Merhaba Arkadaşlar,
İlkokul 4, sınıfa giden bir kızım var bir de 4 yaşında kreşe giden oğlum. Çalışan bir anneyim. Kızıma 3 yaşına kadar babaannesi baktı, sonra kreşe verdik anaokul sonra ikokul. Oğlum doğduktan sonra bakıcı tuttum iki çocuğa bakması zor olacağından kayınvalidemin. Gelelim soruna kızım beni çalışan anne olmakla suçluyor. Bugün okulda toplantısı vardı 9,30 dediler bende bir saat izin aldım fakat toplantı geç başladı 12 gibi biteceği söylendi işyerinde işlerim yoğun olduğu için işe dönmek zorundaydım. Babaannesini aradım ben çıkmadan o geldi toplantıya. Tabii ben zaten öğretmenle konuşmam gerekenleri konuşmuştum. Çocuklarda toplantıda bizimle birlikteydi 1 ders bizimle kalacaklarmış öyle dedi öğretmeni sınıfta tek bırakmamak için. Neyse babaannesini arayınca gelmesi için telefonu kapattıktan sonra kızımın ağzından şu kelimeler döküldü. Sen neden kalmıyorsun, işim var anneciğim işe dökmek zorundayım dedim ve verdiği cevap, işin mi önemli ben mi önemliyim, işin benden daha önemli hep işe gidiyorsun zaten dedi. Daha önce de bu tarz cümleleri vardı beni sen mi büyüttün sanki babaannem baktı bana sen hep işe gittin çalıştın ben zaten senin umurundamıyım gibi. Ki ben çalışan bir anne olsamda hep yanında oldum. Babaanne gündüzleri baktı ben her akşam aldım kuzum yanımda olsun diye, çorbasına, yoğurduna varana kadar yapıp götürdüm babaanneye yedirsin diye. Her şeyiyle birebir ilgilendim. 3 yıl önce kılcal damar enfeksiyonu geçirdi 6 ay boyunca her hafta hastaneye götürüp getirdim. Oğlum kreşe gidiyor sabah dedesi alıp akşam bırakıyor çünkü onun işyerine yakın kreş. Bende kızımı servise veriyordum ama herkesin annesi getiriyor bende özeniyorum dediği için sabahları işe geç geliyorum sırf kızımı bırakmak için konuştum işyeriyle onu bırakıp öyle geliyorum işe öğleden sonra da babası alıyor. Elimden gelen her şeyi yapmama rağmen yine de kızımın beni suçlaması bir anne olarak gerçekten zoruma gidiyor. Hele de beni sen mi büyüttün babaannem büyüttü demesi inanılmaz acı veriyor.
Yanlış anlaşılmasın kızıma yaptığım şeylerin lafını ediyormuş gibi olmayayım sadece sorumsuz vurdumduymaz bir anne olduğumu düşünmemeniz için yazdım bazı şeyleri.
evlendikten sonra hiç çalışmadım
çalışan anne nasıl olur belki tam anlayamam ama
kızında seni anlamıyor daha yaşı çok küçük
büyüdügü zaman anlayacaktır
bence kendini suçlamana gerek yok
sen iyi bi annesin onun gelecegi için çalışıyorsun
zamanla anlayacak seni
çocuk daha o annesi ne dedigini bilmiyor
Yorumun için teşekkür ederim. Çok haklısın ama zaten çalışan annelerin birçoğu içlerinde suçluluk duygusu barındırırlar sanırım kızımın söyledikleri de yaramı iyice deşiyor.
