Kim haklı? Ne Yapacağım?

artikzamanigelmisti

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
17 Nisan 2025
36
22
3
Uzun olacak, iç dökmek istiyorum.

Baskıcı, şiddeti bir iletişim dili haline getirmiş ailede büyüdüm. Sülalede, etrafta lise bile okuyan tek kız bendim. Fen lisesi kazandığım halde imam hatip okudum, sırf engel olmasınlar diye kendim tercih ettim. Üniversiteye hazırlanırken bir sene mezuna bıraktım, mezun senemde ağır bir kaza geçirdim, doğru düzgün iyileşemeden sınava girdim. Okul birincisi olduğum halde, istemediğim bir bölümü burslu olarak yazdım ve girdim. Okula başlar başlamaz garsonluk yapmaya başladım. Çünkü kimseye güvenim yoktu. İyi ki de öyle yapmışım.

Üniversitenin ikinci yılında staj, üçüncü yılında işe başladım. Özel ders verdim, kazandığımı kardeşlerime yolladım. Özel dersten kazandığımı yine kardeşime yolladım özel ders aldırmak için. Okul, ders, gönüllü işlerle bir an dinlenmedim.

Sonra pandemi oldu, yasaklar ilan edildiğinde memleketteydim. Her şey bir anda değişti. Babam kızkardeşimi döverken araya girdim, bana yaptın bari diğerlerine yapma dediğim için beni silahla öldürmek istedi. Evden kaçtım, şikayetçi oldum.

Sonra anneannemlere gittim, dedem; annem ve babamın nasıl insanlar olduklarını bildiği için beni korudu. Bana hep düşkündü, kendi kızına rağmen beni yollamadı evden. Sonra İstanbul’a döndüm. Küfürler, tehditler başladı. O uğruna ayaklarım şişene dek çalıştığım kardeşim evimin yerini söylemişti. Kapıya gelip olay çıkardılar, ben evimden oldum. Rezil oldum. Yetmedi, “sahte belgeyle şikayetçi olurum, işinden ederim, güzellikle istifa et” diyerek zorla işimden etti babam.

Ülkenin en köklü kurumlarından birinde çalışan, 22 yaşında biriydim. Yöneticilerim yalvardılar bana, zorla istifa ediyorsan bir çare buluruz diye. Ama kaçış olmayacağına o kadar inanmıştım ki, pes ettim. 22 yaşındaydım. Mezun bile olmamıştım daha. Bana güvenen herkesi yüzüstü bıraktım.

Benim çalışkanlığımı fark edince bizim için çalış dediler. Birikimi elime verip borsada kullanacaksın dediler. Ben 1 sene boyunca tehdit ve hakaret duydum bu insanlardan, elime para tutuşturdular. Başta iyi kazandım, sonra borsa çöktü. Burada beni kimse yargılamasın, benim gibi sistematik tehdide maruz kalmamış kimse bu kabullenme halini anlayamaz. Öğrenilmiş çaresizlikti belki.

Aradan zaman geçti, 2 sene. Mesleğim üzerine danışmanlık yapmaya başladım. Borsada kaybettiklerimi -HİÇ mecbur olmadığım halde- yerine koymak zorunda hissettim. Danışmanlıktan kazandığım tüm parayı aileme yolladım. Sanki beni onlar zorlamamış gibi, sanki benim işimi evimi düzenimi yerle bir etmemişler gibi.

Sonra danışmanlık iyi gidince karşıma alıp anlattım. Borsayı, kayıpları, kazancımı. İnanmadılar. “Bizden intikam alıyorsun, parayı nereye kaçırdın” diyerek beni 8 saat demirle, yumrukla, tekmeyle dövdüler. Burnum kırıldı, o günden sonra kimseyle bağ kuramadım. Çünkü ben bu durumu ilk anlattığımda “kar-zarar normaldir” diyerek beni memlekete çağırdılar. Bize ait fabrikada; envanter sayımı için gitmişken telefonumu zorla elimden alıp “parayı bulmaya” çalıştılar.

Öldüreceklerdi, parayı bulmak için öldürmediler. O kadar eminim ki. İşte bunlar olurken, uğruna tüm düzenimi yıktığım kızlardeşim topuklu ayakkabılarıyla fabrikaya gelmiş, beni o halde gördüğünde “insanları kandırmayı bırak artık, paranın yerini söyle” dedi bana. İnsanları kandırmak da şuydu, arada bir arkadaşlarımla gezmek. Arkadaşça anlattığım ne varsa herkese anlatmış meğer. Ona Fransa’da staj ayarlamadığımda tüm odamı dağıtmıştı. Sürekli çocukluğuna verdiğim hareketleri, sinsiliğindenmiş. O an bedenimde hiçbir acı yoktu. Hala acı hissetmiyorum.

