Kayınvalidemin eteğindeki taşlar

Ben ailemden ayrı, onlardan uzak tek yaşıyorum. Kendi öz anne babamı bile bazen kaç gün aramadığım oluyor. Şimdiye dek bir kere sitem etmediler. Kayınvalidemi aramadım diye sorun oluyor ama.. Niye böyle ben de anlamıyorum. Zaten ben telefonla konuşmayı sevmeyen biriyim. Whatsappla görürüm işlerimi.. Kayınvalidemle de oradan yazışıyoruz zaten ama aramayınca problem oluyor yine işte..

evet yaşı çok değil ama olaya o şekilde bakmayın kadın sonuçta oğlunu evlendirmiş kendini psikolojik olarak yaşlı görüyordur..
bu kv lerin gelin tarafından aranıp sorulduklarında egoları şişiyor sanırım.. benim kv deninde şikayet ettiği konu budur arayıp sormuyorsun.. kıyas yapıyorlar şunun gelini hergün ararmışta bilmem ne de..

bu yaptığınız konuşmayı milat kabul edin geçmişte kim aramış kim sormuş boşverin.. arayın sorun bakalım aynı karşılığı alabilecekmisiniz..ona göre devam edersiniz..
Bakin bunu bilmiyordum yeminle aydinlandim. Demek bir ego mevzusu var.
Benim annem sanirim 7 cocuk buyutup,gelindi damatti,akrabaydi,komsuydu gelen giden,hasta anne babaya bakma,torunlara bakma derken bikti hepimizden sankim :p
Eminim telefon caldiginda "yine bana gelmiyolardir ins" diye geciriyodur icinden :KK70:
Sakasiz hic annemde boyle bi sey görmediğim icin kayinvalidemi aramayi onemsemedim. Genelde o ariyor :KK59:
Bugunden itibaren ariyacagim sürekli :)

Bakin bunu bilmiyordum yeminle aydinlandim. Demek bir ego mevzusu var.
Benim annem sanirim 7 cocuk buyutup,gelindi damatti,akrabaydi,komsuydu gelen giden,hasta anne babaya bakma,torunlara bakma derken bikti hepimizden sankim :p
Eminim telefon caldiginda "yine bana gelmiyolardir ins" diye geciriyodur icinden :KK70:
Sakasiz hic annemde boyle bi sey görmediğim icin kayinvalidemi aramayi onemsemedim. Genelde o ariyor :KK59:
Bugunden itibaren ariyacagim sürekli :)

valla ben kendi kvdemden yola çıkarak bu kanıya vardım.. zira ne zaman arasam bir sitem halinde ve alttaki komşusunun antalyadaki gelininin her gün aradığından bahsediyor :KK70:

en son dedimki valla anne bu sana özel bir durum değil benim yapım bu kendi annemide öyle hergün aramıyorum yani.. o zaman ikna oldu sanırım biraz:)) sanırım biz her gün anamızı arayıp onları anne yerine koymuyoruz falan sanıyorlar:))
tabi birde konuya komşuya gelin aradı sordu nasılsın diye deme durumu var :KK70: mutlaka düzenli arar halimi hatrımı sorar diye bir laf edebilmenin mutluluğunu yaşamak istiyorlar:)

Ha yaşlı değilmiş ama sonuçta neredeyse torun torba sahibi kadın. Yine de bizim gibi olamazlar.

Benim kayınvalidem yok, ellili yaşlarda iki görümcem var onun yerine. İkisi de işinde gücünde çalışan insanlar. Ama yine de aramamı sormamı bekliyorlar. İki gün aramasam hayırsız nerdesin sen şu bu oldu diye sitem ediyorlar. Biraz aradaki ilişkiye bağlı tabi ama yine de bizim birazcık, minicik daha anlayış göstermemiz gerektiğini düşünüyorum.
Beklentisi çok yüksek bir kadın kayınvalidem.
Ben onu mutlu edecek gelin istesem de olamam.
Hayatı oğulları olmuş, şimdi hayatım gelinlerim olsun diyor.

Bir yerden başlayalım bakalım.

