- Konu Sahibi leylosvemecnun
-
Alacak kadar birikiminiz varmış zaten, sadece bütün birikiminizi vermeye kıyamıyorsunuz sanırım. Birikim demek ekstradan kenara konulan para demek, kenarda duran parayı harcamak neden sizi zora sokacak anlamadım ben cidden. İnsanlar şöyle bakıyor, rakamları sallıyorum, 2018 de 25 gram bilezik 5000 tl idi ama şimdi ben 50000 tl vericem aynı şey mi? Evet aynı şey, o tarihte 5000 tl çok paraydı, bugünde 50000 tl çok para. Sizinde bu şekilde düşünmeniz tarih vermenizden belli ama altının tarihi olmaz zaten bu yüzden tl değil de altın takılır.Ben evlenirken(2018 de evlendim) kardeşim bana bilezik takmıstı esimin taktığının aynısı 25 gramlik o zaman bekardı tabii işi de güzeldi yapmıştı sağolsun.Kardesimin yakında düğünü olacak tüm birikimimi harcarsam alabilirim ama zorlanırız ailem biz zaten takıyoruz sana da birini veririz onu takarsın kendi adına bosu boşuna alma zorlama kendini diyor kardesim de ben karsilik bekleyerek takmadım simdi iki cocuklusun masraflarin var ailem ne diyorsa ona uy diyor.Esime söyledim olur mu o zaman cocuk kendi kazancindan senin icin ayirmis almıs simdi sen ailenin taktigini mi takacaksin diyor bilezik alamasak bile yarim altin aliriz diyor o sekilde benim icime sinmiyor hem yarim altin hem bilezik daha mi mantikli yoksa tamamen kendi bütcemizden biz mi bir seyler yapmaliyiz ?
Kadın hakliKesin hak etmiştir babanız
babam annemle evlendiği ilk zamanlar Almanya’dan kardeşine durumları kötü diye yardım gönderirmiş yengem de o paralarla kendine bilezik yaparmış. Amcam kendini acındırır babam para gönderir yengem koluna bilezik düzermiş bu hikayeyi 45 yıldır annem anlatır her seferinde ilk kez anlatıyormuş gibi amcama ve yengeme kızar. Ben koca yolu gözlerdim eltim bilezik yapardı diye.. biz de her seferinde ilk kez dinliyormuş gibi çok şaşırırız
Olaya, bir maddi karşılık değil de o kişiye verilen değeri geri alamamak olarak bakabiliriz.Hiç bir zaman ç
Hiç bir zaman çözemediğim konu, bizde çok ayıplanır hediyenin hesabı olmaz ama dediğiniz gibi toplumda başka bir türlü karşılığı var haklısınız
Kendi kardeşi olsaydı aynısını hatta fazlasını takacağına eminim ama kanıtlayamamAilece pek bir uyanık gördüm sizi 25 gram bileziğe karşı yarım Altın tAkmakkendi kardeşi olsa öyle mi yaparmış kocanız? üstelik çocuk bekar hali ile takmış.. ben olsam kocama borç harç aldırırdım eş değer bilezik
İyi de konu sahibi zaten birikim yapmış. Ama diyor ki eğer harcarsak tüm birikimimiz gider.yani bilemedim, keske borc kabul edip saklasaydin o bileziği. Ya da o an ihtiyacın varken - ev alirken falan harcayip bunca yil icinde her ay az az biriktirseydin.
7 yil olmus evleneli, her sene kardeşinin nisani icin bir ceyrek ayirsaydin bugun 50bin tl olurdu kenarda, kalanini bir sekilde tamamlardin.
böyle bir para takman gerektiğini bilirken kenara hic birsey atmamak, düğün zamani gelince de "ama simdi durumum yok" demek cok yanlis olmus.
zaten gecen bunca sene icinde bu gune hazırlanmaliydin. sanmiyorum kardesin bir anda gidip sana 25 gramlik altin alsin. o da daha ortada senin dugunun yokken "kardeşiyim, guzel birsey takmam yaraşir" diyip parasindan kenara ayırmıştır.
yani bilemedim, bence kendini zorla tak. 25 olmaz 20 olur yani bir sey yapman lazim.
