Kirli Çıkılar )))

merhaba eva , bizler burada kendi gerçeklerimize göre ne yiyip içmemizden ne gezip tozmamızdan ne de sosyal kültürel aktivitelerimizden kalmadan ama paramızı da çöpe atmadan zevkle birikim yapıyoruz

zaten birikim yapmamızın amacı ataların deyimiyle ''8 günlük ömre 9 günlük nafaka lazımdır'' sözünden yola çıkarak kimseye muhtaç olmayacak kadar kıyıda köşede birikimimiz olsun istememizdendir.
insanın kendinde olmazsa inan hiç kimsede olmaz, Allah kimseyi kimseye muhtaç etmesin şu hayatta...
bugün kazanıyoruz yarın da kazanabileceğimizin garantisi var mı ?
devlet çalışanı olarak söylüyorum yarın bir gün devlet maaşları ödeyemeyeceğim demiş olsa buna kim engel olabilir ? hayatta her türlü iyi ve kötü senaryoya insan hazırlıklı olmalı diye düşünüyorum....

biriktiriyoruz çünkü çocuklarımıza iyi bir eğitim -öğretim imkanı verebilmek için ...
biriktiriyoruz daha iyi sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için ....
biriktiriyoruz yıl içinde yılın bazı zamanlarında güzel tatil imkanına sahip olabilmek için ..

para bizler için amaç değil değil bir araç

iyi de ne alaka farmasi? neyi neden üstüne alındığını anlamadım. bu forumdakilere ''ifrat ve tefrit noktasından'' kaçınmadığını söyleyen olmadı ki. nedir senin şimdi bu açıklamaların. ben burada herkesin amacının farkındayım merak etme. bu alınganlık neden. kimse senin biriktirme sebebi olarak satırlarca saydıklarını sorgulamıyor ki

sen genel yazmışsın ben de yazdıkların karşılığında genel olarak bu topikte olma amacımızı özetledim

üzerime alınacak birşey yok

zaten yazdıklarım benim değil buradaki arkadaşların ortak amacı

tekil ifade kullanmadım ki

Son düzenleme:
''bizler burada kendi gerçeklerimize göre ne yiyip içmemizden ne gezip tozmamızdan ne de sosyal kültürel aktivitelerimizden kalmadan ama paramızı da çöpe atmadan zevkle birikim yapıyoruz'' falan diye savunmaya geçmişsin ama sana aksini söyleyen oldu mu. ben bir konuda düşüncemi belirttim buradaki her insan gibi.onca kişi arasından sanki sana özel yazmışım gibi senin bana cevap yazıp döktürmen tuhaf.

yani çok şükür ki diyorum hayatı boyunca sadece biriktirmeye endekslenmiş ama hiç gereği gibi harcamayı da yapamamış kişilerden oluşmuyor bu topik sakinleri niyetiyle yazdım

sürekli bir yerlerden kısıp birikim yapmak zaten birikim amaçlı değil, pintilikten kaynaklı oluyor.
gördüğüm kadarıyla konu içindeki çoğu insanlar hem sosyal aktivitelrini yapıp, hem de birikim yapabiliyorlar.
belki çok hoşlarına giden 8. ayakkabısını almayarak yapıyor. belki de 8. 9. ayakkabısını da alarak yapıyor.
herkesin kendi bütçesi ve ihtiyaçları doğrultusunda birikim yapıyor.

bu arada bazen de sosyal olmamak gerek
perşembe günü nişanlım ve arkadaşlarımız birlikte iftar yapalım diye program yapmışlar. eh katılmak gerek, ayrı gayrı olmaz dedik.
ne yazıkki aç kaldığım iftar menüsü bize 90liraya (2kişilik) patladı
herşey vıcık vıcık yağlı olduğu için sadece çorba içebildim , diğerlerinde kuyruk yağı mı ne ondan varmış yiyemedim

halbuki o 90 lira ile evde nelerrrr nelerrr hazırlardık da kaç kişi doyururduk dedim de durdum.
pintilikten mi? tabiki de değil. deymediğinden...

bu bana ders oldu, daha da daosa gitmem

eklemeden geçemiyeceğim, bütçede oluşan açığı ctesi günü mesaiye kalarak kapatmayı planlamıştım, ctesi 10 saat mesaimi yaptım. açık kapanmıştır