Ailem dediğim, tüm hayatımı dağıtmalarına rağmen maddi refah sağlarım da ellerini üzerimden çekerler dediğim insanlar bana gram acımadılar.

Devamında şikayetçi oldum. Memlekete gitmeden durumu anlattığım avukat arkadaşım sayesinde, eve baskın yaparak çıkardılar beni. Çünkü 2 kere normal memurlar gelmiş, site yönetimi yukarı bile çıkarmamıştı. Eve girdiklerinde polislerin “Artıkzamanigelmişti, arkama gel” dediği an hala aklımda. O an beni tanımalarına şaşırmıştım, oysa yüzüm gözüm berbat haldeydi.

Nihai olarak aradan 2,5 sene geçti. Dava sonuçlandı. Babam denen adam ceza aldı. Cezaya itiraz etti, bir daha ceza aldı. Savcılıktan ilk gece gittiğim karakola kadar, öğrencilik ve iş kariyerimi duyan herkes bana çok destek oldular. Karakolda karşılaştığımızda dahi paranın yerini söylesin rahat bırakacağım diye haykırıyordu babam ve erkek kardeşim. Herkes bana acımıştı.

Bugün bakıyorum. Barışmak istiyorlar. Benim sadece maddi zararım oldu. Ama onlar defalarca beni kullandılar, hiç acımadan hayallerimi ayaklar altına aldılar. Anneme dahi acımıyorum. Çünkü senelerce bu şiddete sessizce çanak tutan oydu. Taş gibiyim. Buna rağmen her gün aynada kendime söz verdim, Allah’a dua ettim. Benden merhametimi almasın diye. 1 tepsi poğaça yapıp bir hafta işe öğle yemeği niyetine götürdüğüm oldu, eve yürüyerek döndüğüm oldu. Ama ben sadece dua ettim.

Bugün hayatımdaki insan bana destek oluyor ama, ben daha çok oluyorum. Çünkü çok çabaladım izi kalmasın diye olanların. İçimden hep kıyasladım. Benim kardeşim böyle bir şey yapsa onu dövmez, tehdit etmez, çözmenin yollarını arardım. Benim kardeşim ne yapmış olursa olsun, karnına tekme atmazdım. Bunu düşündüm, vicdanımı dinledim. Arındım. Bugün gevşek gevşek görüşmek istediklerini, özlediklerini söylüyorlar. İnsan ablasına, evladına, özleyeceği insana bunu yapar mı?

Anlattıklarınız doğruysa bırakın ebeveyni insan olan yapmaz. Sıyrılmışken , araya giren engeller kabul edilmişken tekrar aynı batağa düşmeyin. Eski konularınıza baktım sanırım evlilik arefesinde olduğunuz için nişanlınızın da teşviki var görüşmeniz konusunda ama insanların ne yaşadığınızı ve sıyrılmak için verdiğiniz çabayı anlaması zor. Ancak bu insanları aileniz olarak tanıtmaktansa çekindiğiniz kimsesiz imajı sizin için daha iyi olacaktır. En azından en fazla kimsesizliğiniz sizin uyumsuzluğunuz olarak algılanır ama diğer türlü yaftalamalar ile çok mağdur olursunuz.

Benim bu durumumu bilen birkaç kişi var. Bugün dahi konuştuk. Kartları açık oynamak en iyisi; senin bir günahın yok dedi. Evlilik arifesindeyim, herkes benden “normal” davranmamı bekliyor ama normal olmayan ben değilim. Öyle suçlayan gözlerle bakıyorlar ki. Bu kadar dağ aştım, yine de bu bakışlar üzüyor beni. Kimsesizlik hissi yoruyor.

Bunca olandan sonra size ulaşım için iletişimi kesmiş olmalıydınız . Hayatınızdaki kişi bunları bilerek aile tanışması istiyorsa oda normal bi karakter değildir bence onu da çıkarın hayatınızdan.. ama bilmiyorsa hıc bisey dede ve ananeden istesinler

Annemle ayda bir konuşurum. İlk anda heyecanla anlattım. İnsan ne olursa olsun kendini kandırıyor biraz. Ben biraz ketumum, bu kadar detaylı anlatmak istemiyorum çünkü aştığım şeyler bana ayna etkisi yaratsın istemiyorum. Kompleks bir durum.