*ben oz ablama nisanda yarim taktim, dugununde coook ince kil kadar bilezik taktim - kendimi hic yormadim. esime dostuma cok cok icimden gelmesiyse hic takmadum
simdi evlenme zamanim geldi arkadaslarimi tembihledim "on kisi birlesip birsey alirsaniz alin ama bireysel altin kabul etmiyroum" diye, ablam desen bana yarim da taksa ceyrek de taksa hic sorun degil . cunku yani kil kadar bilezigin ne borcu olacak, zaten maasimin kacta kaciydi hic sorun olmadi.
ama 25 gram bilezik taksam vallahi beklerdim bana gelmesini. hele ki ustumden 7 sene gecmis yani, bu 7 senede altinin artip duracagi belli. hic dusunmemek etmemek son gun gelince de yok demek benim mantigima ters
kardesi de 25 gram bilezigi bir aylik maasiyla almamıştır ya, o da birikiminden harcamıştir.İyi de konu sahibi zaten birikim yapmış. Ama diyor ki eğer harcarsak tüm birikimimiz gider.
Yani aslında birikim var ama abi için bozdurursa tüm birikim gidiyor anladım ben..
bir kere ablamin ogrenci oldugu sehre giderken cok lezzetli bir lokum aldim, sonra vermeye kiyamadim 8 saat boyunca yolda yedimİyi de konu sahibi zaten birikim yapmış. Ama diyor ki eğer harcarsak tüm birikimimiz gider.
Yani aslında birikim var ama abi için bozdurursa tüm birikim gidiyor anladım ben..
Aynen cumhuriyet altını falan da demiyor yarım altın diyor. Bileziğin karşılığı yarım mıdır?Altın almak o zaman da zordu. Şimdi bir tık daha zor evet. O zaman asgari ücretle atıyorum 6-7 gram alınıyorsa şu an 5 gram alınıyor diye kendimizi bu altın borcu ödeme durumundan nasıl muaf edebildik anlamadım. İnsanlar karşılığında aynısı gelsin diye altın takıyor zaten. Onu önemsemese Türk lirası takardı. Eşinin bilezik alamasak bile yarım altın takarız düşüncesi de beni benden aldı. 120 binlik bileziğe karşı 16 binlik yarım takan koca yürekli adam.Bari 10 gramlık ajda falan takın.
Ben çevremde ilk evlenenlerden olduğum için uzak sehirde düğüne çağırdığım ve bana çeyrek takanlar haric benden sonra kimseye takmadım ve takmayacagim. Özellikle düğünde başımıza gelen şeylerden sonra bu konuya net olarak karar verdim. Çok yakın teyze amca dışında annemin zamanında taktiği çoğu kişiden takı gelmedi ya da yarısından az geldi. Ben bunu para olarak da görmüyorum, o alinan altında benim çocukken istediğim ama sadece ay başında alinan muz da var, başkasında görüp özendiğim ama bütçemizin yetmediği okul çantası da var, ilk maaşıma denk gelip arkadaşıma altın aldığım için kendime alamadığım iş ayakkabısı da var. Kimisi baska sehirde diye vermedi kimisi aradan 3 5 sene geçmiş aynısını mı verecegiz diye yarısını verdi. Ben de ailem de bu parayi kimseye mutlu olsun diye hibe etmiyorum, saçma sapan bir adet diye borç olarak veriyoruz. Geri vermeyecek olan almasın arkadasim. Benim icin hırsızlıktan farki yok şunun.ben aynen boyle yapıyorum.
cok coook icimden gelmedikce kimseye birsey takmam cunku bana ne?
