• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kibar Olmak Neden Bu Kadar Zor?

withoutyou

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
27 Aralık 2016
1.909
3.121
53
28
Çok konu açtım ama bu çok aklıma takılıyor günlerdir ve sormak istiyorum.
Burada ki çoğu kişi benden tecrübeli ve onların düşüncelerini almak istiyorum.

Bir yere girdiğimde öncelikle, "Merhaba," diyorum arkasından "Kolay gelsin," vs. aslında herkesin söylemesi gereken şeyleri söylüyorum. Çıkarken ya da telefonda bir yerle görüşürken kapatırken mutlaka "İyi günler" diyorum asla atlamam. Herkes değil ama çoğu kişi böyle şeyler yapmıyor. Mesela "İyi günler," diyorsun cevap vermeyen oluyor. Ya da direkt olarak kapatan oluyor. Genellikle de kadınlardan bunu görüyorum ben nedense. (Asla genelleme yapmıyorum)

Mesela geçen gün kadının biri bana çarptı ben de arkamı döndüm. Öylece bakıyor yüzüme. Ben birine çarpsam hemen dönüp "Pardon, kusura bakmayın" gibi şeyler deyip gülümsüyorum. Anlamıyorum, kibar olmak bu kadar zor mu? Anlamıyorum ki sorun bende mi, ben mi yanlış yapıyorum...

Ben sizden bir adım daha ötesini söyleyeyim, insan olmak neden bu kadar zor? Cunku bu dedikleriniz insani kibar yapmaz daha temel seyler eksik.
Bir insana selam vermek, girilen bir ortamda hal-hayır sormak, hizmet aldığın birine teşekkür etmek, çarptığında özür dilemek gibi seyler bence zorunluluk... insanlar bunları zaten yapmalı. Ama nedense toplumda kişiler kendini nerede görüyorsa lütfedip(!) selam veriyorlar...
Nasıl bir burnu havadalık ise, ne münasebet bir de özür mü dileyecektim diyebiliyor :)
Neyse ben zamanı bu şekilde kabullendim ve üstüme düşeni yapıp geri kalanı ciddiye almıyorum. işe yarıyor tavsiye derim :)

Genellikle çoğu şeye takılıp büyütüyorsun, yaşın 19 e daha küçüksün ondan sanırım. Biraz relax yaşa yahu boşversene..

Bu konun için demiyorum genel olarak söylüyorum okuyorum konularını genelde. Sana kim nasıl yaklaşıyorsa ona öyle davran. İnsanlar güzellikten anlamıyor, anlayanlar da zaten zarif-kibar oluyor.

Genellikle çoğu şeye takılıp büyütüyorsun, yaşın 19 e daha küçüksün ondan sanırım. Biraz relax yaşa yahu boşversene..

Bu konun için demiyorum genel olarak söylüyorum okuyorum konularını genelde. Sana kim nasıl yaklaşıyorsa ona öyle davran. İnsanlar güzellikten anlamıyor, anlayanlar da zaten zarif-kibar oluyor.

Çok haklısınız. Ben ufacık şeyleri kafama çok takıp büyük meseleler haline getiriyorum. :(

Çok haklısınız. Ben ufacık şeyleri kafama çok takıp büyük meseleler haline getiriyorum. :KK43:

Senin yaşında ben de öyleydim. Sonra baktım ki insanlar bana benim onlara gösterdiğim inceliği ve önemi göstermiyor baktım ki böyle kaybediyorum birden olgunlaşmaya başladım. Düşünmemeye çok takılmamaya başladım. Düşündükçe üzülüyordum, zarar görüyordum psikolojikman. Geçer, zamanla bir şeyleri deneyim kazandıkça böyle olmazsın merak etme. İnsan acı-tatlı öğreniyor hayatı. :KK66:

(Avrupada şöyle bizim ülke böyle kıyaslamasından nefret ediyorum ama )
Bızım ulkede bu durum cok yok malesef..
Yurt dısında tanıdıgın tanımadıgın selam verır,
Turkıyede selam versen hayırdır derler,
Bırıne carpsan önüne baksana körmüsün derler..
Yapacak bişey yok sende nazikligi bırak :deli:

yani bunu kafanıza takmayın, bunun için üzülmeyin ve siz tarzınızda aynen devam edin. ben de mutlaka bir yere girdiğimde hayırlı işler, kolay gelsin, iyi günler vs vs. asla es geçmem, kullanırım. marketlerde, mağazalarda vs. ya da telefonda aksi bir durumla pek karşılaşmıyorum ama şu çarpma konusunu geçemeyeceğim. bu son zamanlarda çok karşılaştığım birşey. affedersiniz ama öküz gibiler. kalabalık bir yolda biri bana çarpsa kesinlikle özür mözür dilemiyor, pardon demek yok... ya bön bön suratıma bakıyorlar ya da hiç umursamadan devam ediyorlar. ben olur da çarparsam pardon diyorum, tepki yine aynı.

geçen gün ne oldu, metro merdiveninden iniyoruz merdiven de kocaman yani isteyen istediği yerden iner, çıkar... kalabalık değil birşey değil, tenha. kardeşimle aşağı doğru iniyoruz ama öyle mıy mıy değil, normal hızda iniyoruz. arkamda da bir erkek sesi, kendi kendine "hoop", "aloo" bilmem ne diyor. anlamadım ilk başta, telefonda konuşuyor sandım alo filan deyince. sonra bi baktım bu herif arkadan geldi beni kenara itti, homurdanarak geçti. bi sinir oldum, "ne yapıyorsunuz, ne itiyorsunuz ya?" dedim, döndü, bir saattir yol istiyorum vermedin ne yapayım, dedi. öküz herif, meğer o hoop, aloo'ları bana söylüyormuş YOL İSTEMEK İÇİN. "yol isteyen insan pardon der, geçebilir miyim der, müsadenizle falan der sizin gibi alo malo demez, ben ne bileyim kimden ne istediğinizi?" dedim cevap vermedi bastı gitti. böyle bir ayılık olamaz, farkında olmadan yolu kapamış olabilirim tamam da pardon demek çok mu zor zaten arkamdaki insan "pardon yol verir misiniz?" ya da "geçebilir miyim" dese elbette kenara çekilirim ama böyle kalablıklara, ayılıklara gelemiyorum. hoop, aloo gibi şeylerle yol istendiğine ilk kez şahit oldum.

Size carpan kadin belkide sizden bi ozur beklemistir sizin ona carptignizi dusundugu icin? Oda belki sizin hakkinizda demistir ' aval aval bakti bi ozur bile dilemedi " diye.

Size carpan kadin belkide sizden bi ozur beklemistir sizin ona carptignizi dusundugu icin? Oda belki sizin hakkinizda demistir ' aval aval bakti bi ozur bile dilemedi " diye.

Arkamdan gelip yanımdan geçerken bana çarptığı için öyle bir ihtimal olduğunu sanmıyorum

Saygının yanısıra kültür meselesi. Tipik Ortadoğu kültürü. Ben ABD'deyim, burada da öyle. Ortadoğu insanı görgü, saygı, medeniyet konusunda bayağı geri kalmış malesef. Avrupalı, Amerikalı bir topluluk içinde hepten göze batıyor bu, yurtdışında yaşayan bilir. Buraya bin tane örnek yazabilirim. Kimse kusura bakmasın ama doğruya doğru şimdi. Kaç kişi Türkiye'de çocuklarına insanlara merhaba demeyi, özrü, teşekkürü öğetiyor, buradan pay biçin işte. Yapacağınız bir şey yok.

Kısa bir vakit önce çocuklarımı yolda zaptedeyim derken bir hanıma çarptım. Dönüp çok özür dilerim kusuruma bakmayın lütfen dedim. O da "bakamayacaksan çocuk doğurma önüne bak terbiyesiz" diye bağırdı gidene kadar. Şok oldum. Eve gidip bir de ağladım. İnsanlar çok kötü ve tahammülsüz olmaya başladı sanki..

ohooo buna gelene kadar dert edilecek o kadar saçma şeyler var ki

mesela dün yürüyorum adamın birii haaak tu diye yanıma tükürdü genç bi tipti bi de.

hani iyi günler demeyi geçtim millet böyle saçmalıklar yapıyor.

kırmızı ışıkta çöpünü yola döken gördüm ya.

kırmızı ışıkta burun karıştıran şöför gördüm vs vs

hani insanlığı geçtim hayvan olmamayı bile başaramıyor bazıları.