Yazdıklarınızı okuyunca çocukluğum gözümde canlandı. Size kızınızın tarafından anlatmaya çalışacağım hissettiklerini. Çalışan bir annenin kızıydım. Öyle kısaknırdım ki annelerinin elinden tutarak okula gelen, çantasını anneleri taşıyan arkadaşlarımı... Şimdi tek tek neleri kıskandığımı yazsam sayfalar yetmez. Kapris de yapardım yeri gelince. Bana babannem bile bakmadı. 8 yaşındayken boynumdaki anahtarla kapıyı açar eve girerdim, kışın hava karardıktan sonra gelirdi annem babam korkardım hava kararınca. Bir gün öyle ağladım ki beni okula siz bırakın diye, annem dayanamadı tamam dedi ama mesai saatleri çok erkendi okul saatinden. Beni okula bıraktılar okulda daha kimse yoktu. Oturdum sıraya öyle bekledim. Halbuki benim amacım arkadaşlarıma göstermekti annem babam bıraktı beni diye. 2 dakika geçmeden annem geri döndü.İçi rahat etmemiş korkarım diye korkmuştum da tabii, geri aldılar beni. Bidaha da ağlamadım beni okula siz bırakın diye :) Peki şimdi??? 29 yaşındayım ve 5 yıllık evliyim, henüz anne değilim ama çalışan bir kadınım. Çalışan kendi ayakları üzerinde duran hem de bana hep arkadaşlık eden bir annem olduğu için onunla gurur duyuyorum. Hele ki akşam işten geliği zaman annemle verimli zamanlarımız da olmazdı, kadıncağız yorgun argın evde 3 çocuk saat 7 de eve gelmiş yemek telaşına düşerdi hemen mutfağa koşardı sonra bulaşık o bu derken uyku saati. Hafta sonları ütü çamaşır alışveriş... Benim size tavsiyem verimli zaman geçirmeniz kızınızla. Akşamları sohbet etmek, oyun oynamak, beraber ödevlerini yapmak, hafta sonları tiyatroya gitmek, gezmek v.s. Ve sürekli ona onu ne kadar çok sevdiğinizi söylemekten çekinmeyin. Anladığınca neden çalıştığınızı ileride onunda çalışmak isteyeceğini, çalışan kadının güçlü olduğunu anlatmaya çalışın. Arada sırada akşam işten eve gelirken ona küçük sürprizler yapın. Eğer altından kalkamıyorsanız pedagog yardımı alın mutlaka. Emin olun ki zamanla sizi anlayacaktır ve sizinle gurur duyacaktır. Şimdi sorsalar deseler ki bana annen ev hanımı olsa mıydı diye kesinlikle hayır derdim. Yaşasın çalışan anneler :)
Merhaba Arkadaşlar,
İlkokul 4, sınıfa giden bir kızım var bir de 4 yaşında kreşe giden oğlum. Çalışan bir anneyim. Kızıma 3 yaşına kadar babaannesi baktı, sonra kreşe verdik anaokul sonra ikokul. Oğlum doğduktan sonra bakıcı tuttum iki çocuğa bakması zor olacağından kayınvalidemin. Gelelim soruna kızım beni çalışan anne olmakla suçluyor. Bugün okulda toplantısı vardı 9,30 dediler bende bir saat izin aldım fakat toplantı geç başladı 12 gibi biteceği söylendi işyerinde işlerim yoğun olduğu için işe dönmek zorundaydım. Babaannesini aradım ben çıkmadan o geldi toplantıya. Tabii ben zaten öğretmenle konuşmam gerekenleri konuşmuştum. Çocuklarda toplantıda bizimle birlikteydi 1 ders bizimle kalacaklarmış öyle dedi öğretmeni sınıfta tek bırakmamak için. Neyse babaannesini arayınca gelmesi için telefonu kapattıktan sonra kızımın ağzından şu kelimeler döküldü. Sen neden kalmıyorsun, işim var anneciğim işe dökmek zorundayım dedim ve verdiği cevap, işin mi önemli ben mi önemliyim, işin benden daha önemli hep işe gidiyorsun zaten dedi. Daha önce de bu tarz cümleleri vardı beni sen mi büyüttün sanki babaannem baktı bana sen hep işe gittin çalıştın ben zaten senin umurundamıyım gibi. Ki ben çalışan bir anne olsamda hep yanında oldum. Babaanne gündüzleri baktı ben her akşam aldım kuzum yanımda olsun diye, çorbasına, yoğurduna varana kadar yapıp götürdüm babaanneye yedirsin diye. Her şeyiyle birebir ilgilendim. 3 yıl önce kılcal damar enfeksiyonu geçirdi 6 ay boyunca her hafta hastaneye götürüp getirdim. Oğlum kreşe gidiyor sabah dedesi alıp akşam bırakıyor çünkü onun işyerine yakın kreş. Bende kızımı servise veriyordum ama herkesin annesi getiriyor bende özeniyorum dediği için sabahları işe geç geliyorum sırf kızımı bırakmak için konuştum işyeriyle onu bırakıp öyle geliyorum işe öğleden sonra da babası alıyor. Elimden gelen her şeyi yapmama rağmen yine de kızımın beni suçlaması bir anne olarak gerçekten zoruma gidiyor. Hele de beni sen mi büyüttün babaannem büyüttü demesi inanılmaz acı veriyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?