Kesin çıldıracağım artık :(

İşin kötüsü her gün muhatap olmam gerekn bir insan yoksa bu kadar üzülmezdim zaten. Her gün böyle şeyler duyacak olacağımı düşündükçe kafayı yiyecek gibi oluyorum. İki saat yürüdüm sakinleşemedim. Deli gibi çalıştım bu konuma gelebilmek için, tüm hayatım iş oldu, yine de bir gün huzur yüzü yok. Bu sefer farklı olacağını düşünmüştüm, çok büyük hayal kırıklığım.

Bana memurlar açacak bu konuyu muhakkak, Dekan Hoca açıklasın bana durumu diyeceğim. Bunlar aşırı kaba çünkü, hoca kibar bir insan bir kaç kez gözlemlediğime göre.

Olsun açsınlar , restlesmeden dekan la netlestireceginizi söylersiniz.

Üzülmeyin bu kadar. Daha neler olacak bilmiyorsunuz.
Bu kadar olumsuzu çağırmayin.

Belki son yaşadığınız sıkıntı olacak.

Koskoca prof olmuş, ama haklıyı haksızı ayırt edecek aydınlanmayı yaşayamamış ne yazıkki!

Öyle proflar var ki anlatsam inanmazsınız. Onlar yakınmış biz ailecek görüşüyoruz dedi, anlamadığından değil onu tutmak istedi. Babam olsa böyle bir durumda haklının yanında olurdum ben tabi ama onlarında öyle olacağını düşündüm o yüzden.

Su yasadiklariniz mobbing baslangici gibi. Ben de akademik personelim. Kamu kurumunda mumkunse herseyi yaziya dokerek yapin ki ilerde elinizde deliliniz olsun. Ben olsam evragi islememeleri hatasini bir sekilde yaziya dokerdim. Ikincisi bu adamlar bu isi ilk defa mi yapiyor da hata yapiyorlar anlamadim. Eger isini bilmiyorsa orada isi ne? Hic taviz vermezdim. Istifa etmeyin. Norm kadro var artik ve kadro bulmak kolay degil. Hatanin bedelini hata yapan oder. Siz dekan ile gorusecekseniz bile hersey yazili olsun ya mail ya da dilekce ile. Sizi cok sessiz bulmuslar daha cok uzerinize gelirler. Eger hatanin bedelini size odetirlerse, ki bunu yapamazlar, hakkinizi hukuk yoluyla arayin. Dik durun, taviz vermeyin.

Doğuda mısınız acaba? Özlük haklarınızı çok iyi öprenin araştırın. Sendikası, yazıştığı forumları falan yok mu akademik personelin??

Değilim. Tabi ki böyle bir hakları yok, dayatmaya çalışıyorlar. Ama istediklerini yapmadığım için başka taraflarda zorluk çıkarabilirler tabi bana.

Aynen oule. Bu parayi odeneyi kabul ettigi anda rahatca mobing yapmaya baslarlar. Bu kadar seslerinin cok cikmasinin nedeni de haksiz olmalari. Ben avukatimla gorustum bu parayi benim degil kurumun odemesi gerekiyor, gerekirse hukuksal yonden hakkimi arayacagim derse gıkları cikamaz. Bunun rektoru var. Odetmeye kalkarlarsa rektore dilekce ile durum bildirilir cunku kanunen yaptiklari suc. Hatta dekan hakkinda bile suc duyurusunda bile bulunulabilir.

Değilim. Tabi ki böyle bir hakları yok, dayatmaya çalışıyorlar. Ama istediklerini yapmadığım için başka taraflarda zorluk çıkarabilirler tabi bana.
Ya siz docentsiniz. Bir memur size boyle davranamaz. Orada dekan ile ayni haklara sahipsiniz. Birsey yapamazlar. Psikolojik olarak yipratmaya calisirlar ama siz de her yapilani kayda alirsiniz. Gunluk tutun bu arada. Mobingde deliliniz olur. Ezik durmayin daha cok ezerler.

Bu sene o kadar çok kişiyi işe başlattılar ki hata yapmış olmalarına bende inanamıyorum bu kadar basit bir işte.

Zaten ben pu parayı ödemek zorunda değilim ki, mobbing yapmasınlar diye ödeyeceğim ödersem, yazıya dökersem yine gıcık olacaklar bana, üstüne parayı ödemiş olacağım bir de.

