Bu konuda olumlu dusunenler de bana cok tuhaf geliyor. Megerse ne cok kadin varmis evlenmeden once koca namzetinin evinde haftalar gecirmek isteyen ve bunu cok normal goren sasirdim kaldim. Hele nisanli kizi karsi tarafin evinde olup bitenlerin "ilgilendirmemesi" de cabasi oldu. Bu kiz o eve gelin gidecek, onlarin bir yerde kizi olacak, o evde olup biten onu nasil ilgilendirmezmis anlamak mumkun degil. Insanlar mahallelerine yeni birileri tasindiginda bile soruyor gidip gorenlere, nasil birileri gelmis mahallemize, huylu mu huysuz mu, edepli mi edepsiz mi, ne is yaparlar, neyin nesi kimin fesidirler diye.. Ama evlenecegin kisinin ailesinin evinde neler dondugu bizi ilgilendirmez oyle mi? Kor kor parmagim gozune, ne olursa olsunlar, evlendikten sonra ogreniriz, simdilik gozumuzu kapatalim, kulaklarimizi tikayalim, uc maymunu oynayalim, oyle mi? Ama diger kiza gelince, ona aferin, onun hakki ya, o ogrensin, tanisin iyice evlenecegi aileyi evlerinde kalarak. Ama sen nisanlisin, sana yasak, seni ilgilendirmez. Zihniyetinize hayret ettim, kusura bakmayin, bu ne perhiz, bu ne lahana tursusu? Hatta kiminiz daha da ileri giderek kiskanclikla suclamis nisanli kizi, pes diyorum, daha da birsey diyemiyorum.
Unuttugunuz bursey var, biz insaniz. Toplum icinde yasariz. Kimin ne adeti, gelenegi var bilmem amma, bir de toplumun genel kurallari vardir, herkesin uymasi beklenen.. Iste o kurallari ne medeniyet, ne de modernlik degistiremez. Bir insanla evleneceginiz zaman illaki de ailesi, kimler tarafindan ne tur bir terbiye ve egitimle buyutuldugu onemlidir. Hic kimse yerden bitmiyor kavun gibi, herkesin egitildigi bir aile var, ve bu ailenin ne oldugu onemli. Armut dibine duser sonucta. Atalarimiz bosuna dememis "anasina bak, kizini al, kenarina bak bezini al" diye. Evlenecegin kisinin ailesi ve toplum icindeki hareketleri beni cok yakindan ilgilendirir. Hele ki o aileye kiz vereceksem, ya da kendim evlenecek o aileye gireceksem.. Kolay buyutmuyoruz evlat, sokakta da bulmuyoruz. Tabi buradan da belli oldugu gibi herkesin kendine veya ele gelin verecegi kizina verdigi deger farkli.
bizim değer yargıları dediğimiz şey kişiden kişiye değişiyor ayrıca toplumun değer yargıları da zamanla değişiyor sabit kalmıyor. ben küçük bi yerde büyüdüm nişanlı bi kız nişanlısının ailesinin yanına kendi ailesi olmadan gidemez mesela. şimdi buna göre nişanlısının evine gündüz bile olsa tek başına giden bi kız hiç hoş karşılanmıyo. yani birilerini eleştirirken başkasının da bizi eleştireceğini unutmayalım. herkesin doğrusu farklıdır, tartışılır da ama doğru olmayan kendi doğrularımız bu diye birilerini karalamaktır.
Kaldı ki konu sahibi kendisi de gidiyormuş nişanlısının evine,ama gece kalmıyormuş.Farkı ne acaba?Sonuçta sen de girip çıkıyorsun.Hem o evde anne baba bulunurken ne kadar ahlaka zıt şeyler yaşanabilir ki?Yani gündüz gitmek "in" gece kalmak "out" mu?Diyorsunuz ki "O eve 3 ay sonra ben de gideceğim beni de düşünmeleri gerekir,rahatsız olur muyum diye"..Siz o ailenin düzeni üzerine yeni bir düzen kurmayı falan mı düşünüyorsunuz?Eşinizle ancak bir düzen kurabilirsiniz,ama kimsenin düzenini değiştiremessiniz.Kimseden yatıya kalacak misafir listesini önünüze sermeyi beklemeyin...
