Kardeşim sigara içiyormuş

Lonelly

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
17 Mayıs 2010
154
0
46
Diğer
Umarım konuyu doğru yere açmışımdır.

Az önce babamla konuştum, dün gece tuvalete gitmek için kalkmış kardeşimde o sırada tuvaletten çıkmış, içerisi sigara kokuyormuş. Sigara mı içiyosun sen diye sormuş hayır demiş kokuyo burası içiyo musun demiş sanırım tekrar ve kardeşimde cevap vermeden yatmaya gitmiş. İçmiyor olsaydı savunurdu kendini ve zaten babamda diyo benim sigaramdan almış farkettim diye. Yaşı 15. Duyunca çok kötü oldum. Çünkü normalde ilerde sigara içmeyeceğim falan derdi hep. Bu yüzden yeni başlamış olması lazım ve belkide denemek için bile içmiş olabilir dün gece. Şuan evde değil ve içim yandı resmen öğrenince. Gelince konuşmak istiyorum ama nasıl konuşucam, ne şekilde konuşursam etkili olur bilemiyorum. Yeni başladığını düşünüyorum ve daha başında halletmek lazım bu işi. Zaman geçtikçe kopmasıda zorlaşacak. Anlamıyorum derdi ne, bu yaşta ne işi var off.

O yaştaki biri siz ne derseniz diyin malesef vazgeçmez gizli gizli devam eder heveslenmiş büyük bi ihtimalle ama dıştan gelcek engellemeler onu daha da meraklandırır.
Yani çok büyük baskılar uygulamayın büyük tepkiler göstermeyin ters etki yapabilir.
Sadece zararlarını söyleyin şimdi değil belki ama ilerde kötü hastalıklarla karşılaşabilceğini anlatın ama açıkçası dinliceğini pek sanmıorum,zamanla kendisi anlar ve bırakır umarım...

O yaştaki biri siz ne derseniz diyin malesef vazgeçmez gizli gizli devam eder heveslenmiş büyük bi ihtimalle ama dıştan gelcek engellemeler onu daha da meraklandırır.
Yani çok büyük baskılar uygulamayın büyük tepkiler göstermeyin ters etki yapabilir.
Sadece zararlarını söyleyin şimdi değil belki ama ilerde kötü hastalıklarla karşılaşabilceğini anlatın ama açıkçası dinliceğini pek sanmıorum,zamanla kendisi anlar ve bırakır umarım...

aynen siz ne derseniz diyin kendi bildiğini yapıcaktır..
sigaranın zararlarını bilmeyen yok .. kardeşinizde gayet net biliyodur..
çok üstüne gitmeyin nasıl kendi başladıysa kendi bırakıcaktır

Bende bundan korkuyorum zaten. Gizli gizli devam etmesinden...

Arkadaş çevresinden etkileniyordur.
İçmiyeceğim dediği halde içiyorsa
Hepimiz o yaşları geçtik eğer çok sevdiğimiz biri veya içine dahil olduğumuz bir grup herhangi bir eylemi yapıyorsa sırf kendimizi kabul ettirmek için istemesekte aynı davranışları gösterdik.
Kardeşinizde belki böyle bir etkilenme içindedir.
Arkadaşlarını tanıyormusunuz böyle huyları olanlar varmı?

Umarım konuyu doğru yere açmışımdır.

Az önce babamla konuştum, dün gece tuvalete gitmek için kalkmış kardeşimde o sırada tuvaletten çıkmış, içerisi sigara kokuyormuş. Sigara mı içiyosun sen diye sormuş hayır demiş kokuyo burası içiyo musun demiş sanırım tekrar ve kardeşimde cevap vermeden yatmaya gitmiş. İçmiyor olsaydı savunurdu kendini ve zaten babamda diyo benim sigaramdan almış farkettim diye. Yaşı 15. Duyunca çok kötü oldum. Çünkü normalde ilerde sigara içmeyeceğim falan derdi hep. Bu yüzden yeni başlamış olması lazım ve belkide denemek için bile içmiş olabilir dün gece. Şuan evde değil ve içim yandı resmen öğrenince. Gelince konuşmak istiyorum ama nasıl konuşucam, ne şekilde konuşursam etkili olur bilemiyorum. Yeni başladığını düşünüyorum ve daha başında halletmek lazım bu işi. Zaman geçtikçe kopmasıda zorlaşacak. Anlamıyorum derdi ne, bu yaşta ne işi var off.

