Kendimi nasıl kontrol altına alabilirim? (Yemek)

Siz fazlaca bilinçlisiniz bence.
Diyetisyenden ziyade psikologa görünmeniz daha mantıklı gibi geldi.

Beni asıl yıpratan da bu, her şeyi biliyorum ama uygulayamıyorum asla. Kendime, vücuduma verdiğim zararın farkındayım ama bununla ilgili kontrol mekanizmamı bir türlü çalıştıramıyorum. Şekerin beyni nasıl uyuşturduğunun farkındayım, bıraktığım dönem nasıl uyanık olduğumu da hatırlıyorum ama yeniden denemek çok zor geliyor. Sürekli yorgunum, sürekli eklem ağrıları çekiyorum ve ruh halim de berbat durumda.

Ben de bunu düşündüm ama azarlanmak istemiyorum, çok başıma geldi çünkü. Deneyeceğim ama sanırım cesaretimi toplayabilirsem, teşekkür ederim.

Ben de bunu düşündüm ama azarlanmak istemiyorum, çok başıma geldi çünkü. Deneyeceğim ama sanırım cesaretimi toplayabilirsem, teşekkür ederim.
Azarlanmak mı??? Kimin haddine???
Kendine mazeret uyduruyor olabilir msn?
Her türlü telefon görüşmesi kayıt altında, kimse seni bir soru sordun diye azarlayamaz.
Bakış açın yanlış.

Boğazınızı tutmaktan başka çare yok. Aslında yine miktarı azaltmadan sadece yediklerinizi sağlıklı olanlardan seçerseniz kilo verirsiniz. Bende de insülin direnci var ama kilo problemim yok. 164 boy 51 kiloyum şu an.. Kendim beslenmeme dikkat ederek insülin direncimi düşürdüm. Şekeri ve beyaz unu hayatımdan çıkardım. Kaldı ki benim görünürde bana yansıyan bir problemim de yoktu ama motivasyonum sağlamdı. Çünkü şeker hastası olma riski var işin sonunda.. Tatlı yemeden duramam diyorsanız doğal şekerli şeylerden tatlı tarifleri yapabilirsiniz (hurma, kuru incir, kuru kayısı vs)

Esiniz sevgiliniz var mi peki? Genelde boyle durumlarda sevdiginiz bir elbiseye girme hayali kurularak dikkat edilir. En onemlisi kolayi birakmalisiniz caninizin kiymetini bilmelisiniz. Ne zaman asitli bisey cekse maden suyuna yonelseniz zamanla istek azaliyor. Mesela bir muddet fastfood dukkanlarina kesinlikle ugramayin disarda yemek yemeyin. Beyninizde bitirmeye calisin. Yazik yani gencliginize

Durumunuza çok üzüldüm, günde 2,5 lt kola içmeniz hiç normal değil, vücudunuzda kronik hastalıkların belirmesi yakındır.
Acilen psikiyatri servisine başvurun, kesinlikle psikolojik yardım almalısınız.

Son düzenleme:
Acilen yardım almalısınız özel bir diyetisyene gidin metabolizma hızınıza yağ oranınıza su oranınıza baksınlar iyice bütçem yok diyorsunuz ama kola da ucuz bir içecek değil ona para ayırmak yerine diyetisyene ayırın her gün vücudunuza zehir alıyorsunuz koladan umarım hallederseniz yoksa bu hızla daha fazla kilo alırsınız en son çare obezlikten midesini aldıranlar gibi olmayın.

Azarlanmak mı??? Kimin haddine???
Kendine mazeret uyduruyor olabilir msn?
Her türlü telefon görüşmesi kayıt altında, kimse seni bir soru sordun diye azarlayamaz.
Bakış açın yanlış.