Hafta 1 gün arayip 1 gün gitmek çok zor olmasa gerek. Kadın kötü de bir şey söylememis. Kendi yapmiyorsa da siz yapın. Komşumuz hasta olsa bir çorba getiririz. Böyle zamanlarda yapılan iyilikler karşı taraf için değil sizin içindir. Varsin kıymetini bilmesin, sizin iyiliginizden bi şey kaybettirmez.
Karşılıklı menfaat gibi düşünmeyin, siz adım atın. Kurun telefonunuza alarm, arayın haftada bir iki. 2-3 dakikalık konuşmalar size bir şey kaybettirmez.
Bir gün giderken ziyarete bir tatlı bişey yapın götürün. Kolay şeyler, gözünüzde buyutmeyin.
Haftada biri beklemeyiz ki gitmek için çoğu zaman.
Yine çoğu zaman hasta olduğunda ziyarete gideriz.
Gidip yemek yapmışlığım yok doğru, çünkü yemek kültürümüz tamamen farklı ve benim yemeklerimi beğenmiyor.
Ama elimiz boş da gitmeyiz.

Valla hic takmayin kafaniza, olan size olur. Misal ben k.validemle yurume mesafesindeyim, ve tek gelinim. Ama hic oyle aman biseye yardim edeyim moduna girmem. Bu mesafeyi koymak icinde baya caba sarfettim. Misal k.validemin eltisinin gelini gider evini temizler k.validesinin. kimse kusura bakmasin hastalik ya da asiri yaslilik olmadikca oyle birsey yapamam. K.validem 49 yasinda ve gezme tozma konusunda benimle aşık atacak kadar dinc. Gecen buyuk temizlik yapti denk geldi tarihler bende anneme gitmis bulundum. Gerci gitmeseydimde yardim etmezdim en cok yemege cagirirdim aksam. O da bana gelmez tabiki misal bugunde benim evde tadilat isim var o da gorumceme gitti. Ama asla alinmiyorum cunku boyle olmak en iyisi. O eminim bekliyordur biseyler ama ben o kapiyi bastan kestim. Arama konusunda hergun arariz birbirimizi o yonde sorunumuz yok. Ama dedigim gibi cokda haşır neşir olmamak lazim

Cevabını verîn o zaman benim ayağımı hiç sormadın düşük riskimi sormuyorsun da grip oldum deyip ilgi bekliyorsun kazık kadar adamların ütüsünü mevzu ediyorsun diyin

Niye nişanı balayını karıştırıyorsunuz ki

kaynanalarda genelde dünür kıskançlığı olur. bana da annene şu kadar gündür gitmiyorsun de mi, şu kadar gün aramıyorsun de mi diye malumat alıyor

Cevabını verîn o zaman benim ayağımı hiç sormadın düşük riskimi sormuyorsun da grip oldum deyip ilgi bekliyorsun kazık kadar adamların ütüsünü mevzu ediyorsun diyin

Niye nişanı balayını karıştırıyorsunuz ki

Ayağımı niye sormadığını konuyu açarken söyledi ama, ben o rahatlığı vermemişim.
Düşük riskinde de ben o rahatlığı vermediğim için aramamış demek ki.

Öyle dediği için o eski konuları karıştırdım, rahat hissetmemesi gereken biri varsa benim diye.

Ağlaya ağlaya konuştu, bir şey söylesem iyice ağlayacak ondan çekindim.
Daha kavgavari olsaydı her şeyi konuşurdum muhtemelen, ama son raddeye gelmeden insanlarla bu tür iletişim kuramıyorum pek.

Valla hic takmayin kafaniza, olan size olur. Misal ben k.validemle yurume mesafesindeyim, ve tek gelinim. Ama hic oyle aman biseye yardim edeyim moduna girmem. Bu mesafeyi koymak icinde baya caba sarfettim. Misal k.validemin eltisinin gelini gider evini temizler k.validesinin. kimse kusura bakmasin hastalik ya da asiri yaslilik olmadikca oyle birsey yapamam. K.validem 49 yasinda ve gezme tozma konusunda benimle aşık atacak kadar dinc. Gecen buyuk temizlik yapti denk geldi tarihler bende anneme gitmis bulundum. Gerci gitmeseydimde yardim etmezdim en cok yemege cagirirdim aksam. O da bana gelmez tabiki misal bugunde benim evde tadilat isim var o da gorumceme gitti. Ama asla alinmiyorum cunku boyle olmak en iyisi. O eminim bekliyordur biseyler ama ben o kapiyi bastan kestim. Arama konusunda hergun arariz birbirimizi o yonde sorunumuz yok. Ama dedigim gibi cokda haşır neşir olmamak lazim

Bizimkinin sorunu birlikte yaşayamamak, içiçe bir hayat sürememek.
O temizlik konuları çok açıldı da benim beden sağlığım kendi evimi dip köşe temizlemeye yetmiyor, ki yetse de yapmam.