Öncelikle 'size ne?' diyen arkadaşlara kesinlikle katılmıyorum, sadece fikirlerine saygı duymakla yetiniyorum. Ancak yorumları yaparken empati kurduklarına inanmıyorum. Durum şöyle... Nişanlı bir çift var. Onun kardeşinin sevgilisi, kızın nişanlısının olduğu evde aynı çatı altında haftada 3-4 gece kalıyor. Konu sahibi arkadaşımızı işkillendirmek istemem ama düşündüklerimi yazmak durumundayım. Birlikte yemek yiyorlar, televizyon seyrediyorlar, kahkahalar atıyorlar, birbirlerinin pijamalı hallerini görüyorlar. Siz ne yapardınız? Bir daha düşünün kendinizi konu sahibi arkadaşın yerine koyarak.Bana cevap yazacaksanız, lütfen fikirlerinizi ölçüp tartın, sadece karşı çıkmak için yazmayın.Yahu bu kız akraba değil, bir şey değil. Bu ne rahatlık? Kızcağız kıskanır da tabi. Bundan doğal ne var? Nişanlısının ailesinin ne olduğu belli olmayan yabancı bir kızla sevgisini paylaşmak istemez. Doğal ötesi bence... Ben olsam ben de istemezdim. Gel gelelim ki nişanlı olsalar, arada resmiyet olsa istediği kadar kalsın derim. Bu onun bileceği iş. Ama arada resmiyet olmadan hiç bir sağ duyulu bayanın rahatsız olmaması mümkün değil BENCE. Nişanlısına ne kadar güvense de, kızın niyetini nereden bilecek bayan? Burada bir konuya daha dikkat çekmek istiyorum. Ailesi eğer geniş meshepli bir aileyse sizin onlarda yatıya kalmamanızı kendini geri çekiyormuşsun gibi anlayabilirler ve o kıza o yüzden kanları ısınmış olabilir. Dediğim gibi fikir meselesi... Eğer ki oğullarını laf geçiremediklerinden dolayı kalmasına ses çıkarmıyorlarsa, ilerde nişan evlilik gibi bir durumda kayınvalidenin ve kayınbabanın kıza en ufak bir kızgınlıkta 'sen arada resmiyet yokken bizim evimizde kalıyordun' gibi bir dokundurmada bulunmaları kaçınılmaz.
Gelelim senin ne yapman gerektiğine... Sen asla doğrularından ödün verme, hep kendin olarak-kendi fikirlerinle kal ve böyle devam et canım. Kız konusunda da yapabileceğin bir şey yok. O sana nasıl davranıyorsa sen de ona öyle davran derim.
Tebrik ediyorum. Aynen benim kafamdaki seyleri cok guzel ifade etmissiniz. Ben soyleyince bazilari klavyemden cikan harflerin latin alfabesi degil baska bir alfabe oldugunu iddia ediyor, bilemiyorum artik cince mi yoksa arap alfabesi mi goruyorlar, ama herhalde sizin yazdiginizi okuyabilmislerdir.
Bkz"Latin alfabesi ile sanırım aranız yok".Manası:Okuduğunuz Latin alfabesi ile yazılan yazıdan yanlış mana çıkardınız.Yani alfabeyi yeteri kadar biliyor musunuz?demektir.Çince,Arapça....bunlar cümlemde geçmedi.Size geniş hayal dünyanızda mutluluklar.Ama yine de siz parağraf konularına bir çalışın...
ne kadar çok okuduğunu anlama özürlü insanımız var
eğer aralarda kaçırmadıysam konu sahibinin derdi kızın ahlakı ,kızın ve ailenin ahlakının kendine ters düşmesi,bu yüzden nişanlısını veya ailesini tekrar değerlendirmek istemesi falan değil
konu sahibi..