Son düzenleme:

canım bazen hayatta kazıklanmak da güzel çünkü daha büyük kazıklanmalardan koruyor insanı

bütçe açığını kapattığına sevindim

canım bazen hayatta kazıklanmak da güzel çünkü daha büyük kazıklanmalardan koruyor insanı

bütçe açığını kapattığına sevindim

haklısın herşey de olduğu gibi bu da bir deneyim

bütçeyi kapattım hesapta ama hala iş yerinde 1,5 maaşım var. umarım daha fazla sarkıtmazlar
dediğin gibi maaş yatmasa yatmıyor, hazır paralar olmasa bu aksaklıklarda ne yapılır

hımmmmm 1.5 ay göreceli olabilir kimi için kısa kimi için uzun ama bence hiç de azımsanacak bir süre değil be canım
ayıp etmişler gerçekten bu insanı çalıştırıyorsunuz ama emeğini vermeye gelince erteliyorsunuz ama işinizin ertelenmesine müsade etmiyorsunuz ayıp ,yazık

hazır paralar dar günler için elbette birine gidip borç istesen bayıla bayıla vermez şüphesiz ,herkes kendi çapında haklı herkes geçim derdinde...

mesela özellikle nelere dikkat ederek birikimlerinizi artırıyorsunuz ufak bir tedbirle büyük kazanç sağladığınız durumlar neler püf noktaları tüyolar tecrübeler vs vs vs

mesela özellikle nelere dikkat ederek birikimlerinizi artırıyorsunuz ufak bir tedbirle büyük kazanç sağladığınız durumlar neler püf noktaları tüyolar tecrübeler vs vs vs

canım topiğin ilk sayfalarında bunlarla ilgili paylaşımlar var 11. 12. 13. sayfalarda olduğu gibi ara sıra boş vaktin oldukça ilk sayfaları da okumanı hoşuna giden yerleri dosyalamanı tavsiye ederim.

şahsen benim kendime dair birikim noktalarımı paylaşmamı istersen onu da yazayım ;

örneğin ihtiyacım olmayan hiçbir şeyi almam ( örneğin ; pazarda markette ya da giyim vs konusunda )

pazara ya da markete giderken mutlaka liste ile çıkarım.

dengeli alışveriş yaptığım için hiçbirşey çöpe gitmez
marketlerin indirimlerini sık sık takip ederim
bozulmayacak türden ürünleri indirimde stoklarım.
marka giyim ürünlerinin indirim sezonlarında alışveriş etmeye dikkat ederim neredeyse yarı yarıya oluyor çünkü ...

zekatımı fıtır sadakamı mutlaka vermem gerekenden fazla vermeye çalışırım
sadaka vermeye özen gösteririm bunun hayatımı ve evimi bereketlendirdiğine inanıyorum...

çocuklarımı birikim konusunda eğitiyorum körü körüne değil somut anlayabilecekleri örnekler vererek ( 2 oğlum bir yılda toplamda harçlıklarını biriktirerek 5000 tl lik altına sahip oldular paralarını harcatmasını da öğretiyorum örneğin çok sevdiği çizgi dergileri, takımının formasını gibi ihtiyaçlarına bütçe ayırıyorlar )

evdeki elektriği suyu kullanırken herkesin yapabileceği basit tedbirleri ben de alıyorum

benim en büyük avantajım kayınpederime ait aile apartmanında kalıyorum ve de buradaki imkanların farkındayım ve bunu birikime çevirebiliyorum

Son düzenleme:

valla ben bekar olduğum için benim bir püf noktam yok. kılık kıyafet olarak çok alışveriş yapmıyorum.
sanırım bir dönem çok yapmışlığın etkisiyle birşey alasım gelmiyor
bir sürü pantolonum var ama genelde bir veya iki beden büyükler. yepyeniler.
tek yaptığım gözle görülür tasarruf her hafta birini daraltıp veya anneme daralttırıp giymek.

hııı birde sevgilime telefon alacaktım(ortaklaşa alıcaktık, onun telini de ben alacaktım) doğum günü hediyesi.
maddi sınırlamalardan ötürü çok gereksiz birşey olduğuna karar verdik, ve vazgeçtik, bu ayki en büyük kar da o, nerden baksan 500e yakın param gidecekti. birde onun gidecekti.

kesinlikle, insanın alın teri soğuyor üstüne yeni terler döküyorlar ama emeğin karşılığı yok. birde çalışmazsan tutanak tutturmak isterler.
geçen hafta mesaiye kimse kalmak istemedi haliyle , para yok pul yok ortada, bir de ek çalışma yapılacak.
hemen tutanak tutulması istendi, o kadar kızdılar ki, kimse bu işçilerde haklı demedi
avukatlar arandı, soruldu , sonunda anlaşıldı ki; kimse zorla mesaiye kalmaz, kaldırılamaz. hele ki normal maaş alamazken...

