Kumunu beğenmiyor olabilir. Kristal kum kullanıyorsanız mutlaka topaklanan kuma geçmenizi öneririm. Slika hem kediciğin sağlığına çok zararlı, hem de yapısı kuma benzemediğinden bazı kediler kullanmayı sevmiyor.
Kum kabının yerini de beğenmiyor olabilir. Kum kabı hem ulaşılır bir yerde olmalı hem de ayak altında olmamalı. Tuvaletini yaparken güvende hissedeceği ama çok da kuytu olmayan bir yer bulmaya çalışın derim onun için. Yani çok uzak bir köşedeyse daha yakın bir yere, çok ayak altındaysa daha güvende hissedeceği bir yere alın. Kum kabını değiştirdikten sonra mutlaka kedinizi nazikçe, çok zorlamadan kum kabına götürün gösterin.
Ayrıca gün içinde de arada sırada severek, tatlı tatlı konuşarak, korkutmadan, oyun oynayarak vs onu kum kabına götürün derim. Nazikçe içeri girmesini sağlayın. İstemezse zorlamayın tabi. Benim kedim bazen tuvaletini fazla tutuyor, bu şekilde götürdüğümde çok çişi olmasa da mutlaka yapıyor. Sizin kediniz de gün içinde bir kaç defa kum kabına götürmenizden mesajınızı alacaktır diye düşünüyorum. Bu süreçte sakın sesinizi yükseltmeyin ve onu zorlamayın, ters teper.
Bir de çevrede gürültü, tadilat sesleri ya da dışarıdan gelen kedi köpek sesi fazla olduğunda stresten de yapabiliyorlar. Stres seviyesinin yüksek olduğunu düşünüyorsanız, ortama az miktar sıkılan kediler için stres azaltıcı spreyler oluyor, bir araştırın isterseniz.
Umarım aşarsınız.