Yok burayı hiç aramadım, doktor fobim oluştu desem yeri. Böyle böyle sorunlarım var diyerek gidiyorum doktora, çeşit çeşit insan geliyor doğal olarak hiç suçum yokken bağırdıkları çok oldu. Yazarken sıkıntı yok ama yüzyüze insanlarla konuşup kendimi ifade etmek konusunda sıkıntılarım var. Yutkunurken boğazım tıkalı gibi hissediyorum diyerek kbb'ye randevu almıştım, şiddetli kulak ağrım da vardı. Röntgen isterim ama boşuna radyasyon alma şimdi hiçbir şeyin yok kuruntu yapıyorsun diyerek gönderdi beni. Geçen de omuz ağrısı çektiğim için geceleri üzerine bile yatamıyorum. Ortopediye gittim, aylardır çekiyorum, yürüyüş yapamıyorum sağ bacağım sancıyor diğer kısımda hiçbir şey yok dedim, boşa meşgul ediyorsunuz burayı cereyan kapmışsındır geçer zamanla deyip yine gönderdi. Bir şeyim yokmuş, kontrole geldim deyince de bön bön bakıyorlar insanın suratına.

Bağımlılık hissi bana tuhaf geliyor, ben hiç yaşamadım. Sigara da kullandım, alkolde kullandım, ayıla bayıla yediğim yemekler de var ama bağımlılık dediğin olay bambaşka, hep düşünüyorum bir insan istemezse kolunu bile kaldırmaz, vücudunu sen yönetiyorsun o yüzden bağımlı olan insanları anlayamıyorum.

Kolayı kesemiyorsan başlangıçta direk kesmek yerine diyet kolaları tercih edebilirsin, çok içmemek kaydıyla tabii ki. Kilo vermek için de sağlıksız diyetler yerine bir diyetisyenle görüşüp program ayarlamanı tavsiye ederim. Her gün 1 saat tempolu yürüyüş yapsan 2 ayda fark edilir oranda yağ oranını düşürür, vücudunu forma sokarsın ama yürüyüşü de diyetle desteklemelisin.

Bahsettiğim gibi abur cubur seviyorum ama kola dışında hiçbir şey için olmazsa olmazım demem, sağlıklı şeyleri de çok seviyorum sıkıntım porsiyonlarla aslında. Aldım diyelim, doyduğumun farkında olmama rağmen içeri itekliyorum kalan yemeği. Kolayı bıraktığım dönemde de şekersiz sütlü kahveye sarmıştım, önceleri içine bir de keçiboynuzu özü koyuyordum sonra onu da bıraktım ama bu sefer de sivilce problemleriyle karşılaştım ve kurtulamıyorum. Su içince midesi bulananlardanım ben de, kendimi zorluyorum yine de içmek için.

Nişanlım var, sağlığım konusunda endişeleri var ama sanırım bütün kalbiyle sevdiğine inandığım için o da sorun etmediği için görünüşümü bu anlamda bir motivasyon da sağlayamıyorum. Bana kız dikkat etmediğimde vesaire desem de sırf ben dediğim için yaptığını bildiğimden yine bir işe yaramıyor. İşte beynimde nasıl bitirebileceğimi öğrenmeye çalışıyorum aslında, konuyu açma sebebim de bu. Kendime nasıl zarar verdiğimin tam anlamıyla farkındayım yoksa.

Henuz sizi elden ayaktan kesecek tepkime vermemis vucudunuz.O korkuyu yasamadiginiz icin yapiyorsunuz bunu kendinize.En son gecen hafta tansiyonum 14-10 oldu da agzima birsey koymak istemiyorum ,korkuyorum.Boyle bisey yasamanizi istemem ama biraz daha boyle devam ederseniz eli kulaginda..

Haklısınız az az gittiği için gözüme çok gelmiyor, bahanelerle kendilerine duvarlar ören insanlar var ya bilirsiniz, onlardan biriyim. Korkağım biraz iş becermek konusunda. Aile bireyleriyle paylaştığımda destek olmuyorlar, irade anlamında sıkıntı çekiyorum bunun üzerine "Kolayı bıraktın mı bakalım kaç gün sürecek", "Biz kendimize aldık canım sen içme" gibi şeylerle karşılaşıyorum. Kendi kendime diyet yemekleri yaptığımda da "kendime müslüman" oluyorum ama onlara yaptığımda beğenmiyorlar tadını gibi gibi şeyler de var. Gitmeliyim çok haklısınız. O gazı almam lazım sadece, kıvılcımı çakma konusunda çok beceriksizim.