ben birşekilde babamdan ordan burdan istiyorum ama ev geçindiren var, evde para bekleyen çocuklar var.. borç ödeyen var. kimse işçiyi düşünmüyor

Sonumuz hayır olur inşallah

akıllıbıdık aklıma gelmişken

kumbara edinip para atmak da işe yarıyor ayrıca çok zevkli bir etkinlik para biriktirmede

benim kendimce yaptığım şeyler....
mutlaka eşimle kendime harçlık ayırıp borçları ödeyip kalanı köşeye atmak..yani hesapta dursun bişey olmaz deyince bi bakmışsın tüm maaş uçmuş gitmiş..yani birikim hesabın maaş hesabından ayrı olsun...
evde faturalarım biraz abartılı gelirdi..doğalgaz ve sudan kesmek imkansız gibi ama elektrikten ufak püf noktaları ile tasarrusf yapılabiliyo..mesela çamaşır mak.yaz aylarında kurutmayı min.de çalıştırıyorum..zaten hava sıcak 2 dk.da kuruyo ..sonra süpürgeyi hergün açardım gün aşırı açmaya başladım ..fişleri prizde tutmamaya çalışıyorum boşken..yani böyle şeyler var..70 80 gelen faturam 45lere indi..
büyük alışverişimi büyük marketlerde yapmam çünkü liste bile yapsam ''bunuda denerim tadı nasılmış ''diye aldığım birsürü şey çıkıyo sonradan
bazı aylar kartlar azsa o ay bozulmayacak gıda ürünlerini stoklarım(çay şeker,un ,bakliyat ,deterejan)diğer aylar rahat oluyo..
sebze alışverişini pazardan yapıyorum haftalık menüm oluyo ona göre haftalık sebze meyvemi alıyorum ..çürüyüp çöpe gitmiyo böylece..yazın buzluğa kışlık yiyecek atıyorum ...biçok yemeği düdüklüde yapıyorum..salça tereyağ etimi memleketten fazlaca alıyorum hem orda ucuz oluyo hemde temiz bildiğim yerler..
giyimde bizim biraz sıkıntımız var kısamadık halen:)ama ben annemin dolabımı görüp kızım bunların hesabını nasıl vereceksin yarısı etiketle duruyo diye fırçalamasından sonra azıcık toparladım...
biz haftasonları gezmeye avm lere gidersek 200den aşağı çıkmıyoruz eşimle yemeği mutlaka gördüğümde aklımda kalan kıyafet çanta filan oluyo....o yüzden artık açık hava olan yerlerde dolaşıyoruz yazın tabii..böylece gereksiz alışveriş olmuyo...
bilindik şeyler genelde ama benim püflerim bunlar:)

evdeki faturaları azaltmaya yönelik yaptıklarım
telefon faturamı belli bir tarifeye geçirip dakikasını aşmamaya çalışıyorum…..
Elektrik…..rizde takılı hiç fiş bırakmıyorum ketılın fişi hep takılı kalırdı bulaşık makinesinin fişi dolabın içinde olduğuna hep takılı kalırdı artık onları sürekli çıkarıyorum.çayı demledikten sonra sıcak suyu termosa koyuyorum ne tüpte nede elektrikte kaynamaya bırakmıyorum. genelde banyo için 90ltlik termosifon sürekli açık olurdu artık geceleri açıyorum sabaha kadar ısınmış oluyor gün içinde mutfakta da yeterli oluyor yada ne zaman banyo yapacaksam o zaman açıyorum. Bulaşık makinesine koyduklarımı kirli koymamaya çalışıyorum daha temiz oluyor.çamaşır makinesi doldurmadan çalıştırmıyorum kirlilik durumuna göre ön yıkama yapıyorum yazları ise sadece ter gitsin diye kısa programda çalıştırmak bile yetiyor yazları makinenin sıkma seviyesini en aza indirgiyorum yada iptal ediyorum güneş rahat kurutuyor.ütülenecekleri tamamen kuruduktan sonra değil de yarı kuruyken ütülüyorum hem kolay ütüleniyor hem de elektrik çok gidip kıyafet yıpranmıyor tek parça yerine toplu ütü yapmak hem tasarruflu oluyor hem de bedenime zor gelmiyor tek seferde bitiyor.
Dışarıda yemek için çok masrafımız oluyordu artık evden çıkmadan önce yemeği hazırlayıp öyle çıkıyorum ki yorulup eve gelince yemek yapmak zor geliyor diye dışarıda yiyorduk o azalmış oldu alışverişe gezmeye aç çıkmıyorum.alışverişe liste halinde çıkıyorum artık ne eksik nede fazla almış alıyorum bu aralar özellikle alışverişi yaptıktan sonra kasaya gitmeden bir daha bakıyorum sepete eğer gözüme gereksiz gibi görünen yada fazlaya kaçmış bir şey varsa geri bırakıyorum.
Sürekli yanımda taşıdıgım not defterim var neler yapacağımı neler almam yada almamam gerektiğin eksik fazla her şeyi yazdığım ona notlar alarak durum analizi yapıyorum kendimce
Aldığım her ürünün üstüne son kullanma tarihini büyük bir şekilde etiketle yapıştırıyorum özellikle dondurucuya koyduğum yiyeceklere mutlaka tarih veriyorum. Mutfak defteri yaptım kendime hangi üründen kaçar tane var son kullanması ne zaman hangi zamanda almışım diye böylelikle neyi ne kadar zamanda kullandığımı görüp bir dahakine yeterli miktarda almaya çalışıyorum ne çöpe gidiyor fazla diye ne de uygun fiyatı denk geldiğinde biraz daha alsaymışım diyorum.