Ama yardımcı kadın teklifini hep sunarım, olmazmış, kocasına çocuklarına siz bugün eve gelmeyin diyemezmiş.

Kayınvalidem bugüne kadar bana dair şikayetlerini açıkça ifade etmemişti.
2 gün önce canı sıkkındı, baktım anlatası var deştim biraz.

Bir başladı anlatmaya "Başkalarına bakıyorum özeniyorum, benim gelinlerim neden böyle?" diye.
"Kaç gündür hastasın, ben neden gelinimi aramayayım, o rahatlığı alamadım ben."
Önce bi dumur oldum tabii.

"Hasta oluyorum geçmiş olsun demiyosunuz, bi cuma aramıyosunuz. Hadi seni geçtim, öteki hemen şurda, hastayken bi adaçayı yapıp verse nolur. Eltim geliyo bakmaya..."
Tabii bu kadar kısa cümlelerle anlatmıyor derdini.
"Anne hepimiz hasta oluyoruz, x(eşim) çoğu zaman yanımda olmuyor, sen yalnız değilsin ki." dedim.
"Benim gençlerim var kızım, ben sizinle bir miyim? Yemek bekliyorlar, ütü bekliyorlar."
Hiç iş yaptırmam diye övündüğü kayınlarımdan bahsediyor burda, koca koca adamları o hasta olduğunda beslemek bize düşüyor çünkü.

Bozuldum, alışık olmadığım konuşmalar, bir taraftan döküldü, bir taraftan "Bak hamilesin içinde kalmasın, anne-kız dertleşiyoruz. Benim de hatalarım olabilir, sen de söyle." dedi durdu.

"Aramadın diyosun, nişanlıyken beni bir kere bile aramadın, ziyarete gelmedin. Balayında hastaydım, sen de bana bi geçmiş olsun demedin. Benim de kırıldığım şeyler var." dedim sadece.
Düşündü, nişanlıyken telaştan arayamamış gelememiş(ne telaşı vardı bilemiyorum), balayında rahatsız etmek istememiş.

2,5 yıl sonra mevzusunu edeceğim konular değil, ama ben daha geçen hafta topallaya topallaya işe gittim, en sonunda gidemedim, kalkıp yemek yapamadığım oldu.
Onun beklediği gibi gelsin yemek yapsın diye bir beklentim hiç olmadı.
Kendi aramamasını geçti, fî tarihinde grip olmuş da gitmemişiz aramamışız.

2 gün sonra neden oturdum da bunları kuruyorum işim yokmuş gibi bilmiyorum.
Ev dandini, birsürü hazırlanacak sınav var, ben oturdum "Neden şunu demedim" diyorum.

Şimdi bir taraftan bundan sonra Allah rızası için arayayım diyorum, bir taraftan ne olursa olsun surat bile yapmadım, neye yaradı diyorum.
Bunlar niye kendilerine hiç iğne batırmıyorlar?

gicik oluyorum su miz miz aglayip kendini acindirmaya calisan kadinlara, gencliklerinde kendileri millete kan kusturmuslardir kesin yapmadiklari fesatlik kotuluk kalmamistir ama yaslaninca birden yureklerine Allah korkusu pismanlik oteki dunya korkusu dusunce birde etraflarindaki herkesin herseyi unutup kendilerine melekmis gibi davranmasini bekliyorlar.
Birakin ne yaparsa yapsin istedigi kadar aglasin, siz kocanizla ne annesini avutmak icin nede kardeslerine bakmak icin evlendiniz. Yillarca kv kp anne baci kardes tum akraba hepsiyle yapmadiklari tartisma yapmadiklar harp kalmamis simdi gelmis ailesine yeni girmis gelinine gunah cikariyor..