Ben de sigara ve alkolü aynı şekilde anlamıyorum. Çünkü tadları bana cezbedici gelmiyor. Öğle ve akşamları değil ama sabahları yürüyüş yapmak istiyorum. Gece tam tekmil hazırlıyorum kendimi zihnen ve bedenen, sabah şekerin verdiği uyuşturucu etkiyle hep erteliyorum. Az aralıklı sık öğün demişlerdi ama ne yersem yiyeyim kan şekerini oynattığı için yarar sağlamadı ve aklımda sürekli ne yiyeceğim endişesi taşıyorum. Anksiyete problemim de var çünkü. Cevap verirken bile bahane üretiyormuşum gibi geliyor nefret ediyorum kendimden ama sanki bağlı elim kolum.

Riskle karşılaşıp, sonra düzelince yine saldım. Motivasyonumu almam gereken şeyi bulamıyorum. Hastalıktan almamak gerektiğini öğrendim ama. Sürekli bir durum gerekiyor bana birden kesmiştim, alıştıra alıştıra geri kazandım bütün o abur cuburları.

Az aralık sık öğün doğru olanı evet. En önemli olan şey irade, azim. Before after yapan, değişen insanlara bakıp kendini bol bol motive edebilirsin. 80-90 hatta daha fazla kilo verenler var onlar yapabiliyorsa senin neyin eksik, sadece kendine güven.

Yemek konusunda dediğim gibi diyetisyen sana yardım edecektir. Öncelikle şekeri çıkar hayatından, canın tatlı çekerse marketten yulaf ezmesi al, bir kaseye 2-3 yemek kaşığı kadar koy, üstüne kuru kayısı, hurma, yaban mersini vs evde ne varsa kuru meyvelerden falan koyabilirsin. Bunu yoğurtla karıştır sabahları uyandığında ye, hem protein hem de tatlı isteğini bastırır.

Öğlen normal kahvaltı yap, ara öğünlerde ceviz yiyebilir, şekersiz türk kahvesi içebilirsin. Bir de her gün en az 2 bardak yeşil çay iç mideyi çok iyi çalıştırıyor.

Akşamları da çorba, salata, balık, et ağırlıklı beslenebilirsin. Benim kilo sorunum yok ama 2 yıldır her akşam dışarı çıkar, kulaklığımı takar 10 km yürürüm. Arada kafamı kaldırıp gökyüzüne bakarım, yıldızlara, aya bu beni nedensiz mutlu ediyor. Zaten yürüyüşe bir alıştın mı bu artık alışkanlık yapıyor, öbür türlü gün boşa geçmiş gibi hissediyorum.

Kafanda bitirmedikten sonra hamster gibi aynı tekerleğin içinde dönüp durursun.

Şeker-monosodyum glutamat bağımlılığı, sigara-madde bağımlılığı gibi bir şey, belirli aralıklarla dozunu ister vücudun. Bunu biraz zor kullanarak aşacaksın öyle "Yapamıyom, olmuyo" deyip pes edersen zaten böyle devam eder. Yediklerin seni yönetmemeli, sen onları yönetebilmelisin.