Özellikle misafirliğe giderken tatlı içecek almıyorum hiç onun yerine 2li borcamlar bardaklı sürahi takımları komposto seti çay fincanı takımı gibi hediyelerde uygun fiyata bulunca alıp fazlaca koyuyorum iftarlarda giderken ondan hediye götürüyorum bana göre daha çok makbule geçiyor ev sahibi ister kullanır ister hediye götürür .

Kıyafet almayı düşündüğüm zamanlar özellikle evden çıkmadan önce dolabıma bakıyorum bazen giymeyi unuttuğum çok kıyafet oluyor bakıyorum onlara böylelikle fazlalıklarla dolmuyor ihtiyacım olanı almış oluyorum……………

Ev eşyası süs eşyası ekstra mutfak eşyası almayı çok seviyorum bakalım buna nasıl engel olacağım…
Evde her an göz önünde duran bir kumbaram var ona her daim cüzdanımdaki bozuklukları koyarak biriktirmeye çalışıyorum
İnternetten kendime altın ve dolar hesabı açtım almak çok zevkli geliyor ama satmaya kıyamıyorum sanki suç işlemişim gibi düşünüyorum daha doğrusu amacım ev almak ancak o zaman bozdurmam gerektiğine kendimi şartlandırdım….
İnternetten alışverişi bir ara çok yapıyordum özelliklede hepsiburadadan bir keresinde yiğenime aldıgım hediye sipariş verdikten 29 gün sonra bile daha gelmeyince biranda soğudum aslında çok da iyi oldu
Eşiminde benimde kredi kartlarımız var öncelikle benimkinin limiti az oldugu için benimkini sıfırlayıp hiç kullanmamaya karar vermiştik sadece onun ki oluncada ne kadar harcadıgımız gözümüze daha çok gelmeye başlamıştı böylelikle kredi kartı kullanma sıklıgımız azaldı ama bu yaz anneme buzdolabı alınca ve orda burada masraf yapınca ooo masraflar kartlar borçlar tavan yaptı…

Sanırım öğretmenlikten gelen bir durum ben birçok konuda özelliklede ev işleri zayıflama mutfak ve tasarruf konusunda planlar yaparım günlük haftalık hatta yıllık planlarım da olur ara kendimi denetleme çizelgesi hazırlarım planıma göre hangi aşamadayım diye ….
Bazen her şeye yeniden başlamayı seferi şimdi yeni evimde yeni okul sezonu başladıgında yapmayı düşündüklerim:
elektrik konusunda belirli sembollerden oluşan küçük uyarı kartları hazırlayıp evin gerekli yerlerine asmayı düşünüyorum neden yazı yazmak istemiyorum derseniz eve her tarz düşüncede insan gelebilir onların bu kartları gördüğündeki tavırları beni olumsuz etkileyecek boyuta geçmesini istemiyorum merak olsun diye sadece işaretler semboller koyacağım….
Mutfakta abur cubur ve gereksiz harcamayı önleyecek listeler hazırlamayı düşünüyorum haftalık yemk listesi ve her haftaya özel ödül mahiyetinde atıştırmalık böylelikle sağlıklı beslenmiş olurum.
Misafirlere birsürü çeşit yapmalıyım diye girdiğim saplantıdan çıkıp ya tek çeşit yada iki çeşit ikram edeceğim ki bir müddet sonra miktarı artırdıgımda çok israfa girmesin malum kalıyor birçogu…..
Evde eksik bir şey olmasın diye her an ne lazım olsa evde olmalı diye nerden kapıldıysam bu inanca bundan bir an önce çıkıp gerektiğinde lazım oldugunda da gidip alınabilir düşüncesini felsefe yapmak istiyorum mesela 4-5 paket puding almaya çokta gerek yok eksik olan şey dünyanın sonunu getirmiyor yaaa
Aldıgım ürünlere tahmini yetecek zamanı hesaplayıp ona göre birdahaki alış veriş listeme yazıyorum….
Tek hayalim ev almak olunca yaptıgımer gereksiz harcamanın yada çöpe giden her nimetin ev hayalimden bir tuğlayı eksiltiğini düşünüp kendime çeki düzen veriyorum….
Maaşı aldıgım zaman direk bir miktarını yatırım için ayırmak şart yoksa ay sonunda ayırırm dediğinde ay sonun hiç bişey kalmıyor…
Cüzdanımın kenarı ayrıyeten kenar parası diye 100 tl koyuyorum ve çok çok acil olmadıkça dokunmuyorum