kız nişanlıma sırnaşıyor rahatsız oluyorum
kız ortalıkta çırıl çıplak geziyor
herkesin ortasında alt alta üst üste sevişiyorlar (afedersiniz ancak açık yazınca anlıyorsunuz)
kız ahlaka aykırı davranışlarda bulunuyor falan demiyor
kızın arada hiçbir bağ olmadan o eve sık sık gelip gitmesi,kızın ve karşılığında ailenin sıcak davranışları ,kızın aile tarafından benimsenmesi ve onun da aynı şekilde aileyi ve evi benimsemesi
ailenin kıza bi nevi sahip çıkması,gurbette yalnız bırakmamasından bahsediyor
kızın o eve sık gelip gitmesi,aileye sıcak olması nasıl bir ahlaksızlık yaratıyor hala anlayabilmiş değilim
konu sahibinin tek derdi nişanlı olduğu halde aynı muameleyi görmemesi bence ve maalesef burda göründüğün gibi önyargılı her koyunun altında buzağı arayan biriyseniz de zor görürsünüz
bu durum sizi hiç ama hiç ilgilendirmez ,ha evlenince o evde yaşayacak olursunuz ancak o zaman o da sadece fikriniz söylemek şeklinde olabilir bu da ne kadar dikkate alınır bilemiyorum sonuçta o insanların evi orası,o zaman ayrı evde yaşayacaktınız
ama durum ilk cümlelerimdeki gibi ise,o zaman konuşacağınız kişi nişanlınız olmalı ona dile getirmelisiniz bu düşüncelerinizi
tayin nedeniyle,maddi nedenlerle ,bizim bilemeyeceğimiz o kadar çok nedenle aynı evde yaşayan çiftler veya aileler var ki bilip bilmeden burda ahkam kesenlere bi zahmet kendi işlerine bakmalarını tavsiye ediyorum
huzursuzsan bıle oyle herseyı dıle getırmek yanlıs bence sonra sen herseyı buyutuyor olursun...o senınle konusmuyormu sende onunla konusma soguk davranıyorsa snde aynısını yap emın ol o senı dha cok kıskanıyor senın ıs cıddıye bnmıs ya oda bak benıde sevıyorlar sahıplenyorlar havasına getırmıs ısı bn oyle anladım sen nısanlına hcbırsey soyleme snde onu gıcık edecek sekılde davran olsun bıtsın bırak o evde kalıyorsa da onun sorunu herkes ıstedgı gbı yasayablır tabıkı ama sonra sen dha kıymetlı olursun bn bna emınım rahat ol kafana takmahaklısın zaten ben oyle susup oturucak bırı degılım huzursuzsam bır konuda gıdıp soylerım ama tatsızlık cıkmasın dıye ben sacmalıyorumdur dıye kımseye bırsey soylemıyorum
eğer aralarda kaçırmadıysam konu sahibinin derdi kızın ahlakı ,kızın ve ailenin ahlakının kendine ters düşmesi,bu yüzden nişanlısını veya ailesini tekrar değerlendirmek istemesi falan değil
konu sahibi..
kız nişanlıma sırnaşıyor rahatsız oluyorum
kız ortalıkta çırıl çıplak geziyor
herkesin ortasında alt alta üst üste sevişiyorlar (afedersiniz ancak açık yazınca anlıyorsunuz)
kız ahlaka aykırı davranışlarda bulunuyor falan demiyor
kızın arada hiçbir bağ olmadan o eve sık sık gelip gitmesi,kızın ve karşılığında ailenin sıcak davranışları ,kızın aile tarafından benimsenmesi ve onun da aynı şekilde aileyi ve evi benimsemesi
kızın o eve sık gelip gitmesi,aileye sıcak olması nasıl bir ahlaksızlık yaratıyor hala anlayabilmiş değilim
konu sahibinin tek derdi nişanlı olduğu halde aynı muameleyi görmemesi bence ve maalesef burda göründüğün gibi önyargılı her koyunun altında buzağı arayan biriyseniz de zor görürsünüz
bu durum sizi hiç ama hiç ilgilendirmez ,ha evlenince o evde yaşayacak olursunuz ancak o zaman o da sadece fikriniz söylemek şeklinde olabilir bu da ne kadar dikkate alınır bilemiyorum sonuçta o insanların evi orası,o zaman ayrı evde yaşayacaktınız
ama durum ilk cümlelerimdeki gibi ise,o zaman konuşacağınız kişi nişanlınız olmalı ona dile getirmelisiniz bu düşüncelerinizi
tayin nedeniyle,maddi nedenlerle ,bizim bilemeyeceğimiz o kadar çok nedenle aynı evde yaşayan çiftler veya aileler var ki bilip bilmeden burda ahkam kesenlere bi zahmet kendi işlerine bakmalarını tavsiye ediyorum
ayni evde kalmakta ne var ki?
halvete girmiyorsun alt tarafi ayni cati altinda oluyorsun...
bunda gunah ya da kabullenemeyecek bir sey yok
sizi neden ilgilendiriyor anlamadim..kayninizin özel hayati sizi baglamaz.....
Tamam aynı evde kalınır gerçi buna bana ters ama kız ve erkek birlikte kalsınlar problem yok. Aynı evde sevgilisinin annesi, babası ve erkek kardeşi varken kalması çok ters. İnsanlar benim için ne düşünür diye biraz çekinmesi lazım.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?