Bizimkinin sorunu birlikte yaşayamamak, içiçe bir hayat sürememek.
O temizlik konuları çok açıldı da benim beden sağlığım kendi evimi dip köşe temizlemeye yetmiyor, ki yetse de yapmam.

Ama yardımcı kadın teklifini hep sunarım, olmazmış, kocasına çocuklarına siz bugün eve gelmeyin diyemezmiş.

bizimkide ayni kafads arkadasim merak etme, isterki her aksam gidelim. Ozel hayatimiz hic olmasin, her aksam beraber oturalim. Ya da kahvaltiya gidelim, hasta olsun gidelim bakalim vs arti bu temizlik mevzulari ama hic umurumda degil, esimede bize gelin dediginde diyor anne buaksam yorgunuz diye. Gidip 2 saat oturuyoruz kalkicaz nie hemen gidiyorsunuz diyor, gulermisin aglarmisin :)

Allah kimseyi yardıma muhtaç edecek kadar düşürmesin.Ama böyle de naz kapris bak bana tripleri çok itici geliyor bana.

Kayınvalidem bugüne kadar bana dair şikayetlerini açıkça ifade etmemişti.
2 gün önce canı sıkkındı, baktım anlatası var deştim biraz.

Bir başladı anlatmaya "Başkalarına bakıyorum özeniyorum, benim gelinlerim neden böyle?" diye.
"Kaç gündür hastasın, ben neden gelinimi aramayayım, o rahatlığı alamadım ben."
Önce bi dumur oldum tabii.

"Hasta oluyorum geçmiş olsun demiyosunuz, bi cuma aramıyosunuz. Hadi seni geçtim, öteki hemen şurda, hastayken bi adaçayı yapıp verse nolur. Eltim geliyo bakmaya..."
Tabii bu kadar kısa cümlelerle anlatmıyor derdini.
"Anne hepimiz hasta oluyoruz, x(eşim) çoğu zaman yanımda olmuyor, sen yalnız değilsin ki." dedim.
"Benim gençlerim var kızım, ben sizinle bir miyim? Yemek bekliyorlar, ütü bekliyorlar."
Hiç iş yaptırmam diye övündüğü kayınlarımdan bahsediyor burda, koca koca adamları o hasta olduğunda beslemek bize düşüyor çünkü.

Bozuldum, alışık olmadığım konuşmalar, bir taraftan döküldü, bir taraftan "Bak hamilesin içinde kalmasın, anne-kız dertleşiyoruz. Benim de hatalarım olabilir, sen de söyle." dedi durdu.

"Aramadın diyosun, nişanlıyken beni bir kere bile aramadın, ziyarete gelmedin. Balayında hastaydım, sen de bana bi geçmiş olsun demedin. Benim de kırıldığım şeyler var." dedim sadece.
Düşündü, nişanlıyken telaştan arayamamış gelememiş(ne telaşı vardı bilemiyorum), balayında rahatsız etmek istememiş.

2,5 yıl sonra mevzusunu edeceğim konular değil, ama ben daha geçen hafta topallaya topallaya işe gittim, en sonunda gidemedim, kalkıp yemek yapamadığım oldu.
Onun beklediği gibi gelsin yemek yapsın diye bir beklentim hiç olmadı.
Kendi aramamasını geçti, fî tarihinde grip olmuş da gitmemişiz aramamışız.

2 gün sonra neden oturdum da bunları kuruyorum işim yokmuş gibi bilmiyorum.
Ev dandini, birsürü hazırlanacak sınav var, ben oturdum "Neden şunu demedim" diyorum.

Şimdi bir taraftan bundan sonra Allah rızası için arayayım diyorum, bir taraftan ne olursa olsun surat bile yapmadım, neye yaradı diyorum.
Bunlar niye kendilerine hiç iğne batırmıyorlar?
Gelinine ahkam keseceğine oğullarına kessin m gidip koca adamın donunu senmi yıkayacaksın. 1Menemen 1 makarna yapmayan adamı sen niye doyuracaksın. Ne biçim annelik bu ya. Oğlum var Benim de. Zamanı gelince evde temizleyecek yemek te yapacak. Erkek olma vasfını kaybetmez. Aksine eşi yaparsa eşinin temizliğine saygı duymayıöğrenir. Okul için sehir dışına gitse oturup yemeğini yapar güzel güzel. Erkek gibi erkek yetiştiriyoruz mantığı ile yolaçıkıp kirlisini yikamaktan karnını doyurmaktan aciz adamlar yetistiriyor lar.

