedi ya da yarısından az geldi. Ben bunu para olarak da görmüyorum, o alinan altında benim çocukken istediğim ama sadece ay başında alinan muz da var, başkasında görüp özendiğim ama bütçemizin yetmediği okul çantası da var, ilk maaşıma denk gelip arkadaşıma altın aldığım için kendime alamadığım iş ayakkabısı da var. Kimisi baska sehirde diye vermedi kimisi aradan 3 5 sene geçmiş aynısını mı verecegiz diye yarısını verdi. Ben de ailem de bu parayi kimseye mutlu olsun diye hibe etmiyorum, saçma sapan bir adet diye borç olarak veriyoruz. Geri vermeyecek olan almasın arkadasim. Benim icin hırsızlıktan farki yok şunun.

Gelinin neden hakkına girmiş olsun, abartmayın.
Kardeşi burada asıl mesele gelin değil.
Her şeyin peşine düşen gelinler için sorun çıkarmaka çok kolay tabi orası ayrı.

Karı veya kocanın bekarken taktığı altınları bir diğerinin söz konusu etmesi aşırılık olur.

O altınlarda gelinin de hakki oldugu icin yazdim.sadece kardesine gitmiyor o takilar.konu sahibi kardesim kabul ettiyse okey gozuyle bakiyor
Gelinin, kardeşin aldığı 25 gramda bir katkısı olmadığı için hakkına girme gibi bir durum nasıl olsun? Yarım altın az, kardeş kardeşe bu kadar takmamalı falan der belki ama hakka girmek başka bir şey.
Kendinden öncekinin peşine o kadar düşüp sorun çıkarmanın hakkı bir tarafı yok bana göre. Her şeye gelinleri ya da damarları dahil etmeye gerek yok, iki kardeşin meselesi bu.

yok benimki pintilikten
yani bugun her tanidigima ceyrek verip yarin evlenince onu bekleyecegime bugun o ceyregi kendime alayim arkadasimin dugunune keyifle gideyim, yarin benim davetiyem ona gittiğinde "off bu kiz bize ceyrek takti nasil yapsak, cocuk da yaz okuluna basladi, kuzenim de evleniyor. puff" falan yapmasin insanlar, onlar da bana butce ayirmasin keyif icinde yasayalim
bir de arkadasa altin takmak bana sacma geliyor, bugun ayni iste ayni odadayimdir aramdan su sizmaz, yarin isten ayrilir insta storisi begenmekten ibaret olur aramiz, ya da unide ev arkadasisindir cok yakinsindir , ilk evlenen o oldugu icin o yakin kankalikla sen gidersin şehrine takarsın sen evlenesiye coktan o bag gitmis olur gelmez bile.
yapip yapip bekleyeceğime (ki beklerim yani, kendimi taniyorum) sadece cok istiyorsam yapiyorum, yuzde yuz icimden geldigi icin - asla da kimseden bir beklentim yok.
cok mutluyum
tek beklentim ailemin zamaninda ceyrekler bilezikler sactigi yakin akrabalarim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…