Evet norm kadro olayından dolayı zor kadro bulmak ama devlet o kadar az maaş veriyor ki zaten, özeller iki katı para veriyor neredeyse, benim devlete girmekte ki tek amacım huzurum olsun, birisi istediği zaman çek git diyemesindi, yine huzurum olmadı, bu kadar mücadele edeceksem özelde edeyim para kazanayım en azından diye geçiyor aklımdan. Bu yaşıma kadar çok fazla mücadele verdim, akademi hiç dışardan sanıldığı kadar kolay değil, büyük kıskançlıklar, oyunlar dönüyor, cidden yoruldum huzur istiyorum, yoksa mücadeleden kaçan biri değilimdir ama ne zamana kadar mücadele edicem ben bu insanlarla şu fani dünyada, ömrüm geçiyor. Biraz arabeske bağladım belki ama şu an yaşadığım üzüntüyü, hayal kırıklığını anlatamam size.

Çok uzun yıllardır çalışıyorum, başlayanların hepsinden kıdemliyim. Söyledikleri çok gençsin, öğrenci gibisin, evet küçük gösteriyorum ama abarttıklarını düşünüyorum öğrenci kadar da değil, giyim tarzımdan bile belli Hoca olduğum. Bu genç, hem de bayan ne dersek yaptırırız mı diye düşünüyorlar acaba. Ama bugün dedim benim şu kadar yıllık çalışma hayatım var, ben acemi değilim, bir şeyden anlamaz tarzı yaklaşımlarınızı kabul etmiyorum dedim.

Hiç sormayın tekrar başlayacağım ağlamaya. Torpilsiz girdim onun cezasını çekiyorum tamamen. Ben devletin en iyi üniversitesinde çok uzun yıllar çalıştım ar gör olarak, yurtdışında uzun zaman çalıştım ve şu düştüğüm duruma bakın. Ar gör olsam direk kabul edeceğim bu tutumu çünkü ar gör iken yapmadıkları mobbing kalmıyor, inanılmaz saçma işler yapmışımdır yıllarca, biraz hakkımı arasam daha da kötü işi verirlerdi, hizmetlilerin yapmadığı işleri yaptırırlardı. Güçlü bir karakter miyim emin değilim, o kadar çok mücadele verdim ki hissettiğim şey yorgunluk. Çalışmamak istiyorum aslında, aslında böyle de idare edebilirim ama o zaman niye bu kadar okudum, bu kadar emek ziyan mı olacak düşüncesi.

Karşıdaki insan kavga etmeden anlayacak bir insan değil, istediğini yapmazsanız direk çatışacak bir insan. Siz olsanız ne derdiniz tam olarak böyle bir durumda? Kendi cümlelerim ile kıyaslayacağım.

Tabi ki benim hatam değil, zaten onlarda öyle demiyorlar. Sigorta girişimi yaparken yanlış yapmışlar, sgk kesmiş cezayı. Eski kurumumdaki ilgili personele sordum evet oluyor ama bu kadar yüklü miktarı duymadım hiç, onu da biz cebimizden ödüyoruz hatayı biz yaptığımız için dediler.

Hiç soğukkanlı olamıyorum, büyük bir hayal kırıklığı var üzerimde.

Bir akademisyen olarak size şunu tavsiye edebilirim; ödemenizi istedikleri şeyi sizden resmi yazıyla talep etmelerini isteyin. Eğer resmi yazıyla sizden talepte bulunabiliyorlarsa, zaten siz hatalısınız demektir. Aksi halde kendi hatalarını size yüklüyorlar demektir. Unutmayın ki devlet işlerinde resmi yazılar esastır, sözler değil.. mobingden de korkmayın kesinlikle. Eğer mobing yapacak zihniyettelerse her türlü bahane bulup yaparlar, moblngci zihniyet için bahaneler bitmez! Dik durun ve kararlarınızdan emin tavırlar sergileyin. Yoksa işiniz zor, akademide kim kimi nasıl ezer nasıl sindiririm diye avını bekleyen kurt gibi pusuda.. başarılar ve kolaylıklar diliyorum..

Ben de akademisyenim. Bize vekaleten bir dekan atadilar. Aynen senin gibiydim. Ilk basta alttan aldim hep ve yasadiklarimin mobing olmadigini dusundum. Ben alttan aldikca daha cok uzerime geldi. Ben de cimere sikayet ettim delillerimi de koydum. Dekan vekili hakkinda sorusturma acildi. Simdi gıki cikamiyor. Akademide bu olay cok malesef. Disaridan gorundugu gibi degil hicbirsey. Genelde de cok calisip basarili olanlara yapiliyor. Sindirme politikasi. Benim gecen sene yillik iznimi bile vermedi. Butun sene calistim. Komisyon toplantisinda yeterli cogunluk yok bahanesiyle. Herkes iznini kullandi. Bana izin verilmedi. Oysa yeterli cogunluk vardi. Ben de sorustirma actirdim. Anayasal hakkim benim cunku yillik izin. Bu sene yapamadi ama.
Yarisini bari odeyim diye teklifte bulunman bile dogru degil. Herkes hatasinin bedelini odemeli. Buradan ayrilsan da gittigin yerde bu tipler yine olacak. Yanlis dusunuyorsun. Odersen kolay lokma sanilip daha cok mobinge ugrayacaksin. Ben bir arastiriyim bir hukuk danismanina soruyum benim mi odemem gerekiyor de ve git rektor ile bu durumu gorus.