Eğer detaylı şekilde anlatmazsanız da aynı şeyleri tekrar yaşamak zorunda kalacaksınız karşı tarafta kendı ailesinin onayı için sizi manipüle edecek ben hallederim ben konuşurum gibi gibi . Sonra belki saygıdan susup kalacak ve ortada olan size olacak

Hala 14 yaşında gıdecek yerı olmayan çocuk gıbı davranıyorsunuz.
Şuan yetişkinsınız meslegınız var.
Hala bu insanlara karşı şevkat beslemıssınız.
Yasadıklarınız benım gözümde çok uc şeyler.
Sıddet hakaret öldürmekle tehdit...
Anne anne degıl Baba desen canavar...
Kardeşler desen leş...
Faydayı geçtim her gün zarar gormussunuz.
Hala da aıle diyorsunuz. (!)

Allah’a dua ettim. Benden merhametimi almasın diye
Gelecekte ailene karşı merhamet göstermekten bahsediyorsan onun adı merhamet değil. Zalime merhamet göstereceğine Darülaceze’ye git düşkünlere merhamet göster dua alırsın hiç değilse. Burda bir aile yok maalesef zorlamanın alemi de yok. Yani konunu anlayamadım bile iç dökmek ok ama kim haklı derken? Sen haklısın işte bariz, ne yapacağımın cevabı da hiç yokmuşlar gibi davranacaksın 100 metreden fazla yaklaşamayacak hiçbiri

Sen nasil kendin için çaba gösterdiysen kardesin de kendisi için göstermeliydi. Asla kabul etmeyecek de olsanız yaptığınız şey biraz da kibirden diye düşünüyorum. Normal şartlarda hic kimse kendisini o konuma düşürmezdi. Maalesef kendiniz kendinize bunu yapmışsınız. Şu saatten sonra hiç biriyle gorusmemeniz yeterli.

Ben bunu yaptığımda bilinçsizce yaptım. Sonra fark ettim. Çünkü aynı ortamdaydık, ben daha fazla baskı altındaydım. Gereksiz bir korumacılığım vardı. Bu biraz da boğa burcu oluşumdan, hala öyleyim etrafımdakilere karşı. Ama yorumunuzu kabul ediyorum.

Aslında bunların farkındayım. Olaylardan sonra iyileşme sürecimi önemsedim ama çevremi azalttım. Yeni arkadaşlar edindim. Şu an hayatımdaki kimse bunu bilmiyor o yüzden de giderek ketumlaştım. İnanılmaz bir gururum var, buna ben bile engel olamıyorum. Bir de annemin gereksiz duygu sömürüsü var. Biz senin yüzünden maddi sıkıntılar çektik yokluk çektik deyip duruyor. Tüm bunlar birleşince daralıyorum. Bu yüzden buraya anlattım çünkü bunları bilen 1 arkadaşım yok. Avukatım ve yaşı benden büyük birkaç kişi var sadece.

Hâlâ anneyle diyalog halinde olmanız sizin hatanız.Bu kadar şeyi yaşayan başkası gibi ayyy kopamıyorum! ayyy vicdanım!,yok burcum ....Hayır yaaaa diyeceksin ki benim aptal kafam!!!! gidip duvara vurun kurun kafayı ama gidip temasta bulunmayın. Farz edin bir kaza oldu hepsi öldü siz tek başına kaldınız.Artık öyle yaşayın evleneceğiniz insana da bir şey kanıtlamak zorunda değilsiniz ya saygı duyar öyle kabul eder ya da defolup hayatınızdan çıkar....

Forumu bu yüzden seviyorum. Kimse bana gerçekleri böyle dümdüz söylemiyor :)

Ne olursa olsun hiçbir şeyi eş adayına ve ailesine anlatmayın.

Eninde sonunda yol su elektrik olarak geri dönüyor.

Velev ki sizin yuzunuzden maddi zorluk cekmis olsunlar oh olsun canıma degsin gecin kenara kesin iletisimi bir sure sonra bu travmalar sizden saglik olarak ciktigi zaman ne kadar yalniz olacaginizi goreceksiniz kimse sorumluluk almayacak ozaman yaninizda olmayacak kimse bu raddeye gelmeden kendizi iyilestirin

Çene sıkmasıyla uğraşıyorum ne zamandır. Teşekkür ederim burdaki herkese. O kadar gerçekçi ve düz yorumlar ki

Bu yorum o kadar doğru ki. Son 2 yıldır yaşadıklarımın acısını benden çıkarıyor sanki bedenim. Bir sürü hastalıkla uğraşıyorum. Ve yalnız hissediyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…