Gidip yemek yapmışlığım yok doğru, çünkü yemek kültürümüz tamamen farklı ve benim yemeklerimi beğenmiyor.
Bence siz zaten neyi ne kadar yapacağınızı biliyorsunuz. Biraz isinize gelmiyor sadece. İçinizden gelip gelmemesine bir şey diyemem. Artık aile gibi kabullenseniz hayatınız daha kolay olur diye düşünüyorum.

Ayağımı niye sormadığını konuyu açarken söyledi ama, ben o rahatlığı vermemişim.
Düşük riskinde de ben o rahatlığı vermediğim için aramamış demek ki.

Öyle dediği için o eski konuları karıştırdım, rahat hissetmemesi gereken biri varsa benim diye.

Ağlaya ağlaya konuştu, bir şey söylesem iyice ağlayacak ondan çekindim.
Daha kavgavari olsaydı her şeyi konuşurdum muhtemelen, ama son raddeye gelmeden insanlarla bu tür iletişim kuramıyorum pek.

Haklısın böyle dedi ise

Boş ver sıkma canını

O rahatlığı da vermemek lazım bence

Onu sen değil yemeğini ütüsünü düşündükleri nazlasın

Kötü gelinim mesela ama olayım ne olacak ki

Kıymetli oğullarının düşünmediği düşünür yapmadığını yaptırırım vs vs Kv bunu bilmesin beni kötülesin fark etmez ben ve eşim biliyoruz bana yeter

Üzülmeyin sizin derdiniz size yeter zaten

Hic kafama bile takmam. O kadar fazlada konusturmazdim sanirim.
Gitsin oglu baksin. Islerine gelince geline el kızı diyorlar her pisligi yapiyorlar.
Isine gelmeyince kizimsin ilgilenmiyosun vidi bidi yaparlar.
Ne o kadindan beklerim ilgi nede gösteririm.
Alıştırma daha cok sey ister.

gicik oluyorum su miz miz aglayip kendini acindirmaya calisan kadinlara, gencliklerinde kendileri millete kan kusturmuslardir kesin yapmadiklari fesatlik kotuluk kalmamistir ama yaslaninca birden yureklerine Allah korkusu pismanlik oteki dunya korkusu dusunce birde etraflarindaki herkesin herseyi unutup kendilerine melekmis gibi davranmasini bekliyorlar.
Birakin ne yaparsa yapsin istedigi kadar aglasin, siz kocanizla ne annesini avutmak icin nede kardeslerine bakmak icin evlendiniz. Yillarca kv kp anne baci kardes tum akraba hepsiyle yapmadiklari tartisma yapmadiklar harp kalmamis simdi gelmis ailesine yeni girmis gelinine gunah cikariyor..

Severim ben kayınvalidemi, ama beklentisi bitecek gibi değil.
Hep de ağlayacak, üzülüp hasta olacak bir mevzusu vardır.

İşe arta kalan zamanda neden ona koşturayım ben.

Gelinine ahkam keseceğine oğullarına kessin m gidip koca adamın donunu senmi yıkayacaksın. 1Menemen 1 makarna yapmayan adamı sen niye doyuracaksın. Ne biçim annelik bu ya. Oğlum var Benim de. Zamanı gelince evde temizleyecek yemek te yapacak. Erkek olma vasfını kaybetmez. Aksine eşi yaparsa eşinin temizliğine saygı duymayıöğrenir. Okul için sehir dışına gitse oturup yemeğini yapar güzel güzel. Erkek gibi erkek yetiştiriyoruz mantığı ile yolaçıkıp kirlisini yikamaktan karnını doyurmaktan aciz adamlar yetistiriyor lar.

Menemen ne ya hu, çay demleyemiyor adamlar.
Zaten demlemeyi becerseler de altını açık maçık bırakırlarmış.
En küçüğü 20 yaşında bu arada.

Back
X