Nasıl bir üniversite inanın hiç anlamadım. Ben ar gör iken bizim memurlar bana Hocam derdi, düşünün ar gör iken bile yaşlı yaşlı personel hocam derdi. Buraya geldim Hanım diyor personel. Ben egosuz bir insanım umursamamaya çalışıyorum ama geldim ilk gün personeldeki memur sen dedi bana, düşünün sen dedi, ben asla sen hitabını kullanmam kimseye karşı, ilk gün dedim sabır dedim sustum. Hiç ama hiç kurumsal bir yer değil maalesef.

Mobbing olayına katılmıyorum, isterse yaparlar. Akademide herkes işine bakar biliyorsunuz, gelme gitme saatlerine karışmazlar ama bana gıcık olurlarsa bir yarım saat geç kalsam ble hesap sorarlar. En basiti bu tabi ki.

Size odetmwye kalkarlarsa resmi bir yazi ile bunu bildirmelerini isteyin. Yapamayacaklar. Kamuda hersey yazi ile olur. Bunu odeyeceksin derlerse bunu bana bir yazi ile bildirin de. Yazmazlarsa da bir dilekce yazin. Benden bunu sozel olarak odememi talep ettiniz. Yazili talep iztedigim halde bir yazi verilmedi. Gereginin yapilmasini arz ederim diye dilekce verin. Bu dilekcenin de sumen alti edilmemesi icin evrak numarasini isteyin. O numarayi kaydedin. Ayni dilekceden bir de sizin elinizde olsun. Uzerine evrak numarasini yazin. Ki ileride su nolu evrakla dekana dilrkce yazmistim diye elinizde delil olsun. Bakin bakalim size dokunabiliyorlar mi?

Resmi yazı ile isteyemezler, çok eminim, isteyebilseler zaten bana söylemezlerdi bile. Daha önce çok mobinge maruz kaldım, hakkımı aramaya çalıştıkça dozu arttı, deli gibi korkuyorum yalan yok. Artık huzurla çalışmak istiyorum, hakkımda bu artık, çok uğraştım. Bir memurun hatası yüzünden bu derece kötü başlamak inanılmaz bir şey şu an benim için.

Memur bir daha hanim dediginde hocam demelisiniz diye duzelt. Adam o dilden anliyor belli ki. Gec kalman konusunda birsey yapamazlar. Toplantilara ve derslere gec kalma ama.

Siz bunu bana bir yaziyla bildirin deyin yine de.

Ama resmi yazı ile isteyemezler ki benden biliyorlar onlarda. Onlar bastırarak, korkutarak, sindirerek, tehditle halletmeye çalışacaklar. Bir gram hatam olmayan bir işte bu insanlarla muhatap olmak zorunda kalmak çok çok ağrıma gidiyor. O kadar çalış çalış en ufak bir saygınlığın olmasın. Ben yurtdışında iken çok saygı duyardı insanlar bana, burada şu muhatap olduğum şeylere bakın. Ben bu ruh hali içinde nasıl akademik çalışma yapayım, sonra Türkiye'de neden akademi başarılı değil, bir sorun bakalım kendinize böyle saçma mobbingler yüzünden olabilir mi ama yok o da akademisyenin suçu.

Aklın yolu bir. Bence de ödemeyi sizden isterlerse yazılı talep etmelerini isteyin. Bizim kurumdaki olayda ayrıntıları tam hatırlamıyorum ama sgk dan müfettiş gibi biri gelip olayı incelenmişti. Parayı ödemeniz size yapılacak mobingi önlemez aksine arttırır.

Daha başlamadan başkasının hatası yüzünden yüklü bir para ödemek kendinize yapacağınız en büyük haksızlık olur. Gözünü dört açıp işini iyi yapsaymış o zaman. Bir memur yüzünden kimse size korkunç bir mobing uygulamaz, uygulayamaz! Benim hatam değil, benlik bir durum yok diyip kenara çekilin. Ödemeniz için sözlü baskıya maruz kalırsanız da resmi yazıyla talep ederseniz öderim diyip kenara çekilin. Sineye çekerseniz daha çok ezersiniz. Ast-üst ilişkisinden nefret ederim ama böyle tipler için hatırlatma yapmakta fayda var; siz doçentsiniz o memur.. resmi yazı talep ettiğinizde memuru kollayan proflar bianda yok oluverir.. bu parayı öderseniz ya da istifa ederseniz emeklerinize yazık hem de çok yazık olur..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…