isyerinde evlenen icin para toplandiginda (ki evlenen demek bir sene icinde tazminat hakkini kullanip isten cikacak, muhtemelen arkadasligimiz bitecek demek) "presip olarak kendi düğünüme çağıracak yakinlikta olmadığım kimseye altin takmiyorum" diyip geçiyordum. ille altin alacaksam kendime aldim, mis yani. arkadaslarimin da dugun oncesinde birsey lazimsa destek oldum, streslerini aldim, dugunlerine kinalarina gittim, kalabalik yaptim, oynadim, cok guzel olmussun dedim, eglendim geldim:)
simdi insanlari çağırdığımda da "off o bize ceyrek takmisti nasil yapsak, of puf" diye strese girmelerini istemem. gelsinler mutlu anima eslik etsinler hicbir sey düşünmeden.
herkesi ayri ayri tembihledim, hatta bekar cok yakinlarima dedim "bak altin falan alip beni ugrastirma kim bilir ne zaman evlenirsin bir de senin altinini dusunemem. gel keyfine bak" diye
benim ailem de asla eli bos gitmez. birnde bizim sulalede de bosanma cok yüksektir, genelde iki nisan iki dugun olur kisi basi:))
annem yegenlerine bol keseden bilezikleri takti durdu, onun taktiklari ablama bir ceyrek takmadisimdi sira bana geliyor, merakla bekliyorum. ceyregi alsam sukrederim:)
gereksiz gereksiz adetler bence.
coook icinden geliyorsa icinden geldigi kadarini tak, unut
yoksa hic kendini zorlama bile:)
Gelinin neden hakkına girmiş olsun, abartmayın.Takılar sadece kardeşinizin değil biliyorsunuz değil mi? O 25 gr da gelinin de hakkı var. Gelinin de rızası varsa ne âla.Ama yoksa onun da hakkına girmiş olursunuz.ögrenirse vereceği tepkiye de razı gelmiş oluyorsunuz.sizden ötürü sorun çıkmaz umarım aralarında.
O altınlarda gelinin de hakki oldugu icin yazdim.sadece kardesine gitmiyor o takilar.konu sahibi kardesim kabul ettiyse okey gozuyle bakiyorGelinin neden hakkına girmiş olsun, abartmayın.
Kardeşi burada asıl mesele gelin değil.
Her şeyin peşine düşen gelinler için sorun çıkarmaka çok kolay tabi orası ayrı.
Takılar sadece kardeşinizin değil biliyorsunuz değil mi? O 25 gr da gelinin de hakkı var. Gelinin de rızası varsa ne âla.Ama yoksa onun da hakkına girmiş olursunuz.ögrenirse vereceği tepkiye de razı gelmiş oluyorsunuz.sizden ötürü sorun çıkmaz umarım aralarında.
Gelinin, kardeşin aldığı 25 gramda bir katkısı olmadığı için hakkına girme gibi bir durum nasıl olsun? Yarım altın az, kardeş kardeşe bu kadar takmamalı falan der belki ama hakka girmek başka bir şey.O altınlarda gelinin de hakki oldugu icin yazdim.sadece kardesine gitmiyor o takilar.konu sahibi kardesim kabul ettiyse okey gozuyle bakiyor
yok benimki pintiliktenBen çevremde ilk evlenenlerden olduğum için uzak sehirde düğüne çağırdığım ve bana çeyrek takanlar haric benden sonra kimseye takmadım ve takmayacagim. Özellikle düğünde başımıza gelen şeylerden sonra bu konuya net olarak karar verdim. Çok yakın teyze amca dışında annemin zamanında taktiği çoğu kişiden takı gelmedi ya da yarısından az geldi. Ben bunu para olarak da görmüyorum, o alinan altında benim çocukken istediğim ama sadece ay başında alinan muz da var, başkasında görüp özendiğim ama bütçemizin yetmediği okul çantası da var, ilk maaşıma denk gelip arkadaşıma altın aldığım için kendime alamadığım iş ayakkabısı da var. Kimisi baska sehirde diye vermedi kimisi aradan 3 5 sene geçmiş aynısını mı verecegiz diye yarısını verdi. Ben de ailem de bu parayi kimseye mutlu olsun diye hibe etmiyorum, saçma sapan bir adet diye borç olarak veriyoruz. Geri vermeyecek olan almasın arkadasim. Benim icin hırsızlıktan farki yok şunun.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?