muhtemeln konussan bile senı anlamayacaktır..ergenliğin zirvelerınde sonucta yası 15 miş devlet hastanelerınde sigara bırakma merkezleri var orası belkı faydalı olabılr yasaklar her zaman cazip gelır fazla baskı yapmamaya calıs üstüne gidersen daha cok içmek isteyebılr

zorlama yapmadan ikna etmelisiniz kardeşinizi babanız sigara içiyomuş o içme demesin sen neden içiyosun derse cevap veremez siz konuşun inş. meraktan 1 tane içmiştir de devamı gelmez

Arkadaş çevresinden etkileniyordur.
İçmiyeceğim dediği halde içiyorsa
Hepimiz o yaşları geçtik eğer çok sevdiğimiz biri veya içine dahil olduğumuz bir grup herhangi bir eylemi yapıyorsa sırf kendimizi kabul ettirmek için istemesekte aynı davranışları gösterdik.
Kardeşinizde belki böyle bir etkilenme içindedir.
Arkadaşlarını tanıyormusunuz böyle huyları olanlar varmı?

Bu kesinlikle benimde aklıma geldi. Son birkaç aydır bazı arkadaşlarıyla çok sık takılıyor. ve genel olarak onların huylarını ve davranışlarını pek hoş bulmuyorum.

Ne zamandır içtiği önemli. Eğer yeniyse merak olabilir. Daha fazla bğımlısı olmadan bu sorunu halletmek gerek.
Dumansız hava sahası uygulaması bu anlamda çok faydalı. Öyle heryerde her zaman içilmiyor ne iyi ki...

muhtemeln konussan bile senı anlamayacaktır..ergenliğin zirvelerınde sonucta yası 15 miş devlet hastanelerınde sigara bırakma merkezleri var orası belkı faydalı olabılr yasaklar her zaman cazip gelır fazla baskı yapmamaya calıs üstüne gidersen daha cok içmek isteyebılr

Böyle birşeyi teklif edersem bile çok ters tepki verir ve denemeyi düşünmem zaten çünkü çok ilerlemiş birşey olduğunu düşünmüyorum. Dediğiniz gibi ergenliğin zirvelerinde ve ben ona hemen o merkezlerden vs. bahsedersem doğru olmaz.

Bu kesinlikle benimde aklıma geldi. Son birkaç aydır bazı arkadaşlarıyla çok sık takılıyor. ve genel olarak onların huylarını ve davranışlarını pek hoş bulmuyorum.

Büyük ihtimal arkadaş çevresi ilk okurken o geldi aklıma.
Arkadaş çevresinden yada haraketlerinden hiç bir uyarı,ceza,aşşağılamayla vaz geçirtemezsiniz.
Sizde biliyorsunuzki en deli yaşlar dahada bağlanırlar.
Konuşun yinede onu yargılamadan ondan birşey istemeden
Ben senin kararlarına saygılıyım ama bunlar zararlı sana zarar gelmesini istemiyorum çünkü seni çok seviyorum gibisinden sadece endişelerinizi aktarın.
Belki kendi için değilde sevdikleri için vazgeçer.

tam ergenlik dönemi ve özentidir büyük ihtimal..maalesef bazı gençler sigara içince daha karizmatik olduklarını zannediyorlar...içmeyenlere koku olarak ne büyük eziyet olduğunu bilmiyorlar..inşallah bırakabilir bağımlı olmadan..

ne kadar üstüne düşerseniz o da o kadar sigaranın üstüne düşcektir. sizden saklamaya çalısırsa kızdıgınızı bilip,evde olmamanızı fırsat bilip ya daha çok içecektir ya da arkadasımda kalcam,dısardayım eve biraz gecikcem diye bahaneler üretmeye baslıcaktır. sırf sigara içebilsin diye. uzakta durmak isticektir sizden hepimiz biliyoruz ki yasaklar bize daha cazip geliyor. nerden mi biliyorum kendim de o yaşta sigaraya basladım o yüzden üstüne gitmeyin,belki sıkılır yeni başladıysa kendiliğinden bırakır zaten.:26:

Ergenliğe geçiş döneminde sorun olsun olmasın çocukların terapi aldırılmalarından yanayım. Yaş dönemleri çok etkili.
Reddedeceklerdir büyük ihtimal ama sorun nedeniyle değil sadece bu dönemin daha kolay atlatılması için uzman gözünün gerekliliği, daha iyi iletişim kurulması gerektiği ve aradaki kuşak çatışmasının yaşanmaması nedeniyle bu terapiye ihtiyaç duyulduğu anlatılabilir.