Bu aralar birikim tasarruf konusunda çok merak içindeyim herhade masraflar çok olduguna malum yaz tatili ama hayırlısyla yılbaşından sonra çok rahat edeceğiz çünkü bankadan çektiğimiz kredinin biri bitecek evlendiğimden bu yana her ay 850ödüyorduk artık hoppp cebe aylık850 tl girecek rüya gibi darısı kaynım için çektiğimiz diğer kredinin de bitmesine inşallah oda sanırım ağustosta bitiyor böylelikle gelir seviyemiz direk meşhuuuuuurrrrrr çift maaş olacak sonunda bende bu bir yıl içinde şirket araştırıp direk borçler bitince hayalimdeki eve gireceğim alışmışken ödemeye öder gideriz hem kimsede birdaha para istemez…..

Tv reklamları gibi olsun akıllibidiğın ev sahibi olması için vereceğiniz taktiklerle bir tuğladan siz koyun

badezuzum ne güzel elektrik konusundaki tasarrufun bizim evde elektrikten bir türlü tasarruf yapamıyoruz canım ya
faturamız 130-150 arası geliyor

(çamaşır, bulaşık , ütü , tv, pc , derin dondurucu , çamaşır kurutma, buzdolabı, fırın başta gelen elektrik sarfiyatının ana kalemleri)

yemek yapımında ben de düdüklü tencere kullanıyorum ve de tavsiye ediyorum zamandan yakıttan tasarruf yok böyle bir kolaylık
hergün yemek yapmama rağmen bir tüp ortalama 75-80 gün gidiyor.

önceden avm lere gidip market pazar alışverişi yapardık pazar günleri 200 tl ile çıkardık .

şimdi mutfağın kontrolünü ben aldım ,pazara çıkıyorum hem ucuz hem de çok taze ve yine istediğim kadar alıyorum,
pazarlarda da elektronik tartı olması çok güzel insan ihtiyacı kadar alabiliyor , israf olmuyor...

kış için yazdan derin donduruya çok sevdiğimiz yiyecekleri koyuyorum.

sene 2005 -2006 ya kadarki zaman diliminde kendimi borcun altına sokmadığım için parayı bir şekilde nasılsa borcum yok diye özellikle kıyafete , ayakkabıya çantaya yatırıyormuşum da haberim yokmuş
ne zaman ben kooperatif dairesine girdim baktım ki tasarruf yapmaya başlamışım. sonrasında da güzel bir alışkanlık oldu
kendime göre bir takım hayallerim var bakalım öncelikle sağlık , mutluluk , huzur olsun da onlar da olur zamanla diyorum

birikim konusunda kesinlikle ne kadar biriktireceğini ay sonuna bırakmamak çok önemli

her ay 10-12 gram altın parasını baştan ayırıp , kredi kartımın borcunu ödeyip ay sonunu her ihtimale karşı yanıma ayırdığım 300- 400 tl ile geçiririm.büyük ihtimalle de o para da harcanmıyor. kk ile alışveriş yaptığım için sonra hooopp altın alıyorum

bu ay devremülk taksidim bitiyor her ay 370 tl artıya geçeceğim .

maaştaki artış ,yeni eğitim öğretim sistemiyle birlikte ders saati sayımın ve dolayısıyla ekdersimdeki artış , her ay ödemiş olduğum devremülk taksitinin de bitmesiyle bunları değerlendirip aylık ortalama altın birikim hedefimi 20-25 grama çıkarmayı hedefliyorum bakalım herşeyin öncelikle hayırlısı

umarım hepimizin güzel hayalleri bir gün gerçeğe dönüşür canım

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…