O kadar iyi anlıyorum ki sizi. Ben de aynı şekildeyim. Ama burası öyle bir ülke ki kibar insanlara gerçekten yer yok. Kibarlık bir hafiflik bir acizlik gibi hissedilip ya görmezden geliniyor ya da bu incelik istismar ediliyor. İş yerine ilk başladığımda herkese gülücükler saçar iyi akşamlar, günaydın, merhaba falan derdim. Yolda karşılaştığım herkese selam verirdim. Ama 3. günden sonra insanlar beni görünce yolunu değiştirmeye, kafasını eğmeye başladı. Selamı sabahı kesti. Ben de kestim tabi. Bana ne yapıyorlarsa ben de aynısını yapıyorum artık. Gerçekten sığ ve sığır insanlarla bir arada olmak beni yoruyor. Hayatlarında selam sabah soran onlara gülerek yaşlaşan olmamış ki. Kendi aralarında bile öyle değiller. Ağızları küfürlü, mutsuz, çıkarcı insanlar bütünü... O yüzden bir sahil kasabasına gittiğimde o selam veren, görünce gülümseyen insanlara hasretim. Veya yurtdışında yaşadığım zamanlarda Türk insanından bile görmediğim o sıcak, neşeli, yardımsever, nazik insanları gerçekten özlüyorum. Aileme de beni bu kadar kibar yetiştirdikleri için çok kızdım. Bana göre iğrenç bir şey bu. Övülecek bir şey değil burda. Sürekli bu yüzden başınıza bir şey gelebilir.

Lütfen sen demeye devam et, çoğu insan aileden ve etraftan görmediği için kaba. Ben de senin gibiyim, karşılık almayacaksam da demeye devam ediyorum, Millet duya duya göre göre yapmaya başlayacak inşallah. İnsanlar etraf nasılsa ona göre şekil alıyor, yurtdışında yaşarken kurallara uyan insanların memlekete gelince uymayı bırakması gibi. Yaşlı genç, okumuş, cahil örnek olunacak çok insan var.

Aslında bunlar olması gereken seyler ama karsidakı öküz
Aıle terbıyesı kültür meselesi bu mesele
Ben hamıleyken az dirsek yemedım karnıma alısverıste...
Ozellıkle erkekler yolda hunharca carpıo gecıyor yol verıyorum onlara
Bı tesekkur bı afedersın demek zor gelıyor onlara

Evet yarim saat oldu , boyle benzer olay yasadim.. Konu hemen aklima geldi.. Saglik ocana girdim , hemsiremi sordum varmi yokmu diye... Hemsirem geldi bana kafa saliyor , ne istiyon der gibisine.. Artik soyledim ne istedigimi.. Cikarkende iyi aksamlar soyledim ciktim.. Ya insan bekliyor hosgeldiniz filan diye.. Tamam diyecekler okadar ayakda muanefilan ediliyorlar yorgunlar.. Ben 1,5 sene kreşte calistim
6 bebek ve 4 tanede 2 ve 3 yas grubuna bakardim... Öyle bir koştururdum ki basimizi kasiyacak vaktimiz olmazdi, ama ginede bebeklere ayri ayri ilgi, anneleri ve babakari guler yuzle karsilardik.. Merhaba gule gule gorusuruz eksik etmezdik.. Bunuda ben eksik buluyorum..

Şu yolda zınk diye duranlar ya biyere bakar öylece direk gibi dururlar ya telefonları çalar dururlar onlara inanılmaz sinir oluyorum . Arkadan gelen sanki yok

Ayağa basanlar çarpanlar bunlarada sinir oluyorum pardon derseler ağızları eskiycek

Biyerde durana müsade eder misiniz desen illa omzunu delmen gerekiyo anca öyle çekiliyolar

Merhaba iyigünlere gelince ben inatla diyorum belki öğrenirler

Back
X