İşi evde tuvalette içmeye kadar getirdiyse, korkarım ki ilk denemesi değildir.

Babanız sigara içtiği için, bu işe 1-2 taneyle başlanıp, sonra hiç anlamadan tiryaki olunduğundan ve bırakmanın çok zor olduğundan, kendisinin de isteyip bir türlü bırakamadığından falan bahsedip ikna etmeyi düşünür mü acaba?

Ben bir sigara tiryakisi olarak, hiç sigara içmeyen birinin değil de, kullanıp bırakmak isteyen bir kişinin konuşmasının daha etkili olabileceğini düşünüyorum.

Arkadaş ortamından kaynaklanmıştır.Bence tepki verin bıraktırın yoksa bi daha zaten kolay kolay bırakamaz.Yazık olmuş gerçekten daha 15 yaşında bu yüzden lise ortamlarından nefret ediyorum insanın başına geliyorsa buralardan geliyor.
Bence anlayışla karşılanmamalı yoksa daha güvende hissedip bu sefer daha rahat içer

Son düzenleme:
Az önce eve geldi ve konuştum onunla. Evde babamla veya annemle o kadar açık konuşmaz belkide yaş olarak birbirimize çok daha yakın olduğumuz için (17 yaşındayım ben.) benimle daha açık ve samimi konuşur. Küçükken bronşitti zaten ve şuan iyi Allah'ıma şükürler olsun ki. Gelince konuştum, sordum ve bana aynen şunları söyledi:

"İki ay kadar falan önce birkaç kere denedim sonra aynı gece nefes almakta zorlandım. Bir daha da denemedim. Dünde boğazım ağrıyordu ve boğazım ağrıyınca acaba içerken daha da yakacak mı diye merak ettim denedim, daha ucundayken söndürdüm çıktım babamda kokusunu almış ordan anladı. Ama ben kesinlikle içmiyorum, içmeyi de düşünmüyorum, yazın spor yapıcam." dedi, söz verdi bana. Ve ben kardeşimi çok iyi tanıyorum bana bunları söylerken çok samimiydi. İnandım.İlerde içerken yakalarsan istediğini yapabilirsin dedi. İçim rahatladı.

Son düzenleme:
ben o illete yakalandım 18 yaşında, senelerce de bırakmaya çalıştım. kurtulamadım. şuan hamilelik dolayısıyla içmiyorum ama bi an önce doğursam da içsem diye düşünüyorum zaman zaman. kardeşime de dedim ki zamanında 'bak kızım, hiç bulaşma, o ilk sigarayı içme, içmemek bırakmaktan kolay sonuçta. bi kere başlarsan kurtulamazsın'... ama hanımefendinin bi kulağından girmiş bi kulağından çıkmış..içtiğini duyduğum zaman hem çok üzüldüm hem çok kızdım. ama yapacak bişey yok malesef :59:

ben o illete yakalandım 18 yaşında, senelerce de bırakmaya çalıştım. kurtulamadım. şuan hamilelik dolayısıyla içmiyorum ama bi an önce doğursam da içsem diye düşünüyorum zaman zaman. kardeşime de dedim ki zamanında 'bak kızım, hiç bulaşma, o ilk sigarayı içme, içmemek bırakmaktan kolay sonuçta. bi kere başlarsan kurtulamazsın'... ama hanımefendinin bi kulağından girmiş bi kulağından çıkmış..içtiğini duyduğum zaman hem çok üzüldüm hem çok kızdım. ama yapacak bişey yok malesef :59:

Aslında hamileliği fırsat bilerek bırakabilirsiniz gibi. Bence sizin için bir fırsat bu.

Sağlık bakanlığının sigara bıraktırma hattı ve merkezleri var.
orada her yaş gurubu ile ilgilenen, psikologlar, psikiyatrlar var.
İsterseniz bir arayıp bilgi alın...
Yardımcı olunur diye düşünüyorum.
Bu konu hakkında eğitimli insanlardan yardım alırsanız daha doğru sonuca ulaşırsınız.

Back
X