Ben de abur-cubur ile öğün yapan biriyim-biriydim diyeyim çünkü pazar akşamı bu düzeni kırdım.
Dayanamayıp yediğimiz-içtiğimizde de "Tamamını içeyim ben bunun artık bi kere ağzım bulaştı" demedim, yarısını döküverdim. Neskafe delisiyim, günde 3-4 bardaktan aşağı içmezdim; pazar gününden bu yana yarım bardak içtim-yerine farklı şeyler koymaya çalıştım. Benzer durumda olan arkadaşlarla da bu topikte buluştuk:
https://www.kadinlarkulubu.com/forum/threads/saglikli-beslenme-yasam-guncesi.1083449/

Sağlıklı yaşam için bugün ne yaptım, hangi faydalı besinleri yedim-hangi alışkanlığımı kırdım/azalttım/değiştirdim güncesi.
Fotoğraflarla-günlük olaylarla-yediğimiz içtiğimizle-uyarılarımızla/tavsiyelerle vb. destek olmaya çalışıyoruz kendimizce.
Yeterince rahatsızsan kendinden, aşarım bunu diyebiliyorsan gel.

İşte bahsettiğiniz şekilde kilo veremiyorum ben, insülin direnci yüzünden. Kilo verdiğim dönemde de 2 ana öğün 1 ara öğün şeklinde yapmıştım. Acıkmıyordum da. Bu kadar çok şey yeyip her şeyi kararında tutabilmek benim için çok zor. 5 fındık 10-15'e çıkar illa ki. Yürüyüş konusunda da işte öğle ve akşamları çok zor. Çok güzel bir yürüyüş alanım var ama rahatsız edici insanlar var akşam saatlerinde sokaklarda. Sabahları yapmam gerek. Teşekkür ederim tek tek zahmet edip yazdığınız için. Hiçbir şey yapamamış olsam da elimdeki patates kavurmasını bıraktım gidip.

İnşallah atlatirsiniz. Çok zor bir şey. Canınız kola istediğinde maden suyu icseniz? Benim gorumcemle kaynım acayip kola tiryakisiydi. Görümcem bıraktı kaynım çok azalttı onlar bıraktıysa herkes bırakır derim hep. Görümcem tiksinmis. Kaynım maddi durumdan mi neden bilmem azalttı. Asitli bir şey isterlerse maden suyu içiyorlar. Ben sade soda icemezdim. Hala da öyle sevmem. İçine bir dilim limon atıyorum güzel oluyor bence. Hiç diyet yapan insan değildim. Diyete de inanmazdim. 10 kilo da fazlam vardı. Abur cubur yüzünden aynı şekilde. Neyse hızla kilo almaya devam etmişim amabur şekilde aydınlanma yaşadım. Diyete başladım ama hiç içimden gelmiyor eksilmeye başladıkça motive oldum. Çok iyi bir his. Sizi anca bu motive eder bir de ciddi bir aydınlanma anı sanirim. Kilo aldığınızı bilirsiniz ama aydınlanma anı başkadır. İyi bir diyetisyenle görüşün. Baktınız olmuyor terapi alın. Bilmiyorum hiç denediniz mi porsiyon kontrolünü? Ben de catlasam da tabagimi bitirir eğer yemek çok hoşuma gittiyse ve tencere masadaysa daha doldururdum. İlk iş porsiyonu yarıya indirmek oldu. Fark ettim ki bana bu porsiyon yetermis. Doymadiysam da zaten masadan kalkmaya üşenirim.

Gerçi bende de duygusal yeme problemi var ve hala çözemedim ama herhangi bir gıdaya karşı zaafım yok, genel olarak canım sıkkınken ne yediğim önemli olmaksızın yerim sadece. Ama sizin kola bağımlılığınız bariz olduğu için üzerine giderseniz çözebilirsiniz bence. İlk ne zaman başladınız böyle tutkuyla kola içmeye, günün hangi zamanları daha çok ararsınız kolayı gibi sorular üzerine düşündünüz mü. Önce bir farkındalığınız olsa sonra da kolayla aranızdaki meseleyi bilinçaltı düzeyinde falan çözseniz. Bilinçaltı bilgilerini düzenleme yapan yöntemler var eft, artt gibi. Belki bu yöntemleri denemek fayda sağlayabilir. Ben hala araştırma aşamasındayım ama mesela youtube da kolay eft nasıl yapılır videolarını izleyerek bir deneyebilirsiniz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…